PIT-y za 2014 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Skąd te 2808 zł wpłaconych zaliczek? Jeśli naprwdę tyle wpłacono, to cała kwota do zwrotu.
salatanista napisał:
wszędzie wychodzi mi na minusie,
Nie może być "minusów". Proszę dokładnie przeczytać wyjaśnienia do PIT-36. Wstawia się "zero".

Zdrowotne do odliczenia = 869,72.

Janusz M. napisał:
Skąd te 2808 zł wpłaconych zaliczek? Jeśli naprwdę tyle wpłacono, to cała kwota do zwrotu.
Nie może być "minusów". Proszę dokładnie przeczytać wyjaśnienia do PIT-36. Wstawia się "zero".

Zdrowotne do odliczenia = 869,72.

Nie wiedziałam, że od odtrąca się jeszcze składki itp., więc co miesiąc płaciłam 18% od dochodu - stąd ta kwota wpłaconych zaliczek.
To już wiem, że w picie wpisuję "zero" - po prostu w samych wyliczeniach kwoty wyszły ujemne.
Skąd się wzięło to 869,72? Odliczam to zamiast tych 2561,24?

Składki zdrowotne odliczane (poz. 182) nie mogą przekroczyć kwoty podatku z poz. 181.

Witam, proszę o pomoc w następującej sytuacji.

Od Stycznia 2014 nowa praca szef kłamie z umowa o prace itd.

Styczeń brak umowy o prace podpisałem pobranie wypłaty w kopercie.

Luty umowa zlecenie 1miesiac i marzec umowa zlecenie 1 miesiąc

Kwiecień praca do wypłaty (04.04.2014) i wyszedłem z firmy. Brak umowy i kasy za 4 dni.

Od 07.04.2014 praca stała na umowę o prace, ciągłość pracy do końca roku.

Jak mogę sie z tego rozliczyć aby nie narobić sobie kłopotu z US ?
Chciałbym uczciwie sie rozliczyć w przeciwieństwie do pierwszego pracodawcy który "kombinuje"

Obecna firma wystawi pita od 07.04.2014 i nie ma problemu ale

Czy Pan u którego pracowałem od 01.01 do 04.04 wystawi pita do rozliczenia ? Czy ma taki obowiązek i do kiedy ?

Co z miesiącem styczniem bez umowy ? (podpisałem pobranie wypłaty w kopercie)

Dziękuje :-)

Czy Pan u którego pracowałem od 01.01 do 04.04 wystawi pita do rozliczenia ? Czy ma taki obowiązek i do kiedy ?
Powinien do końca lutego przysłac PIT-11. Jeśli kwoty z PIT-11 nie będą zgadzały się z wysokością otrzymanego wynagrodzenia, to poproś o sprostowanie. Jeśli nie będzie chcial sprostować to poinformuj go że sam umieścisz prawdziwe kwoty w PIT rocznym informując urząd skarbowy o nieprawidłowościach.

Czy da rade ktoś pomóc - mój post na 2 stronie :)

Witam.

Chciałbym się dowiedzieć, czy mój rodzic ma prawo do skorzystania z ulgi na dziecko za 2014 rok, jeśli za 5 miesięcy kończę 25 lat, studiuję stacjonarnie, pobieram rentę rodzinną i mam zyski ze zbycia papierów wartościowych z 2014 roku?

Jeśli rodzic podał, że chce by go rozliczył zakład pracy, to musi zgłaszać jeszcze, że przysługuje ulga na dziecko (jeśli w opisanym przypadku powyżej przysługuje faktycznie taka ulga).

Dziękuję za odpowiedź.
Serdecznie pozdrawiam Wszystkich!

Mam 3 dzieci i zarobki łącznie z mężem powyżej 112 tys - czy mogę liczyć na jakąś ulgę prorodzinną?

Witam,
Ja mam umowe zlecenie oraz 1 miesiąc pobierałam rentę rodzinną:

Umowa zlecenie PIT 11:

przychód: 24054,78
Koszty uzyskania przychodu:4310,98
Dochód:19,743
zaliczka pobrana przez płatnika:1575
Kwota odprowadzonych składek na ubezpieczenia społeczne:2499,81
Kwota odprowadzonych składek na ubezpieczenia zdrowotne:1526,81

ZUS renta rodzinna PIT 11A:
przychód:1038,10
zaliczka na podatek pobrana i odpr. przez płatnika:60
ubezpieczenie zdrowotne:80,45

Mąż umowa o pracę PIT 11:
Przychód:20160
koszty uzyskania przychodów:1335
dochód:18825
zaliczka pobrana przez płatnika:984
składki na ubezp. społeczne:2763,96
składki na ubezp zdrowotne:1348,20

Czy my się mamy rozliczać razem? Dziękuje z góry za odpowiedź.

Ostatnia edycja:
sylwiaaa90 napisał:
Czy my się mamy rozliczać razem?
Możecie, jeśli cały rok byliście małżeństwem i nie macie rozdzielności majątkowej

Jesteśmy małżeństwem od 12 lipca 2014, co w tej sytuacji? Nie mamy rozdzielności majątkowej.

Ostatnia edycja:
Witam mam jedno pytanko czy jeśli w roku 2014 (styczeń) miałam wystawioną fakturę za internet od 1.12.2013 do 1.01.2014, i zapłaciłam ją w styczniu 2014 to mogę uznać ten miesiąc do wydatków poniesionych za internet w 2014 ?
Bardzo proszę o odpowiedz

Witam
ja mam takie pytanie jestem bezrobotna a mój mąż pracuje w Niemczech czy mamy się rozliczać w Polsce czy w Niemczech? dodam że się rozliczamy razem

Witam.
Pełnię funkcję radnego od listopada i otrzymałem właśnie PIT-11 i PIT-R.
W PIT-11 w rubryce 49 (przychód) i 50 (koszty uzyskania przychodów) mam wpisaną kwotę 13,09 i nic poza tym (zaliczki, dochód etc. 0zł wpisane).

Czy w związku z tym muszę składać jakikolwiek PIT (11? 37? inny?) w US? Nigdy nie pracowałem nigdzie, posiadam wyłącznie te dwa dokumenty.

Witam, mam pytanie odnośnie kosztów uzyskania przychodu ( koszty za dojazdy do pracy) . Wiem, że są to koszty zryczałtowane i mogę odliczyć 139.06 za każdy miesiąc. Moje pytanie brzmi czy jest to bez różnicy jaką miałam umowę ( do lipca pracowałam na umowie zlecenie, od września umowa o pracę). Jeżeli tak, to gdzie mogę w picie uwzględnić tę kwotę?

Witam, mam pytanie odnośnie kosztów uzyskania przychodu ( koszty za dojazdy do pracy) . Wiem, że są to koszty zryczałtowane i mogę odliczyć 139.06 za każdy miesiąc. Moje pytanie brzmi czy jest to bez różnicy jaką miałam umowę ( do lipca pracowałam na umowie zlecenie, od września umowa o pracę). Jeżeli tak, to gdzie mogę w picie uwzględnić tę kwotę?
Proszę o pomoc

witam, dnia ostatniego października zwolniłem się z pracy, gdyż wiedziałem, że firma upada, brak wypłat, brak pracy. teraz ta firma nie funcjonuje praktycznie a czy teoretycznie to chyba na papierze jeszcze jest, choć nie wiem dokładnie. właściciel firmy, który tylko on mógł zarządzać nią podobno jest w stanie ciężkim w szpitalu. byłem w inspekcji pracy w związku z zaległymi wypłatami, to dostałem pismo, że nie można w żaden sposób skontaktować się z szefem. więc nasuwa się pytanie, kto wyśle rozliczenie PIT, co będzie, jeżeli nie dostanę go od pracodawcy? mam to zgłosić przed czasem w US? nie chce, żeby pozniiej byly klopoty, że ja nie zainterweniowałem.

Moje zeznanie:
a) Przychód 67578,46
b) Koszty uzyskania przychodu 1335
c) Dochód 66243,46
d) Kwotę odprowadzonych zaliczek 5224
e) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia społeczne 9129,57
f) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia zdrowotne 4499,23

Ulgi:
Krew: 344,50 zł
Internet: 550,80 zł

Powrót