PIT-y za 2014 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
joanna2103 napisał:
Witam, mam pytanie dotyczące ulgi na dziecko. Wspólne zarobki z mężem > 112000 zł (ulga dotyczy tylko przypadku, gdy mamy dwójkę lub więcej dzieci). W marcu 2013 roku urodziło nam się drugie dziecko, ale w kwietniu zmarło. Czy przysługuje nam ulga za 2 miesiące na zmarłe dziecko i ulga za 2 miesiące na starsze? (Bo tylko przez dwa miesiące posiadaliśmy dwójkę dzieci?) Czy za starsze możemy policzyć ulgę za cały rok?

Dziecko urodziło się w marcu 2014, nie 2013.

Witam,

mam PIT-40A i PIT-11. Na tym 40A jest nadpłata 275 zł, natomiast jak rozliczam wszystko w PIT-37 wychodzi do zapłaty 295 zł. Czy to możliwe?

PIT-40A:

poz. 33 przychód (dochód) 5054,15
poz. 34 zaliczka na podatek pobrana i odprowadzona przez płatnika 275,00
poz. 38 kwota składki na ubezp. zdrowotne 384,15
poz. 42 podatek należny 0,00
poz. 43 do zapłaty 0,00
poz. 44 nadpłata 275,00
poz. 45 kwota zaliczki na podatek 0,00 (rozumiem, że tę kwotę przenoszę do poz. 46 PIT-37)

PIT-11
świadczenia wypłacone z funduszu pracy ...
poz. 42 i 43 - przychód i dochód 5902,60
poz. 66 składki na ubezp. społeczne 0,00
poz. 68 składki na ubezpieczenia zdrowotne 401,28

Bardzo prosze o pomoc w mojej sprawie :) Witam mam pytanie? Moj przychód-18.793,69 Koszty uzyskania przychodów-1.335,00 Dochód-17.458,69 Składki na ub.społeczne-862,04 Składki na ub.zdrowotne-581,01 Chciałabym skorzystac z ulgi na 2 dzieci ile to by wyszło?I czy moge sie rozliczyc jako samotna matka jestem panna i w 2014r nie byłam z ojcem dzieci przez kilka mies?Dziekuje!!!

Jak mam uzupełnić PIT/UZ, aby otrzymać pełną ulgę na dziecko?

Składki na ubezp. społeczne i zdrowotne: 2157,88
Zaliczka pobrana przez płatnika 544,00
Odliczenia od podatku - wykazane w części C załącznika PIT/O: 265,60

Dziękuję za pomoc!

Witam; nie mam pitu 11 za rok 2014. Syn 17 letni jest uczniem w zakładzie pracy pracy ma praktyki. Pracodawca wystawił mu pit 11. Moje pytanie czy ja matka mogę w urzędzie skarbowym rozliczyć się z synem i odliczyć ulgę na dzieci?

czy ulga na dziecko przysługuje za cały rok, czy tylko za 10 miesięcy, w listopadzie ubiegłego roku syn założył własną działalność gospodarczą ,jest jednocześnie studentem drugiego roku politechniki dziennej

Witam,
zakład pracy jest w miejscowości w której mieszkam, ale miejsce pracy (oddział) w innej miejscowości.
Czy mogę wpisać 1668,72 kosztów?

Dziękuję za odpowiedź.
Mam pisemne przeniesienie i wyznaczone miejsce pracy :)

Czy ktoś może odp na moje pytanie?

Czy jeżeli chcę odliczyć sobie większe koszty uzyskania przychodu niż mam w picie od pracodawcy ( zwiększam koszty o koszty za dojazd do pracy), mogę to zrobić sama czy muszę dać pracodawcy pit do poprawy?

Proszę o odpowiedź.
Z góry dziękuję.

Witam, mam pytanie, jestem właśnie w trakcie wypełniania e-deklaracji i zamiast podpisu elektronicznego mam wpisać przychód i teraz, z którego Pit-u przychód wpisać z PIT 37, czy PIT 28, jeżeli w zeszłym roku składałam oba, czy może mam to zsumować?

Dzień dobry,
czy mogę odliczyć w rozliczeniu podatkowym za rok 2014 wydatki poniesione na zakup mieszkania od dewelopera.
Jeżeli tak czy ktoś może odesłać mnie do danych źródłowych gdzie znajdę takie informacje.
Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

tak dobrze zrobiles bo za zone masz 556.02 i za corke 1112.04 a podatek zaokragla sie do pelnych zl w picie

Powrót