PIT-y za 2014 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam!
Rozliczyłem się indywidualnie ,chciałbym złożyć korektę zeznania i rozliczyć się wspólnie z żoną. Czy wie ktoś jak napisać uzasadnienie przyczyny korekty ?

Najciemniej pod latarnią :]
Jeśli to wystarczy to bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Witam ponownie. Rozliczam PIT 11 przez internet,chce odliczyć bilety.

Mam bilety imienne okresowe. Koszt biletu 151.50. Pracowałem na umowę zlecenie i umowę i prace w jednej firmie.Mieszkam poza miejscem pracy.

Pracowałem 5 miesięcy na umowę o pracę to liczę 5x 151.50 to wiem.
Nie mam w PIT zaznaczonej opcji ,że koszty podwyższone w związku z miejscem zamieszania.

Koszty uzyskania to 667,5,a koszt biletów to 757.50

W jaki sposób mam odliczyć bilety?
Wychodzi z biletami ,że dostane około 40 zł więcej zwrotu.Tylko tyle powinienem dostać?
Nie można odliczyć w całości tych biletów?

Witam.
Mam problem z PITem dostałam PIT 11 ale nie wiem czy mam uzupełnić PIT 36 czy 37 była to umowa zlecenie? W rubryce mam :
6. Działalność wykonywana osobiście, o której mowa w art. 13 pkt 2, 4, 6 (z wyjątkiem czynności wymienionych w wierszu 7) i 7-9 ustawy, w tym umowy zlecenia i o dzieło: 4150 KUP: 801 Dochód: 3349 Zaliczka pobrana przez podatnika: 598 żadnych składek i ubezpieczenia.
Jaki byłby zwrot/dopłata?
Czy mogę jeszcze doliczyć internet? (jestem osobą studiującą)

Z góry dziękuję..

Dzień dobry,
czy mogę odliczyć w rozliczeniu podatkowym za rok 2014 wydatki poniesione na zakup mieszkania od dewelopera.
Ponawiam pytanie, może akurat teraz będzie przeglądała osoba, która miała podobny dylemat. Nie chciałbym później żałować że czegoś nie odliczyłem. Jeżeli ktoś coś wie, proszę o odpowiedź bądź proszę o wskazówki gdzie mogę się tego dowiedzieć.
Pozdrawiam.

Dziękuję za link, niestety nie do końca to wszystko rozumiem. Postaram się dokładniej przeanalizować. Wstępnie oceniam, że nie mogę dokonać takiego odliczenia bo byłoby to "nieprawidłowe". W interpretacji jest odniesienie nieprawidłowości co do sprzedaży a nie nabycia.
Uzasadnienie powinno brzmieć : TAK ponieważ, NIE ponieważ... a tutaj takie "kręcenie".
Dziękuję, pozdrawiam.

Witam;
Rozliczam żonę (pit z dwóch firm).
Firma 1, PIT 1:
Źródło przychodu: stosunek pracy
Przychód: 11593,3
Koszty uzyskania przychodu: 445,00
Dochód: 11148,73
Kwota odprowadzonych zaliczek: 759
Kwota odprowadzonych składek na ubezpieczenia społeczne: 1589,52
Kwota odprowadzonych składek na ubezpieczenia zdrowotne: 775,32
Brak ulgi

Firma 1, PIT 2:
Źródło przychodu: działalność wykonywana osobiście (umowa zlec.)
Przychód: 1150,00
Koszty uzyskania przychodu: 230,00
Dochód: 950,00
Kwota odprowadzonych zaliczek: 76
Kwota odprowadzonych składek na ubezpieczenia społeczne: 0,00
Kwota odprowadzonych składek na ubezpieczenia zdrowotne: 89,13
Brak ulgi

Gdy rozliczam ją tylko dla tej firmy na podstawie obu pit-ów, wychodzi mi nadpłata 369,-.

Firma 2, PIT 1:
Źródło przychodu: stosunek pracy
Przychód: 33792,73
Koszty uzyskania przychodu: 1223,75
Dochód: 32568,98
Kwota odprowadzonych zaliczek: 2299
Kwota odprowadzonych składek na ubezpieczenia społeczne: 4633,01
Kwota odprowadzonych składek na ubezpieczenia zdrowotne: 2239,42
Brak ulgi

Po rozliczeniu tego PIT-u również wychodzi nadpłata podatku, tym razem w wysokości 66,-.

Problem pojawia się, gdy rozliczam to jako całość. Dane z rozliczenia PIT 37:
Przychód (stosunek pracy): 45386,46
Koszty uzyskania przychodu (stosunek pracy): 1668,75
Dochód (stosunek pracy): 43717,71
Kwota odprowadzonych zaliczek (stosunek pracy): 3058

Przychód (działalność wykonywana osobiście - umowa zlec.): 1150,00
Koszty uzyskania przychodu (działalność wykonywana osobiście - umowa zlec): 230,00
Dochód (działalność wykonywana osobiście - umowa zlec): 920,00
Kwota odprowadzonych zaliczek (działalność wykonywana osobiście - umowa zlec): 76

Kwota odprowadzonych składek na ubezpieczenia społeczne: 6222,53
Kwota odprowadzonych składek na ubezpieczenia zdrowotne: 3103,87

W efekcie w ostatecznym rozrachunku wychodzi mi niedopłata w wysokości 121,00. Czy coś takiego w ogóle jest możliwe, biorąc pod uwagę że oddzielnie dla każdej z firm wychodzi nadpłata?

madziara9 napisał:
Witam.
Mam problem z PITem dostałam PIT 11 ale nie wiem czy mam uzupełnić PIT 36 czy 37 była to umowa zlecenie? W rubryce mam :
6. Działalność wykonywana osobiście, o której mowa w art. 13 pkt 2, 4, 6 (z wyjątkiem czynności wymienionych w wierszu 7) i 7-9 ustawy, w tym umowy zlecenia i o dzieło: 4150 KUP: 801 Dochód: 3349 Zaliczka pobrana przez podatnika: 598 żadnych składek i ubezpieczenia.
Jaki byłby zwrot/dopłata?
Czy mogę jeszcze doliczyć internet? (jestem osobą studiującą)

Z góry dziękuję..

Jeśli zaliczki rozliczył pracodawca należy wypełnić PIT-37. Zwrot w wysokości 551,00. Odliczenie Internetu jest możliwe, jeśli nie był odliczany wcześniej zgodnie z zasadami zamieszczonymi pod załączonym linkiem:
Ulga na internet - ulga - PITy roczne 2014 - internet z ulgą

Witam,
czy mogę prosić o pomoc w sprawie obliczenia podatku za 2014rok, bo się już trochę pogubiłam? :(

Mianowicie, w 2014 roku, miałam "zatrudnienie" u 4 "pracodawców":
1. Umowa o pracę od 01.01 do 19.05.14r., w PIT-11 KUP: 667,50
w między czasie u tego samego pracodawcy otrzymałam umowę zlecenie na doręczanie decyzji administracyjnych mieszkańcom i okres zawarcia tego zlecenia wynosił:
2. Umowa zlecenie od 01.03 do 30.04.2014r., w PIT-11 KUP: 868,20
Miejsce pracy w miejscowości, w której mieszkam, więc nie kupowałam biletów miesięcznych.

Później zatrudniłam się u pracodawcy, w miejscowości, do której dojeżdżam środkami transportu miejskiego i co miesiąc kupuję bilety miesięczne imienne za 150 zł.
Jest to również Umowa zlecenie, zawarta 08.07.2014 i trwa do dzisiaj. A właściwie są to dwie umowy. Firma ma 2 oddziały, i umowy są pełno składkowe.
Oddział A PIT-11 wpisał w KUP: 961,19
Oddział B PIT-11 wpisał w KUP: 474,81
Jak już pisałam kupowałam bilety imienne miesięczne za 150 zł (6x150=900)

Łącznie KUP wyszło:
Umowa o pracę: 667,50
Umowa zlecenia: 2304,20 (przy czym 1436,00 do której dojeżdżam)
Razem: 2971,70

I teraz moje pytanie, czy Ja jeszcze mogę doliczyć koszt biletów miesięcznych za 6m-cy?

glowas napisał:
zy coś takiego w ogóle jest możliwe,

Nie jest możliwe.

1/ Nie możesz w ten sposób rozliczać wspólnego rozliczenia.
2/ Należy kliknąć opcję „wspólnie z małżonkiem” kwadrat 2
3/ Firma 1, PIT 1 i PIT 2 wpisać do C1 – dochody podatnika podatnik
4/ Firma 2, PIT 1: wpisać do C2 – dochody małżonka
5/ Analogicznie wpisać składki społeczne i zdrowotne

Do zwrotu 435 zł.

Siisii napisał:
Nie jest możliwe.

1/ Nie możesz w ten sposób rozliczać wspólnego rozliczenia.
2/ Należy kliknąć opcję „wspólnie z małżonkiem” kwadrat 2
3/ Firma 1, PIT 1 i PIT 2 wpisać do C1 – dochody podatnika podatnik
4/ Firma 2, PIT 1: wpisać do C2 – dochody małżonka
5/ Analogicznie wpisać składki społeczne i zdrowotne

Do zwrotu 435 zł.

Ale, to chyba nie jest rozliczenie małżeństwa, tylko jednej osoby, która miła w jednej firmie umowę o pracę i umowę zlecenie, a w drugiej firmie tylko umowę o pracę w ciągu roku podatkowego, zgadza się?

Otrzymałem PIT 8C od dewelopera w związku z wypłatą kary umownej (pozycja 24,25). Czy mimo iż rozliczam się w PIT 37 (z pit 11) powinienem rozliczyć ten dochód z PIT8C w PIT 36?

Ostatnia edycja:
Mam takie pytanie, jak wygląda rozliczenie z dwóch Pit 11? Mianowicie zmieniałam pracę, do maja pracowałam w jednym zakładzie, potem przerwa do września i od września znów podjechałam pracę. Obie prace były na umowę o pracę. Czy wszystko muszę poszczególnie zsumować (Przychód z obu pitów razem, oraz składki na ubezpieczenie społecz. oraz zdrowotne?
Bardzo bym prosiła o odp.
Pozdrawiam

Siisii napisał:
@Mada1408 - odpowiedź nie dotyczyła Twojej sprawy tylko @glowas

Fakt, to nie jest rozliczenie wspólne - rozliczamy się oddzielnie.
Przeliczyłem to po raz kolejny - nic się nie zmieniło.

Ostatnia edycja:
glowas napisał:
rozliczamy się oddzielnie.

Zgadza się - rozliczając się oddzielnie 369 + 66 = 435 zł.

Rozliczając się wspólnie do zwrotu jest również 435 zł, więc nie wiem skąd:
glowas napisał:
W efekcie w ostatecznym rozrachunku wychodzi mi niedopłata w wysokości 121,00.

Powrót