PIT-y za 2014 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
witam jak co roku zawsze rozliczalam sie z mężem....chodzi o to ze w tym roku roliczylismy sie osobno czy moge zlozyc korekte i rozliczyc sie wspolnie chodzi o to ze dostaniemy wiekszy zwrot za ulge na dzieci

kasiutka
Kobieta.gif
tak, do końca kwietnia mozesz zrobic korektę

parasoll.ka jeszcze jedno korekte musze zlozyc za meza i za siebie tak mam rozumieć

Korekta na wspólnym PIT. Należy załączyć wyjaśnienie korekty. W programach, przy wysyłce elektronicznej jest na to specjalne okienko.

Witam
Proszę o pomoc czy dobrze rozliczyłam PIT-y:
1)Podatnik:
Przychód (Urząd Pracy) 9766,90
Zaliczka pobrana przez płatnika 496,00
ubezp. zdrowotne 705,88
Małżonek:
Przychód 20160,00
Koszty uzyskania przychodów 1335,00
Dochód 18825,00
Zaliczka pobrana przez płatnika 984,00
ubezp. społeczne 2763,96
ubezp. zdrowotne 1348,20
Po moim obliczeniu wyszło do zapłaty 3 zł czy dobrze obliczone??
2) Podatnik
Umowa o pracę:
Przychód 34599,16
Koszty uzyskania przychodów 1335,00
Dochód 33264,16
Zaliczka pobrana przez płatnika 2515,00
ubezp. społeczne 4371,72
ubezp. zdrowotne 2132,45
Umowa o dzieło
Przychód 1217,56
Koszty uzyskania przychodu 243,51
Dochód 974,05
Zaliczka pobrana przez płatnika 81,00
Ubezp. zdrowotne 94,35
Do tego dane z PIT8C
109,00
Ulga na 1 dziecko
Darowizna na kościół 50 zł
Jak obliczyłam wyszło mi zwrotu 1104 ?

Bardzo proszę o pomoc.

Witam wszystkich,

mam pytanie związane z rozliczeniem PIT, mianowicie w Polsce pracuję na umowie zlecenie , natomiast przez wakacje pracowałem w norwegii i tam płaciłem podatek. Z tego co ustaliłem to muszę złożyć PIT-36 rozliczający dochód osiągnięty w Polsce z wykazaniem dochodu z Norwegii i do tego załączyć PIT-ZG. Czy nie pomieszałem niczego?

Pozdrawiam

Bilety okresowe imienne

Jestem 'pracownikiem dojeżdzającym' ( 60 km od miejsca pracy - koleje mazowieckie ), mam dwie prace ( umowa o prace i zlecenie ). Łączna wartość biletów za pociąg, które posiadam fizycznie ( 9 biletów na kwote 1801 zł ) jest niższa od KUP zryczałtowanego ( 2502,56 ) .
Czy w takim wypadku powinienem wpisać w rubrykę 38 właśnie kwote '2502,56' ?
Dodam, że pracowałem cały poprzedni rok w pracy nr jeden, oraz 7 miesięcy w pracy nr dwa.

DamienFreels napisał:
Bilety okresowe imienne

Jestem 'pracownikiem dojeżdzającym' ( 60 km od miejsca pracy - koleje mazowieckie ), mam dwie prace ( umowa o prace i zlecenie ). Łączna wartość biletów za pociąg, które posiadam fizycznie ( 9 biletów na kwote 1801 zł ) jest niższa od KUP zryczałtowanego ( 2502,56 ) .
Czy w takim wypadku powinienem wpisać w rubrykę 38 właśnie kwote '2502,56' ?
Dodam, że pracowałem cały poprzedni rok w pracy nr jeden, oraz 7 miesięcy w pracy nr dwa.

Pomoże ktoś ? Bardzo mi zależy na tym, a w internecie tylko sprzeczne wiadomości znajdują się co do tej kwestii..

Dziękuje bardzo za pomoc, ogromny szacunek :)
Jeszcze dwa odnośniki co do mojego zapytania.
Nr 1 - Co w przypadku gdybym w ogóle nie posiadał biletów imiennych, mógłbym wtedy mimo wszystko wpisać tą samą kwote ? ( członek rodziny ma taką sytuacje, też dojeżdza a nie ma żadnego biletu niestety) .
Nr 2 - Co w przypadku gdyby osoba nie pracowała w minionym roku przez pełne 12 miesięcy a tylko 8 miesięcy ( dwie prace w tym samym czasie ) i również dojeżdzała. Może sobie odliczać KUP zryczałtowane za każdy przepracowany miesiąc ? Dla każdej umowy 139,06 zł / miesiąc, ( czyli 8x 139,06 praca A + 8x 139,06 praca B = Wpis w pole nr 38 ) ? Również nie posiada biletów okresowych imiennych.
Pozdrawiam proszę o odpowiedź :)

Ostatnia edycja:
DamienFreels napisał:
Nr 1 - Co w przypadku gdybym w ogóle nie posiadał biletów imiennych, mógłbym wtedy mimo wszystko wpisać tą samą kwote ? ( członek rodziny ma taką sytuacje, też dojeżdza a nie ma żadnego biletu niestety) .
Wpisuje zryczałtowaną kwotę KUP.
DamienFreels napisał:
Może sobie odliczać KUP zryczałtowane za każdy przepracowany miesiąc ? Dla każdej umowy 139,06 zł / miesiąc, ( czyli 8x 139,06 praca A + 8x 139,06 praca B = Wpis w pole nr 38 ) ?
Tak.

Ja mam jeszcze jedno pytanie odnośnie rozliczenia podatkowego.
Pracowałem w Norwegii więc stosuje metode wyłączenie z progresją. Wypełniając PIT-ZG wpisuję kwote brutto dochodu wynikającą z umowy zlecenie w rubryke 14. I tylko tyle mam wypłenić w tym formularzu?

Jeśli tak to kolejne pytanie powstaje przy wypłenianiu części H Pitu-36, gdzie mam wprowadzić ilość podatku jaki odprowadziłem w Norwegii?

Pozdrawiam

Jeśli chodzi o pracę dodatkową ( 2 prace, bądź 3 ) to ważna jest forma etatu ? Główna praca cały rok na pełen etat, a druga - zlecenie, łącznie 7 miesięcy ( średnio od 5 do 30 godzin miesięcznie ) . Dalej wpisuje zryczałtowane KUP czyli w moim przypadku 2502,56 zł ?

Witam. W ostatnim tygodniu otrzymałem od pracodawców dwa rozliczenia PIT-11 (byłem zatrudniony przez 2 firmy dorywczo nie zarabiając w obu więcej jak 2000zł z groszami), dodatkowo siedziałem w komisji wyborczej do rad powiatów, i z tej racji pobrałem 160zł.
Rozliczyłem te dwa PIT'y-11 do końca lutego poprzez stronę e-pity.pl, a w ubiegłym tygodniu dostałem listem PIT-R z urzędu gminy.
Z tego co wiem, pracodawca ma obowiązek doręczyć mi do końca lutego rozliczenie.
Tutaj moje pytanie - muszę wysyłać korektę i uwzględniać tam dochód z komisji wyborczej? Muszę się rozliczać z tego PIT-R? Pytam, gdyż nie wiem, a nie chciałbym dostać jakiejś kary...
Pozdrawiam

DamienFreels
Mezczyzna.gif

Koszty uzyskania przychodu 136,09 lub 111,25 za każdy miesiąc dotyczą tylko i wyłącznie wynagrodzenia z zatrudnienia na umowę o pracę. W przypadku umowy zlecenia masz koszty uzyskania ryczałtowe 20%.

Powrót