PIT-y za 2014 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dianes napisał:
NIP firmy czy PESEL
PESEL ojca
Dane z PIT 8C w "inne". Należy też dołączyć uzasadnienie dokonanej korekty. Są na to druki w każdym US. Przy wysyłce elektronicznej jest specjalne okienko.

m17essi napisał:
Witam
proszę o sprawdzenie

należności ze stosunku pracy: 4923.99
koszty uzyskania przychodów : 111.25
zaliczka pobrana: 734
ubezpieczenia społeczne : 128.95
ubezpieczenia zdrowotne: 62.9
emerytury: 38081.23
zaliczka pobrana : 3347
ubezpieczenia zdrowotne : 2951.29
rozliczenie wspólne , do zwrotu powinno wyjść 509?

na picie w pozycji powiat- mam wpisać Lublin czy M.Lublin i w pozycji gmina Lublin czy M.Lublin ,jestem z Lublina

jeśli matka nie miała żadnych dochodów , to na picie mam aby wpisać jej dane , a te pozycje: przychód zaliczka itp. to wpisywać 0 czy nic nie wpisywać?
- 509 do zwrotu
- Lublin, m.Lublin
- możesz nic nie wpisywać

Dziękuję za porady. Czyli jak rozumiem uzyskałam dobry wynik 402 zł do zapłaty ?

Witam, czy mając dochody w Polsce w 2014, mogę rozliczać się osobno z półtora miesięcznej prace zagranicą w Niemczech? Czy muszę w Polsce?

Ostatnia edycja:
email9 napisał:
Witam, proszę o sprawdzenie czy dobrze liczę.
Pit 11
Przychód 3400
Koszty uzyskania przychodów 278,12
dochód 3121,88
zaliczka pobrana przez platnika 158
skł. na ub społeczne 466,14
skł. na ub zdrowotne 227,38
Dwójka dzieci do odliczenia.
Dobrze mi sie wydaje że mogę użyć PIT UZ?
Prawidłowo to jest że w picie 37 skł. na ub zdrowotne trzeba wpisać 0?
W pice UZ do zwrotu wychodzi 851,52
Sprawdzi ktoś czy dobrze policzyłem

Dzięki wielkie:)
Mam rozumieć że w tym wypadku trzeba złożyć Pit 37, PIT O i PIT UZ?

Witam, mam krótkie pytanie odnoście pitów 37 dla 2 różnych ossób.
1. Czy będąc mężatką, mogę rozliczyć się indywidualnie oraz złożyć pit/uz w celu otrzymania zwrotu z tytułu niewykorzystanej ulgi na 1 dziecko?
2. Mój syn pracuje na umowę o pracę, dodatkowo otrzymał pit-11 na kwotę poniżej 200zł za udział w komisji wyborczej. Czy powinien umieścić to w picie łącznie z podstawowym wynagrodzeniem?
3. Czy w obu przypadkach w KUP powinnam wykazać tylko kwotę widniejącą na pit-11? Czy powinnam wykazać kwoty za bilety pociągowe itp ?
PONAWIAM PROŚBĘ O ODPOWIEDŹ, ZWŁASZCZA ŻE ZA PEWNE SĄ TO DLA WAS BANAŁY ;)

witam,
czy byłby ktos tak uprzejmy i wyjasnil mi o co chodzi z ulgą budowlaną? czy mogę sobie odliczyć koszty za materiały budowlane, ktore kupilam w 2014 r.?
Mam 29 lat, kupiłam mieszkanie 38 metrów do remontu, niby nie potrzeba pozwolenia na budowę, ale musiałam robić nową instalację gazową, a na to już powolenie jest potrzebne (a przynajmniej wowczas było) i je mam.
Jestem jednak współwłaścicielką domu jednorodzinnego, razem z 2 mojego rodzeństwa.
Czy zatem należy mi się ulga? Czy wypełnia się to podczas deklaracji podatkowej, czy w jakiś inny sposób?

Saul Goodman napisał:
zy będąc mężatką, mogę rozliczyć się indywidualnie oraz złożyć pit/uz w celu otrzymania zwrotu z tytułu niewykorzystanej ulgi na 1 dziecko?
Wspólne rozliczenie to przywilej, nie obowiązek.
Saul Goodman napisał:
Czy powinnam wykazać kwoty za bilety pociągowe itp ?
Imienne?

nemmezis napisał:
czy mogę sobie odliczyć koszty za materiały budowlane, ktore kupilam w 2014 r.?
Nie

ok jeszcze 1 pytanie :
-Pracuję na umowę o pracę więc normalnie rozliczam się pitem-37. Otrzymałam również pit-r za pełnienie obowiązków społecznych i obywatelskich (udział w komisji wyborczej) na kwotę 160zł. Czy powinnam dopisać to do mojego pita-37?

Witam,
mój mąż ma komornika za niespłaconą pożyczkę w banku a zwrot z podatku wraz z ulgą na dziecko wynosi ponad 1200zł czy komornik może w całości to zająć?Za co komornik zabiera zwrot podatku?

ponawiam pytanie, może ktoś pomoże?

mam pytanie o KUP: cały poprzedni rok pracowałam na umowę o pracę, dojeżdżając z innej miejscowości: KUP na PIT11- 1668,72zł, posiadam 2 bilety na kwotę 326- każdy, czy mogę w takim razie wpisać do pit37 KUP- 10x139,06+2x326= 2042,60?
proszę o odpowiedź

Pracuję na umowę o pracę więc normalnie rozliczam się pitem-37. Otrzymałam również pit-r za pełnienie obowiązków społecznych i obywatelskich (udział w komisji wyborczej) na kwotę 160zł. Czy powinnam dopisać to do mojego pita-37?

Powrót