PIT-y za 2014 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Saul Goodman napisał:
pit-r za pełnienie obowiązków społecznych i obywatelskich (udział w komisji wyborczej)
Nie muszą rozliczać osoby wykonujące czynności związane z pełnieniem obowiązków społecznych i obywatelskich - do wysokości nieprzekraczającej miesięcznie kwoty 2.280 zł.

czy mogę skorzystać z ulgi na dziecko studjujące ,jednocześnie od połowy listopada prowadzi własną działalność bez dochodów jak dotąd

Spider321 napisał:
Witam, proszę o pomoc w utwierdzeniu prawidłowo rozliczonego PITu 37:

PIT11 (umowa o pracę):
25. Przychód - 22 133,44
26. KUP - 882,25
27. Dochód - 21 251,19
29. Zaliczka pobrana przez płatnika - 2 018,00
66. Składki ub. społeczne - 2 065,47
68. Składki ub. zdrowotne - 1 068,62

PIT 40A (emerytura):
33. Przychód - 15 302,39
34. Zaliczka na podatek pobrana i odprowadzona przez płatnika - 1 242,00
37. Kwota zwrotu- odliczenie od dochodu - 0,00
38. Kwota składki na u. zdrowotne (do 7,75%) - 1 185,91
39. Zwrot składki ub zdrowotnej - 0,00
40. Przychód zwolniony od poatku - 0,00
41. Podstawa obliczenia podatku - 15 302,00
42. Podatek należny - 1 012,00
43. Różnica pomiędzy podatkiem należnym a sumą pobranych zaliczek, DO ZAPŁATY - 0,00
44. Różnica pomiędzy sumą pobranych zaliczek a podatkiem należnym, NADPŁATA - 230,00
45. Kwota zaliczki na podatek od emerytur - 1 012,00

Gdy rozliczam PIT 11 i PIT40 z osobna wychodzi mi kolejno: PIT11 - do zwrotu 189 zł, PIT40A - 0 zł
Gdy rozliczam je łącznie wychodzi do zapłaty 367 zł.
Czy cos robie zle?

Z góry dziekuje za porade.

Spider321 napisał:
Oczywiście zdaje sobie sprawę z konieczności rozliczenia łącznie, zdziwila mnie nieco wielkość kwoty do zapłaty. Czy na jej poziom wpływ może mieć ok 6500 zł sciagniete na moje konto przez komornika w 2014 roku z tytułu należnych mi zaległych wynagrodzen z lat poprzednich od bylego pracodawcy (PIT11)? W deklaracji za rok 2013 miałem 140 zł zwrotu. Dodam, ze w tym roku przeszedłem na emeryture (od maja), a z PIT 40A mam do czynienia po raz pierwszy i przyznam, ze nieco niezrozumiała jest dla mnie pozycja 44. Różnica pomiędzy sumą pobranych zaliczek a podatkiem należnym, NADPŁATA - 230,00 zł. "Nadpłata podatku, zgodnie z ustawą, zliczona zostanie na poczet zaliczki za miesiąc marzec roku następującego po roku podatkowym, a jeżeli ją przekroczy - zwrócona łącznie z bieżącymi świadczeniami" - nie jestem pewien czy dobrze rozumiem, czy moglbym prosić o wyjaśnienie tj. jak powyższe zdanie ma się do praktyki?

Zwracam się z uprzejma prosba o wyjaśnienie.

Spider321 napisał:
Gdy rozliczam je łącznie wychodzi do zapłaty 367 zł.

367 zł musisz zwrócić do US /tak wychodzi z rozliczenia rocznego/, z tym że ZUS przy emeryturze w m-cu marcu odda Ci 230 zł.

Witam
Potrzebuję podpowiedzi w jestem w zwiazku małżenskim od sierpnia 2014 roku podpisaliśmy z mężem rozdzielność majątkową. Wydaje mnie się że powinniśmy rozliczyć się osobno (do tej pory rozliczaliśmy się razem). Moje dochody nie przekraczają kwoty 54 000 oraz wspólnie tez nie przekraczamy sumy 112 000. Moje pytanie brzmi czy mamy rozliczyć się osobno i czy ja mogę odliczyc ulge na dziecko???? Bardzo serdecznie dziękuję z góry za fachową pomoc.
Pozdrawiam

Witam. Proszę o pomoc w rozliczeniu pita 11, jest to mój pierwszy także nie bardzo wiem jak wyliczyć zwrot/dopłatę.

Przychód: 16125,70
Koszty uzyskania przychodu:445,00
Dochód:15680,70
Zaliczka pobrana przez podatnika:1662,00
Składki na ubezp. społ : 0,00
Składki na ubezp. zdrowotne: 975,78

Bardzo proszę o pomoc i dziękuje

Pozdrawiam

Siisii napisał:
367 zł musisz zwrócić do US /tak wychodzi z rozliczenia rocznego/, z tym że ZUS przy emeryturze w m-cu marcu odda Ci 230 zł.

Super, tak wlasnie myslalem, dziękuje bardzo za wyjaśnienie!

Witam
Pracowałam pól roku w Pl na umowę o prace i pół w Niemczech. Nie wiem jak ustalić Średni kurs euro w tym czasie. Czy sredni na koniec pracy czy śreni od pocatku do konca pracy?

Witam mam 2 pytania.
1. Jestem po rozwodzie mam 5 dzieci w tym jedno nie ma żadnego dochodu oraz się uczy. Poza tym druga córka pracuje jak również studiuje. Stąd moje pytanie czy mogę skorzystać z ulgi na dzieci rozliczając się jako matka samotnie wychowywująca dzieci. Jeśli istnieje taka możliwość to w jakiej kwocie mogę się rozliczyć w PIT 0 za pierwsze dziecko. Oraz jakiej kwoty dochodu nie może przekroczyć druga córka(studiująca) żeby uwzględnić ją w uldze.
2. Jeśli mój syn posiada faktury dojazdu. Faktury są przedstawiane co miesiąc jest na nich umieszczone imię nazwisko pesel oraz kwota to taka kwotę mogę rozliczyć w pit-37 w rubryce koszty uzyskania przychodu czy nie ma takiej możliwości ?

Witam,
Otrzymałem PIT 11. W punkcie A "Miejsce i cel składania informacji" mam zaznaczoną opcję "korekta informacji". Podreślam, że nic wcześniej nie odsyłałem, więc dlaczego korekta? Moje pytanie, co mam zaznaczyć przy wypełnianiu pitu 37. Złożenie zeznania, czy korekta zeznania?

Korekta nie dotyczy zeznania rocznego, tylko PIT-11. W PIT-37 zaznaczasz opcję "złożenie zeznania".

Powrót