Witam,
Mam pytanie odnośnie definicji osoby samotnie wychowującej dziecko w kontekście rozliczenia podatku dochodowego. W myśl ustawy o podatku dochodowym od os. fizycznych, samotnie wychowującym dziecko może być tylko: panna, kawaler, wdowa, wdowiec, rozwódka, rozwodnik albo osoba, w stosunku do której orzeczono separację lub osobą pozostającą w związku małżeńskim, jeżeli jej małżonek został pozbawiony praw rodzicielskich lub odbywa karę pozbawienia wolności.
Co w sytuacji kiedy:
1) będąc panną urodziłam syna na którego zasądzone zostały alimenty (ojciec płaci regularnie),
2) syn jest zameldowany i faktycznie zamieszkuje ze mną,
3) nie ma zasądzonych widzeń z ojcem dziecka (przy czym faktycznie do spotkań dochodzi 3 razy w roku po około 3 godziny),
4) kwestia praw rodzicielskich jest nieuregulowana sądownie,
5) dochodzi do tego fakt, iż obecnie jestem w związku małżeńskim z mężczyzną który nie przysposobił syna i nie pomaga w kwestii jego wychowania gdyż całą energię wkłada w drugie, wspólne dziecko.
Czy możliwość rozliczenia PITu w sposób przewidziany dla osób samotnie wychowujących dzieci w w/w sytuacji występuje? Czy jest to uzależnione od interpretacji danego urzędu skarbowego?
Z góry dziękuję za odpowiedź.