PIT-y za 2014 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam, spróbuje w skrócie opisać moją sytuację. Nie bardzo wiem gdzie to umieścić więc piszę to tutaj. Miałam "przyjemność" podpisać umowę o dzieło jako hostessa w styczniu ubiegłego roku. Umowa miała mi zostać odesłana po podpisaniu przez pracodawcę. Nie została odesłana więc jej nie posiadam. Pracowałam łącznie dwa dni. Zarobiłam ok 500 zł. Pieniądze wypłacone zostały mi na kartę prepaid. Firma już nie istnieje. Nie otrzymałam pitu za 2014r. Bezskutecznie próbowałam się skontaktować w celu wyjaśnienia sytuacji. Moje pytanie brzmi czy rozliczyć się z tych 500 zł pomimo braku pitu oraz jakiejkolwiek umowy ? Pozdrawiam

isabel89 napisał:
Witam, mam do rozliczenia 2 x pit11 z dwóch umów o pracę (stosunek pracy nie nakładał się). Miejscowość pracy = miejscowość zamieszkania.
Dane:
PIT11 za okres zatrudnienia : 01.01.2014 - 31.10.2014
PRZYCHÓD: 24 816,92
KUP: 1 335,00
ZALICZKA: 1 418,00
SKŁ.SPOŁECZNE: 3 402,39
SKŁ. ZDROWOTNE: 1 635,93

PIT 11 za okres zatrudnienia 01.11.2014 - 31.12.2014
PRZYCHÓD: 4 341,89
KUP: 111,25
ZALICZKA: 318,00
SKŁ. SPOŁECZNE: 595,27
ZDROWOTNE: 290,36

Jakie KUP powinny być wpisane w pit-37 ? stosunki pracy nie nakładały się więc powinnam wpisać 1335, dobrze rozumiem ? Czy moement wypłaty wynagrodzenia wpływa na to ?
Zarówno pierwszy zakład pracy jak i drugi zastosował nieprawidłowe KUP (pierwszy powienien za 10 mscy a drugi za dwa?) ? Co może być przyczyną?
W programie wyszło mi do zapłaty 70,00, dobrze ?
Będę wdzięczna za pomoc.
Pomoże ktoś ?

Witam,
Mam kolejną prośbę o odpowiedź w związku z rozliczeniem PIT-u.
Mianowicie, czy w tym roku można odliczać dodatkowo koszt składek zdrowotnych?
Czy każda osoba może dokonać odliczenia tak jak ja pracująca na umowę o pracę?
I czy ten koszt zaznaczam w druku UZ?
Dziękuję za odpowiedź.

Więc jak jest z tym odliczeniem skąłdek zdrowotnych ?

Mads121 napisał:
odliczać dodatkowo koszt składek zdrowotnych?
Widzę, że nie ma Pani pojęcia o rocznym rozliczeniu. Forum nie jest "szkoleniowcem", proszę poczytać broszurki informacyjne ministerstwa finansów.
Są w formie papierowej dostępne w każdym US, a w formie elektronicznej na stronie MF.

Mads121 napisał:
Więc jak jest z tym odliczeniem skąłdek zdrowotnych ?

Jeżeli fuży problem sprawia Panu samodzielne rozliczenie PIT polecam bardzo sprytne i przejrzyste programy do wypełniania PITów- wpisuje Pan te wartości, o które program Pan prosi, a system sam wpisuje określone dane we właściwych miejscach.

Emulka napisał:
Jeżeli fuży problem sprawia Panu samodzielne rozliczenie PIT polecam bardzo sprytne i przejrzyste programy do wypełniania PITów- wpisuje Pan te wartości, o które program Pan prosi, a system sam wpisuje określone dane we właściwych miejscach.

Dziękuję bardzo za informację, wszystko już wiem.

Janusz M. napisał:
Widzę, że nie ma Pani pojęcia o rocznym rozliczeniu. Forum nie jest "szkoleniowcem", proszę poczytać broszurki informacyjne ministerstwa finansów.
Są w formie papierowej dostępne w każdym US, a w formie elektronicznej na stronie MF.

Właśnie, że ma Pan racji. Rozliczenie zeznania podatkowego już dawno złożyłam.
A za taką odpowiedź serdecznie dziękuję, było w ogóle się nie wysilać nad tak elokwentną odpowiedzią i nie odpowiadać.

Witam, w 2014 byłam zatrudniona przez agencję pracy, otrzymałam pit-11, przychód to 24320 zł, natomiast koszt uzyskania przychodu to 1501,86 zł, może ktoś wytłumaczyć dlaczego akurat tyle? I drugie pytanie,otrzymałam również pit-R za pełnienie obowiązków społecznych na kwotę 160zł w miesiącu maj. Wiem że do kwoty nieprzekraczającej miesięcznie 2280 zł nie ma podatku, więc rozumie że w ogóle nie wykazuje tej kwoty w zeznaniu?

umowa o pracę, 12 miesięcy, ewentualnie 11 bo chyba miałam jakąś przerwę.

Heh, czy w związku z tym nie powinnam wpisać 1668,72, ponieważ dojeżdżam z innej miejscowości, choć może lepiej nie ryzykować. Jeszcze bym poprosiła o potwierdzenie 2 pytania.

Dochodów z PIT-R nie wykazujesz w PIT-37 jeśli nie były miesięcznie wyższe od kwoty wolnej tj. 2280 (art21. ust1 pkt 17 updof).

Natomiast w kup ze stosunku pracy wpisałbym 1668,72 zł za cały rok, lub 1529,66 zł za 11 miesięcy.

Pracuję od sierpnia 2014.Czy mogę odliczyć ulgę na dziecko za cały rok? Do sierpnia pobierałam zasiłek rodzinny

witam. Podbijam swoje pytanie ze str 54 tego wątku. Jakie KUP powinnam zastosować jezeli 2 stosunki pracy nie zachodzily na siebie ale wynagr placone jest do 10 maca kolejnej miesiąca i mogły byc 2 wyplaty w jednym miesiącu np wynagr i ekwiwalent za prace. Sumować KUP czy zastosować 1335 ? Co jest ważniejsze to czy stosunek pracy jest rownoczesny czy wypalata nachodzi na siebie ? Bardzo prosze o pomoc. Przeszukalam wiele for i nie znalazłam jednoznacznej odp :(
Pozdrawiam

Powrót