PIT-y za 2014 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam

Proszę o pomoc w rozliczeniu pit (jest to 7 wypłat w 2014 roku - umowa o pracę)
przychód: 35000
KUP: 778,75
dochód: 34221.25
zaliczka: 2632
Ub. społeczne: 4798,50
Ub. zdrowotne: 2340.59

Wychodzi mi nadpłata 232 zł - z czego ona wynika? Licząc po kolei każdą wypłatę w kalkulatorze: sumy przychodów, kup, ubezpieczeń i zaliczek na podatek się zgadzają.

Druga kwestia: posiadam jeszcze pit 8c z przychodem w części D - muszę wypełnić Pit36 dla całości?

Trzecia kwestia: praca rozpoczęta od maja, natomiast pierwszy bilet miesięczny, który chce odliczyć został kupiony w kwietniu. Czy mogę go odliczyć czy to musi być bilet kupiony już w trakcie trwania stosunku pracy?

Pozdrawiam

danka24 napisał:
z czego ona wynika?
Z tego, że nie przepracowałaś całego roku, a kwota zmniejszająca podatek przysługuje na cały tok.
danka24 napisał:
Druga kwestia: posiadam jeszcze pit 8c z przychodem w części D - muszę wypełnić Pit36 dla całości?
Tak.

Witam,
W tamtym roku zmieniłem pracę - z takiej z umową śmieciową na taką z umową o pracę (ale to chyba nie ma znaczenia).
Dostałem 2 PITy i na obydwu z nich jest zaznaczone "jeden stosunek pracy".
Czy przy generowaniu PIT-u 37 mam zakreślić opcję "jednego stosunku pracy" czy inną?
Czym jest ten "stosunek pracy"? Nie znalazłem definicji na Internecie, którą bym zrozumiał
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

Witam serdecznie. Mam rentę rodziną, i pracowałam na dwie umowy zlecenie. Z ZUS dostałam Pit 40A. Czy w rozliczeniu PIT37 mam zsumować te kwoty z umów zlecenie, i uwzględnić też Pit 40A? Czy już nie muszę go doliczać, bo Zus zrobił to za mnie? Jak to działa??
Proszę o odpowiedź.

Witam po raz trzeci. Rozumiem, że nikt nie wypowie się na moje pytanie ?

gmarcing napisał:
@doro21 - nadpłata 510zł.
@majsterztm - nadpłata 138zł.
@wredzia222 - rozliczasz na PIT36 (kwota z PIT 8c w "innych źródłach) - nadpłata 149zł, a po uwzględnieniu ulgi na dzieci (PIT/UZ) - nadpłata 1021,46zł.

Dziś wziełam się za rozliczenie i wychodzi mi do zwrotu inna suma, a mianowicie 798. Bardzo proszę o powtórne przeliczenie, bo sama już nie wiem.
Jeszcze raz wpisuje wszystkie dochody i z góry dziękuje.

Matka samotna z 3 dzieci
PIT 11
poz.25 3181,68
poz.26 222,50
poz.27 2959,18
poz.29 149
poz.66 436,23
poz.68 212,77

PIT 8C
Rubryka D umorzenie kosztów remontu lokalu
poz.25 1263,36
poz.30 1263,36

Z góry dziękuję za pomoc.

Chciałem się dowiedzieć, czy jako rodzic dziecka, które pobiera rentę rodzinną z ZUS oraz zarobiło jednorazowo kwotę 1370 zł na praktykach studenckich mogę się z nim rozliczyć wspólnie (wówczas ja jako rodzic samotnie wychowujący dziecko), czy też raczej syn musi się rozliczyć samodzielnie na podstawie PITu 40A który otrzymał od ZUS oraz PIT 11 który otrzymał od pracodawcy od praktyk?

23 lata, jak już wspomniałem w poście jest studentem

Ag_Maz napisał:
Nie, to podatek za inne źródła przychodu.

Była to "Premia Świąteczna". Pracodawca powinien zatem odprowadzić od tego podatek?

Witam,

księgowy otrzymał dane adresowe dla sprostowania, aby PIT-11 miał prawidłowe dane (w poprzednim roku wpisał złą gminę, pozostałe dane adresowe poprawne - ).
PIT-11 otrzymałam na koniec lutego, lecz nie sprawdzałam kwot, gdyż dane zgadzały się z moim sprostowaniem.

dziś chcąc się rozliczyć widzę, że koszty uzyskania przychodu są zaniżone, mimo różnicy w miejscu zamieszkania i miejscu pracy (1335). w części D zaznaczono punkt 1 zamiast punktu 3.
czy w takim przypadku muszę otrzymać korektę PIT-11, czy samodzielnie mogę zmienić na kwotę 1668,72 zł przy wypełnianiu PIT-37? a jeśli powinna nastąpić korekta, to czy księgowy ma obowiązek ją wystawić? różnica ta powoduje zmianę kwoty dochodu (pole 26).
a jeśli mogę sama to skorygować, to czy muszę wypełnić najpierw PIT-37 zgodnie z danymi PIT-11, a następnie złożyć korektę? Czy już w podstawowym zeznaniu zmienić wartość na 1668,72 zł wraz z pisemnym wyjaśnieniem?

dodam, że już w zeszłym roku zwróciłam na to uwagę i nie poprawiono mi PIT-11 (wpisano błędną gminę, która odpowiadała gminie miejsca pracy). w punkcie D zaznaczono podpunkt 1 (pracownik niedojeżdżający). w US natomiast uznano, że w związku z takim błędem nie mogę skorzystać z kwoty podwyższonej (mimo to, że nie ma nawet takiej ulicy w gminie, która została mi niepoprawnie zanotowana) i straszono grzywną, jeśli PIT-37 wypełnię inaczej niż liczby zawarte w PIT-11.

Ostatnia edycja:
PIT-11 to tylko informacja, a zeznaniem podatkowym jest PIT-37.
Dane adresowe i KUP można zmienić samemu. Żadnych kar za to nie ma, ktoś Pani bzdur naopowiadał
straszono grzywną

Witam na forum. Mam do was pytanie. W 2014 roku mój dochód po odliczeniach wyniósł troszkę ponad 3500 złotych, więc przekroczył kwotę wolną od podatku. Gdy wypełniałem pit poprzez program e-deklaracje pojawiła się informacja , że mam zwrot 339 złotych. Czy w takim wypadku należy mi się zwrot jeśli przekroczyłem tą kwotę wolna od podatku czy po prostu wkradł się jakiś błąd? Dziękuje i pozdrawiam.

Najprościej będzie jeżeli podasz wszystkie liczby.

Nie wyświetliła się wysokość składki zdrowotnej - podaj kwotę.

Powrót