PIT-y za 2014 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Składka zdrowotna została skorygowana do wysokości podatku 84,42 z poz. 115.

Do zwrotu 339 zł.

Czy to jest wspólne rozliczenie?
Składka zdrowotna ma być skorygowana ?

Do zwrotu 563 zł.
Zmień opcję na rozliczenie indywidualne.

Janusz M. napisał:
PIT-11 to tylko informacja, a zeznaniem podatkowym jest PIT-37.
Dane adresowe i KUP można zmienić samemu. Żadnych kar za to nie ma, ktoś Pani bzdur naopowiadał

dziękuję za odpowiedź.
wolę być ostrożna. teściowi kiedyś "dobrze" doradzono w US i oczywiście otrzymał grzywnę.
w takim razie mogę od razu składać do US PIT-37 z KUP podwyższonym? czy najpierw z kwotą 1335, a następnie korektę z opisem?
wolałabym pierwszą opcję, ale skarbówka lubi się czepiać, a nie ma jednoznacznej wykładni odnośnie takiej sytuacji (każdy pewnie interpretuje zapis inaczej i jak jest okazja przywalić karę, to czemu nie...)

Od razu z podwyższoną kwotą kup.
Od wielu lat się tym zajmuję i nigdy US tego nie zakwestionował.

dziękuję za odpowiedź jeszcze raz.
szkoda, że w zeszłym roku dałam się nabrać "poradzie" i złożyłam PIT-37 w wersji mniej korzystnej dla siebie. przecież oczywistym jest, że urzenicy będą odpowiadać tak, aby petent miał jak najmniejszą korzyść. do straszenia grzywną urzędniczka dodała "argument", że jeśli nie pracowałam całego roku (pierwsza praca), to również nie należy mi się podwyższony KUP.
czy ewentualnie warto zawracać sobie głowę korektą za zeszły rok? czy nie ma to sensu?

lachu543 napisał:
Proszę o wyliczenie ewentualnego zwrotu za PIT 2014.

Przychód: 29092,50
Koszty uzyskania przychodów: 1335,00
Dochód: 27757,50
Zaliczka pobrana przez płatnika: 1778
Składki na ubezpieczenia społeczne: 3988,57
Składki na ubezpieczenie zdrowotne: 1945,55

Inne źródła:

Przychód: 606,07
Dochód: 606, 07

Umowa o pracę.

Ag_Maz napisał:
Dopłata 108 zł.

Teraz zerknąłem raz jeszcze na PIT. Dodatkowo przy Innych źródłach jest jeszcze;

Pobrana zaliczka: 109

Zatem wychodzi do zwrotu 1zł? :)

Witam,

pracowałam w 1 firmie od stycznia do wrzesnia poza miejscem zamieszkania, kup w PIT11 1251,54 i od wrzesnia do grudnia w 2 firmie w miejscu zamieszkania, w PIT11 kup 445. Proszę mi powiedzieć co powinnam wpisać w kup w PIT37?

witam ponownie,
czy mogę liczyć na jakąkolwiek pomoc ze sprawą w poście powyżej?

Witam,
mam pytanie mam pit 11 od pracodawcy za 2014 rok. W 2014 roku zakupiłam samochód osobowy, który odsprzedałam po miesiącu (nie chodziło o zarobek a zmusiła mnie sytuacja rodzinna).
Auto zakupiłam za 4 000 zł, odsprzedałam za 4 000 zł. Skoro nic na nim nie zarobiłam to powinnam w ogóle wykazywać w rocznym zeznaniu? Jeżeli tak to:
- normalnie w pit37 jako inne źródła?
- pit 36 jako inne źródła ? Co w takim wypadku powinnam zaznaczyć w rubryce C informacje dodatkowe ? który kwadracik ?
Było by super gdyby ktoś odpowiedział....

Witam, proszę osprawdzenie, czy wyliczenie PITu siostry jest prawidłowe.

Otrzymała dwa PITy 11- w kazdym, w częśći D, pkt 24 zaznaczono 3 "Z jednego stosunku pracy(...), limit 1668,72 zł"

PIERWSZY
Przychód: 18872,79
KOszty uzyskania przychodu 1251, 55
Dochód: 17621,24
Zaliczka pobrana przez płatnika: 1030
Składki na ubezp. społeczne:2512,21
Składki na ubezp. zdrowotne: 1225,38

DRUGI
Przychód: 4892,79
KOszty uzyskania przychodu: 556,24
Dochód: 4336,55
Zaliczka pobrana przez płatnika: 190
Składki na ubezp. społeczne: 670,81
Składki na ubezp. zdrowotne: 305,80

Wpisując takie wartości w program e-pity 2014 dostaję komunikat:

"Suma wpisanych kosztów ze stosunku pracy to: 1807,79 zł, ale zostały one ograniczone do wysokości limitu: 1668,72 zł." Zgodnie z wyliczeniem programu siostra ma do zapłaty 97 zł .

Czy dobrze jest to wyliczone? Pytam, bo pierwszy raz spotkałam się z komunikatem dotyczącym przekroczenia limitu 1668,72 zł. Dziękuję za sprawdzenie.

Mam umowę o dzieło z 50% kosztem uzyskania przychodu. Umowa opiewa na kwotę 240zł brutto.
Czy powinnam otrzymać z tej umowy pit11 do rozliczenia?

Emulka napisał:
Otrzymała dwa PITy 11

1/ Czy zatrudnienie u dwóch pracodawców było równoczesne, czy oddzielne?
2/ Czy w którymś z m-cy otrzymała dwa razy wypłatę /od I i II pracodawcy/?
Operuj datami.

ania1577 napisał:
Czy powinnam otrzymać z tej umowy pit11

Tak.

isabel89 napisał:
witam,
mam pytanie mam pit 11 od pracodawcy za 2014 rok. W 2014 roku zakupiłam samochód osobowy, który odsprzedałam po miesiącu (nie chodziło o zarobek a zmusiła mnie sytuacja rodzinna).
Auto zakupiłam za 4 000 zł, odsprzedałam za 4 000 zł. Skoro nic na nim nie zarobiłam to powinnam w ogóle wykazywać w rocznym zeznaniu? Jeżeli tak to:
- normalnie w pit37 jako inne źródła?
- pit 36 jako inne źródła ? Co w takim wypadku powinnam zaznaczyć w rubryce c informacje dodatkowe ? Który kwadracik ?
Było by super gdyby ktoś odpowiedział....
brdzo proszę

Witam. W ubiegłym roku zakończyłem szkołę zawodową. Od października pracowałem na umowę zlecenie. Mój dochód to 1896,45. Jeśli chciałbym się rozliczyć, czy moi rodzice w dalszym ciągu mogą mnie odliczyć za 8 mięsięcy (nauki)?

Witam,
Mam jeszcze jedno pytanie.
Uzupełniam sobie PIT 37 przez program. Miałem w poprzednim roku dwie umowy w dwóch firmach: śmieciową i o pracę. Kiedy dodaje do programu dane z PIT11 z tej pierwszej firmy to wyświetla mi monit:
"Nie wpisano danych składek społecznych i zdrowotnych. Czy wrócić do modyfikacji danych?"
Czy w umowach zlecenie i o dzieło nie ma składek społecznych i zdrowotnych?

Czy takie uzupełnianie PITu 37 polega na tym, że w programie po prostu przepisujemy sobie dane z odpowiednich kolumn, które dostaliśmy w PIT 11 od pracodawców? Nie trzeba samemu nic liczyć?

Powrót