PIT-y za 2014 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Czy w przypadku gdy jako student przekroczyłam przychód i dochód ( 3089) to moja matka ( samotnie wychowująca dziecko) powinna przy wypisywaniu pitu zaznaczyć " ulgę z tytułu wychowywania dzieci " czy jest to już w tym momencie zbędne ?

Jeszcze jedno pytanie.

Czy status matki samotnie wychowującej dziecko jest powiązany z tą ulgą prorodzinną ?

Chodzi o to, ze przy wypełnianiu pitu 37 moja matka zaznaczyła status samotnie wychowującej dziecko ( tj mnie) ale nie zaznaczała ulgi z tytułu wychowywania dzieci, bo przekroczyłam jako studentka kwotę wolną od podatku.
Zastanawiam się czy nie popełniłyśmy błędu.

Witam

Dwa pity 11 do rozliczenia. Proszę sprawdzić czy wszystko dobrze obliczone z góry dziękuję ;)

PIT 11 - Umowa o Pracę ETAT

Przychód - 20080,00
Koszty uzyskania przychodów - 1529,66
Dochód - 18550,34
Zaliczka pobrana przez płatnika - 942
Składki na ubezpieczenie społeczne - 2752,99
Składki na ubezpieczenie zdrowotne - 1342,85

Podstawa obliczenia podatku - 15797
Podatek - 2287,44
Podatek należny - 945
Do zapłaty - 3

PIT 11 - Umowa o Pracę ETAT

Przychód - 14015,20
Koszty uzyskania przychodów - 1112,48
Dochód - 12902,72
Zaliczka pobrana przez płatnika - 677
Składki na ubezpieczenie społeczne - 1836,70
Składki na ubezpieczenie zdrowotne - 943,83

Podstawa obliczenia podatku - 11066
Podatek - 1435,86
Podatek należny - 492
Nadpłata - 185

Takie pytanie jeszcze, bo ja zawsze nadpłaty miałem i US zwracał mi na konto w przypadku tych 3 zł, to jak się to płaci ? przy składaniu pit-u czy ma się na to jakiś czas ? ;)

Pierwszy Pit jest mój a drugi siostry a więc rozliczenie dla dwóch osób

Ostatnia edycja:
Witam serdecznie,
Potrzebuję porady. Jestem studentem i nie ukończyłem 26 roku życia. Pobieram cały czas rentę rodzinną po zmarłym rodzicu. W roku 2014 zarobiłem jako freelancer za pośrednictwem portalu elance.com kwote w wysokości 2500 zł. Nie odprowadzałem zaliczki na podatek. Jako, że jest to wysokośc zarobku wolna od podatku, powinienem ją wogóle uwzględniać w jakimkolwiek picie, jesli tak to w jakim? Pragnę dodać, że nei prowadze działalności gospodarczej a dochód pochodził z jednego zlecenia.
Pozdr.
Mikołaj

Witajcie.
Mam pytanie, ale nie związane z rozliczeniem pit-a.
Od 2014 r pracuję na pół etatu u znajomego, który prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą. Na druku PIT-11, który dostałem z biura rachunkowego, zastanawia mnie taka oto rzecz. Wcześniej, gdy pracowałem w dużej firmie, na druku widniały wszystkie dane pracodawcy. Tutaj natomiast mam jedynie jego NIP w lewym górnym rogu, natomiast w ramce "dane identyfikacyjne płatnika" zaznaczone jest pole "osoba fizyczna" i podane tylko imię, nazwisko oraz data urodzenia mojego pracodawcy. Powiedzcie mi proszę, czy to jest poprawnie wyglądający PIT-11? Księgowa powiedziała mi, że to nowa wersja druku i nie są wymagane żadne inne dane. Ale ja mam pewne wątpliwości. Brak adresu, brak pełnej nazwy działalności gospodarczej a jedynie imię i nazwisko...

Witam
przychód - 1680
koszty uzyskania - 111.25
zaliczka pobrana - 82
składki ub. społeczne - 230.33
skł. ub. zdrowotne - 112.35

do zwrotu wychodzi mi 82 ?
rozliczam to na pit-37 , co mam wpisać w pozycji 116-składki na ubezpieczenia zdrowotne ( kwota nie może przekroczyć kwoty z pozycji 115 a tam jest 0), to mam Nic nie pisywać czy może 0 ?

Witam. Proszę o szybką pomoc!

Rozliczenie z pracy:
Przychód: 3816,95zl
Koszty uzyskania przychodu: 278,12zl
Zaliczka na podatek pobrana: 195zł

Inne źródła (18%)
Przychód: 6885,10zł
Koszty uzyskania przychodu:0
Zaliczka pobrana: 0
składki na ub. zdrw: 0
składki na ub. społ.: 0

Jak to obliczyć? Mogę w innych źródłach uwzględnić kwotę zmniejszająca podatek (556,02zł)???

Bez żadnych kar, odsetek itp? Mogę spac spokjnie?

Siisii napisał:
Tak, ma to znaczenie. KUP sumujesz i kwotę wpisujesz w PIT-37 - zaznaczasz opcję „z więcej niż jednego stosunku pracy i dojazd z innej miejscowości”.

Korzystam z programu e-deklaracje i nie widzę opcji zaznaczenia informacji powyżęj :rolleyes:

Powrót