PIT-y za 2017

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
zofea napisał:
Czy muszę rozliczyc sie z pieniędzy zarobionych za granicą?

Czy miałaś dochody w PL..?
Jaki kraj zarobkowania ....?

Rezydencja podatkowa to nie tylko 183, ale głównie tzw. centrum interesów życiowych
tzn. rodzina, dom, dochody w PL itd.

Witam,
bardzo proszę o pomoc. Próbuję rozliczyć PIT 37 natomiast mam problem, ponieważ w PIT 11 z urzędu pracy nie mam wpisanej kwoty składki na ub. społeczne i gdy wpisuje składki na ub. zdrowotne pokazuje się błąd gdyż składka nie może być ujemna. Dodam, że jestem osobą bezrobotną i do lipca pobierałam zasiłek. Poniżej podam kwoty PIT 11.

5. Świadczenie wypłacone z funduszów: pracy i gwarantowanych świadczeń pracy:

46. Przychód:4457,20
47. Dochód: 4457,20
48. Zaliczka pobrana przez płatnika: 152

72. Składki na ub. zdrowotne 327,19

+ odliczenie jednego dziecka 1112,04

Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

Przenosze moją prosbę tutaj:
Rodzice mają jedno dziecko w wieku 2 lat. Nie są oni małżeństwem i nie mają wspólnego adresu zameldowania. Ojciec nie ma żadnych dochodów. Matka pracuje.
1. Czy może ona odliczyć całą ulge prorodzinna na siebie i czy nie straci prawa do zasiłku rodzinnego?
Przychód 15130,43, koszt uzyskania przychodów 890 zł, Zaliczka na podatek 811,00. Składki na ubezpieczenie społeczne 2074,39, na ubezpieczenie zdrowotne 1011,85.
Mi sie wydaję, że może i jak dochód bedzie miec na podobnym poziomie za przyszły rok to nie przekroczy kryterium dochodowego.
2. A z tym rodzinnym to jakby dostała ten zwrot podatku to oni juz w tym roku jej zabiora rodzinne jesli przekroczy czy napewno dopiero jak cos to na przyszły rok?
3. Jeszcze pytanie czy do zasiłku rodzinnego wlicza się dochody partnera jesli sie prowadzi wspólne gospodarstwo (wiem, że miejsce zameldowania nie ma znaczenia)? Bo co do pit-a to musieliby być małżeństwem aby sie wspólnie rozliczać ale już ulga na dziecko nie ma znaczenia, że nie maja ślubu.
Prosze o pomoc, sprawdzenie i skorygowanie, bo mi wyszło że powinna dostać jakieś 1300 zł zwrotu.

Ostatnia edycja:
moni3ka napisał:
gdy wpisuje składki na ub. zdrowotne pokazuje się błąd gdyż składka nie może być ujemna.

tak ma być - składka jest ograniczana do wys. podatku z poz. 115

Masz do zwrotu
całą zaliczkę na podatek=152,00 zł
oraz
dodatkowa ulga na dziecko z ub. zdrowotnego=327,19 zł.

Razem do zwrotu=479,19 zł.

juhas56 napisał:
tak ma być - składka jest ograniczana do wys. podatku z poz. 115

Masz do zwrotu
całą zaliczkę na podatek=152,00 zł
oraz
dodatkowa ulga na dziecko z ub. zdrowotnego=327,19 zł.

Razem do zwrotu=479,19 zł.

czyli w punkcie F odliczenia od podatku nie ma byc wpisanej żadnej wartości?tylko w punkcie H jak Pan napisał będzie składka ub. zdrowotnego oraz odliczenie na dziecko?

Przepraszam, że tak dopytuję ale nie chcę popełnić błędu i porównuje pit z roku poprzedniego gdzie w pkt 41 miałam kwotę odliczenia na dziecko a w tym, który robię dziś ta pozycja ma wartość 0,00 ale pomimo tego reszta obliczeń się zgadza z tym co Pan napisał.

moni3ka napisał:
czyli w punkcie F odliczenia od podatku nie ma byc wpisanej żadnej wartości?tylko w punkcie H jak Pan napisał będzie składka ub. zdrowotnego oraz odliczenie na dziecko?

Poz. 116=0,00
poz. 130=327,19
PIT/O poz.41=0,00 dlatego, że cały podatek do zwrotu z tytułu rozliczenia
dochodu < 6600.

juhas56 napisał:
Poz. 116=0,00
poz. 130=327,19
PIT/O poz.41=0,00 dlatego, że cały podatek do zwrotu z tytułu rozliczenia
dochodu < 6600.

nawet nie wiem jak Panu dziękować za pomoc :) Jestem ogromnie wdzięczna, za poświęcenie mi czasu. Dziękuję

juhas56 napisał:
Wpisz KUP:
11*139,06=1529,66+111,25=1640,91

Dziękuję, czyli mam po prostu wpisać niższą kwotę, czy jeszcze w którymś miejscu należy zaznaczyć, że była pomyłka?

Witam, znów proszę o pomoc, siostrze nica studentka, 2 prace obie poza miejscem zamieszkania, pierwszy pit
Naleznosc ze stos pracy - 3623,90
Koszty - 556,24
Zaliczka-85
Ub spol-496,85
Ub zdr - 225,77

Drugi
Dzialalnosc wyk osobiście - 10568
Koszty - 2113,60
Zaliczki-1523

Ktoś jej powiedział że jako studentka to dostanie więcej a mi wychodzi niewiele ponad 400 zl

zielona92 napisał:
czyli mam po prostu wpisać niższą kwotę

Tak.
Można w poz. 141 PIT-37 wpisać małe wyjaśnienie, np, poz.38 KUP = 11*139,06
oraz 1*111,25 .

Czy ktoś coś podpowie i przeliczy?
Rodzice mają jedno dziecko w wieku 2 lat. Nie są oni małżeństwem i nie mają wspólnego adresu zameldowania. Ojciec nie ma żadnych dochodów. Matka pracuje.
1. Czy może ona odliczyć całą ulge prorodzinna na siebie i czy nie straci prawa do zasiłku rodzinnego?
Przychód 15130,43, koszt uzyskania przychodów 890 zł, Zaliczka na podatek 811,00. Składki na ubezpieczenie społeczne 2074,39, na ubezpieczenie zdrowotne 1011,85.
Mi sie wydaję, że może i jak dochód bedzie miec na podobnym poziomie za przyszły rok to nie przekroczy kryterium dochodowego.
2. A z tym rodzinnym to jakby dostała ten zwrot podatku to oni juz w tym roku jej zabiora rodzinne jesli przekroczy czy napewno dopiero jak cos to na przyszły rok?
3. Jeszcze pytanie czy do zasiłku rodzinnego wlicza się dochody partnera jesli sie prowadzi wspólne gospodarstwo (wiem, że miejsce zameldowania nie ma znaczenia)? Bo co do pit-a to musieliby być małżeństwem aby sie wspólnie rozliczać ale już ulga na dziecko nie ma znaczenia, że nie maja ślubu.
Prosze o pomoc, sprawdzenie i skorygowanie, bo mi wyszło że powinna dostać jakieś 1300 zł zwrotu.[/QUOTE]

Mój brat dostał PIT w formie elektronicznej od pracodawcy (plik PDF). Czy taki dokument jest ważny? Zauważyłem, że nie ma podpisu ani pieczątki na ostatniej stronie tak jak na standardowym PIT w formie papierowej.

merowing3
Mezczyzna.gif
......
Czy taki dokument jest ważny?,
Jest ważny.

Bardzo proszę o sprawdzenie czy mężowi dobrze wyszło, do sierpnia pracował w zakładzie na umowę, od września rozpoczął działalność na ryczałcie więc już wiem że siebie nie mogę zaznaczyć zatem wyjdzie mniej, trudno

Naleznosc ze stos pracy - 18494,85
Koszty - 973,42
Zaliczka - 1180
Ubezp spol - 2384,60
Ubezp zdr - 1220,18

2 dzieci
Wyszlo 2455,62 dobrze? Dziękuję z góry za pomoc

juhas56 napisał:
Proponuję rozliczyć każdego małżonka indywidualnie /zrobić dwa rozliczenia/,

Poszła korekta na męża zaznaczone indywidualnie a na żonę system odrzuca bo już jest w systemie, co zrobić?

Witam, ile dostane zwrotu?
Przychód:12543,65
Koszty uzyskania przychodu:695,3
Dochód:11848,35
Zaliczka pobrana przez płatnika:778
Składki na ubezpieczenie społeczne:1606,66
Składki na ubezpieczenie zdrowotne:833,62
Z góry dziękuje za odpowiedź ;)

pytaania napisał:
a na żonę system odrzuca bo już jest w systemie, co zrobić?

1.poz. 3 w PIT-37 powinna być pusta
2.czy zaznaczyłaś przełącznik "korekta"
3.jeśli przy wysyłaniu do urzędu masz w tabelce już UPO - proszę go usunąć.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót