Pity za 2013 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
asiairafal napisał:
Witam serdecznie chciałabym prosić o pomoc w pierwszym rozliczeniu działalności gospodarczej - forma opodatkowania ryczałt 8,5 %. działalność od 21.11.2013

mój przychód za 2013 (2 miesiące) 3 050 zł
składki społeczne 204,16 zł
składki zdrowotne 523,46 zł , 7.75 % - 450,76 zł

Wypełniam pit 28A tam podaje przychód w miejscu 8,5 % z działalności prowadzonej na własne nazwisko 3050 i miejsce wykonywania działalności działalności

Nastepnie w pit 28

w poz 63 wpisuje składki na ubezp. społ 204,16
wiec przychód po odliczeniach 2845,84
nast. w poz 95 ryczałt od przychodów wynosi 241,91 zł

w poz 99 składki na ub zdrowotne pomniejszam do kwoty z 95 czyli 241,91

wiec kwota naleznego ryczałtu wynosi 0 zł ?

Czy wszystko jest poprawnie ? z góry dziekuje za POMOC .

Czy jest ktos w stanie pomóc?

Witam, proszę o rozliczenie podatku

a) Przychód: 5328,20 zł
b) Koszty uzyskania przychodu: 0 zł
c) Dochód: 5328,20 zł
d) Kwotę odprowadzonych zaliczek: 85 zł
e) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia społeczne: 0 zł
f) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia społeczne: znowu? czy zdrowotne?: 365,96 zł
h) Ewentualne ulgi z jakich chcesz skorzystać: internetowa , koszty za internet 440 zł
i) Źródło przychodu: Świadczenie wypłacone z Funduszów: Pracy i Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych

Harry4 napisał:
f) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia społeczne: znowu? czy zdrowotne?: 365,96 zł
A skąd my to mamy wiedzieć? To jakaś praca domowa?

Chodzi mi o to dlaczego pkt e) i f) są powtórzone? u mnie na PIT 11 społeczne są 0 zł, a zdrowotne 365,96 zł

Nie wiemy co autor miał na myśli. Skąd przepisałeś te dane?

Faktycznie, pomyłka. Zdrowotne, oczywiście. Już poprawiam.

Zwrot będzie 85 zł. I nie będziesz mógł odliczyć całej składki zdrowotnej.

Ostatnia edycja:
Otrzymasz cały zwrot podatku jaki został potrącony, ulga internetowa nie wygeneruje nic więcej.

Ag_Maz napisał:
I nie płaciłaś żadnego podatku?
Podatek nie był płacony ponieważ mąż miał 2 rachunki ale obydwa wystawione w grudniu jeden 1.12.2013 drugi 20.12.2013 .

Witam, w zeszłym roku razem z zoną byliśmy na KRUS-ie, słyszałem że w takiej sytuacji się nie składa PIT-u, ale jak małżeństwo ma dwuletnie dziecko czy też nie składają PIT-u?

Zle sie wyrazilem , jestesmy na KRUS-ie ale nie mamy gospodarstwa, poprostu jestesmy jako domownicy.

Nie macie przychodu, nie ma podatku a więc i zwrotu.

asiairafal napisał:
Podatek nie był płacony ponieważ mąż miał 2 rachunki ale obydwa wystawione w grudniu jeden 1.12.2013 drugi 20.12.2013 .

Czytając inne posty naszła mnie myśl czy dobrze mysle listopadowe składki opłaciłam w grudniu a grudniowe w styczniu czy te opłacone w styczniu mam uwzględnic w rozliczeniu rocznym za 2013 czy tez nie bo juz sie pogubiłam sama ???

Pewnie za mało danych podałam albo nie wiec co ze nikt nie potrafi pomóc moze tak
- działalność gospodarcza ryczałt od przychodów ewidencjonowanych 8,5%
- mały zus działalność od 21.11.2013
-składki społ za listopad pł w grudniu 51,04 zł a zdrowotne 261,73 zł (7,75 % - 225,38 zł)
-składki społ. za grudzień płatne w styczniu 153,12 zł a zdrowotne 261,73 zł (7,75 % - 225,38 zł)

- przychód 3050 zł (2 rachunki wystawione w grudniu jeden 1.12.2013 950,00 zł drugi 20.12.2013 2100,00 zł )

- podatek nie był płacony

Ostatnia edycja:
Nie wiem czy mogę zadać tutaj 2 pytania bo widzę, że pytania głównie o konkretne liczby ale najwyżej nie uzyskam odpowiedzi.
Z tego co wiem stypendium rektora dla najlepszych studentów nie trzeba w ogóle uwzględniać w rozliczeniu ?
W ramach praktyk studenckich pracowałem na kopalni. Umowa-zlecenie bezpośrednio z kopalnią. O ile z rozliczeniem samej umowy problemu chyba miał nie będę (na razie wszystko mi się zgadza) to mam pytanie co do bonów żywnościowych, które dostaliśmy prawdopodobnie w ramach posiłków regeneracyjnych. Z tego co wyczytałem to są nieopodatkowane jeżeli przysługują pracownikom w ramach pracy w trudnych warunkach czyli w tym przypadku pod ziemią. Od wartości bonów nie było odprowadzonej zaliczki na podatek. Co umowa-zlecenie coś zmienia w tym przypadku ? Czy mam je uwzględniać w picie ? Nawet gdybym miał uwzględnić to i tak dostanę zwrot bo jeszcze trochę mi zostaje do kwoty wolnej od podatku ale wolałbym nie mieć skarbówki na głowie po pierwszym rozliczeniu.

Witam, jesli jeden z małzonkow placi skladki KRUS jako domownik ( nie dostaje PIT-u z KRUS-u), drugi z malzonkow ma umowe o prace, rozliczaja sie razem to czy bedzie zwrot za małzonka ktory jest na KRUS-ie?

Witam. Moje pytanie dotyczy DG a dokladniej PIT28. Otoz przy wyliczaniu comiesiecznego ryczaltu odejmuje od przychodu skl. spoleczne, to co wyjdzie * 5,5% i od tego odejmuje ubez. zdrowotne. Chcialam spytac czy w Pit28 gdzie jest rubryka dotyczaca skladek te skladki rowniez wpisuje i odliczam ?

Proszę się pofatygować i przeczytać instrukcję wypełniania PIT. Trochę samodzielności, proszę.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót