Pity za 2013 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
redmartin napisał:
i do jutra udzielisz pomocy takiej jakiej zazwyczaj sie szuka na forum,
Przypominam, że to jest forum prawne, a nie biuro księgowe.
Ponadto nie mamy etatowych "odpowiadaczy", proszę więc nie stawiać wymagań. Członkowie naszego zespołu udzielają pomocy kosztem swego wolnego czasu.

Janusz M. napisał:
Przypominam, że to jest forum prawne, a nie biuro księgowe.
Ponadto nie mamy etatowych "odpowiadaczy", proszę więc nie stawiać wymagań. Członkowie naszego zespołu udzielają pomocy kosztem swego wolnego czasu.

wiem że to forum prawne i dlatego pytanie związane było z prawem (ustawy z MF do takowych jak najbardziej się zaliczają) a nie z wyliczeniem czegoś (czyli rachunkowością.

oczywiście cenie pomoc każdego. mówię o pomocy a nie odsysłaniu do biura rachunkowego - równie dobrze mozna na forum prawnym odsyłać do prawnika a chyba nie to jest ideą pomocy forum (i dla forumowiczów).

Jednakże jeśli ktoś miał przypadek podobny albo zna sie praktycznie na poruszanych przeze mnie kwestiach to podtrzymuję swoja prośbę o pomoc.

chodzi o temat http://forumprawne.org/rozliczenia-pit/525817-ubezpieczenie-nawiazka-w-rozliczeniu-pit.html
pozdrawiam

redmartin napisał:
równie dobrze mozna na forum prawnym odsyłać do prawnika
Czasem to jest najlepsza rada jaką można komuś dać.
Ale koniec off-topu.

pit36

przez miesiąc prowadziłem DG [31 styczeń zakończenie DG], zero kosztów zero przychodów, jedynie zapłacone składki społ. i zdrow. za styczeń i grudzień 2012.

Muszę to rozliczać w PIT36? wysyłać wg. deklarację? Po za tym nie miałem żadnych przychodów w 2013.
Gdy wpisuję w e-deklaracji w PIT-B stawki 0 zł i tylko uzupełniam składki na ub. społ i zdrow. to "wyskakują" monity że kwoty nie mogą być większe niż zero :/

czyli wszędzie wpisać zera? (tzn. w składkach na ub. społ. i zdrowotne)

Ostatnia edycja:
witam, mam pytanie. prowadziłem działalność gospodarczą w roku 2013, nie uzyskałem żadnych dochodów, jedynym kosztem który poniosłem były opłaty z tytułu ZUS. jak się rozliczyć, gdzie ująć te koszty?

dla czego księgowe odliczają z pitu36 zamiast 1100 za dziecko to wpisują 620??

przychody i rozchody

praca do końca lutego na podst umowy o pracę plus działalność do końca marca i dalej bezrobotny do końca lipca dalej umowa zlecenia

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Janusz M. napisał:
Proszę się zastanowić, czy skala podatkowa, czy podatek liniowy. To jest duża różnica.

szczerze to nie wiem, byłem w urzędzie skarbowym to kobieta w informacji powiedziała ze muszę wypełnić pit 36 z załącznikiem B (zerowy)

to troszkę dziwne że od odliczenia za dziecko 1100 na picei odliczane jest tylko 600coś czyli jak ktoś jest caly rok na działalności to za dziecko mimo że ma straty nie dostaje nic!

Janusz M. napisał:
Proszę się zastanowić, czy skala podatkowa, czy podatek liniowy. To jest duża różnica.

wydaje mi się że w moim przypadku to nie ma większej różnicy z tego względu że działalność jest już zamknięta, a nie mam prawa do żadnych ulg

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót