Pity za 2013 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam,

mam pytanie - czy jeżeli dostałam pit-40A, gdzie dochód wyniósł 2219,95 i do tego pit-11: przychód - 117, koszty uzyskania przychodów - 23,40, dochód -93,60, zaliczka pobrana przez płatnika - 17, to muszę rozliczać pit?
Na niektórych stronach znalazłam informacje, że jeżeli mój dochód (oprócz renty) nie wyniesie powyżej 200 zł to nie muszę, czy to prawda?

z góry dziękuję za odpowiedź

Witam!
Proszę o pomoc w rozliczeniu
Otrzymuję rentę rodzinną, ale w tym roku pracowałem w Wielkiej Brytanii
Przychód renty: 9909,86
Zal. na podatek: 462
Składka na ub. zdr.: 767,98
Przychód z GB: 10373
Wychodzi mi 284zł do zapłaty i nie wiem czy dobrze. Można od przychodu z GB odliczyć składki zdrowotne?(418zł) Podatek nie był pobierany z tytułu dużej kwoty zwolnionej i mojego planowanego krótkiego pobytu
Z góry dziękuję za pomoc

Mam spory problem z moim PIT-11
pracowałem wyłącznie na umowy-zlecenie u jednego pracodawcy, byłem studentem przez cały rok.
Uzyskany przychód mam w pit-11 wpisany 21 220,94
KUP 4244,18
Dochód wychodzi 16 976,76
pobrane zaliczki 3 056

Natomiast - o zgrozo - w moim pit-11 składki społeczne i zdrowotne mają wpisane 0.00

i moje pytanie - jakie wartości powinny były się tam znaleźć? Jestem prawie na 100% pewien, że to błąd księgowej przy wystawianiu PIT-11, i chciałbym w e-deklaracji wpisać właściwe kwoty, zawsze płacili wszystkie składki, i za siebie i za mnie (odliczenie).
Proszę o pilną pomoc

Wszystko jest prawidłowo. Nic proszę nie dopisywać. Podatek należny wyniesie 2500 zł. Zwrot będzie 556 zł.

Dziękuję bardzo :) e-pity online nie przyjmują wartości 0,00 dla składek, więc myślałem, że to musi być błąd

Witam dopiero dzisiaj otrzymalem pit 37 czy jest mozliwosc jeszcze jakos to wyslac? Bardzo prosze o pomoc poniewaz nie mam pojecia co robic

Dzisiaj moj byly pracodawca byl w mojej pracy i zostawil dla mnje ten pit dodam ze nie mialem z nim zadnego kontaktu

Powinieneś zatem dostać PIT-11.
Miałeś też obowiązek się rozliczyć z przychodów za 2013 bez względu na to, czy dostałeś PIT-11, czy nie.
Teraz to musisz złożyć czynny żal i wyjaśnić skąd to opóźnienie.

Musisz się jednak liczyć z karą z tytułu opóźnienia- jeżeli był to pierwszy raz mogą potraktować sprawę łagodniej i nałożyć na Ciebie mandat karny skarbowy w niższej wysokości.

Witam

Otrzymuję rentę po zmarłym mężu .Wychowuję dziecko niepełnoletnie.Prowadzę działalność jednoosobową (ryczałt ewidencjonowany).
Złożyłam PIT 37 o zwrot podatku w związku rozliczeniem podatkowym odnośnie renty a nie działalności. Otrzymałam wezwanie i wiadomość ,że mi się nie należy.
Przecież to są odrębne dwie rzeczy. Co roku otrzymywałam a w tym roku jakaś zmiana?
Czy tutaj jest jakaś luka? Mam złożyć korektę o indywidualne rozliczenie ,ale to jest podobno mniej korzystne. Pozdrawiam

Nie będę się wdawać w tłumaczenia czemu tak późno, proszę o sprawdzenie moich wyliczeń.
3 pity - stosunki pracy do rozliczenia:
osoba rozlicza się sama, indywidualnie:
I - umowa o pracę
a) Przychód - 13 539,87
b) Koszty uzyskania przychodu - 1112,48
c) Dochód - 12 427,39
d) Kwotę odprowadzonych zaliczek - 626
e) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia społeczne -1*856,32
f) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia zdrowotne - 905,47
h) bez ulg

II - umowa o pracę
a) Przychód - 6*300,00
b) Koszty uzyskania przychodu -333,75
c) Dochód - 5966,25
d) Kwotę odprowadzonych zaliczek - 357
e) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia społeczne - 863,73
f) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia zdrowotne - 421,32
h) bez ulg

III - świadczenia wypłacane z funduszów - pracy i gwarantowanych świadczeń pracowniczych
a) Przychód -1*240,90
b) Koszty uzyskania przychodu -0
c) Dochód -1*240,90
d) Kwotę odprowadzonych zaliczek - 177
e) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia społeczne -0
f) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia zdrowotne - 0
h) bez ulg

z góry dzięki!

azja5 napisał:
Złożyłam PIT 37 o zwrot podatku
Prowadzenie działalności gospodarczej rozliczanej ryczałtem ewidencjonowanym wyklucza możliwość rozliczania renty na PIT-37 jako podatnika samotnie wychowującego dziecko.
Co do "ulgi prorodzinnej", to są nowe zasady korzystania z niej. Otrzymanie jej zależy od wysokości przychodów.

to nie są mnożenia, to miała być spacja i w sumie była, nie wiem co się stało. Prostuję
3 pity - stosunki pracy do rozliczenia:
osoba rozlicza się sama, indywidualnie:
I - umowa o pracę
a) Przychód - 13 539,87
b) Koszty uzyskania przychodu - 1112,48
c) Dochód - 12 427,39
d) Kwotę odprowadzonych zaliczek - 626
e) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia społeczne -1 856,32
f) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia zdrowotne - 905,47
h) bez ulg

II - umowa o pracę
a) Przychód - 6300,00
b) Koszty uzyskania przychodu -333,75
c) Dochód - 5966,25
d) Kwotę odprowadzonych zaliczek - 357
e) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia społeczne - 863,73
f) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia zdrowotne - 421,32
h) bez ulg

III - świadczenia wypłacane z funduszów - pracy i gwarantowanych świadczeń pracowniczych
a) Przychód -1 240,90
b) Koszty uzyskania przychodu -0
c) Dochód -1 240,90
d) Kwotę odprowadzonych zaliczek - 177
e) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia społeczne -0
f) Kwotę odprowadzonych składek na ubezpieczenia zdrowotne - 0
h) bez ulg

Witam,
mam problem. Dalej nie dostałem zwrotu podatku. Z tego co mi wiadomo powinienem dostać 204zł. Ale teraz zastanawiam się czy dobrze to w ogóle wyliczyłem. PIT-37 wypełniłem przez program e-Deklaracje. Czy w którejś z rubryk samo mi się wygenerowało ile dostanę zwrotu? Sugeruję się polem nr 129? Bo tam jest ta kwota.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót