Pity za 2013 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Kolejne pytanie. Rozliczyłem bratu PIT-37. Miał tylko zasiłek dla bezrobotnych z UP do rozliczenia. Wyszło 96 zł zaliczek i tyle też miał dostać zwrotu. Ale przelew z US wyszedł na kwotę 103 zł. Czy US mógł się pomylić? Trzeba teraz iść i to zgłosić?

Może miał nadpłatę z 2012 roku na 7 zł?

Właśnie we wcześniejszych latach miał jakieś 2, 4-złotowe nadpłaty, których mu nie zwracali. Pewnie to z tego wynika.

Witam. W 2013 roku niecałe 6 miesięcy miałem własną działalność gospodarczą i ją zamknąłem następnie znalazłem pracę w zakładzie, otrzymałem już PIT-11 od nich.

Mam złożyć tylko PIT-36 uwzględniając przy tym PIT-11? Mam czas do końca kwietnia na złożenie tego PITu 36? PIT-11 nie muszę składać osobno do końca lutego?

Pozdrawiam.

Witajcie.

Nie wiem jak w tym roku rozliczyć Pit 37 :(

Sprawa wygląda tak:
- od stycznia do grudnia pracowałem na umowę zlecenie (w innym mieście)
- od Lipca do teraz pracowałem dodatkowo na umowę o pracę (w innym mieście)

czyli w pewnym momencie zazębiły się dwie prace.

Podczas podpisywania umowę o pracę i wypełniania deklaracji podatkowej zaznaczyłem tam również tzw. dojazdowe.

1. Jak powinienem się rozliczyć? Wpisać wszystko w odpowiednie rubryczku + zsumować to co się powiela (np. składki zdrowotne i społeczne?)

2. Jaką kwotę KUP nie mogę przekroczyć, a jeżeli przekroczę to co się stanie?

3. Jak wpisać dojazdowe do Pita? Wspomnę tylko, że dojeżdżałem samochodem nie autobusem (czyli nie mam biletów)

4. Czy zazębianie się umowy zlecenia i umowy o pracę skutkuje zwiększeniem granicy KUP z racju dwóch stosunków pracy?

Mam zamiar wypełnić pit poprzez Edeklaracje

PS. Mam od roku internet. Jednakże, jet to internet mobilny (w tablecie) i na fakturach, które przychodzą jest on wyszczególniony osobno (internet - opłata tyle i tyle). Używam go tylko w domu. Czy mogę go odliczyć od podatku?

Ostatnia edycja:
1. Tak.
2. Z umowy o pracę- 1668, 72 zł. Z UZ- tyle ile wyszło.
3. To jest zawarte w KUP.
4. UZ to nie jest stosunek pracy, wpisujesz w wiersz 3, nie 1.
5. Możesz, jeśli nie odliczałeś go w poprzednich 2 latach.

Odnośnie tego mobilnego internetu.

A co jeżeli korzystałem z niego również poza miejscem zamieszkania?

Czy ta informacja jest prawdziwa?

"Z ulgi można skorzystać niezależnie od tego, czy podatnik poniósł wydatki z tytułu użytkowania internetu stacjonarnego, czy mobilnego. Nieważne jest również w jakim miejscu użytkownik korzystał z sieci, - w domu, pracy czy innym miejscu. Wydatki mogą odliczyć także osoby używające internetu w telefonach komórkowych." -> zaczerpnięte ze strony podatnik.info

Możesz skorzystać z ulgi.

Witam,
Mam pytania odnośnie rozliczenia za 2013 rok matki samotnie wychowującej dziecko.
Na początku roku 2013 do końca kwietnia przebywałam na L4 następnie po zakończeniu leczenia został udzielony mi urlop wychowawczy.
Pytanie brzmi czy ulgę na dziecko stosuję do całego roku, czy tylko do tych miesięcy na L4?

Anka86Z napisał:
Pytanie brzmi czy ulgę na dziecko stosuję do całego roku, czy tylko do tych miesięcy na L4?
Do całego roku. Ale pamiętaj, że ulgę odpisuje się od podatku. Nie wiadomo czy starczy zaliczek...

Dziękuje bardzo za odp.
Robiłam wstępne rozliczenie za pomocą programu online i po odliczeniu całego roku wyliczyło mi zwrot więc chyba to znaczy, że wystarcza zaliczek?

Witam, moglby mi ktos pomoc obliczyc? bo cos mi slabo idzie:mad:
rozliczam się z mężem, ulga prorodzinna za dziecko urodzone w kwietniu 834,00 Moje pity:
PIT 11A z zusu:
zasiłki z ubezpieczenia społecznego, przychód 5 672,48, zaliczka 1020,00

PIT 11 z Urzędu Pracy:
przychod: 2171,20
dochod: jw
zaliczka: 58
składki na ubez zdrowotme: 149,53

Pit męża :
przychód 21285,04
koszty uzyskania przychodu 1335,00
dochód: 19950,04
zaliczka: 1085
składki na ubezpieczenia społeczne : 2918,16
składki na ubez zdrowotne : 1423,43

wychodzi mi nadpłata ok. 660zl czy to dobrze?

Witam, proszę o obliczenie czy jest coś do zwrotu?
Przychód : 37 046,34 zł.
Koszty uzysk. przych.: 1 335,00
Dochód : 35 711,34 zł.
Zaliczka : 2 932 zł.
Składki na ubez.społ. : 4 402,81 zł.
Składki na ubez. zdrowotne: 2 147,57 zł.
Otrzymałam dwa razy PIT-11 umowa o pracę , należność ze stosunku pracy .

Mi wychodzi zero złoty ale nie wiem czy to jest dobrze.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź :) Pozdrawiam serdecznie

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót