Pity za 2013 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
meekt napisał:
I mam zsumować wszystkie liczby podane w pitach od komórki 25 do 69?
Nie. Umowę o pracę wpisujesz w wiersz 1. Umowę zlecenie- w wiersz 3. Ewentualne składki- sumujesz.

Witam. W wakacje odbywałam staż, kwota jaką zarobiłam wynosiła ponad 4 tys. Była to moja pierwsza praca, zawsze wcześniej w rozliczeniu byłam "podpisywana" pod mamę. W tej chwili nie pracuję, lecz studiuję. Z Urzędu pracy zostałam wyrejestrowana, ponieważ zrezygnowałam ze stażu na rzecz rozpoczęcia studiów. Czy wciąż mogę być rozliczana razem z mamą? I do kiedy Urząd Pracy powinien przysłać mi PIT? Do tej pory żadnego nie otrzymałam. Z góry dziękuję za odpowiedź.

celestine napisał:
Czy wciąż mogę być rozliczana razem z mamą?
Chodzi Ci o ulgę prorodzinną? Jeśli osiągnęłaś dochód >3089 zł, mama nie może skorzystać z ulgi prorodzinnej.
I musisz się rozliczyć z otrzymanego PIT. Przypomnij się w UP, bo może gdzieś Twój PIT zaginął.

A mógłbym prosić o pomoc w wypełnieniu.
z umowy o pracę
przychód ze stosunku pracy 11 200
koszt uzyskania przychodów ze stosunku pracy 778, 75
dochód jw.10421,25
zaliczka jw.525

przychód z działalności wykonywanej osobiście 1600
koszt przychodów z działalności wykonywanej osobiście 276,12
dochód jw. 1323,88
zaliczka 92

A umowa zlecenie(albo o dzieło?)
przychód z działalności wykonywanej osobiście 945
koszt przychodów z działalności wykonywanej osobiście 189
dochód jw. 756
zaliczka 136

poprawione. Teraz jest dobrze?

Ostatnia edycja:
Ogólnie przyjętą zasadą jest, że opisujemy komórki.

Umowa o pracę - PIT-37 wiersz 1
Umowa zlecenia i o dzieło - wiersz 3
Ewentualne składki ZUS i zdrowotne należy zsumować.

Stosunek pracy jeden.

Wiersz 3?Emerytury i renty zagraniczne? Coś chyba źle zrozumiałem. Czy to ma być wiersz z "działalność wykonywana osobiście o której mowa w art..." i tam zsumować zlecenie i dzieło ?

meekt napisał:
dochód jw.10421,25
zaliczka jw.525
A składki?

witam mam pytanko. moja mama jest na świadczeniu przedemerytalnym. z zusu dostała rozliczony pit 40a, nadpłatę przelano jej już na konto. dodatkowo pracuje na umowe zlecenie więc dostała pit 11 od pracodawcy, czy rozliczając ją muszę na pit37 nanieść też ten 40a? czy tylko 11?

witam prosiłabym o pomoc znajomy przyszedł do mnie bym go rozliczyła, bo dowiedzial sie ze moze odliczyc sobie dziecko a tak normalnie rozlicza go sam zus bo dostaje rente wojskowa. był w urzedzie i powiedzieli mu zeby poprostu zlozyl korekte. to jest pit 11a a z ja juz nie wiem mogly ktos mi pomoc? mi wyszlo ze on ma oddac urzedowi 2 329 zl co wydaje mi sie dziwne bo przeciez za dziecko powinno mu zwrócić 1112 zl ... a w tym pit 11a jest tylko jedna kwota 22204zl36gr to jest przychód zwolniony od podatku na podstawie art.21 ust.1 pkt 2,75 i 100 ustawy np. renty przyznane na podstawie odrebnych przepisów o zaopatrzeniu inwalidów wojennych i wojskowych oraz ich rodzin. zaliczki 0 zl wszedzie zreszta jest 0 zl... pomocy :/

Jeśli nie były pobierane zaliczki na podatek, to przecież nie ma z czego odliczyć ulgi "na dziecko".

Ponawiam prośbę.
1.
z umowy o pracę(na początku była umowa zlecenie,potem o pracę)
dochód jw.10421,25
zaliczka jw.525

przychód z działalności wykonywanej osobiście 1600
koszt przychodów z działalności wykonywanej osobiście 276,12
dochód jw. 1323,88
zaliczka 92

społeczne 1754,88
zdrowotne 856

2.
A umowa zlecenie(albo o dzieło?)
przychód z działalności wykonywanej osobiście 945
koszt przychodów z działalności wykonywanej osobiście 189
dochód jw. 756
zaliczka 136
żadnych składek

I proszę o wyrozumiałość.
Pan Janusz już mi pisał(i inni), że umowa o pracę w wiersz1 a zlecenie/dzieło w 3. Lecz w programie epity 3wiersz to są emerytury i renty zagraniczne. Może zamiast numeru wierszu to nazwa komórki by mi pomogła?

Proszę o odpowiedź na moją prośbę z 58 strony.

@FreeFire - z UP zaliczki na podatek nie było?

FreeFire, Świadczenia z UP umieszczasz w Innych źródłach. Do zapłaty 26 zł.

/EDIT
meekt, dochód z umowy o pracę umieszczasz w 'Należności ze stosunku pracy...'
Dochód z pierwszego PITa o działalności wykonywanej osobiście sumujesz z PITem drugim i wypełniasz w 'Działalność wykonywana osobiście...'

231 zł zwrotu :)

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót