Pity za 2013 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam posiadam fv za internet na panią X, pani Y to jej córka która ze swojego konta bankowego opłaca mamie rachunki czy pani X na prawo do skorzystania z ulgi internetowej? zapis jest ze musi ponosic wydatki a nie miec tylko fv ? czy nie płacenie ze swojego konta to wyklucza?

1) W 2013 komornik prowadził w moim imieniu egzekucję zaległego wynagrodzenia z tytułu umowy o dzieło, ściągnął niewielką część długu i przelał mi na konto, a następnie umorzył postępowanie. Czy coś takiego należy jakoś uwzględnić przy zeznaniu rocznym, jeśli tak, to jak / na podstawie jakichś przepisów?
2) w 2012 miałem z firmą X dwie umowy, ale zapłacili tylko za 1 i takiego PIT-a wystawili. W 2013, z rocznym opóźnieniem, zapłacili za 2 umowę i wystawili PIT jako korektę 2012, z dopiskiem iż poprzedni nie obejmował wszystkich moich dochodów. Jest to moim zdaniem nieprawda i 2 umowę powinienem rozliczyć w roku kiedy faktycznie otrzymałem pieniądze. Co w tej sytuacji powinienem zrobić?

Witam. Jeśli z drugą osobą mamy wspólne konto bankowe, to nie będzie problemy ze zwrotem podatku: dwie osoby - to samo konto bankowe ?

Sebek08 napisał:
Witam. Jeśli z drugą osobą mamy wspólne konto bankowe, to nie będzie problemy ze zwrotem podatku: dwie osoby - to samo konto bankowe ?

Jeśli macie je zgłoszone w ZAP-3 nie ma problemu ja z mężem mamy wspólne konto i oboje mamy je zgłoszone w US i nie ma żadnych problemów :)

Witam, chciałbym zapytać jak się rozliczacie? Chciałbym skorzystać z biura rachunkowego *** - korzystał ktoś z ich usług? pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
To forum nie służy do opiniowania biur rachunkowych.

Już zadawałam pytanie w tym temacie. Otóż wiem, że mama nie może otrzymać ulgi prorodzinnej, ponieważ w 2013 roku pracowałam i otrzymałam dochód w sumie powyżej 3086 zł. Był to staż, teraz jestem studentką. Oczekiwałam na PIT z Urzędu Pracy. Jednak okazało się, że go nie otrzymam, ponieważ staż był finansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego. Jak teraz mam dokonać rozliczenia podatkowego? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Jak rozliczyc PIT w momencie, gdy moja babcia pol roku pracowala majac umowe o prace, a kolejne pol roku byla na emeryturze? Chcialbym ja rozliczyc wraz z dziadkiem, ktory nie pracuje od kilku lat i nie prowadzi zadnej DG. Jest jeszcze za mlody na emeryture, ale od kilku lat nie ma zadnych dochodow.

Umowa o prace
Przychod 47861,24
Koszty 667,50
Dochod 47193,74
Zaliczka 6132
Ubezpieczenie spoleczne 3221,13
Ubezpieczenie zdrowotne 1571,20

Emerytura
Przychod 14804,73
Zaliczka 1288
Skladka na zdrowotne 1147,36
Podstawa obliczenia podatku 14805
Podatek nalezny 962
Roznica 326
Kwota zaliczek 962

Ostatnia edycja:
Lucasek91 napisał:
Jak rozliczyc PIT w momencie,
Zaznaczasz, że rozliczenie wspólne.
Przychody z umowy o pracę wpisujesz do wiersza 1 w PIT-37.
Przychody z emerytury- do wiersza 2.
Analogiczne składki sumujesz.
W części dotyczącej małżonka wpisujesz zera.

W koncu. Nadplata w kwocie 671zl?

Ostatnia edycja:
Lucasek91, przy wypełnianiu PIT-37, te pozycje z PIT-40A ignorujesz:
Podstawa obliczenia podatku 14805
Podatek nalezny 962
Roznica 326
Kwota zaliczek 962
671 zł do zwrotu.

Bardzo dziekuje za pomoc! Miłego słonecznego dnia

Dokonczylem tam wypowiedz, widocznie akurat w momencie edytowania zacytowales.

Nie.
Zacytowałam ten fragment, bo nie rozumiem. Za wolno odpowiadamy, czy co?

Chodziło, mi ze w koncu udalo mi sie dojsc do dobrego wyliczenia. Odpowiadacie bardzo szybko, w momencie postu Deachir'a juz sam doszedlem co robilo mi sie zle :p

mam pytanie Pani X była zatrudniona w firmie Y jej przychód to 38,57, koszty uzyskania 222,50 dochód 0,00 zaliczki 0,00 czy w takim przypadku Pani X musi się rozliczyć z US? musi złożyć jakie kolwiek zeznanie ? Bardzo prosze o pomoc

w_chmurach, jeśli Pani X dostała od firmy Y PIT-11 to musi.

witam mam pytanie 3 sierpnia 2013r wyszłam za mąż czy moge sie rozliczyc juz z mezem bo czytałam ze musi byc conajmniej rok małżenstwa zeby razem sie rozliczac.z góry dziekuje za odpowiedz

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót