Pity za 2013 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Proszę o rozliczenie podatku:

PIT 11 z Urzędu Pracy ( szkolenie):
przychód: 922,4
dochód: 922,4
zaliczka: 45
skł. zdrowotna: 28,37

Ile wynosi podatek?

hanaana napisał:
-dziękuję, jakoś niedowierzałam ,że dopłata będzie :(

A mam jeszcze takie pytanko-czy muszę w PIT37 uwzględnić oba- pit40 I Pit11, czy mogę tylko ten nierozliczony 11a?

Oba.

Witam.
W 2013 roku odbyłem ćwiczenia w narodowych siłach rezerwowych dwa razy po dwa tygodnie, za co otrzymałem łącznie 1610 zł. Jednostka w której odbywałem ćwiczenia nie przesłała mi druku PIT, jedyne co od nich dostałem to ZUS RMUA - raport miesięczny dla osoby ubezpieczonej. Czy muszę się z tej kwoty rozliczać?

Wcześniej odbyłem tzw. służbę przygotowawczą w innej jednostce i stamtąd dostałem PIT, ale wypełniony jest tylko pierwszy wiersz - '1. Należności ze stosunku: ...', pozostałe wiersze łącznie z nr 66-69 o składkach na ubezpieczenie społ. i zdrowotne są puste. Czy to normalne?

Witam

Wspólnie z partnerką (nie jesteśmy małżeństwem) wychowujemy pięcioletnie dziecko. Mój dochód za 2013 wyniósł 36 434 zł, dochód narzeczonej przekroczył 80 000 zł. Czy rozliczając się za 2013 rok mogę skorzystać z ulgi prorodzinnej?

dziękuję i pozdrawiam.

Witam,

czy mógłby mi ktoś wyjaśnić, jak wygląda kwestia rozliczania się w przypadku odbycia stażu z UP?
Gdy dzwoniłam do UP jedna pani powiedziała, że powinnam się rozliczyć, druga, że nie, gdyż staż był finansowany ze środków unijnych i oni mi PITu w związku z tym nie przyślą.
Podobną informację znalazłam również na stronach internetowych, jednakżę UP przysłał mi zamiast druczku PIT11 "Roczny raport składek społecznych i zdrowotnych za 2013 rok".

I teraz chciałabym się upewnić - jako, że nie wpisuję przychodu ze stażu, to tych informacji również nie powinnam uwzględniać w rozliczeniu?
Czy może jednak powinnam je wpisać, sumując ze składkami związanymi z podjętą po stażu pracą(którą oczywiście rozliczam na podstawie otrzymanego od pracodawcy formularza PIT11)?

Byłabym bardzo wdzięczna za informację i z góry dziękuję :)

Witam :)
Mam pytanie, 01.11.2013 zarejestrowałam działalność gospodarczą (ryczałt), 12.11.2013 działalność została zawieszona (na rok). Jaki PIT muszę złożyć w US?

Miałaś obowiązek złożyć do końca stycznia PIT-28. Teraz musisz złożyć, ale z czynnym żalem.
Z dochodów opodatkowanych na zasadach ogólnych rozliczasz się jak dotychczas.

Mam do rozliczenia małżonków:
1 umowa:
przychód:19200
KUP: 1335,00
Dochód: 17865,00
zaliczka:900
skł na ubez społ: 2632,32
skł. na ubez zdrow: 1284,00
2 umowa:
przychód: 36096,08
KUP: 1668,72
Dochód: 34427,36
zaliczka: 2338,00
skł na społ: 4944,01
skł na zdrow: 2411,58

Proszę o rozliczenie podatku :)

Mam problem ze swoim pierwszy pitem.
Przychód 321
Kosz. uzyskania przych. 55,40
Dochód 265,60
Zaliczka 18
Ubezpieczenie społeczne 44,01
Ubez. zdrowotne 21,47
Używam programu e-deklaracje i nie mogę wprowadzić kwoty skladki zdrowotnej ponieważ wyskakuje komunikat, że nie może być ona wyższa od podatku. A podatek wyliczyło mi na 0.
Czemu tak się dzieje i czy zostawić tak jak pokazuje program, czy moze coś źle zrobiłem? Rozliczam się sam.

otoshi napisał:
Czemu tak się dzieje i czy zostawić tak jak pokazuje program, czy moze coś źle zrobiłem?
Składki zdrowotne odejmuje się od podatku- nie ma podatku, nie ma od czego odjąć. Jest prawidłowo.

Przychód (dochód) 8347,04
Zaliczka na podatek pobrana i odprowadzona 298
Kwota składki na ubezpieczenie zdrowotne 646,92

Dochód pochodzi z niepełnego roku pobierania renty.
Dobrze liczę, ze mam dopłacić 2 złote?

Ja mam tak:

Przychód: 2101,32zł;
Koszt uzyskania przychodu: 420,47zł;
Dochód: 1681,85zł;
Zaliczka pobrana przez podatnika: 303zł.

Reszta zero.

Czy dostanę coś z tego?

arek666 napisał:
Przychód (dochód) 8347,04
Zaliczka na podatek pobrana i odprowadzona 298
Kwota składki na ubezpieczenie zdrowotne 646,92

Dochód pochodzi z niepełnego roku pobierania renty.
Dobrze liczę, ze mam dopłacić 2 złote?

tak

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót