PITy za 2018

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Hej, drodzy forumowicze. Jestem właśnie przed złożeniem swojego pierwszego PIT w życiu. W 2018 roku pracowałem jednak dla aż 3 podmiotów. Próbowałem sam to ogarnąć za pomocą e-pit ale nie wiem, czy zrobiłem to dobrze. Może najpierw podam wszystkie z moich PIT-11 a potem zbiorczy pit który wyszedl mi w e-pit.

PIT 11 nr 1
przychód pozycja 49- 8741 zł,
koszty uzyskania przychodu pozycja 50-1748,20 zł,
dochód pozycja 51- 6992,80 zł,
zaliczka pobrana pozycja 52-1258 zł

PIT 11 nr 2
przychód pozycja 49- 526 zł,
koszty uzyskania przychodu pozycja 50-105,20 zł,
dochód pozycja 51- 420,80 zł,
zaliczka pobrana pozycja 52-76 zł

PIT 11 nr 3
przychód pozycja 60- 1100 zł,
koszty uzyskania przychodu pozycja 61-550 zł,
dochód pozycja 58- 550 zł,
zaliczka pobrana pozycja 59-100 zł

PIT 37 wygenerowany przez e-pit
przychod pozycja 45-9267zł,
koszty pozycja 46-1853,40 zł,
dochod pozycja 47-7413,60 zł,
zaliczka pozycja 49-1334, zł
przychód pozycja 55-1100,
koszty pozycja 56-550 zł,
dochód pozycja 52-550 zł,
zaliczka pozycja 54-100zł
RAZEM :
przychód pozycja 62- 10367 zł,
koszty pozycja 63-2403,40 zł,
dochód pozycja 64-7963,80 zł,
zaliczka pozycja 65-1434 zł

nadpłata pozycja 115- 1434 zł

Dodam również, jesli to cos zmienia, ze jestem studentem i pobieram z uczelni stypendium socjalne ale z tego co czytalem, jest to zwolnione z podatku i nie musze tego podawac w pit? I czy to, ze moje skladki ubezpieczeniowe w pit11 wynoszą 0 zł to normalna rzecz?
Bardzo proszę o pomoc.

zgadza się, nadpłata 1434zł.
jako student na umowach zlecenie zleceniodawca nie ma obowiązku odprowadzać składek społecznych i zdrowotnych.

Witam, pisałam tu ostatnio aby dowiedzieć się ile mam zwrotu, wyliczyliscie mi że mam do oddania około 60zl. Dałam mamie pity która zawsze przekazuje pewnej pani pity i ona nas rozlicza, owa pani wyliczyła że jednak mam nadpłatę w wysokości 15zl, dziś mama mi mówi że ta pani dodała jakieś koszty dojazdów do pracy więc pewnie dlatego różnica w kwotach z forum a realnie. Martwi mnie inna kwestia, czy takie dojazdy mogła doliczyć :-( nikt jej o to nie prosił , zameldowana jestem 100km od miejsca w którym pracuje , jednak wynajmuje mieszkanie w tym mieście co pracuje, bilety kupuje w MPK czasem jednorazowo a czasem jeżdżę autem z koleżanką. Pity już dane do urzędu, martwię się że urząd skarbowy kiedyś się przyczepi o te dojazdy
..

meldunek nie ma żadnego znaczenia. Jeżeli mieszkasz w tej samej miejscowości co pracujesz to nie możesz podwyższać KUP. Brawo dla Pani rozliczającej za takie praktyki bez rozmowy z podatnikiem. Za rozliczenie odpowiadasz ty więc to ty będziesz się tłumaczyła w przypadku ewentualnej kontroli.

Masz prawo do korekty zeznania przez 5 pełnych lat kalendarzowych.

Jaka jest szansa że się będą tego czepiać ? Mama dala mój nr telefonu w urzędzie i jakby coś było nie tak to pewnie by dzwonili. Przecież teraz głupio tak jechać i coś zmieniać, mam nadzieję że się upomną jak coś im nie podpasuje a nie że po latach coś dopiero wyjdzie ..

Ostatnia edycja:
tu nie zakład bukmacherski żebyśmy szanse oceniali. Może skontrolują, może nie. Mają na to czas również 5 pełnych lat kalendarzowych.

Cześć,

córka w 2018 zaczęła praktyki (ma 16 lat) i dostała PIT11. Zawsze odliczałam ulgę na dziecko rozliczając swój pit, ale teraz nie wiem co zrobić z pitem córki.
Mogę prosić o podpowiedź?

Pozdrawiam

Dodam również, że jedyną oopcją wypełnioną w pit11 jest poz.82 (stypendia) i również nie wiem gdzie to wpisać.
Będę wdzięczna za pomoc

czyli to nie jest dochód z praktyk tylko ze stypendium. Jeżeli jest tylko pozycja 82 wypełniona to nie musisz nic robić. Dochód jest zwolniony z podatku a PIT-11 wystawiony tylko informacyjnie.

Z ulgi prorodzinnej w swoim zeznaniu możesz śmiało skorzystać

Ok, super, dziękuję za pomoc :) co mądra głowa to mądra głowa :)
Pozdrawiam

Cześć,

W lipcu i sierpniu pracowałam w Niemczech (zarobiłam ok. 3500 euro). Z racji tego, że jestem studentką i okres pracy nie przekroczył 70 dni dochód nie został opodatkowany w Niemczech (tak tłumaczył to niemiecki pracodawca). W tamtym roku otrzymałam też dochód za pracę w kraju. Proszę o pomoc odnoście tego, czy i jak powinnam rozliczyć się z dochodu uzyskanego w Niemczech?

Rozliczenie metoda - wyłączenie z progresją.
Rozliczenie na PIT-36, PIT/ZG
Jeśli to była umowa o pracę,to;
Przychód uzyskany w DE można pomniejszyć o należne 30% diety oraz po
przeliczeniu na złote odliczyć KUP 111,25/m-c.
Przychód brutto to poz. 3 na Lohnsteur........ Bruttolohn.
Tak wyliczony dochód wpisujemy do ZG poz.8 oraz do PIT-36 poz. 199 do wyliczenia stopy procentowej jaką będzie liczony dochód do opodatkowania uzyskany w PL.
Podatku nie uwzględniamy w rozliczeniu w PL,
niezależnie od tego czy był naliczony czy nie.

Dochody z PL wpisujesz do przynależnych im wierszy i pól.

Dzień dobry,

Mam wątpliwość odnośnie tego, jak rozliczyć mieszane formy przychodu w tym roku i byłbym bardzo wdzięczny za pomoc, gdyż dopiero zaczynam przygodę z Urzędem Skarbowym :(.

Do września byłem zatrudniony na umowie-zleceniu. Pracodawca wpłacał zaliczki, z których wszystkie zmieściły się w progu 18%. We wrześniu założyłem jednoosobową działalność gospodarczą. Wybrałem opodatkowanie liniowe 19%.

Najchętniej złożyłbym PIT37 i rozliczył się z umowy-zlecenia z podatkiem 18% i PIT36L, w którym rozliczałbym się z działalności gospodarczej z podatkiem 19%. Martwi mnie trochę to odmienne opodatkowanie, bo gdybym zsumował przychody z umowy-zlecenia i z działalności gospodarczej, to przekroczyłbym próg 18% i państwo byłoby stratne. To mi sugeruje, że jakoś inaczej powinienem się rozliczyć.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za dowolną pomoc.

Ostatnia edycja:
Dobrze rozumujesz. Przychody z umowy zlecenia rozliczasz na PIT-37 i osobno przychody z działalności gospodarczej rozliczasz na PIT-36L. Nie możesz ich sumować. Nie możesz również rozliczać się preferencyjnie razem z małżonkiem na PIT-37.

Witam. Dzisija rano przez Twój e-pit zatwierdziłam i wysłałam swoje rozliczenie. Ale nie podałam numeru konta, a wcześniejsze zwroty dostawałam pocztą. Teraz zależy mi, żeby dostać na konto, czytałam, że trzeba wypełnić druk ZAP-3. Nie mam
1.Czy gdy wypełnię ten druk, to wtedy przeleją mi na konto, czy mimo wszystko przyjdzie pocztą?
2.. Czy ten druk dostaję i wypełniam w Urzędzie Skarbowym?
3. Czy za wypełnienie druku się płaci?

najszybciej i najpewniej będzie jak zrobisz korektę również przez ePIT i dopisz nr konta w korekcie. Będziesz miała pewność bo formularz ZAP-3 może nie zdążyć US wprowadzić i skieruje nadpłatę do przekazu pocztowego.

Witam mam dwa pity mamy wyszła spora kwota do zapłaty czy dobrze licze prosze o pomoc :

PIT 11
przychód 26100,00 zł,
koszty uzyskania przychodu 1223,75 zł,
dochód pozycja 24876,25 zł,
zaliczka 1778,00 zł

składki społeczne 3276,69 zł
składki zdrowotne 1598,26 zł

pit 40A

poz 38 - 3256,92 zł
poz 39 288,00 zł
poz 43 252,41 zl
poz 46 3257,00 zl
poz 49 288,00 zl

wyszło mi do zapłaty 289 zł . Prosze o sprawdzenie .

asiairafal napisał:
poz 49 288,00 zl
- tyle będziesz mieć zwrócone
przez ZUS w marcu......
więc z rozliczenia wyjdzie 289,00 bo kwotę podatku wpisujesz z poz. 50..

Co jest w poz. 50...myślę, że 0,00.

Obliczy mi ktoś dla kolegi czy zwrot czy nadpłata?

1 pit 11

PIT-11 - należności ze stosunku pracy...:
Przychód - 1 436,84
Koszty uzyskania przychodów - 111,25
Dochód - 1 325,59
Zaliczka pobrana przez płatnika - 61

składki na ubezpieczenie społeczne - 196,99
zdrowotne - 96,09

2 pit 11

PIT-11 - należności ze stosunku pracy...:
Przychód - 1 888,35
Koszty uzyskania przychodów - 222,50