PITy za 2018

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ak84 napisał:
Witam
Zatwierdzilam pit37 w aplikacji e-pity dopiero później zauważyłam błąd w adresie jest to błąd w jednym z członów nazwy miejscowości wszystko inne się zgadza czy zgłaszać taki błąd do US?w jaki sposób go poprawić?

złożyć korektę równiez za pomoca ePIT

Proszę o sprawdzenie:
Mąż rozlicza się samodzielnie / indywidualnie (nie pobiera zwrotu za dzieci).
Żona obecnie na urlopie macierzyńskim. PIT 11A
Zasiłki pieniężne z ubezpieczenia społecznego:
Przychód: 24410,88
Zaliczka na podatek pobrana u odprowadzona przez płatnika: 4391,00
Dziecko jedno urodzone w 2011 r, oraz 26 marca 2018

Zwrot 2392 zł
1% = 17,90 zł

Nadpłata 2592zł
1% = 17,90

Zakładam, że popełniłeś cyfrówkę podczas pisania postu ;)

Dokładnie, mój błąd wyżej. :)

Jeszcze jeden dla pewności:
Małżonkowie razem. 2 dzieci.
Podatnik:
Przychód: 95095,66
Koszty: 1335
Dochód: 93760,56
Zaliczka: 8404
Składki społeczne: 11054,61
Składki zdrowotne: 5929,88

Małżonka:
Przychód: 24894,94
Koszty: 1335
Dochód: 23559,94
Zaliczka 1415
Składki społeczne: 3300,48
Składki zdrowotne: 1673,60

Zwrot: 2225,00
1% = 75,90 zł

zgadza się

I znowu cyfrówka
Dochód Podatnika 93760,66 a nie 93760,56

Jeżeli zajmujesz się tym zawodowo to zalecam większe skupienie podczas pracy z klawiaturą ;)

Dzięki za uwagę :) Przychód miał być: 95095,56 a dochód: 93760,56

PS. Nie zajmuje się tym zawodowo, tylko rozliczam najbliższej rodzinie :)
PS2. Literówki, bo zalała mi się klawiatura i czasem świruje. Czas ją wkońcu wymienić na nową.
Dzięki za pomoc.

Przez Dwa lata rozliczałam się jako samotna matka byłam po rozwodzie.Sierpień 2017 wyszłam za mąż mamy razem dziecko.Znalazłam artykuł z którego wynika, że mogę za rok 2017 rozliczyć się jeszcze jako samotna matka,bo nie byłam po ślubie cały rok kalendarzowy tylko jak teraz mam dziecko z obecnym mężem to czy dalej mogę rozliczyć się jako samotna matka.Myślałam żeby męża rozliczyć z dzieckiem a ja z córką bym rozliczyła się jako samotna matka.Był może ktoś w takiej sytuacji i podpowie mi czy mogę tak się rozliczyć.

za 2017 możesz, za 2018 już nie możesz.

Witam, sprawa wygląda tak, pracowałem od połowy kwietnia do połowy lipca na umowę o pracę. W lipcu pracodawca rozpłynął się w powietrzu, nie otrzymałem PITu i prawdopodobnie pracodawca nie odprowadzał ani złotówki ani do US ani do ZUS. Jak się z tego rozliczyć? Mam co prawda listy płac za kwiecień, maj i czerwiec. Będę musiał płacić podatek z własnej kieszeni teraz?

Druga sprawa aktualnie pracuje na umowie zlecenie, jestem studentem i mam dodatkowo odprowadzane składki zdrowotne czy mogę je jakoś sobie odliczyć?

Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Proszę o poradę, siostrzeniec w tamtym roku zdawał maturę i zaczął studia, pracował chwilkę i zarobił 600 zł. Dostał pita. Czy on się z tego musi rozliczyć sam? Aczy jego rodzice mogą sobie odliczyć ulgę na niego?

Proszę o pomoc, mam dwa pity:

PIT-11 - emerytury-renty zagraniczne:
Przychód (dochód): 27 764,12 zł
Zaliczka pobrana przez płatnika: 4 487 zł

PIT-40A - emerytury-renty...:
Przychód (dochód): 14 820,90 zł
poz. 50: 963 zł
składki na ubezpieczenie zdrowotne: 1 148,60 zł

Czy dobrze widzę, że wychodzi mi do zapłaty? Będę bardzo wdzięczna za pomoc czy dobrze wypełniam w PIT-36.

paulinka28 napisał:
Proszę o pomoc, mam dwa pity:

PIT-11 - emerytury-renty zagraniczne:
Przychód (dochód): 27 764,12 zł
Zaliczka pobrana przez płatnika: 4 487 zł

PIT-40A - emerytury-renty...:
Przychód (dochód): 14 820,90 zł
poz. 50: 963 zł
składki na ubezpieczenie zdrowotne: 1 148,60 zł

Czy dobrze widzę, że wychodzi mi do zapłaty? Będę bardzo wdzięczna za pomoc czy dobrze wypełniam w PIT-36.
'
masz coś w poz. 49 PIT-40A?

Witam ponownie, proszę o informację:
osoba ze znacznym lub umiarkowanym (nie mam potwierdzenia) stopniem niepełnosprawności (nie mam informacji z jakiego typu) - czy i co może odliczyć od podatku, jeżeli nie ma rachunków? Czy może odliczyć kwotę 2280zł?
dodam że ta osoba nie ma prawa jazdy, wozi go do pracy/lekarza itp ojciec - jeżeli są potrzebne inne dane to proszę napisać jakie - wszystko podam

Ostatnia edycja:
Wirusisko napisał:
masz coś w poz. 49 PIT-40A?

pytanie zasadne - ale po rozliczeniu samej krajowej nie ma dopłaty,
poz. 49 powinna = 0,00

do zapłaty = 511,00 tak mnie wyszło..

janstar napisał:
jeżeli są potrzebne inne dane to proszę napisać jakie - wszystko podam

W jakim wieku jest osoba niepełnosprawna, czy pobiera rentę socjalną lub
zasiłek pielęgnacyjny,
ważny jest tutaj dochód tej osoby niepełnosprawnej - czy jest osobą na utrzymaniu,
wtedy ojciec może odliczyć ulgę na samochód 2280,00.
Jest to wydatek limitowany nie wymagający rachunków - ale muszą być spełnione określone warunki.
Na wydatku nielimitowane - leki, sprzęt rehabilitacyjny i inne - są konieczne
faktury, rachunki

renta z ZUS jak i praca - łączny przychód wyszedł ok 30tys zł., czyli nie jest na utrzymaniu, brak faktur za leki, sprzęt itp.

juhas56 napisał:
pytanie zasadne - ale po rozliczeniu samej krajowej nie ma dopłaty,
poz. 49 powinna = 0,00

do zapłaty = 511,00 tak mnie wyszło..

Też mi właśnie wychodzi tyle do zapłaty, dlatego chciałam się upewnić.

A mam jeszcze pytanie, jeśli ktoś ma grupę inwalidy wojennego to czy jest jakaś opcja odliczenia OC i AC na samochód? Ktoś gdzieś kiedyś słyszał o tym, ja nie, ale wolę dopytać, bo może jednak jest coś takiego, a ja nie znalazłam. Tylko tyle, że można chyba składać taki wniosek w ZUSie, ale o PIT nic nie słyszałam.

Ostatnia edycja:
Powrót