PITy za 2018

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wirusisko napisał:
z podanych danych nadpłata 129zł

mogą ale 3 tygodnie to za krótko aby sprawa trafiła do sądu i komornika więc z tegorocznego rozliczenia Ci nie pobiorą. Zapłaciłaś więc sprawa zamknięta.

A ile czasu jest na zapłatę mandatu MPK? Długo od rozliczenia nie dostaje zwrotu i zaczynam sie niepokoić, że to przez ten mandat.

to nie mandat tylko opłata dodatkowa. Powinnaś mieć na niej napisany termin zapłaty.

Jeżeli rozliczyłaś PIT elektronicznie to zwrot powinnas dostać w maksymalnie 45dni. Jeżeli papierowo to 90dni. Jeżeli jeszcze tyle nie minęło to cierpliwości. Zawsze możesz zapytać US co z Twoją nadpłatą.

Witam,
pit 37 (G-obliczenie zobowiązania podatkowego) za 2018 r. nie ma pozycji "suma zaliczek pobranych przez płatników(suma kwot z poz. 65 i 96)" i przez to nie nalicza mi zwrotu podatku, o co chodzi?

A zaliczki były pobierane? Są wykazane w PIT-11?

Odnalazłem błąd, przepraszam za zamieszanie teraz jest to w jednej pozycji: "Różnica między sumą zaliczek pobranych przez płatników a podatkiem należnym nadpłata (od sumy kwot z poz.65 i 96 ...)"
Wszystko ok,
Dziękuje.

Witam - proszę o informację która opcja rozliczenia będzie dla mnie (i żony) korzystniejsza: wspólnie czy osobno?

Żona:
Przychód 15602,76
Koszty 1440,65
Zaliczka 1040
Społeczne 1496,36
Zdrowotne 775,95
(z epit rozliczając ją osobno wychodzi 151zł)

U mnie:
Z umowy zlecenie
Przychód 23165,83
Koszty 4427,14
Zaliczka 2557
Z działalności gosp (zawieszona w lipcu):
Przychód 47100,02
Koszty 2668,04
Wpłacone zaliczki: 5274zł

Składki (razem um-zlec i działalność)
społeczne: 6 478,52
zdrowotne:2 538,24

Jeżeli dobrze liczę przy wspólnym rozliczeniu do zwrotu 813zł. (Korzystam z jednego z kreatorów). Rozliczając osobno - u mnie zwrot 721zł, u żony jak wyżej - 151zł. Prośba o odpowiedź.

janstar napisał:
Jeżeli dobrze liczę przy wspólnym rozliczeniu do zwrotu 813zł. (Korzystam z jednego z kreatorów). Rozliczając osobno - u mnie zwrot 721zł, u żony jak wyżej - 151zł. Prośba o odpowiedź.

Dokładnie tak - korzystniejsze rozliczenie indywidualnie

Witam, mam 3 Pit-y papierowe i 1 pit elektroniczny, jak mam rozliczyć ten elektroniczny? Nie mogę go wydrukować bo podpis jest elektroniczny. Czy po prostu się go wysyła do Urzędu?

A po co drukować? przeciez i tak wypełniasz swoj na podstawie tych które dostałaś, nie wazne czy są na papierze czy elektroniczne.

Witam, mam pytanie odnośnie PIT-R czy to jest tylko informacyjny PIT, czy muszę go gdzieś rozliczać?

paulinka28 napisał:
Witam, mam pytanie odnośnie PIT-R czy to jest tylko informacyjny PIT, czy muszę go gdzieś rozliczać?

jeżeli nie masz żadnych kwot wpisanych w kolumnie "e" to jest tylko informacyjny

Wirusisko napisał:
jeżeli nie masz żadnych kwot wpisanych w kolumnie "e" to jest tylko informacyjny

Ok, a jeszcze pytanie czy jak mam internet połączony z np 3 innymi usługami za 100 zł miesięcznie to dzielę to na te 4 usługi i kwota miesięczna za internet wychodzi 20 zł, nie liczę 100 zł miesięcznie, tak?

Nie. Musisz mieć fakturę na internet, albo taką na któtej widać co i za ile, bo z takiej jaką masz nie można się dowiedzieć de facto za co ta faktura dokładnie i jaka jest cena za internet. I pamietaj że internet mozesz odliczyć tylko 2 lata z rzędu i tyle.

karolla0905 napisał:
Nie. Musisz mieć fakturę na internet, albo taką na któtej widać co i za ile, bo z takiej jaką masz nie można się dowiedzieć de facto za co ta faktura dokładnie i jaka jest cena za internet. I pamietaj że internet mozesz odliczyć tylko 2 lata z rzędu i tyle.

Czyli jak mam 4 usługi to nie mogę internetu rozliczyć? A jeśli mam gdzieś napisane w dokumentach, że w tej kwocie jest też internet?

Zawiesiłem działalność w 2018 roku (złożyłem PIT 36 bo miałem z niej dochody) - zmieniając nr konta do zwrotu podatku mam złożyć NIP-7 czy ZAP-3?

karolla0905 napisał:
A po co drukować? przeciez i tak wypełniasz swoj na podstawie tych które dostałaś, nie wazne czy są na papierze czy elektroniczne.

ja nie wypełniam sama tylko zawsze chodze do biura rachunkowego :?

To wydrukuj i zanieś...w czym problem...

Powrót