PITY za 2019

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Zamiast wklejać artykuły z netu podaj dane z PIT-11

HHBocwo

PI1j6MU

https://imgur.com/a/HHBocwo
https://imgur.com/a/PI1j6MU

Witam,
Dotyczy PIT-37 a mianowicie ,chciałem rozliczyć się poprzez podadki.gov.pl ,wpisując ulgę na dziecko program mi jej nie uwzględnia. Może być tak że ulga mi nie przysługuję ?
Parę liczb z PIT-11 (są dwa ,odpowiednio umowa i umowa zlecenie)
29. 7102,65
30. 750
31. 6352,65
33. 308
51. 4880,80
52. 866,25
53. 4014,55
54. 274
69. 973,78 i 579,57
72. 474,98 i 335,67
Zatrudniony jestem od września 2019.

Pozdrawiam

Hej, Czy PIT-37 przygotowany przez Ministerstwo powinien poprawnie uwzględniać ulgę dla młodych do 26 roku życia (tzw pit zero)?
Na stronie pitu podatki.gov mam wypisane ulgi: Ulga na dzieci: 0 zł
Ulga dla młodych: Pewna kwota :)
Czy to wygląda ok?

Tak - ulga dla młodych w Twój e-pit powinna być automatycznie uwzględniona na podstawie informacji z PIT-11 od pracodawcy.

Z racji tego że nie specjalnie ktokolwiek dał odpowiedź w moim temacie- spytam tu:

Chodzi o pewną sprawę- Koszty Uzyskania Przychodu.
Zadałem pytanie Krajowej Informacji Skarbowej na maila-opisując swoją sytuację. W odpowiedzi dostałem pozytywną dla mnie odpowiedź.

W związku tym- chcę teraz złożyć pit37 opierając się na ich opinii. Czy jeśli będą jakieś zażalenia względem mojej osoby od US mogę się powołać na opinię KIS ??
Będzie to swego rodzaju "podkładka" dla mnie??
Rozumiem że nie jest to Indywidualna interpretacja prawa podatkowego- stąd moja wątpliwość.

Dziękuję za odp.
Pozdrawiam

Rafal8015 napisał:
Może być tak że ulga mi nie przysługuję ?

Masz cały podatek do zwrotu = 582,00 zł plus ulga 1112,04 ze składek
społecznych i zdrowotnych.
Razem nadpłata podatku = 1694,04

Dorostka, mam prośbę, spojrzysz wyżej na mój pit. i moje posty, bo nie wiem czy mam wypełniać pit czy nie. A jeśli wypełnię a nie musiałem to nie będzie problem?

juhas56 napisał:
Masz cały podatek do zwrotu = 582,00 zł plus ulga 1112,04 ze składek
społecznych i zdrowotnych.
Razem nadpłata podatku = 1694,04

Tylko dziwne że program mi tego nie uwzględnia:what:

JA mam pytanie wypełniam e-pit (jestem na bez pit do 26roku zycia - rozliczam tylko 3 miesiace od sierpnia 2019) i mam problem bo ....

https://imgur.com/a/nsEIvI2

Czy to ma pozostać puste (składki na ubezpieczenie zdrowotne), Bo wypełniłem w e-picie na podstawie pit11

pola 71, 74
https://imgur.com/a/HHBocwo

te pola podałem do programu, a tutaj w podglądzie pit37 widać że jest puste, i teraz nie wiem czy to błąd czy jest ok.. bo jak dla mnie dziwnie to wygląda że w pit37 nie mam nic o składkach spolecznych ani zdrowotnych.?

a czy pole N. Rachunek osobisty właściwy do zwrotu nadpłaty mam zostawić pusty? bo w tym edytorze nie da się tego zmienić.

Ostatnia edycja:
juhas56 napisał:
Czy masz prawo do ulgi na dzieci i jej tam nie ma ...?

Nie mam takiego prawa, czyli zakładam, że poprawnie widnieje tam 0zł. Do listopada przysługiwał mi zerowy pit - skończyłem wtedy 26 lat. I dlatego część moich dochodów rocznych załapała się na tą ulgę. Skoro jest tak jak napisała Dorostka, że e-pit wylicza to już automatycznie to chyba w końcu bez obaw mogę zatwierdzić swój PIT-37

W sensie to poprawne zachowanie systemu, że kiedy nie posiadam prawa do ulgi na dziecko to wyświetla mi ją z kwotą 0zł czy w ogóle nie powinno mi jej wyświetlić? Na kwoty to przecież nie wpływa więc zakładam że to poprawne? Upewniam się bo po pytaniu juhasa lekko zdębiałem z tym

Witam, rodzice mogą uwzględnić ulgę na niepełnosprawne,dorosłe, pracujące dziecko,otrzymujące też rentę/zasiłek, czy ma znaczenie wysokość dochodu dziecka z pracy?

hanaana napisał:
rodzice mogą uwzględnić ulgę na niepełnosprawne,dorosłe, pracujące dziecko
-
doprecyzuj ...jaką ulgę masz na myśli
-ulgę prorodzinną ?
-ulgę rehabilitacyjną ?

Witam,
Mam pytanie czy w przypadku gdy nie można odliczyć sobie ulgi na dziecko od podatku mozna to zrobić odliczając sobie to od składek tzw dodatkowy zwrot ulgi na dziecko ? I czy można np 4 miesiące odliczyć u jednego z rodziców, a 8 miesięcy u drugiego? Rodzice nie maja ślubu.

Ilona9327 napisał:
Witam,
Mam pytanie czy w przypadku gdy nie można odliczyć sobie ulgi na dziecko od podatku mozna to zrobić odliczając sobie to od składek tzw dodatkowy zwrot ulgi na dziecko ? I czy można np 4 miesiące odliczyć u jednego z rodziców, a 8 miesięcy u drugiego? Rodzice nie maja ślubu.

Tak - można odliczyć ulgę do wysokości składek. Można również podzielić ulgę na dwójkę rodziców wg dowolnie przyjętych przez siebie proporcji.

Powrót