PITY za 2019

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dzień dobry
1. Proszę o pomoc w sprawdzeniu rozliczenia Pit-37
Sytuacja wygląda następująco: po zalogowaniu się na podatki.gov.pl i sprawdzeniu PIT jaki wystawił urząd, wychłodziło że mam kilkadziesiąt zł do zapłaty. W programach typu e-pit i podatnik info wchodzi mi 9 zł do zapłaty...
tak jakby urząd nie obliczył mi innego miejsca zamieszkania i praca( miejscowość dalej ok 8 km od miejsca zamieszkania). W picie źródłowym na ich stronie gov są dane jak w moim picie który otrzymałem od pracodawcy. Natomiast w ich obliczeniach nie uwzględnili mi jakby tej wyższej kwoty kosztów uzyskania przychodu...\

dane z pit-11 :
Przychód : 29600 (pole 29)
koszt uzyskania przychodu: 2151,54 (pole 30)
Zaliczka pobrana przez płatnika: 1615 (pole 33)
składki na ubezpieczenia społeczne: 4058,22 (pole 70)
Składki na ubezpieczenia zdrowotne: 1979,50 (pole 72)

rozliczam się indywidualnie, żadnych odliczeń etc. jedna umowa o pracę na pełny etat. do pracy dojeżdżam w 97% rowerem, czasami PKS w zimie ale sporadycznie i na zwykłych biletach jednorazowych.

Prosiłbym o wyliczenie i ewentualna korektę.
Czy urząd ma możliwość pomylenia się? I z czego mogłoby to wynikać?
Bo odrzuciłem ich PIT i wysłałem swój wg strony podatnik info. A teraz trochę mam wątpliwości...

2. czy dzwoniąc do lokalnego urzędu skarbowego udzielą mi informacji telefonicznie(bo teraz z korona wirusem są pozamykani i odizolowani) udziela mi informacji czy dobrze rozliczyłem pit i czy jest na 100% zgodny? w jakim terminie do nich spływa pit wysłany z takiego programu gdy już mam UPO?

(próbowałem dodzwonić się do ogólnokrajowej Kas- dziennie byłem 350 w kolejce...na 20 min kilka kilkanaście osób mnie-czyli nierealne...próba połączenia telefonicznego z lokalnym US to kpina..czekanie na linii telefonicznej po 10-20 min po czym ktoś podnosił słuchawkę i odkładał...bezczelne z ich strony!)
prosiłbym o sprawdzenie tego dobrego człowieka i nakierowanie mnie w tej materii
z góry dziękuję

Rozliczenie OK - 9,00 do zapłaty.
Wpłaty dokonujemy na indywidualny Mikrorachunek...

juhas-56 na 100%? to czemu urząd który mi wyliczył nie wstawił tych podwyższonych kosztów 260...tylko 1500 z groszami? A księgowa mojego pracodawcy wpisała 2600 z groszami..w pliku źródłowym jest taki sam dokument jaki otrzymałem od pracodawcy...z czego to wynika? Błąd urzędnika/urzędu?

Liczy sie sam fakt innej ,miejscowości pracy i zamieszkania czy trzeba mieć jakieś bilety imienne itp?

Witam dwa pity PIT 40 A
POZ 38 5735,38 ZŁ
POZ 39 443 ZŁ
POZ 43 444,49 ZL
POZ 46 5735,00 ZL
POZ 49 443 ZL
POZ 50 0,00 ZŁ

PIT 11
URZAD PRACY
POZ 64 8574,10
POZ 66 8574,10
POZ 68 383
POZ 72 645,84

Moje pytanie brzmi jaki wyjdzie zwrot lub doplata wychodzi mi dopłata 518 zł czy dobrze policzyłem ? az mnie zmroziło dlaczego taka dopłata wyszła ? czy ja zle licze ?

w 2019 pracowałam w ambasadzie Nieniec w Polsce. Zaliczki na podatek opłacam sama tylko w Polsce.
1. Czy wypłniając pit 36 powinnam użyć załącznika ZG?
2. Czy składki zus które ambasada płaci za mnie do polskiego zusu wykazuje jako składki zagraniczne?

Witam. Mam kilka pytań. Od sierpnia 2019 wynajmuję mieszkanie lokatorom. Oprócz tego nie mam innych przychodów/ wcześniej pracowałem za granicą, po powrocie do Polski rozliczałem sie z małżonką. Po podpisaniu umowy będąc w urzędzie podatkowym powiedziano mi, że nie muszę niczego zgłaszać i wystarczy w kolejnym roku rozliczyć się obliczając wybrany procent z comiesięcznych wpłat lokatorów. Niestety w obecnej sytuacji wirusowej nie moge uzyskac pomocy w urzedzie poniewaz jest otwarty tylko do odbioru kopi i składania w skrzynce rozliczeń. Jaki pit powinienem złożyc i jak go obliczyć? Wyremontowałem całe mieszkanie i do tej pory zarobiłem na wynajmie poniżej 8000zł.

Bardzo proszę o pomoc może ktoś ma chwilę by to sprawdzić.
Labadek242 napisał:
Witam dwa pity PIT 40 A
POZ 38 5735,38 ZŁ
POZ 39 443 ZŁ
POZ 43 444,49 ZL
POZ 46 5735,00 ZL
POZ 49 443 ZL
POZ 50 0,00 ZŁ

PIT 11
URZAD PRACY
POZ 64 8574,10
POZ 66 8574,10
POZ 68 383
POZ 72 645,84

Moje pytanie brzmi jaki wyjdzie zwrot lub doplata wychodzi mi dopłata 518 zł czy dobrze policzyłem ? az mnie zmroziło dlaczego taka dopłata wyszła ? czy ja zle licze ?

Wyliczenia są OK.
Z ZUS otrzymałeś z rozliczenia poz.49=443,00 zł
w marcowej/kwietniowej emeryturze.
W związku z sumowaniem dochodów próg >13000 zł
i zmieniła się kwota wolna od podatku - na niższą.

De facto - dopłacasz tylko różnicę 518,00-443,00=75,00 zł.

Oczywiście wpłacić do US musisz kwotę 518,00 na swój
indywidualny mikrorachunek podatkowy.

Bardzo prosze o porade w nastepujacej sprawie.

W PIT-11 od pracodawcy mam wyszczegolniony przychod w pozycji "Inne zrodla", jest to zasiłek opiekuńczy ktory otrzymalem na podstawie zwolnienia ZUS ZLA w listopadzie 2019. Przy tej pozycji nie widnieje kwota zaliczki pobranej przez platnika, wiec wychodzi na to, ze pracodawca nie wykazał w PIT-11 pobranej zaliczki na podatek za tą kwote.

Sprawdzajac "pasek" od pracodawcy za listopad 2019 doszedlem do tego, ze podatek dochodowy został już pobrany za ten wypłacony zasiłek opiekuńczy a moje wynagrodzenie zostalo odpowiednio pomniejszone o tą kwote wg skali podatkowej.

Na chwile obecna w rozliczeniu rocznym na PIT-36 wychodzi na to, ze bede musial zaplacic drugi raz podatek od kwoty od ktorej zostala juz pobrana zaliczka oraz, ze pracodawca popelnił bląd przy sporządzaniu PIT-11.

Co moge zrobic w tej sytuacji? Nie zlozylem jeszcze zeznania podatkowego za rok 2019, wlasnie dzis skonczylem obliczac wszystko i jutro chcialem dopelnic formalnosci.

Z gory dziekuje za pomoc!

Witam, w 2019 roku pracowałem w Holandii, tylko w Holandii. W okresie od marca do lipca. Jak mam rozliczyć PIT? Pracowałem w Agencji Pracy.

Mam nietypowy problem. W 2019r podjąłem się kilku zleceń dla firmy zagranicznej. Przytrafiły się 3 razy w skali całego roku. Działalności gospodarczej nie posiadam. Owe wpływy uwzględniłem w PIT 36 w Innych Źródłach w tym wpłacone zaliczki w sekcji Należne składki. Niestety jak byłem przekonany tak jednej zaliczki ktora wynosila 334zl nie wpłaciłem do urzędu skarbowego a mimo to uwzględniłem ją w rozliczeniu rocznym. W składkach sumowanych tej kwoty nie uwzglednilem, jedynie w tabelkach na samym dole gdzie są podane miesiące, sekcja należne zaliczki. Otrzymałem wczoraj w tej sprawie telefon z US który prosi mnie o korektę i teraz do konca nie wiem co robić.

Powinienem wpłacić zaległą zaliczkę za październik 2019 i dokonać korekty wyjaśniając sprawę?

Ostatnia edycja:
Dzień dobry. Jak sobie radzić ze zwrotem podatku za 2019 rok. Zwrot został przesłany przekazem pocztowym, ale nie otrzymałem powiadomienia, więc nie mieszkałem pod wskazanym adresem. W styczniu 2021 roku złożył ZAP-3 i otrzymał zwrot na wskazany rachunek bankowy tylko za 2020 rok. Myślałem, że dostanę zwrot pieniędzy za 2019 rok, ale go nie otrzymałem. Czy mam szansę otrzymać zwrot podatku?

Wystarczy zadzwonić w tej sprawie do US.

Powrót