PITY za 2019

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Przy danych podanych przez Ciebie jest nadpłata podatku.
Mnie wyszło 2771,00 - ale liczyłem to ręcznie, więc może
być mała różnica w zaokrągleniach.

Chciałem zapytać o rozliczenie pit 38. W latach poprzednich miałem straty z giełdy ale nie wpisywałem ich do pita. W tym roku miałem zysk i chciałbym skorzystać z możliwości odliczenia strat z lat poprzednich.

Pytanie czy mogę to zrobić jeśli nie wpisywałem tych strat do pita(nic nie robiłem z pitem bo miałem straty). Z tego co wiem to biuro maklerskie wysyła co roku pit 8c do urzędu skarbowego nawet jak jest strata więc powinni tam wiedzieć, że je miałem. Jak to z tym jest?

Ostatnia edycja:
Mam pytanko, jestem zielona w tych sprawach więc liczę na Was :D
*W 2019 roku pracowałam na umowę zlecenie i korzystałam z ulgi PIT dla młodych(PIT 0- składałam oświadczenie), czy pracodawca ma obowiązek przekazania pitu za 2019, czy przez tą ulgę nie musi?
*Druga sprawa, pracowałam na wakacjach za granica i tam też się rozliczałam, czy muszę dostarczyć księgowej jakieś dokumenty?
* Do kiedy pracodawca ma obowiązek dostarczenia pitu?

1. Tak, otrzymasz PIT-11 od pracodawcy do końca lutego.
2. Musisz rozliczyć się ze wszystkich dochodów - PL i zagranicy.
do rozliczenia będzie potrzebne potwierdzenie dochodów z zagranicy,
3. jak pkt 1.

@juhas56 dziękuję za odpowiedź :*

daretti napisał:
Pytanie czy mogę to zrobić jeśli nie wpisywałem tych strat do pita

Za rok 2018 możesz sprawdzić rozliczenie na stronie MF w usłudze Twój ePIT, jest zatwierdzone na koniec kwietnia, tzn. jesteś rozliczony za rok 2018, będzie tam wykazana strata.
Jeśli to nie wystarczy możesz złożyć rozliczenia za poprzednie lata składając równocześnie tzw. czynny żal.
To załatwi sprawę.

Hej ;D
otrzymałam z pracy w Anglii p45 za 2019 rok. Czy teraz mam go złożyć do pani, która mnie rozlicza?

P-45 otrzymuje się od pracodawcy po ustaniu u niego pracy....
Jeżeli pracowałaś u więcej niż u jednego pracodawcy musisz mieć od każdego P-45.
Jeśli ten P-45 to Twój całkowity dochód z GB - trzeba go dostarczyć do rozliczenia wraz z PIT z dochodami z PL /jeśli były/.
Powinnaś również dostarczyć tzw. payslipy /listy wypłat/ - każdą wypłatę należy przeliczyć odpowiednim kursem NPB.

Witam potrzebuje pomocy przy wystawieniu pit 11 dla trenera, umowa o dzieło, pomieszało mi się już gdzie co wpisać, ile w przychód a ile w dochód. Koszty to 20 % przychodu, tak? Kwota która została mu wypłacona brutto, na rękę już to 8560 zł, a podatek zapłacony 1440 zł, bo mieliśmy do dyspozycji 10 tys. I teraz gdzie wpisać jakie kwoty. Dziękuję z góry.

Witam,
Taka sytuacja: w jednej pracy miałem wpisany do rozliczania Urząd Skarbowy w jednym mieście, a w trakcie roku po zmianie pracy i miejsca zamieszkania inny. Czy wpływa to jakoś na rozliczenia?

Nie wpływa.

Witam posiadam 2 pity 11 brata. Jeden umowa zlecienie drugi z myslistwa rekompensata polowania wczesniej rekompensata polowania była na pit 8C i rozliczałam go na pit 36 teraz jest na pit 11 . Na jakim formularzu powinnam go rozliczyc i gdzie wpisac kwote z rekompensaty polowania ? z gory dziekuje.

Wciąż na PIT-36. Kwotę rekompensaty należy wpisać w wierszu "Inne źródła".

Witam, mam pewnien problem, część 2019 rok pracowałem w Polsce lecz większą część pracowałem przez agencje w Anglii UK, czytałem trochę że będę musiał przewalutowywać wszystkie swoje angielskie wypłaty na złotówki, tylko że tu wypłaty są tygodniowo, jest tego dużo, jak to w praktyce wygląda i czego potrzebuję żeby rozliczyć się w Polsce ?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

proffilip napisał:
tylko że tu wypłaty są tygodniowo, jest tego dużo, jak to w praktyce wygląda i czego potrzebuję żeby rozliczyć się w Polsce ?

Potrzebujesz - payslipy /z każdej wypłaty/, P45 - końcowe rozliczenie od każdego pracodawcy.

Rozliczasz na PIT-36 i PIT/ZG. Metoda wyłączenia z progresją.
Kwoty krajowe wpisujesz w PIT-36 w odpowiednie pozycje.
Dochód z GB wpisujesz w PIT/ZG w poz. 8, 27 i PIT-36 poz. 222
do wyliczenia stopy procentowej którą będzie liczony dochód do opodatkowania
uzyskany w PL.

Jak obliczyć dochód z GB...

Od przychodu brutto odejmujesz 30% diety
– za każdy dzień pozostawania w stosunku pracy.
Dieta to: ilość dni w stosunku pracy x 35 x 30%
Jak odejmiesz diety to przeliczasz na zł.
Jak odejmiesz diety i przeliczysz na zł to możesz jeszcze odjąć koszty /KUP/:
za każdy miesiąc od stycznia do września 111,25 zł, od października do grudnia 250,00 zł

Obliczenia dochodu należy dokonać w stosunku do każdej wypłaty /payslipy/,
do przeliczenia na złote stosujemy kurs z dnia roboczego poprzedzającego wpływ środków na konto.
Najlepiej/najszybciej robi się to w arkuszu kalkulacyjnym – excel lub .ods.
Sumujesz dochód z poszczególnych wypłat.
Tak obliczony dochód wpisujesz właśnie w PIT/ZG w poz. 8 i PIT-36 poz. 222...

Mam jeszcze jedno pytanie, bo tu rok podatkowy trwa do kwietnia, czy mam się rozliczać z całego roku podatkowego z Anglii, czyli do kwietnia, czy brać pod uwagę tylko dochody do końca grudnia?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

proffilip napisał:
czy brać pod uwagę tylko dochody do końca grudnia?

Rok podatkowy/rozliczeniowy trwa w PL od 01-01-2019 do 31-12-2019
i wykazujemy tylko dochody uzyskane w tym okresie.

Dlatego ważne jest aby przechowywać payslipy.

Dochody uzyskane w GB już w 2020r będą rozliczane metodą proporcjonalną.

Witam serdecznie,

Dojeżdżam codziennie do pracy busem zorganizowanym przez pracodawcę. Kupuje bilet miesięczny imienny za 210 zł. Pracodawca dopłaca mi do biletu 40%, więc mi jest odciągane z wypłaty 126 zł. Czy przy rozliczaniu PIT-11, sumę wartości biletów podaje 12 x 210 zł, czy 12 x 126 zł?

Hej, hi, hello.

Możecie mi powiedzieć czy dobrze wypełniam PIT-39?

Dostałem mieszkanie w darowiźnie.

Sprzedałem je za 225 tyś.
Pośrednikowi zapłaciłem 10 tyś.

Miesiąc później kupiłem nowe mieszkanie, za 'sporo' więcej niż 225 tyś.

Więc PIT39:
pozycja 20: 225 000
Pozycja 21: 10 000
Pozycja 23: 215 000

Pozycja 25: 215 000

I należny podatek, pozycja 29: 0

Tak ma być? Można tak wysyłać?

Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdr.

erykowski napisał:
Tak ma być? Można tak wysyłać?

można - jeśli całą kwotę przychodu wydałeś na własne cele mieszkaniowe
to cały dochód jest zwolniony z podatku.

Powrót