PITY za 2019

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Czyli jakby nie było krwiodawstwa to bym musiał zapłacić 477.50 czy 237? Bo już się pogubiłem w tym krwiodawstwie. W sensie tyle co jest na zaświadczeniu to tyle będzie do zwrotu czy 18% tego?

Ostatnia edycja:
jeszcze proszę o sprawdzenie czy mój chłopak ma jakiś zwrot, miał jedną pracę (umowa o pracę) , bez małżonka , dzieci itp:
Przychód: 51978,52
Koszty uzyskania przychodów: 1751,25
Dochód: 50227,27
Zaliczka pobrania przez platnika: 3745
Skladki spoleczne 6892zl 60gr
Skladki zdrowotne 3398zl 82gr

Witam!
Piszę z prośbą o ocenienie, czy otrzymałem poprawnie uzupełniony PIT-11.

Na początku małe wytłumaczenie:
Pracę w aktualnej firmie rozpocząłem pod koniec listopada 2019 roku na umowę zlecenie. Jestem osobą do 26 r. ż. dlatego też złożyłem oświadczenie odnośnie braku tych składek dla młodych.

Otrzymałem dzisiaj od firmy PIT-11, w którym:
1. Żadna kolumna w polu E nie jest uzupełniona
2. W polu G jest uzupełniona jedynie kolumna "Przychody ze stosunku pracy i stosunków pokresnych oraz z umów zlecenia" - 86. oraz "W tym przychody z umów zlecenia" - 88.

Problem w tym, że w tych dwóch rubrykach (86 i 88.) są wpisane jakieś dziwne liczby... Tak jakby jedynie to, co zostało mi "dodane" jako podatek. Ja za ten miesiąc kiedy pracowałem, zarobiłem w firmie ponad 800 złotych, natomiast w PIT-11 w tych rubrykach, o których wspomniałem wyżej jest wpisana jedynie kwota 336 złotych.

Nie do końca rozumiem co w tej sytuacji mam zrobić, przecież w PIT-11, który otrzymałem nie ma informacji o "wszystkim" co zarobiłem w firmie. Chyba, że to jest poprawnie uzupełniony PIT-11, w takim razie jak ja mam się w tym roku rozliczyć w PIT-37? Kiedy zadzwoniłem do Urzędu Skarbowego dostałem informację, że mam się rozliczyć normalnie, jak co roku, także nie rozumiem tej sytuacji.

Zwracam się z prośbą o pomoc w rozliczeniu PIT-37 na podstawie PIT-11 dla młodych. Pracowałem w jednej firmie cały 2019 rok, mam jeden PIT-11.

z PIT 11 wiem co zrobić z częścią E polami 29, 30, 33) - przenoszę do PIT-37 część E pola 40, 41, 44).

W PIT-11 w części G mam w polach 86 i 87 te same kwoty. Przenoszę je do PIT-37 do C-36?

A co mam zrobić z zaliczkami na społeczne i zdrowotne? W PIT-11 mam różne kwoty w polach 69 i 71 oraz 72 i 74. Mam je zsumować i przenieść do PIT37 do E106 i G116 czy tylko przenieść wartości z PIT-11 69 i 72 do E106 i G116 w PIT37?

Dzień dobry
Proszę o informację jakie kwoty mają być w PIT-11 za 2019r przy zatrudnieniu na umowę zlecenie za najniższą krajową?

Witam, wchodzę dziś na twój e-pit i jakież moje zdziwienie do zapłaty 39 zł. Zawsze u mnie wychodziło 1,2,3 zł nadpłata/zapłata. Podejrzewam, że już coś pisowcy zakombinowali w przepisach.

Witam jestem osoba niepełnosprawna jestem z rocznika 1988 czy przysługuje mi ulga na utrzymanie samochodu

używania samochodu osobowego, stanowiącego własność (współwłasność) osoby lub podatnika mającego na utrzymaniu osobę niepełnosprawną albo dziecko niepełnosprawne, które nie ukończyło 16 roku życia - limit jest niezależny od dokumentacji i odliczenie przysługuje do wartości 2.280 zł.

proszę o pomoc

Witam, mam 20 lat i pracuję na umowę 1/4 etatu. Czy otrzymam zwrot podatku? Było na stronie napisane "ulga dla młodych" i podana kwota. Po prostu nie wiem jak to rozumieć. Z góry dziękuje.

Podaj kwoty z pitu to policzymy.

ivannet napisał:
Podaj kwoty z pitu to policzymy.
Należność ze stosunku pracy...
Przychód: 3 937.5
koszty uzyskania przychodu: 778.75
dochód: 3 158. 75

Należność z tytułów wymienionych w wierszu 1 otrzymane przez podatników...
Przychód: 2 812. 5
Koszty uzyskania przychodów: 972.5
Dochód: 1 840

ivannet napisał:

Składki na ubezpieczenia społeczne, o których mowa w przepisach ustawy, podlegające odliczeniu od dochodu,18) w tym zagraniczne, o których mowa w art. 26 ust. 1 pkt 2a ustawy, z wyjątkiem wykazanych w poz. 70

539,84

Składki na ubezpieczenia społeczne, o których mowa w przepisach ustawy,18) w tym zagraniczne, o których mowa w art. 26 ust. 1 pkt 2a ustawy, których podstawę stanowi przychód wymieniony w wierszach 2 i 6 części E

385.6

Składki na ubezpieczenie zdrowotne, o których mowa w przepisach ustawy, podlegające odliczeniu od podatku18), w tym zagraniczne, o których mowa w art. 27b ust. 1 pkt 2 ustawy, z wyjątkiem wykazanych w poz. 73

146,93

Składki na ubezpieczenie zdrowotne, o których mowa w przepisach ustawy,18) w tym zagraniczne, o których mowa w art. 27b ust. 1 pkt 2 ustawy, których podstawę stanowi przychód wymieniony w wierszach 2 i 6 części E

41.98

Witam jestem osoba niepełnosprawna posiadam rentę socjalna (posiadam orzeczenie całkowicie nie zdolny do pracy ) jestem z rocznika 1988 czy przysługuje mi ulga na na cele rehabilitacyjne

używania samochodu osobowego, stanowiącego własność (współwłasność) osoby lub podatnika mającego na utrzymaniu osobę niepełnosprawną albo dziecko niepełnosprawne, które nie ukończyło 16 roku życia - limit jest niezależny od dokumentacji i odliczenie przysługuje do wartości 2.280 zł.

proszę o pomoc

Witam. Mam pytanie gdzie na stronie po zalogowaniu w ministerstwie finansow mam wpisac kwote podwyzszonych kosztów uzyskania przychodów.? Z góry dziekuje za odpowiedz.

Czy po prostu ta kwote 2151,54 mam dodac do swoich kosztów?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
"pit dla młodych".
Pracuje w miejscowości innej niż miejsce zamieszkania, ale księgowa rozlicza mniejsze koszty uzyskania przychodu.

W polu 30 w pit 11 mam wartość 778.75, a w polu 37 - 111,25.
Którąś z tych kwot mogę zwiększyć przy rozliczeniu? Czy przy zerowym picie nie ma kosztów uzyskania przychodu?

Bo szukam i szukam i nie potrafię znaleźć informacji na ten temat.

Z góry dziękuję za objaśnienie.

juhas56 napisał:
Tak .
- ZUS już rozliczył, nadpłata -
1) - 5zł
2) - 113 zł
Rozliczenie wspólne niekorzystne....

Czyli nie muszę już nic z tym robić, bo obydwa są już rozliczone?

Do 15 lutego 2019 pracowałem na etacie.
Od 5 maja 2019 prowadzę własną działalność gospodarczą. Czy w PIT-37 za rok 2019 mogę rozliczyć ulgę na dziecko? Jeżeli tak, to czy za cały rok 2019 czy tylko do czerwca, zanim wszedłem na ryczałt?

Powrót