PITY za 2019

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Pit 28 , jednoosobowa działalność. Ryczałt 8,5% . Podatek kwartalnie. Zus normalny.Nie jestem vatowcem. Przychód za 2019 - 69600. Podatek wpłacałem następująco :

I kwartał 405
II 381
III 381
IV 381

Wzór miałem dobry raczej : Przychód - zus x 8,5% - zdrowotne .

W picie wychodzi mi niedopłata 1213 . Skąd się wzięła ? Nie wpisuje składek ZUS w pole 73 może to błąd ( bo niby jak odejmowałem od przychodu to nie powienienem?) Jak wpiszę to też wtedy niedopłata wychodzi ale mniejsza 361 zł. Proszę o pomoc.

W 2019 r. wykonałam jedno zlecenie na podstawie umowy o dzieło na kwotę 150 zł brutto, zleceniodawca błędnie wpłacił zaliczkę na podatek z uwzględnieniem 20% kosztów uzyskania przychodów i wystawił pit 11. Co mogę zrobić, żeby to wyprostować? Wpisać w pit 37 dochód w wysokości 150 zł, 0 zł kosztów przychodów i dopłacić zaległy podatek sama?

Dzień Dobry.
1. Zawiesiłem działalność w 2018 roku,cały czas jest zawieszona - w związku z tym wypełniam pit 36 czy 37? I czy w tej sytuacji wprowadzam NIP czy PESEL?
2. Żona otrzymała PIT 11 od pracodawcy - pomijając dane firmy/osobowe wypełnione tylko pozycje 76 (treść: NAGRODA) i 75 (tu kwota 2275zł), nie otrzymała jeszcze pitu głównego: rozumiem, że od tej kwoty będzie musiała odprowadzić podatek (pomijając wyliczenia całego pitu)?

Ostatnia edycja:
Wszystko rozliczysz na PIT-36 wpisujesz NIP,....koniecznie proszę sprawdzić czy korzystniejsze będzie rozliczenie ze współmałżonkiem..

Władca Pierścieni napisał:
Czy w PIT-37 za rok 2019 mogę rozliczyć ulgę na dziecko? Jeżeli tak, to czy za cały rok 2019 czy tylko do czerwca, zanim wszedłem na ryczałt?

Cały rok od dochodów z pracy - jeśli braknie podatku skorzystać można z dodatkowego odliczenia ze składek.

paulinka28 napisał:
Czyli nie muszę już nic z tym robić, bo obydwa są już rozliczone?

Tak - nadpłata podatku wpłynie z rentą/emeryturą w marcu....

karol2505 napisał:
Witam jestem osoba niepełnosprawna posiadam rentę socjalna (posiadam orzeczenie całkowicie nie zdolny do pracy ) jestem z rocznika 1988 czy przysługuje mi ulga na na cele rehabilitacyjne

Tak - pod warunkiem, że jesteś właścicielem/współwłaścicielem samochodu osobowego,
samochód jest zarejestrowany, opłacone są składki OC.

...Tak .
- ZUS już rozliczył, nadpłata -
1) - 5zł
2) - 113 zł
te nadpłaty nie są z PIT-37, wynikają z rozliczenia przez ZUS
i będą zwrócone z rentą/emeryturą marcową.

Popatrz na objaśnienie PIT-40/A dot. rozliczenia tego pitu /na samym końcu ostatniej strony/.

Widzę, że zmieniłaś post - wyjaśnienie nieaktualne ...?

juhas56 napisał:
Cały rok od dochodów z pracy - jeśli braknie podatku skorzystać można z dodatkowego odliczenia ze składek.
Dziękuję :)

Witam.

Mam pytanie odnośnie ulgi termomodernizacyjnej. W 2019 roku założyłem instalację solarną do podgrzewania wody (koszt - 3500zł łącznie z montażem). I to wiem, że mogę odliczyć - żadnej dopłaty z programu czyste powietrze czy cokolwiek innego nie brałem.

Zakupiłem również drzwi zewnętrzne (koszt - 3600zł bez montażu, sam je montowałem). I właśnie zastanawiam się czy zakup tych drzwi również mogę podpiąć pod ulgę termomodernizacyjną ?
Bo w rozporządzeniu jest podane:
14. stolarka okienna i drzwiowa, w tym okna, okna połaciowe wraz z systemami montażowymi, drzwi balkonowe, bramy garażowe, powierzchnie przezroczyste nieotwieralne

I jako takich drzwi zewnętrznych nie ma tam wymienionych, więc nie wiem.

Dzień dobry,

Właśnie weryfikuję mój pit-37 uzupełniony automatycznie na epit.podatki.gov.pl. Pracowałem na podstawie umowy o dzieło i system zamiast wstawić mi odpowiednie kalkulacje w pozycję 62. wpisał je w pozycję 50. Planuję wydrukować pit-37 i zamienić te dane miejscami. Czy ktoś się spotkał z podobną sytuacja czy ja może coś źle rozumiem? Jeśli są Wam potrzebne dodatkowe informacje to proszę pytać - jestem zielony w tych sprawach.

Witam.

Mam dwa pytania dotyczące odliczeń od podatku w PIT37.

1. Mój ojciec przebywa w DPS-ie, a ja partycypuje w kosztach jego utrzymania na podstawie umowy z dyrektorem MOPR (podstawa art. 61 ust 2 ustawy o pomocy społecznej). Ojciec przebywa tam z powodu epilepsji, a dom pomocy przyjmuje osoby przewlekle somatycznie chore. Dom świadczy opiekę lekarska (zgodnie z potrzebami, lecz minimum raz w tygodniu), całodobowa opieka pielęgniarska, opiekę socjalna 8/24h w dni robocze, oraz rehabilitację i terapia zajęciowa realizowane w dni robocze. Czy w takim przypadku mogę odliczyć niniejszą kwotę od podatku? Czy też odliczenie nie przysługuje w przypadku żadnego DPS-u bez względu na świadczone w nim usługi?

2. Czy ulga mieszkaniowa z tytułu kosztów poniesionych na remont mieszkania wykonany w latach ubiegłych (jeżeli wydatki te nie znalazły pokrycia odpowiednio w dochodzie, przychodzie lub podatku za te lata.) przysługuje w przypadku, kiedy posiadam faktury VAT imienne na zastosowane materiały, ale remont wykonywałem osobiście z pomocą członka rodziny lub kolegi? (W związku z powyższym brak faktury na robociznę.)

Z góry dziękuję za odpowiedź:-)

Dzień dobry,

Dostałem PIT-11 z Urzędu Pracy:

ale w automatycznym zeznaniu składka na ubezpieczenie zdrowotne nie została wpisana, czy mogę tą kwotę dopisać?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Może obliczony podatek 0,00, wtedy zdrowotne także 0,00.

Są jeszcze jakieś inne dochody...?

juhas56 napisał:
Może obliczony podatek 0,00, wtedy zdrowotne także 0,00.

Są jeszcze jakieś inne dochody...?

Przy tej jednej osobie nie ma. Zwrot w wysokości pobranej zaliczki.

Chcę to rozliczyć z małżonkiem i zastanawiam się czy mam dopisać tą kwotę do swojego rozliczenia czy nie.

yojen123 napisał:
Właśnie weryfikuję mój pit-37 uzupełniony automatycznie na epit.podatki.gov.pl. Pracowałem na podstawie umowy o dzieło i system zamiast wstawić mi odpowiednie kalkulacje w pozycję 62. wpisał je w pozycję 50.

Z broszury wypełniania PIT-37 / wystarczy poczytać/...:)

...
Wiersz 3: „Działalność wykonywana osobiście, o której mowa w art. 13 ustawy”
- w kol. b
w poz. 50 (podatnik), odpowiednio w poz. 83 (małżonek), należy wykazać sumę przychodów z
działalności wykonywanej osobiście innej niż przychody z umów zlecenia (kwota tych przychodów jest
wykazywana przez płatnika w poz. 47 informacji PIT-11(25),

W poz. 55 (podatnik), odpowiednio w poz. 88 (małżonek), należy wykazać sumę
przychodów z umów zlecenia, o których mowa w art. 13 pkt 8 ustawy, tj. sumę kwot z poz. 51, 55 i 88
informacji PIT-11(25), pomniejszoną o kwotę wykazaną w poz. 38 (podatnik), odpowiednio w poz. 39 małżonek.

Cześć. Będzie zwrot czy dopłata ?? Mam 3 PITY

Przychód - 710,53
Koszty Uzyskania Przychodu - 250
Dochód - 460,53
Zaliczka pobrana przez płatnika - 0

Składki na Ubezpieczenia społeczne, o których mowa w przepisach ustawy, podlegające odliczeniu od dochodu - 97,42
Składki na Ubezpieczenia zdrowotne, o których mowa w przepisach ustawy, podlegające odliczeniu od podatku - 17,95

Przychód - 115,49
Koszty Uzyskania Przychodu - 99,66
Dochód - 15,83
Zaliczka pobrana przez płatnika - 0

Składki na Ubezpieczenia społeczne, o których mowa w przepisach ustawy, podlegające odliczeniu od dochodu - 15,83
Składki na Ubezpieczenia zdrowotne, o których mowa w przepisach ustawy, podlegające odliczeniu od podatku - 0

URZĄD PRACY:
Inne Zródła
Przychód - 2 522,50
Dochód - 2 522,50
Zaliczka pobrana przez płatnika - 103

Składki na Ubezpieczenia zdrowotne, o których mowa w przepisach ustawy, podlegające odliczeniu od podatku - 167,01

Mam wątpliwość rozliczam się poprzez pit37.
Od pracodawcy w pit 11 koszty uzyskania przychodu mam wpisane 1751,25. Natomiast program e pity podpowiada mi że mogę wpisać wyższe kup jeśli pracuje poza miejscem zamieszkania. Ale co mam przez to rozumieć? Wystarczy że zakład mieści się z 20 km od mojego miejsca zamieszkania? Czy muszę być na delegacjach itp czy wystarczy tylko to że zakład jest w innej miejscowości niż ta w której mieszkam i mogę sobie wtedy wpisać 2151?

Witam,

program wyliczyl mi zwrot kilkuset zlotych za prace w Pl dla PIT 37. Czy skladajac PIT 36 ZG ( chce dolaczyc przychody z pracy z zagranicy ) kwota zwrotu za prace w pl sie zmniejszy czy jest mozliwosc ze bede musial doplacac jakas kwote ? nie rozumiem niestety mechanizmu.

prosze o odpowiedz

Powrót