Planowanie Popytu - POMOC

• Autor wątku Autor wątku plastikowy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
P

plastikowy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie.
Jestem nowym użytkownikiem. Ten dział najbardziej mi pasował dlatego tutaj właśnie piszę. Jeśli coś się nie zgadza proszę o przeniesienie.

A więc do rzeczy.
Jestem uczniem technikum logistycznego i szukam pomocy do zadania o temacie "planowanie popytu".

Chciałem zapytać co ma wpływ na popyt? Z tego co udało mi się wynieść z lekcji i informacji które znalazłem w wyszukiwarkach wypisałem parę podpunktów i chciałem prosić Was o pomoc czy i w jakim stopniu (udział procentowy) ma to wpływ na planowanie popytu dla usług oferowanych przez naszą firmę.

1. Jakie usługi oferuję,
2. Liczba ludzi zamieszkujących dany teren,
3. Ceny usług,
4. Bezrobocie,
5. Konkurencja,
6. Inflacja,
7. Obszar oddziaływania naszej firmy (teren w km),
8. Wskaźnik przedsiębiorczości.

PYTANIA:

I. Co jeszcze można tutaj dopisać?
II. Jaką wagę procentową możemy przypisać do w/w punktów. Wiadomo że każdy punkt jest ważny ale nie wszystkie mają taką samo wagę - np. Ceny usług są ważniejsze od bezrobocia dlatego:
3. Ceny usług (40%)
4. Bezrobocie (10%)

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

No a jakie masz propozycje? Tutaj nie ma gotowców.

Hmm. Jeśli tak to napiszę to co mam i jak dasz radę to sprawdź czy może tak być.

1. Jakie usługi (asortyment) 40% (10 usług)
2. Oddziaływanie (segmentacja rynku) 6% (tutaj nie wiem co wpisać - ile jest gmin/miast w danym powiecie?))
3. Liczba ludzi zamieszkujących dany obszar 10% (256260 - ludność w pow. krakowskim)
4. Asortyment - Ceny 20% (3681 - taka jest kwota za wszystkie usługi)
5. Obszar (terytorium) oddziaływania naszej firmy 10% 1231 km 2
6. Bezrobocie na danym terenie 4% (9 687 - ilość osób bezrobotnych pow. krakowski)
8. Inflacja 5% (3,7% - gdzieś chyba tyle jest)
9. Wskaźnik przedsiębiorczości 5% 89%
10. Konkurencja - tego nie pisałem bo w miejscowości gdzie mam "zakładać" siłownię nie ma firm konkurencyjnych. Najbliższa siłownia jest ... ho ho parędziesiąt km dalej.

Coś w tym stylu. Może tak być?

A jeśli źle zaplanuję? To mogę mieć wtedy problemy prawne. :roll:
Wiem że troszkę źle trafiłem ale naprawdę nie wiedziałem gdzie to dać a wydaje mi się że na takim forum ludzie będą bardziej obeznani co i jak.

plastikowy napisał:
Wiem że troszkę źle trafiłem ale naprawdę nie wiedziałem gdzie to dać a wydaje mi się że na takim forum ludzie będą bardziej obeznani co i jak.

Google nie gryzie - wystarczy wrzucić "logistyka" i "forum", a zapewne bez trudu odnajdziesz właściwe miejsce...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót