plata dlugow za ojca po rozwodzie rodzicow

• Autor wątku Autor wątku adriana1981
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adriana1981

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
dzien dobry!
i ja mam pytanie ktore mnie i mojego brata bardzo nurtuje.
moja mama rozwiodla sie z ojcem 3 lata temu.ojciec ponownie sie ozenil,ma nowa zone.moje ciotki i wszyscy dookola sa zdania ze jesli ojciec umrze musimy my (czyli ja i moj brat) splacic jego dlugi.mama tez obawia sie ze zabiora jej mieszkanie gdyz nie maja rozdzielnosci majatkowej.ojciec jest tam zameldowany gdyz nikt z gminy nie chce go wymeldowc.mama utrzymuje mieszkanie sama i nie moze go wymeldowac bez jego zgody.on podrozuje bog wie gdzie i zaciaga dlugi. nie lozy na nic i nie mieszka w tym mieszkaniu. w tym mieszkaniu mieszka tylko mama i moj brat.ja mieszkam juz od kilku lat za granica.mam pytanie czy rzeczywiscie musimy splacic jego dlugi jezeli on umrze??i moja mama tez bedzie tym obciazona??on ma nowa zone!!!prosze o pomoc,jestem zrozpaczona.cale zycie sie nami nie przejmowal i my musielibysmy teraz spalac jego dlugi w razie jego smierci?z jakiej racji?

Była żona nie dziedziczy(ustawowo). Natomiast dzieci tak. Jeśli nie przebywa w mieszkaniu, to może go wymeldować. Za nowe długi mama nie będzie odpowiadać. Proszę poczytać o dziedziczeniu ustawowym- odrzucenie spadku, przyjęcie z dobrodziejstwem inwentarza.

dziekuje z odpowiedz.mam pytanie do tego co sie stanie z mieszkaniem ktore nie jest podzielone jezeli ojciec umrze?czy komornik ma prawo je zajac badz wyrzucic moja mame i brata na bruk?
prosze o pomoc

Czy był przeprowadzony podział majątku po rozwodzie? Kto jest właścicielem? Kiedy(przed ślubem, po ślubie) i za czyje pieniądze zostało nabyte? Jakie to jest mieszkanie? Szczerze mówiąc, to od tego bym zaczął w waszej sytuacji. To jest jedyny sposób, aby uchronić się przed nękaniem ze strony wierzycieli ojca, komornikiem i całą resztą. Im szybciej, tym lepiej.

dziekuje.podzial majatku nie zostal w ogole przeprowadzony.mieszkanie zostalo zkupione po slubie i wlascicielami sa oboje z rodzicow.wtedy pracowali i lozyli na mieszkanie oboje ale teraz od lat tylko mama sama je utrzymuje i ma rachunki na dowod.
boimy sie ze jezeli mieszkanie zostanie podzielone to wlsnie ojca czesc zabierze komornik.jezeli my wszyscy zrzekniemy sie majatku po ojcu w razie smierci to nie moga nam nic zabrac ale co wlasnie stanie sie wtedy z czescia miezskania ojca jezeli je podzielimy?
dziekuje jeszcze raz za pomoc

Powrót