K
kalina89
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 58
syriusz89 napisał:Droga kalina89. To, że się dowiadywałaś, nie znaczy, że udało Ci się dowiedzieć. Mogłaś z jakiegoś źródła uzyskać jakąś odpowiedź, ale to jeszcze nie oznacza, że uzyskałaś odpowiedź prawdziwą.
Drugi semestr na bezpłatną zmianę kierunku studiów (wersja do druku) - tutaj sam wiceminister oznajmił, że studia rozpoczęte przed wejściem ustawy w życie się "nie liczą", nawet jeśli są kontynuowane już po wejściu ustawy. Jest także napisane: "Tak samo traktowane jest kontynuowanie studiów na studiach drugiego stopnia.". Ja się wolę trzymać jednak słów wiceministra 8)
Tak. Osoby, które UKOŃCZYŁY studia I, II lub jednolite przed 1 października 2011 albo kontynuowały studia rozpoczęte wcześniej. Ale zauważ, że jeśli ktoś w 2011 roku podjął studia magisterskie, to już wykorzystał swoją możliwość. Studia II stopnia nie są liczone jako kontynuacja studiów, tylko jako kolejne studia. Kontynuacja studiów to np. jak jesteś pomiędzy 1 a 2 rokiem i chcesz dokończyć. Także jeśli w 2011 roku w październiku podjęłam studia magisterskie, to już są studia liczone na poczet puli punktów do wykorzystania - nie mogę więc zacząć kolejnego kierunku bezpłatnie (chyba, że stypendium, bla bla bla), to bez różnicy, że te kolejne mają być licencjackie.
Tak wywnioskowałam po tej odpowiedzi z Ministerstwa, którą dostałam na długo po publikacji wstawionego przez ciebie dokumentu. Danych personalnych Pana nie przedstawię, ale skoro jest to odpowiedź z Ministerstwa, to chyba z Ministerstwa...
Dowodem moich słów może być choć nie musi drugie pytanie z przedstawionej przez ciebie strony. Student może dostać określoną pulę punktów na studia I, II stopnia lub jednolite magisterskie, NIE i na licencjackie i na magisterskie i na jednolite. Wtedy by to oznaczało, że mogę sobie iść na licencjackie, potem zrobić magistra, a później zostają mi jeszcze niewykorzystane punkty na jednolite. A przecież tak nie jest. Albo albo.
Proszę, punkt 8: http://usosownia.uw.edu.pl/sites/default/files/podreczniki/usosweb-studia-bezplatne.pdf
Ostatnia edycja: