Płatny drugi kierunek studiów cz. II

• Autor wątku Autor wątku lupaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
syriusz89 napisał:
Droga kalina89. To, że się dowiadywałaś, nie znaczy, że udało Ci się dowiedzieć. Mogłaś z jakiegoś źródła uzyskać jakąś odpowiedź, ale to jeszcze nie oznacza, że uzyskałaś odpowiedź prawdziwą.

Drugi semestr na bezpłatną zmianę kierunku studiów (wersja do druku) - tutaj sam wiceminister oznajmił, że studia rozpoczęte przed wejściem ustawy w życie się "nie liczą", nawet jeśli są kontynuowane już po wejściu ustawy. Jest także napisane: "Tak samo traktowane jest kontynuowanie studiów na studiach drugiego stopnia.". Ja się wolę trzymać jednak słów wiceministra 8)

Tak. Osoby, które UKOŃCZYŁY studia I, II lub jednolite przed 1 października 2011 albo kontynuowały studia rozpoczęte wcześniej. Ale zauważ, że jeśli ktoś w 2011 roku podjął studia magisterskie, to już wykorzystał swoją możliwość. Studia II stopnia nie są liczone jako kontynuacja studiów, tylko jako kolejne studia. Kontynuacja studiów to np. jak jesteś pomiędzy 1 a 2 rokiem i chcesz dokończyć. Także jeśli w 2011 roku w październiku podjęłam studia magisterskie, to już są studia liczone na poczet puli punktów do wykorzystania - nie mogę więc zacząć kolejnego kierunku bezpłatnie (chyba, że stypendium, bla bla bla), to bez różnicy, że te kolejne mają być licencjackie.
Tak wywnioskowałam po tej odpowiedzi z Ministerstwa, którą dostałam na długo po publikacji wstawionego przez ciebie dokumentu. Danych personalnych Pana nie przedstawię, ale skoro jest to odpowiedź z Ministerstwa, to chyba z Ministerstwa...
Dowodem moich słów może być choć nie musi drugie pytanie z przedstawionej przez ciebie strony. Student może dostać określoną pulę punktów na studia I, II stopnia lub jednolite magisterskie, NIE i na licencjackie i na magisterskie i na jednolite. Wtedy by to oznaczało, że mogę sobie iść na licencjackie, potem zrobić magistra, a później zostają mi jeszcze niewykorzystane punkty na jednolite. A przecież tak nie jest. Albo albo.

Proszę, punkt 8: http://usosownia.uw.edu.pl/sites/default/files/podreczniki/usosweb-studia-bezplatne.pdf

Ostatnia edycja:
kalina89 napisał:
Student może dostać określoną pulę punktów na studia I, II stopnia lub jednolite magisterskie, NIE i na licencjackie i na magisterskie i na jednolite.

W ustawie napisane jest co innego.

Mam pytanie: czy student, który kształci się na drugim płatnym kierunku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej, po złożeniu rezygnacji z pierwszego kierunku studiów przestaje być zobowiązany do wnoszenia opłat za drugi kierunek, w związku z tym, że jest studentem tylko jednego kierunku studiów w uczelni publicznej i jednocześnie nie jest absolwentem na żadnym innym.

Witam wszystkich. Przeglądnąłem forum i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Czy mógłby mi ktoś pomóc, wytłumaczyć?
W 2008 roku rozpocząłem studia I stopnia, w czerwcu 2011 roku uzyskałem tytuł licencjata. W 2011 podjąłem studia II stopnia i w czerwcu/lipcu 2013 prawdopodobnie otrzymam tytuł magistra. Mam w związku z tym następujące pytanie. Czy od października 2013 będę mógł podjąć kolejne studia II stopnia bezpłatnie?

Witam!
Chciałabym się dowiedzieć, czy jeśli brałam udział w rekrutacji 2012/2013 (na I kierunek studiów), zostałam przyjęta, studiowałam przez II semestry i teraz chcę zrezygnować z tego kierunku oraz od października rozpocząć nowy, to muszę płacić za całe 5 lat nauki na nowym kierunku, czy tylko muszę spłacić te punkty ECTS, które wykorzystałam podczas studiowania pierwszego kierunku?

Mam pytanie ! Jest to dla mnie ważne, bo można powiedzieć wpłynie na decyzję czy mogę zrezygnować z obecnych studiów czy też nie.
Mianowicie studiuję na 2 roku kierunku X( początek 2011/2012) w tym roku poprawiam mature i chce iść na kierunek Y. Czy to oznacza, że jeśli zrezygnuje z X, to będę musiała płacić za 2 lata wykorzystanych ETCTSów na moim obecnym kierunku, i jeśli tak to ile, czy określa to jakaś ustawa ?
Z góry BARDZO dziękuję za odpowiedź.

Do Syriusz 89

Mam ten sam problem, w 2009 zaczęłam studia licencjackie, natomiast od tego roku akademickiego mgr na tym samym kierunku. Także podpisywałam śmieszną deklarację co do punktów-zrzeczenie się, ale było to głównie zasługą tego że nie wzięłam spec. nauczycielskiej.
Chciałabym po obronie, tzn. w roku akademickim 2014/2015 rozpocząć inne studia, ale co z tymi punktami? Czy mam prawo do jeszcze jednych bezpłatnych studiów czy nie?:(

co Wy na to?

Prawo nie działa przecież wstecz i wszelkie ograniczenia wielokierunkowości oraz limit
punktów ECTS dotyczą jedynie tych studentów, którzy rozpoczęli studia w roku akademickim 2011/2012 i później. Jeśli reforma zastała kogoś w trakcie studiów lub po ich ukończeniu, a ma on zamiar rozpocząć lub rozpoczął w tym roku drugie studia, to w myśl ustawy jest to jego pierwszy kierunek. W związku z tym, że nowelizacja ustawy – Prawo o szkolnictwie wyższym obowiązuje od 1 października 2011 r., osoby, które przed tą datą ukończyły studia pierwszego lub drugiego stopnia lub jednolite studia magisterskie, mają prawo do podjęcia studiów stacjonarnych na uczelni publicznej w roku akademickim 2011/2012 albo w latach następnych bez wnoszenia opłat.

Takie prawo mają też osoby, które kontynuują w roku akademickim 2011/2012 studia rozpoczęte przed 1 października 2011 r. Studia te w rozumieniu ustawy będą ich pierwszym kierunkiem. Tak samo traktowane jest kontynuowanie studiów na studiach drugiego stopnia.

Moja sytuacja wygląda następująco. W 2009 rozpoczęłam drugi kierunek. Niestety po drodze musiałam wziąć urlop dziekański, więc licencjat kończę dopiero w tym roku. Skończyłam już jedne studia dwustopniowe (I stopień rozpoczęty w 2006 roku, a II od 2010 roku). W roku akademickim 2013/14 mam zamiar kontynuować drugi kierunek na II stopniu. Pytanie: czy będę musiała za nie płacić?
Ministerstwo milczy, uczelnia daje bardzo dwuznaczne odpowiedzi, a to jest dla mnie bardzo ważne. Chyba byłoby niesprawiedliwie gdybym musiała musiała płacić za studia tylko dlatego, ze z powodu sytuacji losowej byłam zmuszona wziąć dziekankę.
Na pewno nie będzie mnie stać na te opłaty, w przypadku mojego kierunku byłoby to min. 6000 zł za rok. Ciekawe czy w ogóle ministerstwo przewidziało jakieś ulgi w przypadku niskich dochodów...

isabell202 napisał:
co Wy na to?

Prawo nie działa przecież wstecz i wszelkie ograniczenia wielokierunkowości oraz limit
punktów ECTS dotyczą jedynie tych studentów, którzy rozpoczęli studia w roku akademickim 2011/2012 i później. Jeśli reforma zastała kogoś w trakcie studiów lub po ich ukończeniu, a ma on zamiar rozpocząć lub rozpoczął w tym roku drugie studia, to w myśl ustawy jest to jego pierwszy kierunek. W związku z tym, że nowelizacja ustawy – Prawo o szkolnictwie wyższym obowiązuje od 1 października 2011 r., osoby, które przed tą datą ukończyły studia pierwszego lub drugiego stopnia lub jednolite studia magisterskie, mają prawo do podjęcia studiów stacjonarnych na uczelni publicznej w roku akademickim 2011/2012 albo w latach następnych bez wnoszenia opłat.

Takie prawo mają też osoby, które kontynuują w roku akademickim 2011/2012 studia rozpoczęte przed 1 października 2011 r. Studia te w rozumieniu ustawy będą ich pierwszym kierunkiem. Tak samo traktowane jest kontynuowanie studiów na studiach drugiego stopnia.

Popieram.
Do pełni szczęścia brakuje jeszcze tylko ogłoszenia tego na stronie ministerstwa i w bardziej precyzyjny sposób (aby nie mieć żadnych wątpliwości co do tego, co oznacza sformułowanie "Tak samo" w ostatnim zdaniu). Jak to załatwisz, to daj znać.
Swoją drogą, Parlament Studentów RP prowadzi właśnie rozmowy z MNiSW odnośnie reformy szkolnictwa wyższego, ale chodzi o sprawy kosmetyczne. Można by przy okazji poruszyć ten temat, aby ministerstwo rozstrzygnęło wszystkie wątpliwości na temat ludzi, którzy rozpoczęli studia przed wejściem reformy w życie (oczywiście trzeba uważnie zadbać o to, aby rozstrzygnęło je na korzyść tychże studentów - w końcu co im szkodzi?).

szarlotka napisał:
Moja sytuacja wygląda następująco. W 2009 rozpoczęłam drugi kierunek. Niestety po drodze musiałam wziąć urlop dziekański, więc licencjat kończę dopiero w tym roku. Skończyłam już jedne studia dwustopniowe (I stopień rozpoczęty w 2006 roku, a II od 2010 roku). W roku akademickim 2013/14 mam zamiar kontynuować drugi kierunek na II stopniu. Pytanie: czy będę musiała za nie płacić?
Ministerstwo milczy, uczelnia daje bardzo dwuznaczne odpowiedzi, a to jest dla mnie bardzo ważne. Chyba byłoby niesprawiedliwie gdybym musiała musiała płacić za studia tylko dlatego, ze z powodu sytuacji losowej byłam zmuszona wziąć dziekankę.
Na pewno nie będzie mnie stać na te opłaty, w przypadku mojego kierunku byłoby to min. 6000 zł za rok. Ciekawe czy w ogóle ministerstwo przewidziało jakieś ulgi w przypadku niskich dochodów...

Przeczytaj post, który znajduje się tuż nad Twoim postem (isabell202).

syriusz89 napisał:
Wiceminister powiedział wyraźnie: "Tak samo traktowane jest kontynuowanie studiów na studiach drugiego stopnia.". (źródło: Drugi semestr na bezpłatną zmianę kierunku studiów | rp.pl | strona 3 , na samym dole strony).

W różnych źródłach różne rzeczy piszą. Przedstawiłam wcześniej link: http://usosownia.uw.edu.pl/sites/default/files/podreczniki/usosweb-studia-bezplatne.pdf -> tu jest co innego.
Moją sytuację już znacie, bo opisywałam nie raz. Studia I st. 2008-2011, studia II st. 2011-2013. Czy kolejne płatne.
Pisałam w tej sprawie do Ministerstwa - odpisali mi, że płatne. W MINISTERSTWIE, czyżby więc podali mi złe informacje?
Byłam w tej sprawie w dziekanacie swojej uczelni (w nadziei, że może to tam są podpisywane te deklaracje o wykorzystanych punktach i coś na ten temat wiedzą) - powiedzieli mi, że swój limit wykorzystałam, nie mogę dalej studiować bezpłatnie.
W ustawie jest napisane, że od 2011 roku za drugi kierunek trzeba będzie płacić, chyba, że zostaną spełnione warunki stypendialne.
Wchodzę na forum - prawo nie działa wstecz, za licencjackie nie musisz płacić.
No i komu powinnam wierzyć, Ministerstwu, ustawie i dziekanatowi, czy opinii pełnych nadziei na darmową naukę forumowiczów?
Nie mam pojęcia, co oni wyczyniają w tym Ministerstwie, dla mnie to się wszystko cały czas zmienia i chyba poznamy odpowiedzi na wszystkie nurtujące nas pytania jak w przyszłym roku akademickim będziemy musieli się zmierzyć z brutalną rzeczywistością. Mam tylko nadzieję, że poinformują mnie z góry czy mam prawo do bezpłatnej nauki, czy nie, nie chcę się dowiedzieć w czerwcu, że mam jakieś 5000 do spłaty za I rok studiów.

Witajcie,
w tym roku kończę studia II stopnia rozpoczęte w roku akademickim 2011/2012 wykorzystując 120 ECTS. Dzisiaj dostałem odpowiedź z ministerstwa, że rozpoczynając medycynę (w roku akademickim 2013/2014, albo w następnych) będę zobowiązany wnieść opłatę, nie tylko za te wykorzystane 120 pkt, ale za wszystkie przewidziane w programie!! (no chyba, że będę wśród 10% najlepszych). CZY TA SYTUACJA RZECZYWIŚCIE TAK SIĘ PRZEDSTAWIA??

kambar napisał:
Witajcie,
w tym roku kończę studia II stopnia rozpoczęte w roku akademickim 2011/2012 wykorzystując 120 ECTS. Dzisiaj dostałem odpowiedź z ministerstwa, że rozpoczynając medycynę (w roku akademickim 2013/2014, albo w następnych) będę zobowiązany wnieść opłatę, nie tylko za te wykorzystane 120 pkt, ale za wszystkie przewidziane w programie!! (no chyba, że będę wśród 10% najlepszych). CZY TA SYTUACJA RZECZYWIŚCIE TAK SIĘ PRZEDSTAWIA??

A nie mówiłam ? :). Mówiłam. Tak, ja też mam takie informacje.

Oficjalna odp. z ministerstwa:

Szanowna Pani,

Z Pani maila wynika, że w październiku 2013 r. zamierza Pani podjąć studia stacjonarne drugiego stopnia w uczelni publicznej i będą to Pani pierwsze studia, które podejmie Pani od wejścia w życie znowelizowanej ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym. W tym przypadku kolejne studia stacjonarne drugiego stopnia będą Pani płatnym kierunkiem studiów, chyba, że spełni Pani kryteria do uzyskania stypendium rektora dla najlepszych studentów.

Zgodnie ze znowelizowaną ustawą Prawo o szkolnictwie wyższym, która weszła w życie z dniem 1 października 2011 r., każdy student ma prawo do podjęcia studiów bez wnoszenia opłat na drugim kierunku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej. Student ma jednak prawo do kontynuowania bez wnoszenia opłat studiów na drugim kierunku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej, jeżeli w poprzednim roku studiów spełnił kryteria do otrzymania stypendium rektora dla najlepszych studentów. Jeżeli na pierwszym roku studiów na drugim kierunku nie spełnił wspomnianych kryteriów obowiązany jest wnieść opłatę również za pierwszy rok studiów. Stypendium rektora dla najlepszych studentów może otrzymać student, który uzyskał za rok studiów wysoką średnią ocen lub posiada osiągnięcia naukowe, artystyczne lub wysokie wyniki sportowe we współzawodnictwie międzynarodowym lub krajowym. Szczegółowe kryteria przyznawania stypendium rektora dla najlepszych studentów ustala rektor w porozumieniu z uczelnianym organem samorządu studenckiego.

Wysokość opłat ustalana jest odrębnie przez każdą uczelnię, z tym, że opłaty te nie mogą przekraczać kosztów ponoszonych w zakresie niezbędnym do uruchomienia i prowadzenia w danej uczelni studiów z uwzględnieniem kosztów przygotowania i wdrażania strategii rozwoju uczelni, w szczególności rozwoju kadr naukowych i infrastruktury dydaktyczno-naukowej, w tym amortyzacji i remontów.

Informację o wysokości opłat za usługi edukacyjne uczelnia zamieszcza na swojej stronie internetowej.

W nawiązaniu do Pani pytania o rozpoczęcie studiów pierwszego stopnia uprzejmie wyjaśniam, że w aktualnej sytuacji może Pani podjąć studia stacjonarne pierwszego stopnia w uczelni publicznej jako Pani bezpłatny kierunek studiów i kontynuować je na studiach stacjonarnych drugiego stopnia w uczelni publicznej do uzyskania tytułu zawodowego magistra lub równorzędnego – również bezpłatnie.

Osoby, które ukończyły studia pierwszego stopnia, studia drugiego stopnia lub jednolite studia magisterskie przed 1 października 2011 r. lub kontynuowały w roku akademickim 2011/12 studia rozpoczęte przed 1 października 2011 r. mają prawo do podjęcia studiów stacjonarnych w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat.

Mam tylko wątpliwości w jednej kwestii - dlaczego studiów drugiego stopnia nie traktują jako kontynuacji studiów rozpoczętych przed 2011 rokiem?

Zgodnie z tym:

Zgodnie z ustawą Prawo o szkolnictwie wyższym (art. 99 ust.1a pkt 1) opłaty za kontynuowanie studiów na drugim kierunku studiów stacjonarnych nie dotyczą studentów, którzy po ukończeniu studiów I stopnia kontynuują studia do uzyskania tytułu magistra.

syriusz89 napisał:
Przeczytaj post, który znajduje się tuż nad Twoim postem (isabell202).

To jest inna sytuacja, ja nie rozpoczęłam żadnych studiów od momentu wejścia w życie nowelizacji. W myśl ustawy i zgodnie z tym co mi odpisano z Min. dopiero studia rozpoczęte po wejściu w życie nowelizacji liczą się jako mój pierwszy kierunek.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dla mnie ten mail z Ministerstwa powyżej też nie jest jednoznaczny, ponieważ najpierw Pani pisze, że można ROZPOCZĄĆ studia bezpłatnie, ale jeśli nie będzie odpowiednich wyników kwalifikujących do uzyskania stypendium rektora, trzeba będzie zapłacić, a później pisze, że możesz podjąć bezpłatne studia - fragment pogrubiony.
I teraz pytanie - czy możesz podjąć te studia ZUPEŁNIE bezpłatnie, czy bezpłatnie na zasadzie jak powyżej (czyt. warunek stypendialny). To raz.
Studia drugiego stopnia nie są traktowane jako kontynuacja studiów I stopnia, są one zupełnie odrębne. Dlaczego? Bo jest nowa rekrutacja, nowa rozmowa kwalifikacyjna, od nowa trzeba składać papiery, mamy na te studia ODRĘBNE punkty. Skoro mamy tyle punktów na licencjat i tyle na magisterkę, logiczne, że jeśli ktoś zaczął magisterkę w 2011 roku, już te punkty były mu pobierane, jako punkty ze studiów magisterskich.
Teraz tak - na chłopski rozum, jeśli ktoś skończył licencjat w 2011 bądź wcześniej, teoretycznie powinien mieć jeszcze do dyspozycji te punkty, które są przeznaczone na licencjat, w końcu przecież ich nie wykorzystał, skoro ich nie było, a prawo wstecz nie działa. TEORETYCZNIE.
Ale okazuje się, że jest kilka osób w takiej samej sytuacji, którym Ministerstwo odpisało, że nie można, że warunek stypendialny, tere fere.

SZARLOTKA - akurat nie wiem jaki Ty masz dylemat. Od momentu wejścia w życie ustawy - jak napisałaś - nie rozpoczęłaś ani licencjatu, ani magisterki, więc logiczne, że dla Ciebie nauka jest jeszcze gratisowa ;).

Zaczynam się zastanawiać czy problem nie leży w magisterce. Jeśli ktoś ją ukończył czy kontynuował przed wejściem w życie ustawy, może studiować kolejny kierunek za darmo - okazuje się z wypowiedzi Ministerstwa. Natomiast ludzie, którzy już korzystali z punktów na studia magisterskie, bo rozpoczęli je w 2011 roku, tak jakby nie mają już prawa do bezpłatnych zupełnie (bez warunku stypendium) studiów nawet licencjackich. Zupełnie bezsensowne, ale czy ktoś oprócz mnie zauważył jeszcze taką zależność? Można prześledzić posty na forum, nawet kilka postów wyżej też jest ktoś w identycznej sytuacji jak moja, komu odpisano, że należy spełnić warunki stypendium. Okazuje się po prostu, że mamy pecha. Gdybyśmy zaczęli studia rok wcześniej, nie byłoby problemu :/

Cześć,

powiem szczerze, że prześledziłam wiele stron tego wątku w poszukiwaniu rozwiązania na mój dylemat, jednak okazuje się, że nie jestem sama.
Chodzi oczywiście o to czy mogę rozpocząć od przyszłego roku akademickiego nowy kierunek I stopnia bez opłat, jeśli ukończę w tym roku studia II stopnia, które rozpoczęłam w roku 2011/2012. Czyli sytuacja podobna do kalina89 i syriusz89 jeśli się nie mylę.
W poszukiwaniu odpowiedzi na moje pytanie postanowiłam napisać do ministerstwa, bo uznałam, że to będzie najbardziej wiarygodne źródło informacji.

Poniżej zamieszczam pytanie jakie zadałam oraz odpowiedź ministerstwa:

W roku akademickim 2011/2012 podjęłam studia II stopnia, które były kontynuacją studiów I stopnia ukończonych w poprzednich latach. W związku z tym czy w roku akademickim 2013/2014 (po ukończeniu obecnych studiów) mogę podjąć nowy kierunek studiów I stopnia i kontynuować go bez wnoszenia opłat ? Ile punktów ECTS wykorzystałam dotychczas ? (tylko te za studia II stopnia, czy te za studia I stopnia również)

odpowiedź:

System Punktów ECTS obowiązuje od 1 stycznia 2007 r., jednak ustalenie zakresu wykorzystywanych punktów ECTS jako elementu oceny możliwości podjęcia bezpłatnych studiów wprowadzono z dniem 1 października 2011 r., tj. z dniem wejścia w życie znowelizowanej ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym.

Kierunek, który planuje Pani podjąć będzie Pani płatnym kierunkiem studiów, chyba, że spełni Pan kryteria do uzyskania stypendium rektora dla najlepszych studentów, zgodnie z art. 181 ust.1 ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym. Warunek ten powinien być spełniany na każdym kolejnym roku studiów na drugim kierunku.

Zgodnie ze znowelizowaną ustawą każdy student ma prawo do podjęcia studiów bez wnoszenia opłat na drugim kierunku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej. Student ma jednak prawo do kontynuowania bez wnoszenia opłat studiów na drugim kierunku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej, jeżeli w poprzednim roku studiów spełnił kryteria do otrzymania stypendium rektora dla najlepszych studentów. Jeżeli na pierwszym roku studiów na drugim kierunku nie spełnił wspomnianych kryteriów obowiązany jest wnieść opłatę również za pierwszy rok studiów. Stypendium rektora dla najlepszych studentów może otrzymać student, który uzyskał za rok studiów wysoką średnią ocen lub posiada osiągnięcia naukowe, artystyczne lub wysokie wyniki sportowe we współzawodnictwie międzynarodowym lub krajowym. Szczegółowe kryteria przyznawania stypendium rektora dla najlepszych studentów ustala rektor w porozumieniu z uczelnianym organem samorządu studenckiego.

Wysokość opłat ustalana jest odrębnie przez każdą uczelnię, z tym, że opłaty te nie mogą przekraczać kosztów ponoszonych w zakresie niezbędnym do uruchomienia i prowadzenia w danej uczelni studiów z uwzględnieniem kosztów przygotowania i wdrażania strategii rozwoju uczelni, w szczególności rozwoju kadr naukowych i infrastruktury dydaktyczno-naukowej, w tym amortyzacji i remontów.

Informację o wysokości opłat za usługi edukacyjne uczelnia zamieszcza na swojej stronie internetowej.

W celu uzyskania dyplomu ukończenia studiów pierwszego stopnia student jest obowiązany uzyskać co najmniej 180 punktów ECTS, studiów drugiego stopnia - co najmniej 90 punktów ECTS, jednolitych studiów magisterskich - co najmniej 300 punktów ECTS w systemie studiów pięcioletnich oraz 360 punktów ECTS w systemie studiów sześcioletnich.

blablabla...

Generalnie uważam, że jest to niesprawiedliwe, bo skoro osoby, które ukończyły studia magisterskie przed wejściem ustawy mają prawo jeszcze raz podjąć studia bez wnoszenia opłat to dlaczego osoby, które ukończyły licencjat przed wejściem ustawy nie mają takiego prawa ? Rozumiem, że teraz funkcjonuje ta ustawa i w tym momencie kończę studia magisterskie i mogę nie mieć prawa zaczynać kolejnej magisterki ale kiedy zaczynałam studia licencjackie nikt jeszcze nie wiedział o żadnej takiej ustawie.

Pozdro ;)

Dokładnie, to jest totalnie niesprawiedliwe! Zastanawiam się, czy i ewentualnie gdzie można szukać rozwiązania tego problemu... Jak sądzicie??

asia_89 czy decyzja o przyjęciu na studia II stopnia była podjęta przez 1 października 2011, czy po 1 października? Bo jeśli przed, to uczelnia udzieliła Ci błędnej informacji.

Powrót