Płatny drugi kierunek studiów cz. II

• Autor wątku Autor wątku lupaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja również jestem w podobnej sytuacji i jak to interpretować?
Fakt, mój rocznik podjęcia studiów to 2011/2012 ale jakby na to nie patrzeć studia rozpoczęłam już pod koniec września ( sporo uczelni, w tym mój UWr rozpoczął wtedy wcześniej studia z powodu euro by je wcześniej skończyć) więc co? :

a) te studia są traktowane wedle starej ustawy i bez wnoszenia żadnych opłat po skończeniu licencjatu mogę podjąć kolejne studia w roku akademickim 2014/2015( tym razem jednolite, kierunek lekarski) bez wnoszenia żadnych opłat?

b) Kolejne studia podjęte w 2014/2015 będą dla mnie płatne ( ewentualnie bezpłatne jeśli będę w 10% najlepszych studentów) ?

Osobiście uważam, że powinna wygrać opcja pierwsza ale czy tak będzie w rzeczywistości ?

Witam,

Mam pytanie i będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć informacji.
Ukończyłam studia I stopnia na uczelni A, w nadchodzącym roku akademickim obronię pracę magisterską na uczelni B.

Czy w tej sytuacji, po zakończeniu obecnego kierunku, mogę rozpocząć kolejne studia II stopnia na innej uczelni nieodpłatnie?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Najnowsza odpowiedź Ministerstwa:

Prawo do bezpłatnych studiów wiąże się z limitem zajęć wyznaczonym w art. 164a ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym.
Zgodnie z przepisami art. 170a ustawy – Prawo o szkolnictwie wyższym w brzmieniu nadanym ustawą z dnia 18 marca 2011 r. o zmianie ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym, ustawy o stopniach naukowych i tytule naukowym oraz o stopniach i tytule w zakresie sztuki oraz o zmianie niektórych innych ustaw student studiów stacjonarnych w uczelni publicznej finansowanych z budżetu państwa, który rozpoczął studia w roku akademickim 2011/2012 albo w latach następnych otrzyma limit punktów ECTS, określony w art. 164a ustawy – Prawo o szkolnictwie wyższym po zmianach, w ramach których będzie miał prawo do korzystania z zajęć bez wnoszenia opłat. Student ten ma prawo bez wnoszenia opłat do korzystania z zajęć, za które może uzyskać na studiach:
- pierwszego stopnia co najmniej 180 punktów ECTS,
- studiów drugiego stopnia – co najmniej 90 punktów ECTS,
- jednolitych studiów magisterskich – co najmniej 300 punktów ECTS w systemie studiów pięcioletnich oraz 360 punktów ECTS w systemie studiów sześcioletnich.

Student lub absolwent pierwszego kierunku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej ma prawo podjąć studia na drugim kierunku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat (o którym mowa w art. 170a ust. 3 ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym)
Uczelnia nie pobiera opłat na pierwszym roku na drugim kierunku studiów; student ma prawo do bezpłatnego podjęcia studiów na drugim kierunku. Uprawnienie do bezpłatnego kontynuowania studiów na drugim kierunku będą mieli jednak studenci, którzy po ukończeniu pierwszego roku tych dodatkowych studiów będą spełniali kryteria do ubiegania się o stypendium rektora dla najlepszych studentów. Przepisy nie określają, że student, aby być zwolnionym z opłat na drugim kierunku studiów musi otrzymywać to stypendium; wystarcza jedynie, aby spełniał on kryteria do jego otrzymywania (tzn. zaliczyć się do grupy 10 % najlepszych na swoim – tym drugim - kierunku). Warunek, jakim jest spełnienie kryteriów do uzyskania stypendium rektora dla najlepszych studentów powinien być spełniany na każdym kolejnym roku studiów na drugim kierunku; inaczej mówiąc, jeśli student na swoim drugim kierunku studiów w pierwszym roku znajdzie się wśród 10% najlepszych, to nie jest zobowiązany do odpłatności za ten okres, jeśli natomiast na drugim (i kolejnym) roku studiów nie osiągnie tak dobrych wyników w nauce – za ten okres będzie zobowiązany do odpłatności.
Na każdym następnym kierunku (trzecim, czwartym i kolejnych) studia stacjonarne będą płatne już od pierwszego semestru – bez względu na wyniki w nauce.

Natomiast przerwanie studiów podjętych bezpłatnie na drugim kierunku sprawia, że wysokości opłat powinna być proporcjonalna do okresu studiów kontynuowanych do dnia złożenia rezygnacji. Zgodnie z art. 170 a ust 3 ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym samo podjęcie studiów na drugim kierunku jest bezpłatne; dopiero niezrealizowanie przez takiego studenta warunku przewidzianego w art. 181 ust. 1ww. ustawy obliguje go do zwrotu opłat. W kolejnych latach studiów na drugim kierunku student albo jest nadal zwolniony z opłat (art. 170a ust. 4) albo, jeśli nie spełnił kryteriów zwolnienia z opłat – zobowiązany jest do ich wniesienia.
Z poważaniem

p_a_g napisał:
Jednak jeśli zrezygnuje Pani odpowiednio wcześnie i nie zaliczy Pani ani jednego przedmiotu to tym samym nie wykorzysta Pani ani jednego punktu ECTS i nie będzie Pani płacić.

Wobec najnowszej odpowiedzi Ministerstwa - czy tak rzeczywiście jest?

Co oznacza odpłatność proporcjonalna do odbytych studiów? Tzn że za 3 miesiące studiów też się zapłaci?

Czyli, przekładając na język polski zrozumiały przez zwykłych ludzi ;) , studia II stopnia na kolejnym, kierunku po ukończeniu pierwszego, mogę podjąć nieodpłatnie tylko i wyłącznie w przypadku, kiedy będę kwalifikowała się do stypendium rektora?
Dziękuję za odpowiedź

aagaaciaa napisał:
Witam,

Mam pytanie i będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć informacji.
Ukończyłam studia I stopnia na uczelni A, w nadchodzącym roku akademickim obronię pracę magisterską na uczelni B.

Czy w tej sytuacji, po zakończeniu obecnego kierunku, mogę rozpocząć kolejne studia II stopnia na innej uczelni nieodpłatnie?

Z góry dziękuję za odpowiedź

proszę podać daty rozpoczęcia tych studiów, bez dat nie da się odpowiedzieć na Pani pytanie.

anastele napisał:
Wobec najnowszej odpowiedzi Ministerstwa - czy tak rzeczywiście jest?
Tak.
Płaci się za wykorzystane punkty ECTS.

Dodam jeszcze, żeby była jasność, że na drugim (jeśli nie spełni się wymogów) i kolejnych kierunkach studiów stacjonarnych w uczelni publicznej opłaty wnosi się zwykle w formie zryczałtowanego czesnego więc w takiej sytuacji płaci się też za niezaliczone, a realizowane przedmioty.

Ostatnia edycja:
Muszę sprostować ostatnie wypowiedzi odnośnie sposobu naliczania opłat, zauważyłem, że anastele pytała o drugi kierunek, a ja odpowiedziałem jak dla pierwszego, no więc:

Dla pierwszego kierunku opłaty naliczane są za:
- powtarzanie przedmiotu
- punkty ECTS wykorzystane ponad limit

Dla drugiego kierunku w przypadku spełnienia warunków do uzyskania stypendium Rektora opłaty naliczane są za:
- powtarzanie przedmiotu
- punkty ECTS wykorzystane ponad limit

Dla drugiego kierunku w przypadku niespełnienia warunków do uzyskania stypendium Rektora opłaty naliczane są za:
- realizowane przedmioty lub zryczałtowane czesne (szczegóły w umowie z uczelnią)

Dla trzeciego i kolejnych kierunków opłaty naliczane są za:
- realizowane przedmioty lub zryczałtowane czesne (szczegóły w umowie z uczelnią)

Witam,
W roku akademickim 2010/2011 rozpoczęłam naukę na kierunku A i zamierzam obronić się we wrześniu 2013. Jednocześnie w roku 2013/2014 chciałabym podjąć naukę na kierunku B, zarówno licencjat, jak i później magisterkę. Wydaje mi się, że licencjat na kierunku B będzie bezpłatny, jednak co z magisterką, będzie płatna? Liczy się jako kontynuacja czy drugi kierunek?

Pozdrawiam

Studia I stopnia rozpoczęłam w roku 2009, a zakończyłam w roku 2012. Natomiast studia II stopnia rozpoczęłam w ubiegłym roku, tj. roku akademickim 2012/2013 i zakończę w roku nadchodzącym.

Ostatnia edycja:
aliya napisał:
Witam,
W roku akademickim 2010/2011 rozpoczęłam naukę na kierunku A i zamierzam obronić się we wrześniu 2013. Jednocześnie w roku 2013/2014 chciałabym podjąć naukę na kierunku B, zarówno licencjat, jak i później magisterkę. Wydaje mi się, że licencjat na kierunku B będzie bezpłatny, jednak co z magisterką, będzie płatna? Liczy się jako kontynuacja czy drugi kierunek?

Pozdrawiam

Jeśli przez 'magisterkę' ma Pani na myśli studia II stopnia, to będą one pierwszym kierunkiem studiów w rozumieniu ustawy.
Jeśli natomiast ma Pani na myśli studia jednolite magisterskie, to będą one drugim kierunkiem studiów w rozumieniu ustawy.

aagaaciaa napisał:
Studia I stopnia rozpoczęłam w roku 2009, a zakończyłam w roku 2012. Natomiast studia II stopnia rozpoczęłam w ubiegłym roku, tj. roku akademickim 2012/2013 i zakończę w roku nadchodzącym.

w roku akademickim 2012/13 rozpoczęła Pani studia stacjonarne na pierwszym kierunku w uczelni publicznej. W przyszłości może Pani skorzystać z jednorazowego uprawnienia do rozpoczęcia studiów stacjonarnych na drugim kierunku w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat, jednak musi Pani po pierwszym roku osiągnąć odpowiednio wysokie wyniki w nauce (10% najlepszych studentów na kierunku).

Ostatnia edycja:
Witam. Wiem że bardzo dużo różnych przypadków jest tu poruszanych, więc i spróbuję opisać mój, może ktoś będzie wiedział.
W roku 2008 zacząłem studia A. W roku 2011 zacząłem równocześnie studia B. W 2011 roku obroniłem lic. z studiów A. W tym roku (2013) obroniłem sie na lic na studiach B i bronię we wrześniu mgr z kierunku A, i moje pytanie brzmi, czy chcąc kontynuować ten sam kierunek na studiach uzupełniających kierunku B będe musiał za niego płacić ?? Kierunek A w tym roku definitywnie koncze z tytułem mgr.
Studia A
2008---lic---2011,2011---mgr---2013
Studia B
2011---lic---2013,2013--- ?? Mogę bezpłatnie ?
Bardzo dziękuję za ew. odpowiedź :)

Witam, wiem, że ten temat jest wałkowany już od dłuższego czasu, jednak chciałabym opisać swój przypadek.

W 2010 roku podjełam naukę na kierunku A na Uniwersytecie, konczac w tym roku tytulem licencjata. Nastepneie w tym samym roku (2013) dostałam się na studia magisterskie tego samego kierunku na tej samej uczelni oraz na drugi, inny kierunek studiow magisterskich na Politechnice. Czy jest mozliwosc nieodpłatego podjęcia studiów na obu uczelniach. Czy kierunek A jest traktowany jako ciągłość lic + mag (podjełam nauke zanim ustawa weszla w zycie - 2010 r.) i dopiero kierunek B na Politechnice jest traktowany jako mój pierwszy nowy kierunek po wejsciu w zycie ustawy?

z góry dziękuję za odpowiedź

DzioQ napisał:
2011---lic---2013,2013--- ?? Mogę bezpłatnie ?
będzie to drugi kierunek w rozumieniu ustawy

maisemenos napisał:
kierunek B na Politechnice jest traktowany jako mój pierwszy nowy kierunek po wejsciu w zycie ustawy?
nie, będzie to drugi kierunek w rozumieniu ustawy

Czy jest mozliwosc nieodpłatego podjęcia studiów na obu uczelniach.
Nie
Czy kierunek A jest traktowany jako ciągłość lic + mag (podjełam nauke zanim ustawa weszla w zycie - 2010 r.)
Nie. Bezpłatny limit przysługuje na poziom. Druga magisterka będzie więc płatna.

Witam, proszę o odpowiedź na dość dziwne pytanie - na pierwszy rzut oka nawet absurdalne, ale ta ustawa jest dla mnie koszmarem... Główne pytanie: czy odpłatność za drugi kierunek studiów dotyczy tylko studiów stacjonarnych??
Jestem na ostatnim roku studiów stacjonarnych. Czy rozpoczynając w tym roku drugi kierunek w systemie niestacjonarnym na uczelni publicznej będę płacić normalne czesne za studia niestacjonarne, czy będzie to kwota powiększona o tę opłatę za drugi kierunek? Pozdrawiam

Moja sprawa jest następująca. Rozpoczęłam studia w roku akademickim 2010/2011 na uczelni PRYWATNEJ lecz za studia nie płaciłam gdyż były one finansowane z UE. Skończyłam je licencjatem w tym roku. Chciałabym zacząć od tego roku nowy kierunek studiów, zupełnie nie związany z ukończonym, na uczelni PUBLICZNEJ. Czy będę musiała płacić za nowo rozpoczęte studia?

witam

w 2008/2010 rozpoczalem studia dzienne na kierunku A i B
Te studia skonczylem w roku 2010/2011 z tytulem licencjata

Kierunek A kontynuowalem na studiach 2-giego stopnia jednak na 2-gim semestrze zostalem skreslony (rok akademicki 2011/2012)
Kierunku B nie kontynuowalem na tym samym kierunku a poszedlem na studia 2-giego stopnia zupelnie inne (nazwijmy je studia C)
Studia C koncze w tym roku czyli 2012/2013 - na chwile obecna mam zaliczone wszystkie przedmioty pozostala mi obrona pracy magisterskiej, ktora bronie na poczatku pazdziernika - wiec teoretycznie studentem nadal jestem........ :roll:

Pamietam ze przed podjeciem studiow drugiego stopnia wypelnialem druk na uczelni odnosnie drugiego bezplatnego kierunku..... cos w tym stylu.
OK mam nadzieje ze przedstawilem szczegolowo sytuacje wiec czas na pytanie :)

Na innej uczelni panstwowej chcialbym rozpoczac od tego roku studia dzienne 2giego stopnia. Czy beda one bezplatnie?
Niestety na uczelni nie wiedza - zainteresowane osoby dyskutowaly o tym ze niby studia mam skonczone tylko praca magisterska... ze przeciez w 2013/2014 nie bede w zw z tym przepisany na tamtej uczelni jako student....

Czytalem to forum, o kumulacji ECTS'ów, o warunkach, itd ale nie znalazlem rozwiazania mojej sytuacji takze prosze o pomoc !

Ja mam teraz pytanie zupełnie z innej beczki. Ze studiami już trudno, jak się nie da to nie będę kombinować. Natomiast zależy mi na legitymacji.

Wiadomo, zniżki. Ale chodzi mi też o możliwość wypożyczania książek z biblioteki. Jak nie jesteś studentem tej konkretnej uczelni to możesz korzystać tylko na miejscu, wypożyczać do domu już nie. A jak wiadomo jak się pracuje to wygodniej wieczorem sobie w domu poczytać, niż jechać na drugi koniec miasta.

W związku z tym może tutaj coś doradzicie? Teraz kończę magisterkę, którą zaczęłam w 2011/2012. Czy przysługuje mi te 30 pkt ECTS "gratis"? Co muszę zrobić żeby zdać teraz na studia mgr, dostać legitymację, ale nie płacić, powiedzmy zrezygnować przy pierwszej sesji albo poczekać aż mnie usuną bo nie podejdę do żadnych zaliczeń? Jakieś porady?

Ostatnia edycja:
Powrót