Płatny drugi kierunek studiów cz. II

• Autor wątku Autor wątku lupaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Od przepisywania ocen nie jest prowadzący, tylko odpowiednia osoba na uczelni. Kierownik / dyrektor katedry / instytutu, dziekan, prodziekan albo inna wskazana osoba. Jeśli program się pokrywa, to muszą Ci przepisać. Samo przepisywanie przedmiotów jest uregulowane w regulaminie. Przepisane przedmioty nie wliczają się stypendium, ale sam fakt, że to zrobisz, nie ma nic wspólnego z ubieganiem się o nie. Niektóre uczelnie wprowadzają limity punktów ECTS, które możesz przepisać. Jak się dogadasz z prowadzącym, aby Ci przepisał, to wtedy ocena wlicza się do średniej, a jeśli uczelnia wprowadziła limit punktów ECTS, które można u nich przepisać, to się ich nie odejmuje.
Każde zaliczenie przedmiotu "kosztuje" punkty ECTS. Nieważne czy przepiszesz, czy pójdziesz na egzamin. Uprzedzając pytanie - tak, dwukrotnie odpisują punkty za ten sam przedmiot. Jak wyczerpiesz darmową pulę, to musisz kupić za pieniądze ECTSy dodatkowe i nimi "zapłacić" za zaliczony przedmiot.

Ostatnia edycja:
Może ktoś z Was się orientuje, bo ustawa jest dość niejasna.

W roku 2010/2011 rozpoczelam studia I stopnia na kierunku A, ktore w 2012/2013 obronilam na tytul licencjata.
W roku 2011/2012 rozpoczelam bezplatny drugi kierunek tj studia I stopnia na kierunku B, kiedy ustawa jeszcze nie obowiązywała.
Oba kierunki realizowałam na jednej uczelni.

W tym roku 2013/2014 dostalam sie na studia II stopnia na kierunku A tyle, że na innej uczelni.

Moje pytanie brzmi: czy kontynuacja nauki na kierunku A tj studia II stopnia na A, jednakze na innej uczelni beda bezplatne <kontynuacja> czy platne <liczone jako drugi kierunek> ?

Ilość punktów ECTS a ustawa

Witam, mam pytanie ponieważ nie jestem w stanie zinterpretować ustawy, która wprowadza obowiązek odpłatności II kierunku. W roku akademickim 2012/2013 rozpocząłem studia inżynierskie. Zaliczyłem pierwszy rok ale zamierzam z nich zrezygnować na rzecz innego kierunku , który chcę rozpocząć bieżącym roku akademickim tj. 2013/2014. Czy przez ustawę będę musiał zapłacić za 3. rok studiów I stopnia czy zapis obowiązuje dopiero od tego roku co daje mi pakiet ECTSów na pełne 3 lata licencjatu i potem 2 lata magisterki ?

marcelinapod napisał:
W roku 2010/2011 rozpoczelam studia I stopnia na kierunku A, ktore w 2012/2013 obronilam na tytul licencjata.

studia rozpoczęte przed 1.10.2011, 'stara ustawa', studia bezpłatne, bez limitu punktów.

marcelinapod napisał:
W roku 2011/2012 rozpoczelam bezplatny drugi kierunek tj studia I stopnia na kierunku B, kiedy ustawa jeszcze nie obowiązywała.
Oba kierunki realizowałam na jednej uczelni.
to jest pierwszy kierunek w rozumieniu nowej ustawy, ustawa już obowiązywała.

marcelinapod napisał:
W tym roku 2013/2014 dostalam sie na studia II stopnia na kierunku A tyle, że na innej uczelni.

Moje pytanie brzmi: czy kontynuacja nauki na kierunku A tj studia II stopnia na A, jednakze na innej uczelni beda bezplatne <kontynuacja> czy platne <liczone jako drugi kierunek> ?

To będzie kontynuacja studiów rozpoczętych na kierunku B. To będzie dalej pierwszy i bezpłatny kierunek. Oczywiście będzie liczony limit punktów ECTS więc może się okazać, ze w pewnym momencie trzeba będzie zapłacić.

Dodam na marginesie, że nie ma żadnego znaczenia fakt realizowania studiów na tej samej bądź innej uczelni.

Arnswald napisał:
Witam, mam pytanie ponieważ nie jestem w stanie zinterpretować ustawy, która wprowadza obowiązek odpłatności II kierunku. W roku akademickim 2012/2013 rozpocząłem studia inżynierskie. Zaliczyłem pierwszy rok ale zamierzam z nich zrezygnować na rzecz innego kierunku , który chcę rozpocząć bieżącym roku akademickim tj. 2013/2014. Czy przez ustawę będę musiał zapłacić za 3. rok studiów I stopnia czy zapis obowiązuje dopiero od tego roku co daje mi pakiet ECTSów na pełne 3 lata licencjatu i potem 2 lata magisterki ?

Dostanie Pan limit punktów ECTS ale pomniejszony o punkty już wykorzystane.

Nie można dziś jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, czy będzie Pan płacił.
Proszę zwrócić uwagę, że:
1. dostaje Pan dodatkowe ustawowe punkty ECTS (w przypadku studiów I stopnia, które nie są studiami międzyobszarowymi jest to 30 punktów ECTS)
2. Może Pan poprosić dziekana o 'przepisanie zaliczeń' (nie mylić z przepisywaniem ocen) z części przedmiotów ze starego programu na poczet nowego programu.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
ewcia18182 napisał:
Witam
Piszę bo już się pogubiłam.. ale widzę ze nie jestem sama:) w tym roku ukończyłam studia magisterskie które rozpoczęłam w roku akademickim 2011/2012. Równolegle rozpoczełam wtedy(2011/2012) studia pierwszego stopnia i w roku 2013/ 2014 je ukończe. Teraz moje pytanie czy mogę podjąć bezpłatne studia II stopnia? nie będzie to kontynuacja studiów I stopnia.

Może Pani skorzystać z jednorazowego prawa do rozpoczęcia studiów na drugim kierunku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat (w Pani przypadku punkt 4 oświadczenia). Musi Pani oczywiście spełnić określone wymagania, w przeciwnym wypadku studia te będą studiami płatnymi.

Powas napisał:
Witam.
Pomieszanie z poplątaniem z tymi studiami.
Otóż, podjąłem studia dzienne na uczelni publicznej w roku akademickim 2011/2012. Z owych studiów zrezygnowałem w czasie drugiego semestru, przed drugą sesją. Aktualnie jestem studentem uczelni niepublicznej. Jeżeli chciałbym teraz, lub w przyszłości, podjąć studia dzienne na uczelni publicznej, czy będą się one liczyć jako 'drugi', czyli płatny, kierunek? Jeżeli tak, to czy będzie to oznaczało że będę musiał zapłacić za cały okres studiów (pomijając opcję uzyskania stypendium) czy tylko za jeden bądź dwa semestry, których punkty ECTS zużyłem w czasie wcześniejszych studiów?
Studia w uczelni niepublicznej oraz studia niestacjonarne nie mają znaczenia. Ewentualne studia podjęte w przyszłości na uczelni publicznej będą kontynuacją (punkt drugi oświadczenia). Otrzyma Pan limit punktów ECTS pomniejszony o już wykorzystane punkty. Oczywiście na danym poziomie kształcenia.

Ostatnia edycja:
Witam
Czytałam powyższe posty ale mam wątpliwości.
Otóż studia licencjackie zakończyłam w 2012 r., magisterkę rozpoczęłam w pażdzierniku 2012 r. Chciałabym rozpocząć od od października tego roku studia licencjackie na drugim kierunku. Czy będzie on uznawany jako mój pierwszy czy drugi kierunek? Czy będą obowiązywały mnie opłaty za ten kierunek?
A co w sytuacji jeśli rozpoczęłabym drugi kierunek studiów po zakończeniu magisterki? Jeśli dobrze rozumiem, to wtedy nie musiałabym wnosić opłat.
Byłabym wdzięczna za pomoc w rozwianiu moich wątpliwości :???:

Jeśli chodzi o to stypendium, to nie do końca jest napisane, że trzeba otrzymać stypendium. Wystarczy osiągnąć wyniki, które uprawniają do jego otrzymania. Jednakże stypendium dostaje 10% tych studentów, a o bezpłatny drugi kierunek będą się wg mnie mogli ubiegać wszyscy, którzy do tego stypendium pretendowali. Otrzymanie stypendium nie jest kryterium, a jedynie osiągnięcie takich wyników, które uprawniają do jego otrzymania.

Pozdrawiam

Hej!

Kochani! Bardzo Was proszę o odpowiedzenie mi na moje parę pytań:

1. Jeżeli zostałam przyjęta na studia przed 1 października 2012/2013, to czy ta ustawa mnie obowiązuje?

Jeżeli mnie obowiązuje, to czy:

2. Jeżeli po 2 latach studiowania przeniosłabym się na inne studia <a z tych zrezygnowała>, to płacę za DWA LATA tych drugich studiów?

3. Czy po zrobieniu licencjata na tym pierwszym kierunku, płace wtedy za CAŁE studia na drugim kierunku?

4. Czy jeżeli po drugim roku na pierwszych studiach wezmę urlop dziekański/studencki i w tym czasie podejmę studia na drugim kierunku, a po roku zrezygnuję z urlopu dziekańskiego/studenckiego (a tym samym ze studiów 1 kierunku), to czy płace mimo wszystko za całe studia drugiego kierunku, czy po prostu:

-za dwa lata studiów drugiego kierunku, za 3 lata studiów, wtedy kiedy była dziekanka

I ostatnia sprawa...

5. Przeczytałam artykuł któregoś z posła PISu, że sprawa odnośnie ustawy została skierowana do Trybunału Konstytucyjnego i wniosek ma być gdzieś pod koniec tych wakacji. Czy istnieje jakakolwiek szansa, że TK uzna ustawę za niezgodną z konstytucją i nie będzie mowy o drugim płatnym kierunku?

Dziękuję bardzo, jeżeli komuś będzie chciało się odpowiedzieć na te moje pięć pytań. Szukam informacji po forum i łudzę się BARDZO, że ta ustawa mnie jako osoby podejmującej studia w roku 2012/2013 obowiązywać nie będzie. A jeżeli już, to TK zaskoczy wszystkich miłymi informacjami.

Pozdrawiam!

Martaen napisał:
Otóż studia licencjackie zakończyłam w 2012 r.
data zakończenia studiów nie ma znaczenia, jeśli rozpoczęła je Pani przed 1.10.2011, to były to studia bezpłatne i nie obowiązywały limity punktów ECTS.

Martaen napisał:
magisterkę rozpoczęłam w pażdzierniku 2012 r.
rozumiem, że chodzi tu o studia II stopnia. Jest to dla Pani pierwszy kierunek w rozumieniu ustawy i liczony jest limit punktów ECTS.

Martaen napisał:
Chciałabym rozpocząć od od października tego roku studia licencjackie na drugim kierunku.
Jak słusznie Pani zauważyła będzie to drugi kierunek w rozumieniu ustawy.
Jeśli będzie Pani jednocześnie kontynuowała studia II stopnia, to wypełni Pani trzeci punkt oświadczenia.

Martaen napisał:
A co w sytuacji jeśli rozpoczęłabym drugi kierunek studiów po zakończeniu magisterki?
czwarty punkt oświadczenia

Martaen napisał:
Jeśli dobrze rozumiem, to wtedy nie musiałabym wnosić opłat.
To czy będzie Pani musiała wnosić opłaty zależy od tego czy spełni Pani warunki umożliwiające podjęcie studiów ba drugim kierunki studiów stacjonarnych bez wnoszenia opłat. Warunki te znajdzie Pani w umowie, którą będzie Pani podpisywała z uczelnią.

Dodam jeszcze, że zawsze można nie korzystać z uprawnień do podjęcia studiów bez wnoszenia opłat i płacić zarówno na pierwszym jak i drugim kierunku.

adeel napisał:
1. Jeżeli zostałam przyjęta na studia przed 1 października 2012/2013, to czy ta ustawa mnie obowiązuje?

Jeżeli mnie obowiązuje, to czy:

2. Jeżeli po 2 latach studiowania przeniosłabym się na inne studia <a z tych zrezygnowała>, to płacę za DWA LATA tych drugich studiów?

3. Czy po zrobieniu licencjata na tym pierwszym kierunku, płace wtedy za CAŁE studia na drugim kierunku?

4. Czy jeżeli po drugim roku na pierwszych studiach wezmę urlop dziekański/studencki i w tym czasie podejmę studia na drugim kierunku, a po roku zrezygnuję z urlopu dziekańskiego/studenckiego (a tym samym ze studiów 1 kierunku), to czy płace mimo wszystko za całe studia drugiego kierunku, czy po prostu:

-za dwa lata studiów drugiego kierunku, za 3 lata studiów, wtedy kiedy była dziekanka

Jeśli rozpoczęłaś studia po 1.10.2011 to obowiązuje Cię nowa ustawa.
Nie płacisz za 'lata studiów' tylko za punkty ECTS ponad limit.
Fakt przenosin między kierunkami i uczelniami nie ma znaczenia.
Nie da się na początku studiów (na pierwszym i drugim kierunku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej) powiedzieć, czy pod koniec zapłacisz, czy nie. To zależy od wielu czynników. Na pewno zapłacisz na studia na trzecim i kolejnych kierunkach.

adeel napisał:
5. Przeczytałam artykuł któregoś z posła PISu, że sprawa odnośnie ustawy została skierowana do Trybunału Konstytucyjnego i wniosek ma być gdzieś pod koniec tych wakacji. Czy istnieje jakakolwiek szansa, że TK uzna ustawę za niezgodną z konstytucją i nie będzie mowy o drugim płatnym kierunku?
Wiem o dwóch orzeczeniach TK w sprawie tej ustawy, ale żadne z nich nie dotyczy opłat za studia. Coś kiedyś wspominał minister Kazimierz Ujazdowski na ten temat ale to było w 2011 roku, nie wiem jak się sprawa potoczyła.

Szanowni Państwo, w bardziej złożonych sytuacjach, dla prawniczych laików, przepisy wciąż są niejasne. Proszę więc o wyjaśnienie mojej sprawy.

W 2007 r. rozpoczęłam studia 1 stopnia na kierunku A, które od 2011 roku kontynuowałam i skończyłam magisterium w tym roku.
W 2010 r. rozpoczęłam studia 1 stopnia na kierunku B, miałam rok urlopu i w październiku zaczynam trzeci rok tych studiów.

Chciałabym teraz rozpocząć studia 2 stopnia na kierunku C, który jest kontynuacją studiów 1 stopnia na kierunku A, ale czy będzie tak traktowany, jeśli "pierwszą" kontynuację już skończyłam? Czy będą to już studia płatne?

Dziękuję za odpowiedź.

ViviEwa napisał:
Chciałabym teraz rozpocząć studia 2 stopnia na kierunku C
Będzie to w Pani przypadku pierwszy kierunek studiów stacjonarnych w uczelni publicznej w rozumieniu ustawy. Otrzyma Pani limit punktów ECTS.

chyba, że pisząc:
ViviEwa napisał:
które od 2011 roku kontynuowałam i skończyłam magisterium w tym roku.
miała pani na myśli, że w 2011 rozpoczęła Pani studia II stopnia.
Jeśli tak, to studia rozpoczęte 1.10.2013 będą oczywiście drugim kierunkiem.

Ostatnia edycja:
p_a_g napisał:
Jeśli rozpoczęłaś studia po 1.10.2011 to obowiązuje Cię nowa ustawa.

Tzn. że jeżeli ktoś został przyjęty przed 1 październikiem 2011 roku to nie wnosi opłat, czy jeżeli ktoś studiuje już od 2011/2012 to płaci za ten kierunek ? - właśnie na wielu forach tutaj jest problem, nie wiadomo jak interpretować to przed 1.10.2011.

p_a_g napisał:
Nie płacisz za 'lata studiów' tylko za punkty ECTS ponad limit.

To nie jest tak, że jak skończę kierunek A (licencjat), to przy drugim kierunku już płacę za całe studia? czy jak to napisałeś - za wykorzystane punkty ECTS. Czyli 180 punków do zapłaty?

p_a_g napisał:
Nie da się na początku studiów (na pierwszym i drugim kierunku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej) powiedzieć, czy pod koniec zapłacisz, czy nie. To zależy od wielu czynników. Na pewno zapłacisz na studia na trzecim i kolejnych kierunkach.

Chodzi tylko o zwolnienie z opłat, przy osobach, które mają wysokie wyniki w nauce - te 10% najlepszych, tak :)?

p_a_g napisał:
Wiem o dwóch orzeczeniach TK w sprawie tej ustawy, ale żadne z nich nie dotyczy opłat za studia. Coś kiedyś wspominał minister Kazimierz Ujazdowski na ten temat ale to było w 2011 roku, nie wiem jak się sprawa potoczyła.

Tutaj jest link odnośnie tego:

http://wpolityce.pl/artykuly/58351-przy ... -charakter

Dziękuję za odpowiedź! :)

adeel napisał:
nie wiadomo jak interpretować to przed 1.10.2011
Wiadomo. Nowa ustawa obowiązuje studentów, którzy rozpoczęli studia 1.10.2011 lub później. Jeśli ktoś rozpoczął studia przed 1.10.2011 to studiuje na zasadach starej ustawy.

W uczelniach publicznych rekrutacja kandydatów na dany rok akademicki odbywa się w roku go poprzedzającym. Postępowanie rekrutacyjne kończy się wydaniem przez komisję rekrutacyjną decyzji o przyjęciu/nieprzyjęciu kandydata, jest to decyzja administracyjna. W ustawie pojawił się zapis mówiący, iż studenci, dla których decyzja o przyjęciu została podjęta przed dniem 1.10.2012 mogą rozpocząć studia na więcej niż jednym kierunku i każdy z tech kierunków będzie traktowany jako pierwszy w rozumieniu ustawy.

Efekt tego zapisu był taki, że dwa kolejne lata, a więc rok akademicki 2011/12 i 2012/13 były latami przejściowymi, ale tylko ze względu na jeden aspekt - więcej niż jeden kierunek mógł być traktowany jako 'pierwszy' w rozumieniu ustawy.

adeel napisał:
To nie jest tak, że jak skończę kierunek A (licencjat), to przy drugim kierunku już płacę za całe studia? czy jak to napisałeś - za wykorzystane punkty ECTS. Czyli 180 punków do zapłaty?
Po raz kolejny przypominam, że przy drugim kierunku płaci się tylko jeśli nie spełni się pewnych warunków. Ale tak, jeśli będzie to drugi kierunek, nie spełnisz warunków i limit dla kierunku będzie wynosił 180 to zapłacisz za 180 punktów ECTS.

adeel napisał:
Chodzi tylko o zwolnienie z opłat, przy osobach, które mają wysokie wyniki w nauce - te 10% najlepszych, tak ?
to jeden z czynników
dodatkowo zarówno na pierwszym jak i drugim kierunku można płacić w sytuacji:
- powtarzania niezaliczonego przedmiotu (tak było też wcześniej)
- przekroczenia limitu punktów ECTS

Cześć,

Chciałabym się upewnić, czy dobrze rozumiem ostatnią wypowiedź Ministerstwa w odniesieniu do mojej sytuacji - proszę o opinię.

Studia licencjackie zaczęłam w 2008 roku, studia magisterskie w 2011 roku. Jednak na mojej uczelni studia nie rozpoczynały się 1 października, tylko z końcem września. Teraz, po skończeniu studiów magisterskich, chciałabym pójść na drugi kierunek.

1) Studia licencjackie mogę zacząć jako "pierwszy" kierunek, tak? Moje poprzednie studia się nie liczą, bo zaczęłam je w 2008 roku? A więc te nowe studia byłyby bezpłatne aż do końca niezależnie od wyników nauki?

2) Jednak bardziej interesowałyby mnie studia magisterskie, jako uzupełnienie dotychczasowej edukacji. Czy jeśli zaczęłam je przed 1 października 2011, ale powiedzmy 26 września 2011, to czy nadal nie liczą mi się one jako pierwszy kierunek i wtedy mogę zacząć teraz nowe studia magisterskie bez opłat? W jaki sposób powinnam to udokumentować i komu, kiedy?

3) Jeśli jednak te studia magisterskie miałyby być dla mnie płatne, to czy dobrze rozumiem, że mam jeszcze dodatkowo 30 punktów ECTS i mogę teraz zacząć studia magisterskie i I semestr zaliczyć bez opłat, a potem, jeśli zdecyduję, że nie jest to kierunek studiów których chciałabym odpłatnie kontynuować, mogę z niego zrezygnować bez konsekwencji finansowych?

anastele napisał:
Chciałabym się upewnić, czy dobrze rozumiem ostatnią wypowiedź Ministerstwa w odniesieniu do mojej sytuacji - proszę o opinię.

O którą wypowiedź chodzi? Czy możesz podać link?

anastele napisał:
Jednak na mojej uczelni studia nie rozpoczynały się 1 października, tylko z końcem września.
Rozumiem, że chodzi o wrzesień 2011 i mówisz o studiach stacjonarnych w uczelni publicznej. Jeśli tak, to jeśli posiadasz np. zaświadczenie z dziekanatu o byciu studentem i jest tam podana wrześniowa data rozpoczęcia studiów, to może to być mocny argument za tym, aby te studia traktować na zasadach starej ustawy.
Tak z ciekawości, jaka to uczelnia?

anastele napisał:
A więc te nowe studia byłyby bezpłatne aż do końca niezależnie od wyników nauki?
Nie. Zależnie od wyników w nauce, jeśli nie zaliczysz jakiegoś przedmiotu to za poprawkę zapłacisz. Jeśli wyczerpiesz limit punktów, to również zapłacisz za punkty ponad limit.

anastele napisał:
mogę z niego zrezygnować bez konsekwencji
finansowych
Zapoznaj się z treścią umowy z uczelnią.

anastele napisał:
Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu

Proponuje zapytać kogoś z tego uniwersytetu, czy faktycznie studia rozpoczęte w 2011 można traktować jako rozpoczęte przed 1.10.2011

No ok, pomijając tę kwestię studiów - studia rozpoczęłam w roczniku 2011/2012 więc ten kolejny kierunek jest dla mnie płatny.
To teraz jeśli zaczęłabym te drugie studia magisterskie i np. zrezygnowała przed pierwszą sesją to też za nie płacę? Przecież mam te dodatkowe 30 pkt ECTS?
A gdybym zrezygnowała po pierwszym roku studiów, bo nie byłabym w 10% najlepszych studentów? To za ten rok płacę czy nie skoro 1 rok drugiego kierunku ma być darmowy?

anastele napisał:
A gdybym zrezygnowała po pierwszym roku studiów, bo nie byłabym w 10% najlepszych studentów? To za ten rok płacę czy nie

Po raz kolejny przypominam, że nie płaci się za lata studiów, tylko za punkty ECTS.
W Pani przypadku wszystko zależy od treści umowy, którą podpisze Pani z uczelnią. Zwykle jest tak, że jeśli student na drugim kierunku nie znajdzie się w 10% najlepszych, to niezależnie czy postanowi kontynuować studia, czy je przerwie, to jest zobowiązany zapłacić za wykorzystane punkty ECTS.

Jednak jeśli zrezygnuje Pani odpowiednio wcześnie i nie zaliczy Pani ani jednego przedmiotu to tym samym nie wykorzysta Pani ani jednego punktu ECTS i nie będzie Pani płacić.

Powrót