Płatny drugi kierunek studiów cz. II

• Autor wątku Autor wątku lupaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Czy dobrze rozumiem przepis?

Osoba studiująca (3 + 2) I st. 2008/09 - 2009/10 - 2010/11 + II st. 2011/12 - 2012/13 płaci za każdy kolejny kierunek;

a osoba, która rozpoczęła studia 5-letnie jednolite 2008/09 i zakończyła 2012/13 nie płaci za kolejny kierunek.

Ostatnia edycja:
hxst napisał:

Osoba studiująca (3 + 2) I st. 2008/09 - 2009/10 - 2010/11 + II st. 2011/12 - 2012/13 płaci za każdy kolejny kierunek;

a osoba, która rozpoczęła studia 5-letnie jednolite 2008/09 i zakończyła 2012/13 nie płaci za kolejny kierunek.

Niestety tak to wygląda, aczkolwiek przyjęci na studia do września 2011 mogą chyba liczyć na jakąś taryfę ulgową, aczkolwiek nie orientuję się w szczegółach, bo mnie to akurat nie dotyczy. Akurat w 2008 roku chyba większość kierunków była już w systemie bolońskim, więc takich "szczęśliwców" nie jest za dużo ;)

hxst napisał:

Nie do końca. Nowy kierunek na I stopniu będzie traktowany jak pierwszy kierunek, pod warunkiem, że w momencie dostania się na studia nie będziesz magistrem. Czyli jeśli przesuniesz sobie składanie pracy magisterskiej na wrzesień i dogadasz się, żeby obrona odbyła się w październiku, to wówczas nowo podjęty I stopień (od października) będzie pierwszym kierunkiem.

Tzn. przynajmniej przez jeden semestr - nie wiem, co dalej.

Wynika to podobno z przepisu, że uczelnia nie ma prawa pobierać opłat za drugi stopień, jeśli jest on kontynuacją I stopnia - aż do uzyskania tytułu magistra. Jeśli też nie widzicie związku, to witajcie w klubie.

Popieram prof. Wojciecha Cellarego, który pisze, że studenci prawa powinni nauczyć się algorytmiki i programowania, bo to ich nauczy logicznego myślenia...

Ostatnia edycja:
Nie ma znaczenia czy studiowałeś na 1 uczelni czy na 10, dostajesz od państwa 1 bezpłatny kierunek i koniec.

Właśnie chyba jednak ma. Zliczając pierwszy kierunek (cały rok) wykorzystałem 60 punktów ECTS, ale 30 mam dodatkowych, czyli zaczynając od nowa na innej uczelni od tego roku, muszę zapłacić za 30 punktów, które zużyłem. Czyli wcale takie za darmo nie mam...

dostałem list od Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego :

"Szanowna Pani,

student lub absolwent pierwszego kierunku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej ma prawo podjąć studia na drugim kierunku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat. Niezależnie czy podejmie drugi kierunek w tej samej lub innej uczelni, uczelnia nie pobiera opłat na pierwszym roku na drugim kierunku studiów; student ma prawo do bezpłatnego podjęcia studiów na drugim kierunku. Uprawnienie do bezpłatnego kontynuowania studiów na drugim kierunku będą mieli jednak studenci, którzy po ukończeniu pierwszego roku tych dodatkowych studiów będą spełniali kryteria do ubiegania się o stypendium rektora dla najlepszych studentów. Przepisy nie określają, że student, aby być zwolnionym z opłat na drugim kierunku studiów musi otrzymywać to stypendium; wystarcza jedynie, aby spełniał on kryteria do jego otrzymywania (tzn. zaliczyć się do grupy 10 % najlepszych na swoim – tym drugim - kierunku). Warunek, jakim jest spełnienie kryteriów do uzyskania stypendium rektora dla najlepszych studentów powinien być spełniany na każdym kolejnym roku studiów na drugim kierunku; inaczej mówiąc, jeśli student na swoim drugim kierunku studiów w pierwszym roku znajdzie się wśród 10% najlepszych, to nie jest zobowiązany do odpłatności za ten okres, jeśli natomiast na drugim (i kolejnym) roku studiów nie osiągnie tak dobrych wyników w nauce – za ten okres będzie zobowiązany do odpłatności.

Student, który rozpoczął studia stacjonarne w uczelni publicznej w roku akademickim 2011/2012 albo w latach następnych i po zaliczeniu jednego lub kilku semestrów przerwał studia, a następnie ponownie podjął studia na innym albo tym samym kierunku studiów, otrzyma limit punktów ECTS uprawniający go do korzystania z zajęć bez wnoszenia opłat, ale pomniejszony o wykorzystane już wcześniej punkty ECTS. Za wykorzystanie określonej liczby punktów ECTS z przyznanego limitu punktów uprawniającego do korzystania z zajęć bez wnoszenia opłat należy uznać zaliczenie przez studenta danych zajęć dydaktycznych, którym przypisana została określona liczba punktów ECTS.

Ponadto, zgodnie z art. 170a ust. 2 ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym– student ma prawo do uzyskania bez wnoszenia opłat do 30 dodatkowych punktów ECTS – które, w opinii Ministerstwa, może wykorzystać na dodatkowej specjalności lub na zmianę kierunku studiów.

Wysokość opłat ustalana jest odrębnie przez każdą uczelnię, z tym, że opłaty te nie mogą przekraczać kosztów ponoszonych w zakresie niezbędnym do uruchomienia i prowadzenia w danej uczelni studiów z uwzględnieniem kosztów przygotowania i wdrażania strategii rozwoju uczelni, w szczególności rozwoju kadr naukowych i infrastruktury dydaktyczno-naukowej, w tym amortyzacji i remontów.

Jednocześnie informuję, że ewentualne opłaty wnosi się po wykorzystaniu całego limitu punktów ECTS, którymi się dysponuje.

Informację o wysokości opłat za usługi edukacyjne oraz wysokości kosztów ponoszonych w zakresie niezbędnym do świadczenia tych usług uczelnia zamieszcza na swojej stronie internetowej.

Z poważaniem "

Witam,
W roku 2010/2011 rozpocząłem studia licencjackie kierunek A ,w roku 2011/2012 rozpocząłem studia licencjackie kierunek B, studia licencjackie A skończyłem teraz w roku 2013 ,pytanie czy mogę teraz pójść na studia drugiego stopnia kierunek A bez opłat ,studiując równocześnie na licencjacie B?Proszę o szybka odpowiedz.

Pierwszy kierunek studiów I stopnia inzynierskie rozpoczęty w roku 2009/2010, ,drugi kierunek I stopnia rozpoczęty 2012/2013, chce dokończyć pierwsze studia stopień II w roku 2013/2014 i kontynuować drugi kierunek, czy dotyczy mnie jakaś opłata za studia?

Mam pytanie innej natury. W 2011 skończyłem studia stacjonarne I st. Naukę kontynuowałem na studiach II st. ale NIESTACJONARNYCH. Od roku akademickiego 2013/2014 zaczynam ponownie studia II st. stacjonarne (wiem, że mogę go studiować bezpłatnie). Do rekrutacji przedstawiłem dyplom z licencjata. Moje pytanie brzmi czy mogę ubiegać się o stypendium rektora dla najlepszych studentów?

Mistyk91 napisał:
Nowy kierunek na I stopniu będzie traktowany jak pierwszy kierunek, pod warunkiem, że w momencie dostania się na studia nie będziesz magistrem.
Proszę o podstawę prawną dla ww. stwierdzenia.

syriusz89 napisał:
aż do uzyskania tytułu magistra
Błędnie interpretujesz te słowa, poczytaj komentarze MNiSW, zwłaszcza te najnowsze.

djoks napisał:
Witam,
W roku 2010/2011 rozpocząłem studia licencjackie kierunek A ,w roku 2011/2012 rozpocząłem studia licencjackie kierunek B, studia licencjackie A skończyłem teraz w roku 2013 ,pytanie czy mogę teraz pójść na studia drugiego stopnia kierunek A bez opłat ,studiując równocześnie na licencjacie B?Proszę o szybka odpowiedz.

Tak

§10 Zabronione jest umieszczania na forum propozycji udzielania pomocy prawnej poza forum, reklamowanie lub promowanie swojej działalności, jak również umieszczanie postów, z treści których wynika, że użytkownik poszukuje pomocy prawnej poza forum. Powyższy zakaz obejmuje również nicki, podpisy, avatary, posty, Prywatne Wiadomości (PW) oraz e-maile przesyłane do użytkowników.
Zgodę na reklamowanie lub promowanie swojej działalności na forum w jakiejkolwiek formie wydać może jedynie Administrator do którego należy się w tej sprawie zwrócić za pośrednictwem systemu Prywatnych Wiadomości (PW) lub e-maila.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam:

Pytanie podobne padało ale wciąż bez jednoznacznej odpowiedzi:
Mój przypadek:

studiowałem kierunek A jednolite stacjonarnie 1998/2003 (5 lat - magister)
studiowałem kierunek B I st. stacjonarne 2009/10 - 2010/11 - 2011/12 - 2012/13 (4 lata inż)

Pytanie czy mogę bezpłatnie kontynuować B na IIst ?

dzięki za wyrozumiałość
pozdrawiam

Witam!
Opiszę swoją sytuację;)

1 KIERUNEK
10.2009-06.2012- licencjat studia stacjonarne

2 KIERUNEK
10.2011-trwa (06.2014)- licencjat studia stacjonarne

KONTYNUACJA 1 KIERUNKU NA INNEJ SPECJALNOśCI
10.2012-trwa (06.2014)- magisterka studia niestacjonarne

Czy mam płacić za drugi kierunek?:o

Martainn napisał:
Spróbuję znaleźć ale nie obiecuję, że znajdę. Pamiętam tylko, że studia I stopnia, studia II stopnia, jak i studia jednolite magisterskie są traktowane jako studia odrębne. I stąd ta dość dziwna sytuacja.

Gdyby udało się znaleźć coś o odrębności IIst i jednolitych byłbym bardzo wdzięczny:
W moim przypadku wygląda to tak:

LeoLeon napisał:
studiowałem kierunek A - jednolite stacjonarnie 1998/2003 (5 lat - magister)
studiowałem kierunek B - I st. stacjonarne 2009/10 - 2010/11 - 2011/12 - 2012/13 (4 lata inż)

Pytanie czy mogę bezpłatnie stacjonarnie kontynuować B na IIst ?
pozdrawiam

dzięki za pomoc

Hej :)
Muszę się upewnic czy dobrze rozumiem.
Czy studiując na uczelni niepublicznej (aktualnie trzeci rok) i zaczynając teraz studia na uczelni publicznej (2013/2014) nie muszę martwić się tym, że drugi kierunek jest płatny? Ustawa obowiązuje tych którzy studiują/zaczynają studia na uczelniach publicznych?

militsalt napisał:
Studia licencjackie rozpoczęcie w semestrze 2008/2009 zakończone w roku 2011
studia mgr rozpoczęcie semestr 2011/2012 zakończenie 2013

p_a_g napisał:
Kolejne studia rozpoczęte w roku 2013/14 będą drugim kierunkiem w rozumieniu ustawy

Witam, znalazłem mniej więcej odpowiedz na swoje pytanie, moja sytuacja jest podobna, lecz chciałbym zapytać co w sytuacji gdy :

studiowałem 1 kierunek od roku 2008/2009 - inż zakończony w lutym 2012 roku.
kontynuacja na studiach mgr. od : luty 2012 -

wg tego co wyczytałem kontynuowane studia mgr. są pierwszym moim kierunkiem studiów, co w sytuacji gdybym nie ukończył rozpoczętych studiów mgr a chciał rozpocząć od tego roku (2013/2014) studia licencjackie ?

Jak ma się wtedy do tego zapis z limitem pkt. ECTS przyznawanych do danego etapu studiów ?

Studiuje Pan na pierwszym kierunku i chce Pan rozpocząć drugi kierunek. Będzie to więc drugi kierunek w rozumieniu ustawy. Otrzyma Pan limit (nowy) punktów ECTS.

Szczerze to już się pogubiłem. Nasz kochany rząd, chcąc ograniczyć zapewne liczbę bezrobotnych magistrów zamiast tworzyć miejsca pracy, po prostu utrudnił "przejście" przez okres studiów. Takie trochę "gorzkie żalę" bo mądry polak po szkodzie.
Trochę z powodu, presji otoczenia, nie wiary we własne siły, zwłaszcza braku wiary w nie mojej rodziny, złożyłem podanie na studia prywatne. Uczelnia okazała się dosyć dużym nie wypałem. Mało osób, uniemożliwiło nauczenie czegokolwiek, bo jeszcze połowa by nie zdała...
Więc spróbowałem szczęścia i tu zaczyna się mój problem, paradoksalnie, bo dostałem się na uczelnie państwową ten sam kierunek. I teraz pytanie jak to jest z punktami na uczelni prywatnej (Gdzie chyba można rok powtarzać 20 razy za tę samą opłatę...) a państwowej. Mówiąc wprost, chodzi mi o to czy będę musiał płacić za wykorzystane punkty? Sytuacja jest taka, że kompletnie zrezygnowałem z prywatnej, nie będę kontynuować tam już nauki, za to chętnie zacząłbym od nowa, na pierwszym roku na uniwersytecie.

PS.
Serio, nie przychodzę tu by wysłuchiwać komentarzy typu "PRZECZYTAJ TEMAT"(czyli 54 strony różnych podobnych przypadków przy czym, prawie każdy jest ciut inny...:P) czy "BYŁO"(Bo zapewne było, na którejś stronie). Chciałbym poprosić jedynie o pomoc, a nie kopanie leżącego.

Ostatnia edycja:
Limit punktów ECTS, czyli 'bezpłatne żetony od Ministerstwa' mają rację bytu jedynie na uczelni publicznej.

Czyli mam nie ruszony limit, ani jeden punkt nie został mi odjęty jeśli dobrze rozumiem?

Pytanie może dla Ciebie wydać się głupie, ale tylko takie człowiek zadaję, gdy rozgoryczenie i stres opadają ^_^

p_a_g napisał:
Studiuje Pan na pierwszym kierunku i chce Pan rozpocząć drugi kierunek. Będzie to więc drugi kierunek w rozumieniu ustawy. Otrzyma Pan limit (nowy) punktów ECTS.

Nowy limit, ale za korzystanie, z którego będę musiał już płacić lub być w 10% najlepszych studentów na roku ?

Powrót