Nie ma znaczenia czy studiowałeś na 1 uczelni czy na 10, dostajesz od państwa 1 bezpłatny kierunek i koniec.
Właśnie chyba jednak ma. Zliczając pierwszy kierunek (cały rok) wykorzystałem 60 punktów ECTS, ale 30 mam dodatkowych, czyli zaczynając od nowa na innej uczelni od tego roku, muszę zapłacić za 30 punktów, które zużyłem. Czyli wcale takie za darmo nie mam...
dostałem list od Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego :
"Szanowna Pani,
student lub absolwent pierwszego kierunku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej ma prawo podjąć studia na drugim kierunku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat. Niezależnie czy podejmie drugi kierunek w tej samej lub innej uczelni, uczelnia nie pobiera opłat na pierwszym roku na drugim kierunku studiów; student ma prawo do bezpłatnego podjęcia studiów na drugim kierunku. Uprawnienie do bezpłatnego kontynuowania studiów na drugim kierunku będą mieli jednak studenci, którzy po ukończeniu pierwszego roku tych dodatkowych studiów będą spełniali kryteria do ubiegania się o stypendium rektora dla najlepszych studentów. Przepisy nie określają, że student, aby być zwolnionym z opłat na drugim kierunku studiów musi otrzymywać to stypendium; wystarcza jedynie, aby spełniał on kryteria do jego otrzymywania (tzn. zaliczyć się do grupy 10 % najlepszych na swoim – tym drugim - kierunku). Warunek, jakim jest spełnienie kryteriów do uzyskania stypendium rektora dla najlepszych studentów powinien być spełniany na każdym kolejnym roku studiów na drugim kierunku; inaczej mówiąc, jeśli student na swoim drugim kierunku studiów w pierwszym roku znajdzie się wśród 10% najlepszych, to nie jest zobowiązany do odpłatności za ten okres, jeśli natomiast na drugim (i kolejnym) roku studiów nie osiągnie tak dobrych wyników w nauce – za ten okres będzie zobowiązany do odpłatności.
Student, który rozpoczął studia stacjonarne w uczelni publicznej w roku akademickim 2011/2012 albo w latach następnych i po zaliczeniu jednego lub kilku semestrów przerwał studia, a następnie ponownie podjął studia na innym albo tym samym kierunku studiów, otrzyma limit punktów ECTS uprawniający go do korzystania z zajęć bez wnoszenia opłat, ale pomniejszony o wykorzystane już wcześniej punkty ECTS. Za wykorzystanie określonej liczby punktów ECTS z przyznanego limitu punktów uprawniającego do korzystania z zajęć bez wnoszenia opłat należy uznać zaliczenie przez studenta danych zajęć dydaktycznych, którym przypisana została określona liczba punktów ECTS.
Ponadto, zgodnie z art. 170a ust. 2 ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym– student ma prawo do uzyskania bez wnoszenia opłat do 30 dodatkowych punktów ECTS – które, w opinii Ministerstwa, może wykorzystać na dodatkowej specjalności lub na zmianę kierunku studiów.
Wysokość opłat ustalana jest odrębnie przez każdą uczelnię, z tym, że opłaty te nie mogą przekraczać kosztów ponoszonych w zakresie niezbędnym do uruchomienia i prowadzenia w danej uczelni studiów z uwzględnieniem kosztów przygotowania i wdrażania strategii rozwoju uczelni, w szczególności rozwoju kadr naukowych i infrastruktury dydaktyczno-naukowej, w tym amortyzacji i remontów.
Jednocześnie informuję, że ewentualne opłaty wnosi się po wykorzystaniu całego limitu punktów ECTS, którymi się dysponuje.
Informację o wysokości opłat za usługi edukacyjne oraz wysokości kosztów ponoszonych w zakresie niezbędnym do świadczenia tych usług uczelnia zamieszcza na swojej stronie internetowej.
Z poważaniem "