S
syriusz89
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 88
student89 napisał:jestem w takiej samej sytuacji jak syriusz89
od 2008.10 inżynierskie
od 2012.02 kontynuacja magisterskie (planowana obrona październik-listopad 2013)
dostałam się we wrześniu tego roku na studia licencjackie. to w końcu będzie mój pierwszy czy drugi kierunek? który punkt oświadczenie wg Was powinnam wypełnić? bo na mojej nowej uczelni nikt nic nie wie, dodam że na starej w biurze spraw studenta twierdzą, że to byłby pierwszy kierunek na który dostałam ECTS.
rozumiem, że jeśli to jednak mój drugi kierunek to muszę być w 10% najlepszych studentów, ale co jeśli A) przerwę te studia w połowie pierwszego semestru B) przerwę te studia po zaliczeniu pierwszego semestru - będę musiała za coś płacić?
w ogóle to co w końcu z tym fragmentem listu pani Minister " Należy także wyjaśnić, że student który w roku akademickim 2011/2012 został przyjęty na studia drugiego stopnia będzie mógł ponadto podjąć inne studia, także pierwszego stopnia i nie wnosić za nie opłat. "
bo odkąd pojawił się ten list to myślałam, że sytuacja takich osób jak ja jest jasna, ale czytając Wasze ostatnie posty zaczynam mieć wątpliwości
Jeśli jesteś w takiej samej sytuacji jak ja i podpisujesz oświadczenie przed obroną, to wypełniasz pierwszy punkt oświadczenia. Nie wiem tylko, czy po obronie nie będzie trzeba wypełniać oświadczenia na nowo. Nie mówię, że będzie trzeba, tylko, że tego nie wiem.
No i jeśli się obronisz, a potem przerwiesz studia i rozpoczniesz następne, to to już będzie drugi kierunek (wtedy czwarty punkt oświadczenia).
A jeśli się nie obronisz, przerwiesz studia i rozpoczniesz następne, to wtedy wciąż pierwszy kierunek (i drugi punkt oświadczenia).