I
I_Ga
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
3)osoba, która rozpocznie drugi kierunek w roku akad.2012/13 będzie studiowała odpłatnie.
jak to ? przeciez w tym roku mialo byc jeszcze bezpłatnie ...
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
3)osoba, która rozpocznie drugi kierunek w roku akad.2012/13 będzie studiowała odpłatnie.
malinka92 napisał:No i teraz fakty, czy dostanę stypendium zależy chyba od tego,
czy studia JEDNOLITE MAGISTERSKIE = studia II STOPNIA ?
Jest tu ktoś, kto może rozwiać moje wątpliwości?
Do studentów studiów stacjonarnych, o których mowa w ust. 1 pkt 1a, nie zalicza się:
1) studentów, którzy po ukończeniu studiów pierwszego stopnia kontynuują studia do uzyskania tytułu magistra lub równorzędnego;
Chyba nie było w zamyśle nie dopuścić do stypendium osób biorących urlopy dziekańskie itp. na 3-semestralnych studiach 2 stopnia?Studentowi, który po ukończeniu jednego kierunku studiów kontynuuje naukę na drugim kierunku studiów, nie przysługują świadczenia, o których mowa w art. 173, chyba że kontynuuje on studia po ukończeniu studiów pierwszego stopnia w celu uzyskania tytułu zawodowego magistra lub równorzędnego, jednakże nie dłużej niż przez okres trzech lat.
kugatsu napisał:Pisalam do Ministerstwa w sprawie drugiego kierunku studiow I stopnia, gdy aktualnie studiuje na studiach II stopnia. Dowiedzialam sie, ze studia II stopnia rozpoczete po wejsciu ustawy, czyli tak jak w moim przypadku w tym roku, ZJADAJA punkty ETCS. Wiec moge od przyszlego roku rozpoczac bezplatnie drugie studia I stopnia, ale jesli bede chciala je kontynuowac na magisterce bede musiala za nia zaplacic.
Althuda napisał:W ubiegłym roku akademickim (2011/2012) studiowałem na I roku studiów stacjonarnych I stopnia na uczelni publicznej (były to moje pierwsze studia w życiu). Złożyłem w roku akademickim 2011/2012 pisemną rezygnację z tych studiów i dostałem do domu list z uczelni, że zostałem skreślony z listy studentów. Jeśli chodzi o punkty ECTS, to teoretycznie zaliczyłem jeden przedmiot, warty bodajże 2 pkt. Piszę "teoretycznie", ponieważ dostałem od wykładowcy wpis do indeksu i na kartę osiągnięć, ale, kolokwialnie mówiąc, "olałem" sprawę i nawet nie zanosiłem indeksu ani tej karty do dziekanatu.
Pierwsze moje pytanie to, czy w związku z tym, że nigdzie tego nie zaniosłem, uważacie, że te punkty mam skonsumowane, czy nie?
Ale bardziej niepokoi mnie inna kwestia. W bieżącym roku akademickim (2012/2013) studiuję znowu na uczelni publicznej (na innej niż poprzednio, ale to chyba nieistotne, prawda?) na I roku studiów stacjonarnych I stopnia (to nie ma znaczenia, czy jest to ten sam kierunek co poprzednim razem, czy inny, zgadza się?). Przy zanoszeniu papierów do dziekanatu musiałem wypełnić "Oświadczenie studenta o spełnianiu warunków do podjęcia i kontynuowania studiów stacjonarnych w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat".
Który w końcu punkt tego oświadczenia powinienem był wypełnić - pierwszy czy drugi?
Bardzo proszę o odpowiedź gdyż mnie to strasznie niepokoi. Przy okazji tego zadam pytanie, które chyba się z tym wiąże. Skąd mam wiedzieć, czy zostałem przyjęty na obecne studia jeszcze w roku akademickim 2011/2012, czyli do 30 września 2012 (dobrze mówię?), czy już w roku akademickim 2012/2013, czyli począwszy od 1 października 2012? Wydaje mi się, że jeszcze w 2011/2012, ponieważ zostałem przyjęty w pierwszej rekrutacji.
Przepraszam, jeśli któreś z tych pytań wydaję się komuś głupie (bardzo proszę w miarę możliwości o odpowiedź na każde z moich pytań zawartych w tym poście), ale chce już w 100% rozwiązać tę kwestię i mieć z tym raz na zawsze spokój (strasznie dużo nerwów mnie to kosztuje). Dlatego naprawdę bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
kugatsu napisał:Pisalam do Ministerstwa w sprawie drugiego kierunku studiow I stopnia, gdy aktualnie studiuje na studiach II stopnia. Dowiedzialam sie, ze studia II stopnia rozpoczete po wejsciu ustawy, czyli tak jak w moim przypadku w tym roku, ZJADAJA punkty ETCS. Wiec moge od przyszlego roku rozpoczac bezplatnie drugie studia I stopnia, ale jesli bede chciala je kontynuowac na magisterce bede musiala za nia zaplacic.
kassiag napisał:2) Studia 2go stopnia są kontynuacją licencjackich (nawet jeśli kierunek na studach II stopnia jest inny niż ten z Iego)
Od wejścia w życie ustawy każdy otrzymuje od Państwa ilość ECtsów potrzebną, aby uzyskać tytuł mgr, za które może studiować za darmo. Studia rozpoczęte przed wejściem w życie ustawy ECTSów nie konsumują (także gdy studia II stopnia są rozpoczęte już po wejściu w życie ustawy, patrz pkt 2).
Takie prawo mają też osoby, które kontynuują w roku akademickim 2011/2012 studia rozpoczęte przed 1 października 2011 r. Studia te w rozumieniu ustawy będą ich pierwszym kierunkiem. Tak samo traktowane jest kontynuowanie studiów na studiach drugiego stopnia.
Ok. Rozumiem ;( I dziękuję za odpowiedź.kmicic11 napisał:Pytanie 2
Rozumiem że studia rozpoczęte przed wejściem w życie ustawy (1 paz 2011) nie są brane pod uwagę przy naliczaniu płatności. Obecnie jestem na 4 roku studiów inż (rozpoczęte w roku 2009/10), chciałbym się dowiedzieć czy jeśli pójdę na studia mgr a chciałbym podjąć jeszcze drugi kierunek w roku 2013/14 to czy będę musiał za niego płacić jako za drugi kierunek- z uwagi na rozpoczęte wcześniej studia mgr-czy są one łącznie traktowane jako kontynuacja studiów inż i również nie są brane pod uwagę przy naliczaniu odpłatności
Odp.w odpowiedzi na Pana e-mail z dnia 8 grudnia br. uprzejmie informuję, że pomimo rozpoczęcia studiów inżynierskich w 2009 roku, w przypadku podjęcia studiów drugiego stopnia w 2013 r. kolejny kierunek będzie Pana płatnym kierunkiem studiów.
Dziękuje do widzenia![]()
(źródło: Drugi semestr na bezpłatną zmianę kierunku studiów (wersja do druku) )Takie prawo mają też osoby, które kontynuują w roku akademickim 2011/2012 studia rozpoczęte przed 1 października 2011 r. Studia te w rozumieniu ustawy będą ich pierwszym kierunkiem. Tak samo traktowane jest kontynuowanie studiów na studiach drugiego stopnia.
kmicic11 napisał:To jest Polska więc sensu i logiki tu nie znajdziesz- ludzie w ministerstwie siedzą całe dnie i myślą jak by tu jeszcze uprzykrzyć życie.
Niestety nie wiem jak to się ma do tego co napisałeś wcześniej, wkleiłem odpowiedzi które dostałem z sekretariatu ministerstwa i to tam należy szukać odpowiedzi.
Pozdrawiam