Płatny drugi kierunek studiów cz. II

• Autor wątku Autor wątku lupaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witajcie. Zadaję swoje pytanie, bo nie znalazłem dotychczas opisu sytuacji takiej, jak moja. Otóż rozpocząłem studia stacjonarne w uczelni publicznej 1 października 2007 r. (inżynierskie). Przed ostatnim semestrem (siódmym) podjąłem studia równoległe w tej samej uczelni (licencjackie). Miało to miejsce 1 października 2010 r. Następnie po uzyskaniu tytułu inżyniera miałem rok przerwy z studiowaniu pierwszego kierunku studiując nieprzerwanie drugi. Po roku przerwy (20 lutego 2012 r.) podjąłem studia magisterskie stacjonarne w tej samej uczelni kontunuując kierunek inżynieryjny. W czerwci 2013 r. najpewniej uzyskam tytuł magistra na pierwszym kierunku i licencjata na drugim. Czy jeśli chciałbym podjąć studia magisterskie stacjonarne kontynuując drugi kierunkek w uczelni państwowej (mając już tytuł magistra z pierwszego kierunku), to zostanę objęty znowelizowanymi przepisami i będę musiał za nie płacić? Wszędzie pisze się o pierwszym i drugim kierunku studiów. Jak w takim razie postrzegać pierwszy i drugi stopień na obu kierunkach, kiedy sytuacja kształtuje się, np. tak jak u mnie? :-? Czy mnie w ogóle obowiazuja ograniczenia w punktach ECTS?

pyta88 jestem w podobnej sytuacji.
Otóż rozpoczęłam studia inżynierskie w roku akademickim 2008/2009 na kierunku "A", otrzymałam tytuł inżyniera w lutym 2012 roku. Kontynuowałam kierunek "A" na magisterskich studiach uzupełniających od lutego, który planowo ukończę w czerwcu tego roku.
Teraz biorę udział w rekrutacji śród-semestralnej, aby dostać się na studia drugiego stopnia (magisterskie) innego, pochodnego kierunku "B", który mogę kontynuować po uzyskaniu tytułu inżyniera na kierunku "A".
Wysłałam do Ministerstwa pytanie w związku z tym, a puki co trzymam się tej wypowiedzi Zbigniewa Marciniaka, wiceministra nauki i szkolnictwa wyższego ze stronki którą ktoś wcześniej przytoczył Drugi semestr na bezpłatną zmianę kierunku studiów (wersja do druku)
" Czy osoby, które uzyskały dyplom ukończenia studiów przed 1 października 2011 r., mogą podjąć studia stacjonarne bez wnoszenia opłat?

Tak. Prawo nie działa przecież wstecz i wszelkie ograniczenia wielokierunkowości oraz limit punktów ECTS dotyczą jedynie tych studentów, którzy rozpoczęli studia w roku akademickim 2011/2012 i później. Jeśli reforma zastała kogoś w trakcie studiów lub po ich ukończeniu, a ma on zamiar rozpocząć lub rozpoczął w tym roku drugie studia, to w myśl ustawy jest to jego pierwszy kierunek. W związku z tym, że nowelizacja ustawy – Prawo o szkolnictwie wyższym obowiązuje od 1 października 2011 r., osoby, które przed tą datą ukończyły studia pierwszego lub drugiego stopnia lub jednolite studia magisterskie, mają prawo do podjęcia studiów stacjonarnych na uczelni publicznej w roku akademickim 2011/2012 albo w latach następnych bez wnoszenia opłat.

Takie prawo mają też osoby, które kontynuują w roku akademickim 2011/2012 studia rozpoczęte przed 1 października 2011 r. Studia te w rozumieniu ustawy będą ich pierwszym kierunkiem. Tak samo traktowane jest kontynuowanie studiów na studiach drugiego stopnia."

Dzisiaj w dziekanacie powiedziano mi żebym brała udział w rekrutacji itd, a potem zobaczymy jaki jest mój status prawny odnośnie tej sytuacji.Poczekam na odpowiedź z Ministerstwa. Rozumiem że w myśl tych 30 ECTS "dodatkowych" nie muszę od razu na początku semestru płacić i mogę po pierwszym semestrze zrezygnować bez wnoszenia opłaty ?

Bangsa, ja rozumiałbym to właśnie tak, jak Ty. Tym bardziej, że już przybliżyłaś swoją sytuacje dziekanatowi, a to wydaje się też zawsze ma jakieś znaczenie. Wysłałem niedawno zapytanie w swojej sprawie i do ministerstwa i do SGH, gdzie chciałbym zrobić studia magisterskie na drugim kierunku i jak dotychczas odpowiedzi brak. Zamierzam jeszcze skonsultować się z radcą prawnym. Może np. w Lexie da się już sprawdzić wykładnię prawa odnośnie tej nieszczęsnej ustawy. W moim dziekanacie też nie są w stanie udzielić mi pewnych informacji, więc na obecną chwilę opieram się tylko na domysłach.

Czy w przypadku ukończenia studiów I stopnia rozpoczętych przed rokiem 2011, chęci kontynuowania ich w roku 2013 i różnorzędnemu rozpoczęciu studiów na drugim kierunku na II stopniu, drugi kierunek jest płatny? Czy w tym przypadku skorzystać można z prawa bezpłatnej kontynuacji a na drugim kierunku wykorzystać limit 90 punktów ECTS przysługujący każdemu studentowi rozpoczynającemu studnia od obecnego roku akademickiego?

pyta88 napisał:
Bangsa, ja rozumiałbym to właśnie tak, jak Ty. Tym bardziej, że już przybliżyłaś swoją sytuacje dziekanatowi, a to wydaje się też zawsze ma jakieś znaczenie.
Uważałbym. Z tego, co wyczytałem na tym forum, zdarzały się sytuacje, w których dziekanat wygłaszał stanowisko całkowicie niezgodne z ustawą (na niekorzyść studenta).

Ba - nawet sam otrzymałem decyzję dziekanatu niezgodną z regulaminem uczelni.

Ostatnia edycja:
syriusz89 napisał:
Uważałbym. Z tego, co wyczytałem na tym forum, zdarzały się sytuacje, w których dziekanat wygłaszał stanowisko całkowicie niezgodne z ustawą (na niekorzyść studenta).

Nie dziwię się. Nie ma co generalizować, ale dziekanaty jakie są - wszyscy wiemy. Bywa, że zapytasz w tym samym dziekanacie dwóch różnych pracowników w tej samej sprawie, a ich stanowiska będą przeciwstawne. Ja dalej nic rozstrzygającego w swojej sprawie nie wiem.

pyta88 napisał:
Nie dziwię się. Nie ma co generalizować, ale dziekanaty jakie są - wszyscy wiemy. Bywa, że zapytasz w tym samym dziekanacie dwóch różnych pracowników w tej samej sprawie, a ich stanowiska będą przeciwstawne. Ja dalej nic rozstrzygającego w swojej sprawie nie wiem.
Żeby ktoś nie pomyślał, że offtopuję: napisałem to po to, żeby nie zniechęcać się, nawet jeśli dziekanat zinterpretuje coś niekorzystnie dla nas i żeby nie traktować słów dziekanatu jako ostatecznego wyroku.

Dzwoniłem dziś do działu rekrutacji SGH i uzyskałem informację, że według interpretacji na dzień dzisiejszy, to w mojej sytuacji (opisanej w poście na początku tej strony) magisterium z drugiego kierunku jest odpłatne. Tak interpretują przepisy prawnicy SGH. Z tego co zrozumiałem, to szczegółowej wykładni od ministerstwa brak. Może komuś to pomoże.

pyta88 napisał:
Dzwoniłem dziś do działu rekrutacji SGH i uzyskałem informację, że według interpretacji na dzień dzisiejszy, to w mojej sytuacji (opisanej w poście na początku tej strony) magisterium z drugiego kierunku jest odpłatne. Tak interpretują przepisy prawnicy SGH. Z tego co zrozumiałem, to szczegółowej wykładni od ministerstwa brak. Może komuś to pomoże.
I właśnie dlatego pisałem, żeby nie traktować słów dziekanatu jako wyrok ostateczny...

Jeśli ministerstwo nie opracowało jeszcze stanowiska w tej sprawie, to można je poprosić, żeby to rozstrzygnęło (i to na naszą korzyść) - w końcu dlaczego Ci, którzy kontynuują studia I stopnia na studiach II stopnia mają być inaczej traktowani niż ci, którzy kontynuują studia na studiach jednolitych magisterskich? Co ministerstwu szkodzi rozstrzygnąć to na naszą korzyść? Jeśliby dobrze to rozegrać, to ministerstwo mogłoby nawet na tym medialnie skorzystać ("ministerstwo w porozumieniu ze studentami opracowało rozporządzenie, regulujące...", czy coś takiego).

Ale być może też wystarczy odpowiednio sformułować pytanie, by uzyskać zadowalającą odpowiedź od urzędników, którą potem będzie można się posługiwać w dziekanacie (w końcu jest to oficjalne pismo urzędowe).

Na przykład:

"Od 2008 roku studiuję na kierunku X (do lutego 2012 na I stopniu, a od lutego 2012 na II stopniu). Czy mogę bezpłatnie podjąć i odbyć studia na kierunku Y, niezależnie od spełnienia kryteriów na stypendium rektora?".

Tak sformułowane pytanie podkreśla ciągłość studiów na I i II stopniu i zmniejsza ryzyko sprowokowania urzędnika do tego, by potraktował tę sytuację inaczej, niż gdyby chodziło o studia jednolite magisterskie.

Decydujący może być tutaj bowiem - jak się okazuje - czynnik ludzki (skoro nie ma ustalonej wykładni).
Co więcej - z tego samego powodu może się okazać, że stanowisko zostanie stopniowo wypracowane dopiero pod wpływem odpowiedzi udzielanych na pytania studentów. Tym większe znaczenie może mieć zatem staranność układania pytań.

W swoim życiu nauczyłem się, że czynnik ludzki bywa ważniejszy, niż to się z pozoru wydaje...

Ostatnia edycja:
Moja sytuacja jest następująca; przejechałem wszystkie strony i nie znalazłem na nie odpowiedzi:

w roku akademickim 2008/2009 rozpocząłem studia I stopnia na kierunku A i zakończyłem je w lutym 2012r, w roku akademickim 2011/2012 rozpocząłem studia I stopnia na kierunku B, zdobyłem 22 pkt ECTS i zrezygnowałem. W marcu 2012r. rozpocząłem studia II stopnia na kierunku C - jednak nie zaliczyłem żadnego przedmiotu. W październiku 2012r rozpocząłem studia I stopnia na kierunku D, i nie zaliczyłem żadnego przedmiotu. Teraz od marca 2013r planuję zrobić studia IIstopnia na kierunku A. Jak wygląda moja sytuacja. Proszę o pomoc.

Witam! Jestem studentem pierwszego roku, jednak kierunek nie odpowiada moim zainteresowaniom i mam zamiar go zmienić, w ogóle mam w planach zmianę uczelni. Chcę zrobić to dpoiero po drugim semestrze, bardzo zależy mi na zachowaniu statusu studenta przez wakacje aż do końca września (pobieram rentę rodzinną z ZUS-u i chcę ją otrzymywać także w wakacje). Więc podczas rekrutacji na nową uczelnię będę studentem innej, nie koliduje to z nowymi przepisami? Będę musiał to jakoś tłumaczyć, jeśli tak to w jaki sposób? Nie wystarczy, że w październiku, lub pod koniec września zrezygnuję z nauki na poprzedniej uczelni? Bardzo proszę o odpowiedź!!!

Powiedziano mi w dziekanacie że nie do końca sami wiedzą o co chodzi, i że to najprawdopodobniej o to,aby nie studiować równocześnie dwóch kierunków i że prawdopodobnie, będę musiała zapłacić za jeden semestr, bo przez jeden semestr będę studiowała dwa kierunki jednocześnie... a przecież to nie chodzi o równoczesne studiowanie dwóch kierunków ,a o punkty ECTS... no ale spoko, jak będą kazali mi zapłacić tylko za 1 semestr to spoko.
Chociaż wg mnie, ja kontynuowałam studia w trakcie zmiany ustawy i mam prawo podjąć "pierwszy" kierunek w ramach nowego prawa i nie powinni mi naliczać ECST za moje obecne studia, jak jeszcze o tym nie wiedziałam. Równie dobrze mogliby zmienić teraz prawo i kazać płacić w ogóle za studiowanie i co,mielibyśmy płacić do tyłu ? Ja wydrukuje ten wywiad z linku wyżej i go przedstawię jakbym miała jakieś problemy. Wiceminister chyba wie jak interpretować zmiany :) w każdym razie życzę Wam (i sobie) powodzenia.

bangsa napisał:
Powiedziano mi w dziekanacie że nie do końca sami wiedzą o co chodzi, i że to najprawdopodobniej o to,aby nie studiować równocześnie dwóch kierunków i że prawdopodobnie, będę musiała zapłacić za jeden semestr, bo przez jeden semestr będę studiowała dwa kierunki jednocześnie... a przecież to nie chodzi o równoczesne studiowanie dwóch kierunków ,a o punkty ECTS... no ale spoko, jak będą kazali mi zapłacić tylko za 1 semestr to spoko.
Absurd. Właśnie dlatego pisałem o tym, aby nie ufać za bardzo dziekanatom. Jak widać, miałem jeszcze więcej racji niż sam się spodziewałem.

bangsa napisał:
Chociaż wg mnie, ja kontynuowałam studia w trakcie zmiany ustawy i mam prawo podjąć "pierwszy" kierunek w ramach nowego prawa i nie powinni mi naliczać ECST za moje obecne studia, jak jeszcze o tym nie wiedziałam. Równie dobrze mogliby zmienić teraz prawo i kazać płacić w ogóle za studiowanie i co,mielibyśmy płacić do tyłu ? Ja wydrukuje ten wywiad z linku wyżej i go przedstawię jakbym miała jakieś problemy. Wiceminister chyba wie jak interpretować zmiany :) w każdym razie życzę Wam (i sobie) powodzenia.
I tak trzymać :) Właściwie to możesz chyba od razu przyjść do dziekanatu z tym wydrukiem - nie musisz czekać, aż będą kazali Ci płacić.

Dla lepszego wrażenia możesz jeszcze zaznaczyć najważniejsze fragmenty żółtym highliterem :P
Zakładam, że Twoja rekrutacja odbywa się obecnie, w lutym?
Życzę powodzenia i czekam na wieści :)

Widzicie. Ministerstwo niby coś tam mówi. Ale z drugiej strony jest ten system POL-on, gdzie dla każdego studenta jest wymagane określenie limitu punktów ECTS. Nie ma znaczenia, czy zaczął studia teraz, czy dwa lata wcześniej. Stąd też pewnie wiele nieporozumień.
W naszej uczelni powiedziano, że przepisy te obejmą dopiero studentów przyjętych w tym roku akademickim na studia, czyli na rok 2013/2014 (bądź semestr letni 2012/2013) i będzie to ich pierwszy kierunek studiów w myśl ustawy.

Witam was wszystkich.

Moja sytuacja jest podobno do kilku osób lecz nie została tutaj definitywnie rozstrzygnięta. Zacząłem studia inżynierskie informatyka w 2009/2010 a w roku akademickim 2012/2013 przed październikiem drugi kierunek matematyka korzystając z prawa niepłacenia za drugi kierunek.
Problem się zaczął w momencie uzyskania dyplomu inżynierskiego oraz ukończenia pierwszego stopnia. W tej chwili przechodząc z stopnia I na stopień II moja uczelnia zmienia kierunek matematykę na podstawowy a informatykę traktuje jako drugi płatny. Twierdząc że jeśli nie zrezygnuję z któregoś z kierunków to opłata zostanie naliczona z dniem przyjęcia na drugi stopień. Jedynym sposobem kontynuacji informatyki i nie płacenie jest rezygnacja z matematyki (oprócz zwolnienia z tytułu 10% najlepszych na kierunku) jeszcze przed przyjęciem na drugi stopień.

1. Czy Pani w dziekanacie ma rację? Żeby nie było poszedłem z tym tematem również do Pani Prodziekan jednak z tym samym skutkiem.
2. Czy opłata nie powinna zostać naliczona wraz z przekroczeniem ECTS (na podstawie artykułu: Semestr na zmianę kierunku studiów czyli 210 za informatyke oraz 30 pkt I semestr matematyki jeszcze nie uprawnia do naliczania opłaty(max 240 pkt na I stopień)?

Wiem że dla niektórych temat jest oczywisty i wystarczy wszystko wyczytać ale czas na rezygnacje ze kierunku jeśli moja uczelnia ma rację mam do jutra a potrzebna mi 100% poprawna odpowiedź.

sudiero napisał:
Witam was wszystkich.

Moja sytuacja jest podobno do kilku osób lecz nie została tutaj definitywnie rozstrzygnięta. Zacząłem studia inżynierskie informatyka w 2009/2010 a w roku akademickim 2012/2013 przed październikiem drugi kierunek matematyka korzystając z prawa niepłacenia za drugi kierunek.
Problem się zaczął w momencie uzyskania dyplomu inżynierskiego oraz ukończenia pierwszego stopnia. W tej chwili przechodząc z stopnia I na stopień II moja uczelnia zmienia kierunek matematykę na podstawowy a informatykę traktuje jako drugi płatny. Twierdząc że jeśli nie zrezygnuję z któregoś z kierunków to opłata zostanie naliczona z dniem przyjęcia na drugi stopień. Jedynym sposobem kontynuacji informatyki i nie płacenie jest rezygnacja z matematyki (oprócz zwolnienia z tytułu 10% najlepszych na kierunku) jeszcze przed przyjęciem na drugi stopień.

1. Czy Pani w dziekanacie ma rację? Żeby nie było poszedłem z tym tematem również do Pani Prodziekan jednak z tym samym skutkiem.
2. Czy opłata nie powinna zostać naliczona wraz z przekroczeniem ECTS (na podstawie artykułu: Semestr na zmianę kierunku studiów czyli 210 za informatyke oraz 30 pkt I semestr matematyki jeszcze nie uprawnia do naliczania opłaty(max 240 pkt na I stopień)?

Wiem że dla niektórych temat jest oczywisty i wystarczy wszystko wyczytać ale czas na rezygnacje ze kierunku jeśli moja uczelnia ma rację mam do jutra a potrzebna mi 100% poprawna odpowiedź.

Studia II stopnia są kontynuacją studiów I stopnia.
Patrz tekst ustawy: http://www.nauka.gov.pl/fileadmin/u...orma/20110523_USTAWA_z_dnia_27_lipca_2005.pdf

Art. 99, punkt 5.1):
studentów, którzy po ukończeniu studiów pierwszego stopnia kontynuują studia do uzyskania tytułu magistra lub równorzędnego;

Zatem studia magisterskie są kontynuacją.
100% pewności oczywiście nie mam, bo nie jestem prawnikiem.
Nie daj się zrobić w konia własnym uczelniom.

Witam wszystkich forumowiczów. :) To mój pierwszy post na tym forum. Przepraszam jeżeli to pytanie już padło, ale bardzo zależy mi na odpowiedzi. Moja sytuacja jest następująca; rozpocząłem studia 1 października 2011roku na Uniwersytecie 3,5 letnie inżynierskie. Jest to mój pierwszy kierunek. Niestety nie za bardzo mi przypadł do gustu, ale chce go skończyć. Uzyskuje tytuł inżyniera czyli kończę pierwszy stopień. Po tych studiach chciałbym studiować, ale inny kierunek- robić innego inżyniera lub pójść np: medycynę lub rozpocząć inne jednolite studia magisterskie. I oto moje pytania: Czy za ten następny kierunek będę musiał płacić? Czy jestem już zaliczany do osób które utraciły swoje pkt ECTS ? Chciałem jeszcze dodać że teraz dobrze mi idzie - mam stypendium rektora jestem w czołówce roku. Czy fakt posiadania stypendium zmienia moją sytuacje?? Jeżeli tak! to w jaki sposób? Pozdrawiam i z góry przepraszam jeśli zaśmiecam temat. :)

syriusz89 napisał:
Studia II stopnia są kontynuacją studiów I stopnia.
Patrz tekst ustawy: http://www.nauka.gov.pl/fileadmin/u...orma/20110523_USTAWA_z_dnia_27_lipca_2005.pdf

Art. 99, punkt 5.1):

Zatem studia magisterskie są kontynuacją.
100% pewności oczywiście nie mam, bo nie jestem prawnikiem.
Nie daj się zrobić w konia własnym uczelniom.

Kontrargumentacja dziekanatu był system POL-on w którym widnieje jako absolwent, więc zapisując się na II stopień Pani stwierdziła że zacznę go jako nowy kierunek. Ale już jakaś podstawa do pokazania jest. Dzięki za pomoc.

sudiero napisał:
Kontrargumentacja dziekanatu był system POL-on w którym widnieje jako absolwent, więc zapisując się na II stopień Pani stwierdziła że zacznę go jako nowy kierunek. Ale już jakaś podstawa do pokazania jest. Dzięki za pomoc.
POL-on wprowadza wiele zamieszania, o czym pisałem. Atakowałem wielokrotnie OPI i ich odpowiedź była taka, że wina leży po stronie Ministerstwa, bo dla każdego studenta trzeba wprowadzić limit punktów ECTS (darmowych) oraz informację czy kierunek jest pierwszym kierunkiem studiów. A informacja taka mym zdaniem powinna obowiązywać dopiero po 1 października 2012 roku. OPI zna problem (zresztą nie jedyny z tym systemem), ale oni są tylko wykonawcą i to od Ministerstwa zależy co się znajdzie w systemie. Czyli wygląda to tak, że z jednej strony wydają interpretację, a z drugiej strony nie dostosowują do niej podstawowego systemu.

Chciałbym prosić o pomoc w interpretacji mojego statusu i prawa do bezpłatnych studiów. Niestety sam na podstawie ustawy nie jestem w stanie tego określić.

Mój status jest następujący:
  • W listopadzie 2011 roku ukończyłem bezpłatne studia magisterskie na uczelni publicznej (obroniłem się w połowie listopada, a według regulaminu studiów datą ukończenia studiów jest dzień złożenia egzaminu magisterskiego)
  • Od marca 2013 chcę zacząć studia na Politechnice Warszawskiej

W związku z rozpoczęciem studiów na PW mam złożyć „Oświadczenie studenta o spełnianiu warunków do podjęcia i kontynuowania studiów stacjonarnych w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat”.
Zgodnie z przypisami do oświadczenia dostępnego na poniższej stronie, najbliżej mi do pkt 1). Mam jednak problem z tym, że nie ukończyłem studiów przed 1.10.2011 - absolutorium uzyskałem w czerwcu, pracę złożyłem we wrześniu, a obroniłem ją w listopadzie.

Oświadczenie studenta / Studenci / Strona główna - Politechnika Warszawska

Czy ktoś mógłby mi pomóc i doradzić czy w świetle powyższego mam prawo do bezpłatnych studiów od marca 2013 na PW i ew. którą opcję powinienem zaznaczyć w oświadczeniu? Będę bardzo wdzięczny.

Powrót