M
Martainn
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 642
Nie ma znaczenia data immatrykulacji, ale data podjęcia decyzji o przyjęciu na studia.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Martainn napisał:I ja od początku o tym pisałem. Mym zdaniem koleżance nadal przysługuje bezpłatny drugi kierunek studiów. Co więcej, mym zdaniem będzie to dopiero pierwszy kierunek w myśl tej interpretacji. Odpowiedź z ministerstwa moim zdaniem jest błędna. Ale to mnie wcale nie dziwi, bo ja muszę się z nimi często kontaktować i zależy do kogo się dodzwonię, bo dostaję różne odpowiedzi na te same pytania.
Martainn napisał:Nie ma znaczenia data immatrykulacji, ale data podjęcia decyzji o przyjęciu na studia.
Martainn napisał:Nie ma znaczenia data immatrykulacji, ale data podjęcia decyzji o przyjęciu na studia.
Kamyk.RM napisał:Wkrada się trochę nieścisłości... bo mówi się nam, że rocznik 2011/2012 jest pierwszym rocznikiem, który nowelizacja ustawy obejmuje.
ania123a napisał:No właśnie od większości osób w ministerstwie, dziekanacie też tak słyszałam. Chociaż niektóre osoby z ministerstwa, z którymi telefonicznie rozmawiałam twierdziły coś innego.
Trzymam się wersji, opartej na słowach wiceministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego.kalina89 napisał:Syriusz, czy nie trzymasz się przypadkiem swojej wersji z nadziei na darmową naukę?
kalina89 napisał:Cztery posty wyżej jest post dziewczyny, która ma dokładnie taką samą sytuację jak ja i dostała odpowiedź, że jej drugi kierunek studiów będzie płatny. To już trzecia osoba. Czy urzędnicy rzeczywiście nagminnie wprowadzają studentów w błąd?
Martainn napisał:Odpowiedź z ministerstwa moim zdaniem jest błędna. Ale to mnie wcale nie dziwi, bo ja muszę się z nimi często kontaktować i zależy do kogo się dodzwonię, bo dostaję różne odpowiedzi na te same pytania.
ania123a napisał:Pisałam i dzwoniłam do ministerstwa, ale także otrzymałam sprzeczne odpowiedzi.
ania123a napisał:No właśnie od większości osób w ministerstwie, dziekanacie też tak słyszałam. Chociaż niektóre osoby z ministerstwa, z którymi telefonicznie rozmawiałam twierdziły coś innego.
Kamyk.RM napisał:I właśnie w tym tkwi największy problem każdy mówi coś innego. Każdy w inny sposób interpretuje ten sam zapis widniejący w nowelizacji ustawy i bądź tu człowieku mądry. Jeśli pracownicy Ministerstwa wypowiadają się różnie w tej samej kwestii, to według mnie świadczy to o braku kompetencji i bałaganie jaki tam panuje.
jolinee napisał:Szukam informacji dot. mojego problemu i nie mogę znaleźć. Będę bardzo wdzięczna jeżeli ktoś życzliwy udzieli mi informacji.
W 2009 rozpoczęłam studia I stopnia( czyli przed ustawą ). W tym roku( z rocznym poslizgiem) je zakończę. Czy jeżeli od października 2013 rozpocznę I rok studiów II stopnia i załóżmy zrezygnuję po roku chcąc podjąć inny kierunek to czy ECTSy będą już "pożarte"?
Czy jeżeli w tej samej sytuacji na roku studiów II stopnia wezmę dziekankę i po roku zrezygnuję to również przy podjęciu innego kierunku stracę ECTSy?
Rozumiem, że darmowy II kierunek mnie nie obowiązuje?
Wiem, że jest tu dużo postów i duzo indywidualnych sytuacji, ale gdyby ktos mógł poswięcić mi chwilkę i rozwiać moje wszystkie wątpliwość będę bardzo wdzięczna, gdyz jest to sprawa dla mnie ważna i pilna
Z góry dziękuję
Szanowna Pani,
Jeszcze raz wyjaśniam, że - bezpłatnie - będzie mogła Pani kontynuować w uczelni publicznej studia stacjonarne drugiego stopnia – do uzyskania tytułu zawodowego magistra lub równorzędnego - na jednym kierunku - wskazanym przez Panią. Kolejny kierunek będzie płatny, chyba, że spełni Pani kryteria do uzyskania stypendium rektora dla najlepszych studentów.
Z poważaniem,
Ja się opieram na czym innym - na słowach wiceministra, który powiedział "Tak samo traktowane jest kontynuowanie studiów na studiach drugiego stopnia.".
Ja dziś rozmawiałam z Eweliną Rogulską, kierownikiem Samorządu Studentów UW i mi powiedziała, że niestety to nie ma znaczenia, że studia I stopnia podjęłam przed wejściem w życie ustawy, że niejaki program POL-ON naliczy mi z nich punkty ECTS Mówiła to z dużym przekonaniem, więc chyba jednak zostaniemy pokrzywdzeni.
GreenPapaya napisał:Ja dziś rozmawiałam z Eweliną Rogulską, kierownikiem Samorządu Studentów UW i mi powiedziała, że niestety to nie ma znaczenia, że studia I stopnia podjęłam przed wejściem w życie ustawy, że niejaki program POL-ON naliczy mi z nich punkty ECTS :-( Mówiła to z dużym przekonaniem, więc chyba jednak zostaniemy pokrzywdzeni.