Płatny drugi kierunek studiów cz. II

• Autor wątku Autor wątku lupaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam, zastanawiam się nad takim przypadkiem. W tym roku chcę zacząć studia I stopnia licencjackie. Zastanawiam się, czy jeśli je skończę, w sensie po 3 latach, to mogę wtedy bezpłatnie zacząć zupełnie inne studia I stopnia? Mam na myśli 2 zupełnie odmienne kierunki, zrobione jeden po drugim. Bardzo proszę o odpowiedź!

Ja mam takie pytanie.
Studiuję teraz 1 rok kierunku licencjackiego, z którego chcę zrezygnować, ponieważ poprawiam maturę i wybieram się na jednolite magisterskie.
Jednak gdybym nie dostała się na studia dzienne i podjęła zaoczne tego kierunku magisterskiego i po roku starała się o przeniesienie na dzienne znowu poprawiając maturę jak się ma sprawa z ects? Też je wtedy wykorzystuję i płacę za dwa lata tego magisterskiego w trybie dziennym? Czy moja pula się nie zmniejsza, ja idę na dzienne i wtedy mam dalej moje niewykorzystane za ten rok zaocznych?

Przeglądnełam całe forum (może nie dokładnie) ale nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie dlatego proszę o pomoc.

W 2011 roku rozpoczęłam studia I stopnia na uczelni prywatnej. W 2014 będę studia kończyć, a teraz od października zamierzam studiować prawo zaocznie na uczelni publicznej.
Po pierwszym roku na kierunku prawo, kiedy skończę już uczelnię prywatną chciałabym się przenieść na studia dzienne na uczelni publicznej. Czy to znaczy, że też będę płacić?

kalina89 napisał:
Powyższe nie znaczy, że studia II stopnia są traktowane jako kontynuacja studiów I stopnia! Po prostu - jeśli ktoś jest w trakcie studiów I stopnia w czasie wejścia w życie ustawy, ma prawo po tych studiach rozpocząć kolejne bez wnoszenia opłat. Tak samo traktowane jest kontynuowanie studiów na studiach drugiego stopnia w sensie, że jeśli jesteś w trakcie magisterki w czasie wejścia w życie ustawy, możesz ją dokończyć i robić jeszcze jedną jako swoją pierwszą. Cytat ten nie znaczy, że studia II stopnia są kontynuacją I.

Na stronie: Zapytaj o reformę szkolnictwa wyższego- MNiSW także studia II stopnia są traktowane jak kontynuacja studiów I stopnia. I tak samo w treści ustawy.

kalina89 napisał:
Jestem ciekawa czy nie można Ministerstwa jakoś pociągnąć do odpowiedzialności za to, bo oznacza to, że ustawa jednak działa wstecznie, co jest sprzeczne z konstytucją.
Ustawa została już zgłoszona (i to dawno temu) do Trybunału Konstytucyjnego (wymieniono wobec niej całą listę zarzutów, ale nie jestem pewien, czy ten zarzut też się tam znalazł). Jednakże - niestety - Trybunał jakoś nie spieszy się zbytnio z rozpatrzeniem tego wniosku...

Przecież trybunał już dawno się tą sprawą zajął. Z rok temu. Zostało odrzucone. Ale powodów nie pamiętam. Bodajże o proceduralne chodziło. Teraz wisi tylko sprawa stypendiów.

Ostatnia edycja:
Kończę w tym roku studia licencjackie z języków, chciałabym kontynuować mgr na mojej uczleni, ale jednoczesnie zaczęc drugą mgr na innej , czy moge robic 2 mgr dziennie , bezplatnie ? dziekuje za odp.

Dostałam odpowiedź z ministerstwa dotyczącą mojego problemu. "Student, który rozpoczął studia stacjonarne w uczelni publicznej w roku akademickim 2011/2012 albo w latach następnych i po zaliczeniu jednego lub kilku semestrów przerwał studia, a następnie ponownie podjął studia na innym albo tym samym kierunku studiów, otrzyma limit punktów ECTS uprawniający go do korzystania z zajęć bez wnoszenia opłat, ale pomniejszony o wykorzystane już wcześniej punkty ECTS.

Ponadto, zgodnie z art. 170a ust. 2 ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym student ma prawo do uzyskania bez wnoszenia opłat do 30 dodatkowych punktów ECTS – które może wykorzystać na dodatkowej specjalności lub na zmianę kierunku studiów.

Student wskazuje wykorzystaną liczbę punktów ECTS w oświadczeniu studenta o spełnianiu warunków do podjęcia i kontynuowania studiów stacjonarnych w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat, którego wzór został określony w przepisach wydanych na podstawie art. 170a ust. 10 ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym.

Wysokość opłat ustalana jest odrębnie przez każdą uczelnię, z tym, że opłaty te nie mogą przekraczać kosztów ponoszonych w zakresie niezbędnym do uruchomienia i prowadzenia w danej uczelni studiów z uwzględnieniem kosztów przygotowania i wdrażania strategii rozwoju uczelni, w szczególności rozwoju kadr naukowych i infrastruktury dydaktyczno-naukowej, w tym amortyzacji i remontów.

Jednocześnie informuję, że opłaty wnosi się dopiero po wykorzystaniu całego limitu punktów ECTS, którymi się dysponuje.

Co do rezygnacji z pierwszego kierunku studiów w trakcie studiowania drugiego, uprzejmie informuję, że w opinii Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego istnieje możliwość bezpłatnego studiowania na kierunku studiów podjętym jako drugi (wymagającym wniesienia opłaty). Wynika to z przepisu art. 170a ust. 1 ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym, zgodnie z którym prawo do bezpłatnych studiów

nie wiąże się z pojęciem pierwszego czy drugiego kierunku studiów, ale limitem zajęć wyznaczonym w art. 164a.

Spowodowana takimi okolicznościami zmiana oświadczenia studenta przewidzianego w art. 170a ust. 9 ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym powinna skutkować rozwiązaniem umowy o odpłatności za studia, z uwagi na zawarcie jej w innym stanie faktycznym."

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć to w prostszych słowach, bo nie jestem pewna czy dobrze rozumiem. Proszę o pomoc

Możesz podać nazwisko osoby, która Ci odpisywała? Bo ja co pisze co Ministerstwa to mi odpisuje ta sama kobieta, nawet do niej dzwoniłam, ale ona nie rozmawia, tylko cały czas powtarza jedno zdanie tzn. taka jest decyzja Ministerstwa :D

A cd. interpretacji powyższego ,niestety nie pomogę, nie moja działka :-) Ale chętnie bym sama się dowiedziała, co tam pisze :-)

Wiem,że były już pytania odnośnie mojego przypadku,ale śledzę forum od jakiegoś pół roku i już wszystko mi się pomieszało,a rekrutacja tuż tuż,dlatego raz jeszcze Was zapytam:)

W roku akademickim 2012/2013 podjęłam studia na kierunku A. Pierwszy semestr mam zaliczony, a od roku 2013/2014 chciałabym się przenieść na kierunek B na innej uczelni.
Wiem, że jeśli zaliczę cały rok (drugą sesje) to będę musiała płacić za ECTS wykorzystane w drugim semestrze?
Ale co jeśli w sesji letniej nie zaliczę jednego przedmiotu? Czy to wystarczy? Chciałabym mieć możliwość podejścia do sesji poprawkowej we wrześniu gdybym ewentualnie się nie dostała na kierunek B.
Czyli nie zaliczam w czerwcu jednego przedmiotu, startuje na kierunek B, nie przyjmują mnie tam, poprawiam egzamin we wrześniu i nie ma problemu?
Albo nie zaliczam w czerwcu jednego przedmiotu, startuje na kierunek B, przyjmują mnie,rezygnuje z kierunku A i mogę studiować bez płacenia?

Za kazdy zaliczony przedmiot zabieraja ci punkty ects. nie wazne czy zakonczysz go egzaminem czy kolokwium. wiec jesli jednego nie zdasz to za niego ci nie zabiora punktow ale zabiora za wszystkie pozostale, ktore zaliczylas

Rozumiem. Ale jeśli nie zaliczę danego przedmiotu, czyli nie wyrobię odpowiedniej liczby ECTS potrzebnych do zaliczenia roku to przecież i tak mnie nie przepuszczą na kolejny rok jeśli nie złożę podania o warunek czyli koniec końców stracę status studenta.
Strasznie to bez sensu....

Chciałam raz jeszcze zapytać :Kończę w tym roku studia licencjackie z języków, chciałabym kontynuować mgr na mojej uczelni, ale jednoczesnie zaczęc drugą mgr na innej , czy moge robic 2 mgr dziennie , bezplatnie ? Muchas gracias !;-)

Witam,

Przeczytałam ostatnie 10 stron wątku. W roku 2010/2011 rozpoczełam studia licencjackie, które kończe w tym roku. Chciałam podjąć od roku 2013/14 dwa kierunki magisterskie, jednak z informacji zawartych w temacie wynika, że darmowo mogę podjąć tylko jeden, a dodatkowo, w mojej sytuacji, mogę podjąć darmowo jeszcze jeden licencjat. Czy dobrze rozumuję? Proszę o rozwianie moich wątpliwości. :)

Do tej pory myślałam, iż studia II stopnia traktowane są jako "jedne" ze studiami I, jednak z informacji, które tu znalazłam wynika, iż są to studia "oddzielne".

Napisałam maila do ministerstwa, jednak pewnie przyjdzie mi długo czekać na odpowiedź.

Reasumując, proszę raz jeszcze o rozwianie moich wątpliwości i odpowiedzi na powyższe pytania.

Pozdrawiam,
Studentka

płatny drugi kierunek sudiów stacjonarnych

Rozpoczęłam naukę na uczelni publicznej w roku akademickim 2012/13, jednak nie ukończyłam pierwszego semestru, zrezygnowałam z tego kierunku. Od przyszłego roku akademickiego chcę zacząć nowy, zupełnie inny kierunek na tej samej uczelni. Czy będę za niego płacić?

mam pytanie jak dodac pytanie blagam pomuzcie gdzie najpierw mam kliknąć gdy jastem w profilu??????????

Mam pytania w październiku 2013 roku wróciłam na studia po urlopie zdrowotnym, chciałabym zrezygnować z obecnego kierunku i pójść na inny ale nie wiem czy będę musiała za niego płacić. Jeżeli podejmuję studia w październiku 2013 roku i rezygnując ze studiów wybierając inny kierunek muszę za niego płacić ?
Proszę o odpowiedz.

studentka12321 napisał:
Witam,

Przeczytałam ostatnie 10 stron wątku. W roku 2010/2011 rozpoczełam studia licencjackie, które kończe w tym roku. Chciałam podjąć od roku 2013/14 dwa kierunki magisterskie, jednak z informacji zawartych w temacie wynika, że darmowo mogę podjąć tylko jeden, a dodatkowo, w mojej sytuacji, mogę podjąć darmowo jeszcze jeden licencjat. Czy dobrze rozumuję? Proszę o rozwianie moich wątpliwości. :)

Do tej pory myślałam, iż studia II stopnia traktowane są jako "jedne" ze studiami I, jednak z informacji, które tu znalazłam wynika, iż są to studia "oddzielne".

Napisałam maila do ministerstwa, jednak pewnie przyjdzie mi długo czekać na odpowiedź.

Reasumując, proszę raz jeszcze o rozwianie moich wątpliwości i odpowiedzi na powyższe pytania.

Pozdrawiam,
Studentka

Jestem w podobnej sytuacji jak ty, za darmo możesz zrobić tylko jedne studia uzupełniające magisterskie, drugie będą traktowane jak twój drugi kierunek i będą cię obowiązywały opłaty (chyba, że spełnisz kryteria do uzyskania stypendium rektora). Zamiast tego możesz chyba zacząć studia licencjackie.
Ja czekałam na odpowiedź z ministerstwa jakieś 2-3 tygodnie.

panna_zuzanna napisał:
Rozpoczęłam naukę na uczelni publicznej w roku akademickim 2012/13, jednak nie ukończyłam pierwszego semestru, zrezygnowałam z tego kierunku. Od przyszłego roku akademickiego chcę zacząć nowy, zupełnie inny kierunek na tej samej uczelni. Czy będę za niego płacić?

wioleetta napisał:
Mam pytania w październiku 2013 roku wróciłam na studia po urlopie zdrowotnym, chciałabym zrezygnować z obecnego kierunku i pójść na inny ale nie wiem czy będę musiała za niego płacić. Jeżeli podejmuję studia w październiku 2013 roku i rezygnując ze studiów wybierając inny kierunek muszę za niego płacić ?
Proszę o odpowiedz.

Wykorzystane punkty ECTS zostaną odliczone od waszej puli, za brakujące punkty zaczniecie płacić jak się wam skończy pula darmowych ECTS. Polecam lekturę samej ustawy: Organizacja studiów - Prawo o szkolnictwie wyższym - 2013 - Tekst jednolity - Prawo Legeo

nadal mam pewne wątpliwości co do drugiego kierunku studiów. W roku 2012/2013 podjęłam studia licencjackie,w roku 2013/2014 chciałabym podjąć kolejne studia licencjackie na tej samej uczelni. Czy w takim razie za kolejny kierunek muszę płacić?

Powrót