Witam
Po raz kolejny napiszę to, co pisałem już wielokrotnie w wątku poprzednim jak i w tym.
Otóż ustawa weszła w życie z dniem 1 października 2011 roku i od tego roku naliczane są punkty ECTS. W wyniku błędnego zapisu w ustawie można było jeszcze w roku akademickim 2012/2013 studiować tyle kierunków ile się chce. To był jednorazowy "bonus" wynikający z błędu ministerstwa.
Tak jak napisałem punkty ECTS są już rozliczane od 2011 roku - i osoby te by podjąć bezpłatne studia na drugim kierunku muszą już uzyskać stypendium rektora (z wyjątkiem szczęśliwców z roku 2012/2013).
Osoby, które rozpoczęły studia, skończyły je lub przerwały przed wejściem ustawy mają możliwość odpowiednio ich kontynuowania lub rozpoczęcia po wejściu ustawy bez żadnych opłat. Tak więc jeżeli rozpoczął ktoś studia licencjackie przed wejściem ustawy i kontynuuje je po wejściu ustawy - to może je ukończyć bezpłatnie i podjąć bez wnoszenia opłat za studia magisterskie. Czy studia magisterskie dla takich osób będą liczone jako ich pierwszy kierunek po wejściu ustawy? Wątpię - wszak osoba taka może podjąć całkowicie nowe studia na innym kierunku i będą wtedy to ich studia na pierwszym kierunku. Ale proszę o to się dowiadywać w ministerstwie. I nie wysyłajcie e-maili do losowo wybranej osoby z ministerstwa. Skoro jesteście tak zainteresowani tematem, to możecie poświęcić kilka chwil i zarejestrować się w serwisie EPUAP - z którego możecie wysłać oficjalne pismo do ministerstwa. Ma ono wtedy 30 dni na odpowiedź. Ja uzyskałem na swoje pytania odpowiedzi najpierw e-mailowo, później jednak wysłałem pismo z tej strony (epuap.gov.pl). Po upływie 30 dni nie dostałem odpowiedzi więc wysłałem ponowne pismo z żądaniem odpowiedzi w ustawowym terminie i ta była gotowa w kilka godzin. I tym oto sposobem mamy urzędowe pismo ze wszystkimi sygnaturami, które musi zawierać logiczne odpowiedzi, a nie kolejne sprzeczne informacje pani, której się wydaje...
Zadajcie sobie troszkę trudu i zapytajcie u źródła - wszak ilu użytkowników tyle może być opinii i interpretacji.
PS. Jeszcze mi się przypomniała kwestia stypendiów, otóż wszelakie stypendia należą się osobom, które nie ukończyły wcześniej żadnego kierunku studiów - jeżeli ukończyliście już jakieś studia - to stypendium wam się nie należy. Przykładowo kończąc studia magisterskie - nie macie już prawa do żadnej pomocy materialnej z uczelni, kończąc studia licencjackie możecie otrzymać jedynie pomoc finansową na kontynuacji studiów licencjackich, czyli studiach magisterskich.
I jeszcze jedno - jeżeli ktoś zada sobie trud i będzie chciał wysłać pismo do ministerstwa poprzez system EPUAP - to w tym wątku jest link do formularza na ich stronie - piszę o tym bo strasznie trudno go znaleźć na ich stronie - przynajmniej tak było kilka miesięcy temu...
Co do pytania powyżej - drugi kierunek studiów jest płatny bez względu na uczelnię, wydział, miasto... Drugi kierunek studiów to drugi kierunek studiów - nie ma znaczenia miejsce studiowania, czy to ta sama, czy tez inna uczelnia.
A tu odpowiedź na moje pytania:
Szanowny Panie,
Odpowiadając na pismo przesłane drogą elektroniczną uprzejmie wyjaśniam:
Ad 1 i 2. W związku z tym, że ustawa z dnia 18 marca 2011 r. o zmianie ustawy – Prawo o
szkolnictwie wyższym , ustawy o stopniach naukowych i tytule naukowym oraz stopniach i tytule w zakresie sztuki oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 84, poz. 455)weszła w życie 1 października 2011 r. osoby, które ukończyły studia pierwszego stopnia, studia drugiego stopnia lub jednolite studia magisterskie, bądź je przerwały przed 1 października 2011 r. lub kontynuowały w roku akademickim 2011/12 studia rozpoczęte przed 1 października 2011 r. mają również prawo do podjęcia studiów stacjonarnych w uczelni publicznej w roku akademickim 2013/2014 i następnych bez wnoszenia opłat. W związku z tym, podjęcie studiów w roku akademickim 2013/2014 i latach następnych będzie traktowane jako odbywanie studiów stacjonarnych w uczelni publicznej na pierwszym kierunku studiów.
Ad 3. Zgodnie z art. 184 ust. 5 świadczenia pomocy materialnej dla studentów nie przysługują studentowi, który po ukończeniu jednego kierunku studiów kontynuuje naukę na drugim kierunku studiów. Wyjątek stanowi kontynuowanie studiów po ukończeniu studiów pierwszego stopnia w celu uzyskania tytułu zawodowego magistra lub równorzędnego. Wówczas świadczenia pomocy materialnej studentowi przysługują, jednakże nie dłużej niż przez okres trzech lat.
Pomocy materialnej nie może otrzymać student, który ukończył już jeden kierunek studiów z tytułem zawodowym magistra lub równorzędnym oraz student, który po ukończeniu studiów pierwszego stopnia rozpoczął naukę na kolejnych studiach pierwszego stopnia. Przepis ten dotyczy również osób, które ukończyły studia przez dniem wejścia w życie nowych przepisów tj. dniem 1 października 2011 r. Natomiast osoby, które przed dniem wejścia w życie ustawy z jakiś powodów, przerwały studia stacjonarne w uczelni publicznej następnie ponownie je podejmą mogą się starać o świadczenia pomocy materialnej.
Z poważaniem
Marcin Czaja
Dyrektor
Departamentu Organizacji Szkolnictwa Wyższego,
Kontroli i Nadzoru