Płatny drugi kierunek studiów cz. II

• Autor wątku Autor wątku lupaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
drugie studia na PW 2013/14

Witam, Chciałbym poprosił o pomoc.

Rozpocząłem studia dzienne na UW w 2007 roku, które skończę pod koniec czerwa biezacego roku.

Czy mogę podjąć drugie studia dzienne (od zera, albo magisterskie) na drugim kierunku od semestru 2013/2014 na PW ?

Wiem, że obowiązuje obecnie ustawa, ale przecież prawo nie powinno dizałać wstecz. W trakcie moich studiów nikt nie mógł mi przecież zliczac punktów ects..

cCzu dobrze interpretuje ustawę ?

Kolejne pytanie, w którym momencie naliczan jest płatność ze te drugie studia ? W formularzu na PW nie ma zadnej opcji (juz studiowalem, bede placil) ? Zakladam, zee sie zapisze, odbiore indeks i to znacyz ze bede musial placic ? czy moze bede placil przed odbiorem indeksu > co jesli nie zaplace a odbiore indeks ? wysla komornika czy mnie tylko wyrzuca ?

Jeśli obecnie jest się na 2 roku studiów stacjonarnych I stopnia i w roku akademickim 2013/14 rozpocznie się 2 równoległe studia to czy jeśli pierwszy kierunek zakończy sie jedynie na poziomie licencjatu to czy za 2 kierunek płacić będzie się tylko przez rok czy już przez następne 3 lata ?

okej, a co z sytuacją, gdy załóżmy w tym roku słabo mi poszłą matura, więc wybieram się na kierunek inny niż planowałam. załóżmy, że wybieram się na UKSW na biologię, ale za rok będę chciała poprawić maturę i próbować swoich sił w rekrutacji na architekturę krajobrazu na SGGW. Wtedy muszę płacić za studiowanie tam jakbym była na niestacjonarnych, czy mam jakieś szanse na bezpłatne studiowanie?

w tym roku kończę studia licencjackie stacjonarne i chciałabym od razu zdawać na studia II stopnia też dziennie bezpłatne. wszystko byłoby ładnie, gdyby nie fakt, że będąc na 3 roku (czyli tym co właśnie kończę) wzięłam drugi kierunek licencjatu na innej uczelni (też stacjonarne, bezpłatne). i teraz mam problem, czy będę zmuszona płacić za magisterkę - bo to będę moje drugie studia, ale z drugiej strony to jest moje prawo jakie daje mi państwo, że mogę zrobić I i II stopień bezpłatnie. i czy w takim razie będę musiała musiał płacić za kolejne pozostałe 2 lata mojego drugiego licencjatu? zaczęłam studia gdy były jeszcze bezpłatne i nie chcę z nich rezygnować a wiem, ze raczej nie będę w 10% najlepszych studentów, aby otrzymać stypendium rektora.

niech mnie ktoś oświeci, bo panie w dziekanacie nie potrafią jasno odpowiedzieć mi na pytanie. powiedziały tylko, że będę musiała płacić za ten licencjat jeśli podejmę te studia od tego roku od 1 semestru. ale przecież ja już mam zaliczony pierwszy rok.

na stronach uczelnianych też żadnych sprecyzowanych odp nie ma :wow:

Znalazłem potwierdzenie mojej ostatniej wypowiedzi: studia jed. mgr to inne studia niż mgr 2 stop. http://takdladsm.blogspot.com/p/blog-page_13.html
Choć może to zależeć od konkretnej uczelni... gdzieś tak czytałem...

Oprócz tego taki sam zapis w jednym miejscu ustawy znaczy co innego w drugim miejscu, dziwne to jest (pyt 8 ):
FAQ | Parlament Studentów Rzeczypospolitej Polskiej
Tylko dlaczego mnisw nie chce aby tak było?

PS: Skoromna opinia: Ciekawe co taki student sobie myśli jak sobie czyta pierwszy raz w życiu ustawę - wlasnie o szkolnictwie wyższym. W niej napisali co innego niż chcieli, tlumacza sie inaczej pisząć że "w ich opini", nie daja odpowiedzi - jak ktoś ma planowąć swoje życie, jak chce zacząć od studiów a tak na prawdę nie wie na czym stoi, to jest co najmniej dziwne. Daje to niezłą opinię o naszych urzędnikach i to głównie w głowach ludzi młodych, zainteresowanych tym tematem.

Ostatnia edycja:
Dzień dobry,

ukończyłam studia I stopnia rozpoczęte w r. ak. 2009/2010, następnie zaczęłam studia magisterskie z tego samego kierunku - jestem pod koniec 1. semestru. Niestety uczelnia nie spełniła moich oczekiwań, dlatego chcę ją zmienić.

Wydaje mi się, że będę mogła studiować za darmo, bo jeśli dobrze rozumiem - ta magisterka jest traktowana jako mój pierwszy kierunek, zatem nawet ewentualne wykorzystanie 30 ECTS nie jest problemem. Pytanie jednak, czy - rezygnując z obecnego kierunku i dostając się na ten sam, ale na innej uczelni - dalej będę mieć prawo do otrzymywania stypendium?

Bo w zasadzie znalazłam coś takiego:
"5. Studentowi, który po ukończeniu jednego kierunku studiów kontynuuje naukę
na drugim kierunku studiów, nie przysługują świadczenia, o których
mowa w art. 173, chyba że kontynuuje on studia po ukończeniu studiów
pierwszego stopnia w celu uzyskania tytułu zawodowego magistra lub równorzędnego,
jednakże nie dłużej niż przez okres trzech lat."

Oznaczałoby to, że mogę dostać stypendium? Bo obecny kierunek przerywam i nie będzie on kontynuowany równolegle z tym drugim. To zresztą byłoby bez sensu, bo to ten sam kierunek, tylko na innej uczelni i z osobną rekrutacją (nie ma możliwości przeniesienia się - kierunki nie idą równolegle, tylko z pół roku różnicy czasu). Zatem skoro nie kończę 1. magisterki, tylko zmieniam ją na inną, to chyba to nieprzysługiwanie stypendium mnie nie dotyczy?

Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.

Ostatnia edycja:
hmm ciezko znaleźć kompletne informację. Większość wiadomości dotyczy 'nowych studentów'.... Według mojej interpretacji wszyscy, którzy rozpoczeli studia do roku akademickiego 2010/2011 (i raczej 2011/2012) ustawa w trakcie poprzenich studiów nie obowiązuje. Podjęcia nowych studiów w rozumieniu ustawy oznacza pierwsze studia, w ktorych licza sie ECTSy.....

Inaczej prawo działłoby wstecz, co nie ma prawa bytu...

... tez zaraz skoncze studia, zapisuje sie normalnie na druga pokrewna mgr i tyle.

Chyba nikt jeszcze nie zapytał, co w przypadku, kiedy będąc na płatnych studiach, nie będę ich opłacał? Czy uczelnia może ściągnąć ze mnie pieniądze, czy po prostu zostaję wtedy wyrzucony ze studiów?

A co to w ogóle tak naprawdę oznacza "drugi kierunek studiów"? Bo jakoś ustawa tego nie definiuje.

Czy na przykład, jeśli Kowalski rozpocznie kierunek A i zrezygnuje po semestrze (nie zaliczy żadnego przedmiotu), a potem rozpocznie kierunek B, to czy to jest "drugi kierunek"?
Czy też może Kowalski może w ten sposób co semestr zmieniać kierunek studiów i odbywa się to bez żadnych konsekwencji?

Ok. A więc przeczytałam cały ten wątek i większość poprzedniego. Kończę teraz studia lic. rozpoczęte w roku 2010/2011 i chcę iść na drugi stopień (2013/2014). Dodatkowo chciałabym pójść także na studia inżynierskie od tego roku (2013/2014). Czy mogę tak zrobić? Do tej pory myślałam, że
a) studia II stopnia będą traktowane jako kontynuacja a dopiero studia inż. zjadają punkty.
lub b) studia magisterskie zjadają punkty za magisterkę, a studia inż. będą zjadać za pierwszy stopień
Po przeczytaniu tego wątku mam jeszcze większy mętlik w głowie, bo jak widzę ile osób tyle opinii, a także tyle odpowiedzi od ministerstwa.
Moje pytanie jest takie: czy macie może jakieś nowe wieści w tej sprawie II stopnia? Czy liczą się jako pierwsze studia, czy jako kontynuacja(?) . I czy mogę zacząć studia inż. bezpłatnie? Jak widzę to nie tylko mój problem...

Co z osobami, które studiują na I stopniu i chcieliby się zapisać jeszcze na studia II stopnia (studiowanie naraz I i II stopnia różnych kierunków) - to jest też objęte opłatą?

anka789 napisał:
Ok. A więc przeczytałam cały ten wątek i większość poprzedniego. Kończę teraz studia lic. rozpoczęte w roku 2010/2011 i chcę iść na drugi stopień (2013/2014). Dodatkowo chciałabym pójść także na studia inżynierskie od tego roku (2013/2014). Czy mogę tak zrobić? Do tej pory myślałam, że
a) studia II stopnia będą traktowane jako kontynuacja a dopiero studia inż. zjadają punkty.
lub b) studia magisterskie zjadają punkty za magisterkę, a studia inż. będą zjadać za pierwszy stopień
Po przeczytaniu tego wątku mam jeszcze większy mętlik w głowie, bo jak widzę ile osób tyle opinii, a także tyle odpowiedzi od ministerstwa.
Moje pytanie jest takie: czy macie może jakieś nowe wieści w tej sprawie II stopnia? Czy liczą się jako pierwsze studia, czy jako kontynuacja(?) . I czy mogę zacząć studia inż. bezpłatnie? Jak widzę to nie tylko mój problem...

Pod koniec kwietnia wysłałem maila w tej sprawie do ministerstwa (przez formularz na stronie). Do tej pory nie otrzymałem odpowiedzi. Być może wciąż się nad nią zastanawiają.

Przepraszam, że tak od razu z pytaniem, ale przeraża mnie ilość stron tego wątku, nie jestem w stanie przebrnąć przez wszystko nawet używając opcji 'szukaj', aby spróbować znaleźć odpowiedź na moje pytanie (być może głupie).

Obecnie studiuję wieczorowo (a więc za studia płacę) na UW (kończę drugi rok licencjatu), czy jeśli równolegle chciałbym rozpocząć w przyszłym roku akademickim studia stacjonarne licencjackie to obowiązywałaby mnie odpłatność za studia (za ten 'nowy' kierunek oczywiście)?

Aha, i studiowałem już stacjonarnie w latach 2009-2011, nie ukończyłem studiów ('rzuciłem' je w maju 2011) .

Ostatnia edycja:
Dołączam się do dyskusji :)

Przejrzałem wszystkie strony tego wątku i powiem szczerze, że faktycznie sprzeczność opinii różnych osób jest wielka. Zarejestrowałem się na tej stronie ePUAP i postanawiam wysłać oficjalne pismo do ministerstwa i poczekać na odpowiedź. A ciekawe brzmienie znowelizowanej ustawy ma art. 99 ust. 1a pkt. 1:
"1a. Do studentów studiów stacjonarnych, o których mowa w ust. 1 pkt 1a, nie zalicza się:
1) studentów, którzy po ukończeniu studiów pierwszego stopnia kontynuują studia do
uzyskania tytułu magistra lub równorzędnego;"

ust. 1 pkt 1a:
"1. Uczelnia publiczna może pobierać opłaty za świadczone usługi edukacyjne
związane z:
1a) kształceniem studentów na studiach stacjonarnych, jeżeli są to ich studia na drugim lub
kolejnym kierunku studiów w formie stacjonarnej;"

Czy nie jest więc tak, że jeśli podejmujesz studia drugiego stopnia nawet na drugim kierunku i kolejnym to nie wnosisz opłat? No bo z tego by wynikało, że każde studia, których wynikiem jest uzyskanie tytułu magistra, są kontynuacją studiów pierwszego stopnia. Czyli jeden licencjat za darmo, a magisterskich nieskończenie wiele? :)

Teraz jeszcze sobie podstawiłem wszystko, tak jakby to był jeden zapis (połączyłem te wszystkie zapisy w jeden tekst) i wyszło tak:

"Do studentów studiów stacjonarnych, od których uczelnia publiczna może pobierać opłaty za świadczone usługi edukacyjne związane z kształceniem studentów na studiach stacjonarnych, jeżeli są to ich studia na drugim lub
kolejnym kierunku studiów w formie stacjonarnej, nie zalicza się studentów, którzy po ukończeniu studiów pierwszego stopnia kontynuują studia do uzyskania tytułu magistra lub równorzędnego."

Połączenie art.99 ust. 1 pkt 1a) i art.99 ust.1a pkt 1.

Proszę o komentarze. Dla mnie ten zapis jasno mówi, że za studia magisterskie uczelnia nie może pobierać opłat :)

robomanus napisał:
Teraz jeszcze sobie podstawiłem wszystko, tak jakby to był jeden zapis (połączyłem te wszystkie zapisy w jeden tekst) i wyszło tak:

"Do studentów studiów stacjonarnych, od których uczelnia publiczna może pobierać opłaty za świadczone usługi edukacyjne związane z kształceniem studentów na studiach stacjonarnych, jeżeli są to ich studia na drugim lub
kolejnym kierunku studiów w formie stacjonarnej, nie zalicza się studentów, którzy po ukończeniu studiów pierwszego stopnia kontynuują studia do uzyskania tytułu magistra lub równorzędnego."

Połączenie art.99 ust. 1 pkt 1a) i art.99 ust.1a pkt 1.

Proszę o komentarze. Dla mnie ten zapis jasno mówi, że za studia magisterskie uczelnia nie może pobierać opłat :)

Hmm...to chyba zależy od tego, jak rozumieć sformułowanie "do uzyskania tytułu magistra lub równorzędnego"...
Ale ja mam następujące pytanie: co się dzieje w przypadku, w którym ustawa jest niedoprecyzowana? Na przykład brak jest definicji "drugiego kierunku studiów", tak jak w tym przypadku? Bo co to w ogóle znaczy "drugi kierunek studiów"? Drugi rozpoczęty?
Jeśli drugi rozpoczęty, to wówczas ktoś, kto rzucił studia po semestrze (bez zaliczeń) i podejmuje potem kolejny kierunek, to to jest jego drugi kierunek?

Witam, mam pewien problem odnośnie pojęcia rozpoczęcia drugiego kierunku. Od października 2012 studiuje kierunek A, teraz po sesji letniej, wiem, iż część przedmiotów zostanie mi na wrzesień, w związku z czym jest możliwość, że odpadnę. Nie chciałbym zostać na lodzie, w związku z czym chciałbym przystąpić do rekrutacji teraz na innej uczelni na kierunek B. Chciałbym uniknąć płacenia, stąd moje pytanie: od kiedy jest się studentem 2 kierunków?
Jestem oficjalnie studentem 1 kierunku, to stanę sie studentem 2 kierunków w momencie, podpisania umowy, przyjęcia na studia czy złożenia papierów?

Jestem w podobnej sytuacji. Niestety płacić będziemy tak czy tak - w razie rezygnacji i przyjęcia na nowy kierunek i tak trzeba zapłacić za wykorzystane do tej pory punkty (więc trzeba przemyśleć, czy w ogóle warto zaliczać kolejne przedmioty). Teoretycznie przy rekrutacji trzeba zaznaczyć, że studiuje się obecnie na innym kierunku/uczelni i tak samo przy składaniu dokumentów w oświadczeniu. Jak dla mnie sensowne byłoby po prostu zmienić te oświadczenie w momencie rezygnacji/odpadnięcia z 1 kierunku. Do tego dochodzi jeszcze kwestia dodatkowych 30 punktów - pytanie czy można je też wykorzystać na 2 kierunku (tak naprawdę jedynym, ale dopiero od października). Nawet w dziekanatach nie wiedzą jak to jest. MNiSW na maile nie odpisuje, po prostu bajzel na kółkach!

Nie orientowałem się nawet, że trzeba zapłacić za wykorzystane pkty ECTS. Czyli jak zaliczyłem 1 semestr na tym moim kierunku A - 30pkt i teraz zaliczę wszystko oprócz tego 1 obligatoryjnego przedmiotu - 25 pkt; to w razie rezygnacji i podjęcia kierunku B muszę zapłacić za 55 pkt ECTS? czyli praktycznie parę tysięcy złoty, tak?

Powrót