Płatny drugi kierunek studiów cz. II

• Autor wątku Autor wątku lupaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Hej, przejrzałam wiele postów ,ale nie znalazłam sytuacji podobnej do mojej.
W 2008 roku zaczełam jednolite studia 5,5 letnie kończe je dokładnie w 2014 roku w lutym. W miedzyczasie bodajże na 3 roku trzeba bylo podpisac umowe ,iż jest to moj 1 kierunek studiów ze wzgl.na stypendia.
Teraz wpadł mi temat medycyny ludzkiej , chcialabym je zacząc w 2014/2015 roku. Studia zaczelam przed ustawa, kończe po jej wejsciu. Rozumiem ze ten drugi kierunek bedzie płatny?a moze bezplatny? Ponieważ medycyna to drogie studia zastanawiam sie czy byłaby calkowicie platna czy czesciowo jesli punkty naliczaja sie od 4 roku? Bardzo prosze o odpowiedz i pozdrawiam:)

Budowniczy102 napisał:
Nie orientowałem się nawet, że trzeba zapłacić za wykorzystane pkty ECTS. Czyli jak zaliczyłem 1 semestr na tym moim kierunku A - 30pkt i teraz zaliczę wszystko oprócz tego 1 obligatoryjnego przedmiotu - 25 pkt; to w razie rezygnacji i podjęcia kierunku B muszę zapłacić za 55 pkt ECTS? czyli praktycznie parę tysięcy złoty, tak?

30 punktów mamy dodatkowo, więc za 25. Dzisiaj dzwoniłem do biura rekrutacji i podobno to obowiązuje także jeżeli rozpocznie się drugi kierunek. Stawka za 1 pkt. to prawdopodobnie w zależności od uczelni 50-100zł (z wyjątkiem medycyny itp.). Inna sprawa - jeżeli braknie Ci tylko 5 punktów, nie możesz wziąć warunku?

Jeszcze jedna ciekawostka :)
Otóż uczelnia zwykle prowadzi studia stacjonarne i niestacjonarne. Te drugie z zasady są zawsze płatne, ale co ciekawe ich koszt jest dużo tańszy od płatnych stacjonarnych! Właśnie to obczaiłem na swojej uczelni :) Więc skoro można zdawać na studia niestacjonarne, to czemu nie, skoro koszt tych studiów jest o parę tysięcy złotych na semestr tańszy.

Zależy od uczelni. U nas chyba jest to różnica kilku-kilkunastu procent na korzyść niestacjonarnych. Jeżeli mówimy o zmianie kierunku, to będzie tylko 1 czy 2 semestry do zapłacenia więc znowu nie taka różnica. Nie każdy też chce studiować w weekendy, a i papierek teoretycznie gorszy.

A ja mam takie pytanie:
W tym roku rozpoczełam studia na jednym z uniwersytetów, jednak chciała bym zmienic kierunek rezygnujac z poprzedniego (zrezygnowałam przed sesją na 1szym roku). Czy w takiej sytuacji bede musiała płacić po zmianie kierunku czy nie?

przebrnęłam przez wątek, ale chyba nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.

A mianowicie, w roku 2012/13 rozpoczęłam studia na dwóch kierunkach (A i B). Jednak postanowiłam poprawiać maturę. No i się udało, ale chyba nie do końca mam powody do radości :/. Chodzi o to, że chciałabym 'zamienić' kierunek A na pokrewny (C; część przedmiotów mogę przepisać). No i tu pojawia się moje pytanie: za co będę musiała płacić, jeśli zdecyduję się iść na C ? (bo podejrzewam, że będę musiała :< ).

Czy będę musiała zapłacić za wykorzystane przeze mnie punkty ECTS w tym roku akademickim?

Czy będzie to traktowane jako trzeci kierunek, pomimo że z jednego zrezygnuję?

I czy ma znaczenie, czy zrezygnuję z kierunku A (ewentualnie A i B) PRZED przyjęciem mnie w tym roku na kierunek C ?

Baaardzo proszę o odpowiedź.

Od Ministerstwa nie dostałam odpowiedzi, a zadzwonić będę mogła dopiero w poniedziałek.

Witam,
W 2009 roku rozpocząłem studia 1 stopnia stacjonarne na Politechnice. W Lutym 2013r. obroniłem inżyniera i złożyłem papiery na studia magisterskie. Dostałem możliwość pracy przez następne miesiące i nie podjąłem tych studiów. Teraz chciałbym zacząć studia od nowa(słaby wcześniejszy kierunek), 1 stopnia stacjonarne na Politechnice na innym kierunku. Czy w takim przypadku, te moje nowe studia, nowy kierunek miałbym płatny ? Musiałbym za nie płacić ? Wiem, że weszła ustawa odnośnie studiowania dwóch kierunków.

altó napisał:
A ja mam takie pytanie:
W tym roku rozpoczełam studia na jednym z uniwersytetów, jednak chciała bym zmienic kierunek rezygnujac z poprzedniego (zrezygnowałam przed sesją na 1szym roku). Czy w takiej sytuacji bede musiała płacić po zmianie kierunku czy nie?
Jeśli zrezygnowałaś przed sesją po pierwszym semestrze to masz czyste konto i nie musisz płacić. Jeśli przed drugą sesją to zapłacisz za wykorzystane punkty, z tym że 30 jest gratis. Więc jak nie zaliczyłaś teraz żadnego przedmiotu to też nie zapłacisz, ale te darmowe punkty przepadną.
Kasia__ napisał:
A mianowicie, w roku 2012/13 rozpoczęłam studia na dwóch kierunkach (A i B). Jednak postanowiłam poprawiać maturę. No i się udało, ale chyba nie do końca mam powody do radości :/. Chodzi o to, że chciałabym 'zamienić' kierunek A na pokrewny (C; część przedmiotów mogę przepisać). No i tu pojawia się moje pytanie: za co będę musiała płacić, jeśli zdecyduję się iść na C ? (bo podejrzewam, że będę musiała :< ).
Czy będę musiała zapłacić za wykorzystane przeze mnie punkty ECTS w tym roku akademickim?
Czy będzie to traktowane jako trzeci kierunek, pomimo że z jednego zrezygnuję?
I czy ma znaczenie, czy zrezygnuję z kierunku A (ewentualnie A i B) PRZED przyjęciem mnie w tym roku na kierunek C ?
Ja to rozumiem tak - jak zrezygnujesz z obu kierunków to płacisz za tyle punktów ile wykorzystałaś na kierunkach A i B. Natomiast jeśli zrezygnujesz z jednego z nich to C będzie traktowany jako drugi kierunek i za niego będą opłaty.

Przewertowałem ale nadal nie wiem.
Moja sytuacja.
studia A 2006-2011 (obroniony MGR - 2011)

studia B 2010/2011 zaliczone 2 semestry, w roku 2011/2012 - urlop dziekański, 2012/2013 - rezygnacja

studia C 2012/2013 zaliczony 1 semestr, teraz chcę zrezygnować aby rozpocząć:

studia D 2013/2014 - czy za niego będę musiał płacić, jeśli byłby to mój jedyny kierunek i nie przekroczę 180 punktów ECTS?
Dziękuję za pomoc

Witam,
jestem studentem niestacjonarnym w uczelni publicznej. W rekrutacji na rok 2013/2014 chciałbym się zapisać dodatkowo na inne studia, na innej uczelni publicznej ale tym razem stacjonarne.
Tutaj pojawia się pytanie, czy przy takich okolicznościach muszę płacić za drugi kierunek?
Z góry dziękuję i pozdrawiam

Bardzo prosze ,aby ktoś odpowiedział na mój post- zależy mi na dość dokładnej i kompetentnej odpowiedzi

@wojtecki93 jeśli byłoby tak jak mówisz, to nie jest ostatecznie tak źle. To znaczy, jeśli zrezygnuję z jednego, a ten nowy jest traktowany jako drugi. Zawsze można walczyć stypendium.

Mam nadzieję, że nie będzie tak, że muszę płacić za wykorzystane ECTS + za drugi kierunek.

Jutro dzwonię do ministerstwa, więc (mam nadzieję) wszystko się wyjaśni.

@Kasia__ nie powinni liczyć 2 razy, bo przecież tak czy tak określona ilość punktów przysługuje.

Napisz, jak się czegoś dowiesz w ministerstwie :)

Moje pytanie jest takie: rozpocząłem studia I stopnia w roku akademickim 2010/2011. Teraz je kończę i chciałbym kontynuować je (ta sama uczelnia/ten sam kierunek) jako studia II stopnia. Oprócz tego chciałbym zacząć inne studia I stopnia.
Czy w związku z tym, że tak jakby zacznę nowe studia (II stopień) to za te, które chciałbym rozpocząć od przyszłego roku będę musiał płacić?

II kierunek czy to I

Witam,

Jest wiele nie jasności teraz jeśli chodzi o ten II kierunek studiów więc miałbym pytanie. Otóż jestem studentem I roku na jednej z politechnik i krótko mowiąc chcialbym zmienić uczelnie. Chcąc uczestniczyć w tegorocznej rekrutacji muszę wybrać (na innej uczelni) czy to będzie I czy II kierunek i tutaj pojawia sie moją wątpiliwość. W przypadku dostania się na tą inną uczelnie od razu bym zrezygnował z mojego dotychczasowego Kierunku( Ten kierunek na który bym sie dostał byłby moim Jedynym oraz oczywiscie I Kierunkiem) - Tak więc, w rekrutacji powiennem zaznaczyć I kierunek czy może jednak II bo jakby nie patrzeć jestem studentem na uczelni publicznej? Czy zaznaczając I kierunek będąc już własnie studentem nie zostanę pominięty w rekrtuacji z tego o to powodu >? I nie straciłęm żadnych pktów ECTS w I semestrze. Mam nadzieję żę ktoś będzie potrafił rozwiać moje wątpliwości ;)

Rok temu podjąłem darmowe studia na uczelni publicznej jednak zamiar studiowania tamtego kierunku szybko zniknął w związku z czym nie zużyłem żadnego ECTSU, bo nie podszedłem do zaliczenia żadnego przedmiotu. Mam rozumieć, że mogę teraz podjąć kolejne studia, również za darmo, tak? I czy teoretycznie możliwe jest robienie tego w nieskończoność? Tj. chodzenie na studia rok w rok i niezaliczanie żadnego przedmiotu i pula ECTSÓW, które można zużyć pozostaje bez zmian to można być na studiach za darmo?

Witam ja również mam pytanie bo naprawdę można się juz pogubić. W roku 2011/2012 rozpocząłem studia na kierunku biotechnologia-licencjat. Jeżeli w tym roku zrezygnował bym z tego kierunku i dostał się na kierunek chemia analityczna-licencjat to czy tek kierunek rozpoczęty w tym roku będzie płatny dla mnie?

Witam,

W 2011 zaczęłam studia magisterskie na kierunku A. W 2013 chce zacząc studia magisterskie na kierunku B- tak wiem musze placić. Moje pytanie brzmi: Czy będę zwolniona z opłaty jeśli będę w tych 10 % najlepszych pomimo tego, że stypednium rektora nie bedzie mi przyszłigować bo już jedne studia magisterskie skończyłam? Z góry dziękuje za odpowiedź

Niestety tak, wczoraj rozmawiałam z działem kształcenia na moim uniwerku. Na dzień dzisiejszy nawet osoba świeżo po maturze zaczynająca dziś studia ma gwarantowany bezpłatny tylko licencjat za mgr juz musi płacić. No chyba, że babka była niedouczona

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ja też mam przypadek na który nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Mianowicie w październiku 2008 rozpocząłem studia licencjackie na uczelni prywatnej, które ukończyłem z dniem 15 lipca 2011. Od października 2011 roku rozpocząłem studia magisterskie na uczelni publicznej. Bronił będę się po wakacjach więc studentem mogę pozostać do maksymalnie 31 października 2013. Chciałbym, jednak zapisać się jeszcze na jedne studia II stopnia na uczelnię publiczną od 1 października 2013. Rekrutacje trwają do połowy lipca. Czy w mojej sytuacji mogę podjąć drugie, darmowe studia magisterskie?

to_j napisał:
Moje pytanie jest takie: rozpocząłem studia I stopnia w roku akademickim 2010/2011. Teraz je kończę i chciałbym kontynuować je (ta sama uczelnia/ten sam kierunek) jako studia II stopnia. Oprócz tego chciałbym zacząć inne studia I stopnia.
Czy w związku z tym, że tak jakby zacznę nowe studia (II stopień) to za te, które chciałbym rozpocząć od przyszłego roku będę musiał płacić?

Odpowiem sobie sam. Może komuś to pomoże.
Dostałem odpowiedź od dziekana ds. studenckich uczelni na której chciałbym podjąć II kierunek:

Jeżeli zamierza Pan podjąć studia II stopnia na kierunku, który właśnie Pan kończy, nie ma tu mowy o drugim kierunku studiów, gdyż jest to inny poziom kształcenia.

W Pana przypadku może Pan również podjąć kształcenie w roku akademickim 2013/14 na studiach I stopnia bez odpłatności za drugi kierunek studiów, gdyż ustawa zawierająca zapis o odpłatności za drugi kierunek studiów, obowiązuje od 1 października 2011 roku.

Powrót