Płatny drugi kierunek studiów cz. II

• Autor wątku Autor wątku lupaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
to_j napisał:
W Pana przypadku może Pan również podjąć kształcenie w roku akademickim 2013/14 na studiach I stopnia bez odpłatności za drugi kierunek studiów, gdyż ustawa zawierająca zapis o odpłatności za drugi kierunek studiów, obowiązuje od 1 października 2011 roku.

No nie wiem, to jest sprzeczne z wieloma podobnymi sprawami w tym temacie...
Moja sytuacja jest jeszcze prostsza, w skrócie:

2009-2013 studia I stopnia inżynierskie
2013/14 - rozpoczęcie studiów I stopnia licencjackich

Z postu to_j wynika, że ten drugi kierunek liczy się jako pierwszy i jest bezpłatny, ponieważ poprzedni został rozpoczęty przed 1 października 2011?

PRYWATNA UCZELNIA

Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi odnośnie tego czy muszę płacić za drugi kierunek na uczelni publicznej pomimo tego, że studiuję swój pierwszy na uczelni prywatnej?
Teoretycznie byłby to mój piewrszy kierunek na uczelni publicznej.

Zna ktoś odpowiedź? Albo jak można się tego dowiedzieć? Wydałam już mnóstwo kasy na prywatną uczelnię i jeśli mam teraz płacić za publiczną to zrezygnuję.

DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDŹ

niff napisał:
PRYWATNA UCZELNIA

Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi odnośnie tego czy muszę płacić za drugi kierunek na uczelni publicznej pomimo tego, że studiuję swój pierwszy na uczelni prywatnej?
Teoretycznie byłby to mój piewrszy kierunek na uczelni publicznej.

Zna ktoś odpowiedź? Albo jak można się tego dowiedzieć? Wydałam już mnóstwo kasy na prywatną uczelnię i jeśli mam teraz płacić za publiczną to zrezygnuję.

DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDŹ

W tej sytuacji nie są pobierane opłaty. Państwo finansuje jeden kierunek studiów, za poprzedni płaciłaś, więc teraz możesz studiować na uczelni publicznej za darmo. Ten zapis o opłatach za drugi kierunek nie obejmuje studiów za które już płacimy sami - niestacjonarnych, szkoły prywatne itp

A jak jest w przypadku wzięcia urlopu dziekańskiego na pierwszym kierunku? Wtedy drugi kierunek jest pełnopłatny? Przecież będąc na dziekance nie zużywam punktów ECTS ...

A co jeśli licencjat zrobiłem na uczelni prywatnej a SUM na publicznej i chciałbym iść na rugi kierunek SUM na publicznej uczelni? Do tej pory państwo zapłaciło mi za 2 lata studiów...

Hej :)
Chciałam się upewnić, czy dobrze rozumiem. Jeżeli nie, to bardzo proszę abyście mnie oprawili. Z góry dziękuję bardzo! :)

Jeżeli rozpoczęłam studia przed październikiem w 2012/2013 i kontynuuje je przez 2 lata (czyli jeszcze przyszły rok), to czy jeśli zrezygnuję po dwóch latach na tym kierunku i rozpocznę nowe studia (z tego wychodzi, że 2014/2015), to będę płaciła jakby za 1,5 roku studiów tego drugiego kierunku?

to_j napisał:
Odpowiem sobie sam. Może komuś to pomoże.
Dostałem odpowiedź od dziekana ds. studenckich uczelni na której chciałbym podjąć II kierunek:

Jeżeli zamierza Pan podjąć studia II stopnia na kierunku, który właśnie Pan kończy, nie ma tu mowy o drugim kierunku studiów, gdyż jest to inny poziom kształcenia.

W Pana przypadku może Pan również podjąć kształcenie w roku akademickim 2013/14 na studiach I stopnia bez odpłatności za drugi kierunek studiów, gdyż ustawa zawierająca zapis o odpłatności za drugi kierunek studiów, obowiązuje od 1 października 2011 roku.
Fajnie - ale nie wiadomo, czy każda uczelnia będzie interpretować to w taki sposób. I też nie do końca wiadomo, czy to by się tyczyło także sytuacji, w której najpierw kończysz studia II stopnia, a dopiero potem podejmujesz ten nowy I stopień.

W oświadczeniu studenta (np. tutaj: http://bip.us.edu.pl/sites/bip.us.edu.pl/files/prawo/po201111_01.pdf ) napisane jest:

Odnośnie punktu 1) "Wypełnia student, który podjął w uczelni studia stacjonarne [...] i dla którego są to pierwsze studia stacjonarne w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat na określonym poziomie kształcenia, na które otrzymał do wykorzystania liczbę punktów ECTS [...]"
Skoro po raz pierwszy od wejścia reformy w życie podejmujesz studia na tym poziome kształcenia (na I stopniu), to to by oznaczało, że wypełniasz wówczas punkt 1 i za studia nie płacisz.

Ale z drugiej strony przy punkcie 4) jest napisane: "Wypełnia student, który jest absolwentem studiów drugiego stopnia albo jednolitych magisterskich, które były jego pierwszym kierunkiem [...]". Więc z tego wynikałoby z kolei - skoro jesteś absolwentem, to wypełniasz punkt 4.

Czyli - podsumowując - weźmy następującą sytuację:
* studia I stopnia rozpoczęte przed wejściem reformy w życie (np. październik 2008 )
* podjęcie ich kontynuacji na II stopniu już po wejściu reformy (np. luty 2012 )
* podjęcie studiów I stopnia od października 2013

Jeśli uznamy, że ta kontynuacja to pierwszy kierunek, to wówczas należałoby wypełnić zarówno 1. jak i 4. punkt w oświadczeniu.

Jeśli ktoś chce je podjąć natomiast w trakcie tych studiów II stopnia, to wówczas jednocześnie 1. i 3. punkt.
I w związku z tym, jest to w myśl ustawy jednocześnie Twój pierwszy, jak i drugi kierunek studiów.
Dziwne, prawda?

Witajcie. Znajduję się w następującej sytuacji:
2008/09 - rozpocząłem studia pierwszego stopnia, które ukończyłem w roku 2010/11.
2011/12 - rozpocząłem studia drugiego stopnia

W czerwcu tego roku uzyskałem absolutorium, pracę magisterską bronił będę w niedalekiej przyszłości. Chciałbym dowiedzieć się, czy któraś z poniższych możliwości pozostaje dla mnie bezpłatna:

a) Podjęcie innych studiów drugiego stopnia.
b) Podjęcie studiów inżynierskich pierwszego stopnia.

Nie ukrywam, że lektura ścian tekstu na tym i innych forach trochę zakręciła mi w głowie :) Byłbym ogromnie, ale to ogromnie wdzięczny za odpowiedź!

Z góry dzięki, Michał

Witam,
mam pytanie i bardzo proszę o odpowiedź.

w roku 2010/2011 rozpoczęłam studia licencjackie na kierunku A, które właśnie ukończyłam.
w roku 2011/2012 rozpoczęłam drugie studia licencjackie na kierunku B.

Jeśli teraz chcę iść na studia magisterskie, to aby nie wnosić opłat za studia muszę kontynuować kierunek A, czy mogę rozpocząć studia magisterskie na kierunku C?

brzyt napisał:
Witajcie. Znajduję się w następującej sytuacji:
2008/09 - rozpocząłem studia pierwszego stopnia, które ukończyłem w roku 2010/11.
2011/12 - rozpocząłem studia drugiego stopnia

W czerwcu tego roku uzyskałem absolutorium, pracę magisterską bronił będę w niedalekiej przyszłości. Chciałbym dowiedzieć się, czy któraś z poniższych możliwości pozostaje dla mnie bezpłatna:

a) Podjęcie innych studiów drugiego stopnia.
b) Podjęcie studiów inżynierskich pierwszego stopnia.

Nie ukrywam, że lektura ścian tekstu na tym i innych forach trochę zakręciła mi w głowie :) Byłbym ogromnie, ale to ogromnie wdzięczny za odpowiedź!

Z góry dzięki, Michał

Od ponad roku próbuję to ustalić, poświęciłem już na to wiele godzin, ale mi się nie udało. Napisałem tez do Ministerstwa, ale bez odpowiedzi. Jeśli chcesz, to możesz spróbować napisać do nich przez E-puap. Tylko, że wówczas chyba trzeba uzyskać profil zaufany (czyli chyba trzeba przejechać się do urzędu). No i nie wiem, jaki rodzaj wiadomości wówczas wybrać (może "Inne" i wpisać "Pytanie"?).

syriusz89 napisał:
Od ponad roku próbuję to ustalić, poświęciłem już na to wiele godzin, ale mi się nie udało. Napisałem tez do Ministerstwa, ale bez odpowiedzi. Jeśli chcesz, to możesz spróbować napisać do nich przez E-puap. Tylko, że wówczas chyba trzeba uzyskać profil zaufany (czyli chyba trzeba przejechać się do urzędu). No i nie wiem, jaki rodzaj wiadomości wówczas wybrać (może "Inne" i wpisać "Pytanie"?).

czekając na obrót sprawy, obserwuję dyskusję na forum. Jestem w takiej sytuacji jak Ty syriusz89. i tak z ciekawości zapytam, bierzesz w końcu udział w rekrutacji?

swoją drogą ktoś był w dziekanacie pierwszej uczelni zapytać o liczbę zużytych ECTS skoto twierdzą, że w ogóle dostaliśmy ten kredyt ECTS?

student89 napisał:
czekając na obrót sprawy, obserwuję dyskusję na forum. Jestem w takiej sytuacji jak Ty syriusz89. i tak z ciekawości zapytam, bierzesz w końcu udział w rekrutacji?

swoją drogą ktoś był w dziekanacie pierwszej uczelni zapytać o liczbę zużytych ECTS skoto twierdzą, że w ogóle dostaliśmy ten kredyt ECTS?
Mój kolega pytał się, jak wyglądałaby u niego sytuacja z drugim kierunkiem studiów (to ta sama uczelnia i ma sytuację podobną do mojej), ale w dziekanacie sami nie do końca wiedzieli. Nie, na chwilę obecną nie biorę jednak udziału w rekrutacji.

A tak w ogóle to istnieje możliwość, że w systemie USOS mogą ECTSy być zużyte, nawet jeśli byłoby to niezgodne z ustawą.

Witam, czytałam w kilku wątkach ale nie jestem pewna czy mogę się do tego odnieść. W roku 2010/2011 i 2011/2012 studiowałam na WUM studia dzienne I stopnia. Zrezygnowałam w maju, nie kończąc drugiego roku. Teraz, po roku przerwy chciałabym iść na SGGW na nowy kierunek, studia dzienne I stopnia. Czy ustawa mnie już obowiązuje? Czy będę musiała płacić za studia? Bardzo proszę o pomoc bo się zestresowałam.

Zgubiłem się w tym wszystkim, dlatego z góry przepraszam, że zadaję pytanie.
W roku akademickim 2010/2011 rozpocząłem studia jednolite magisterskie 5-letnie
W tym roku akademickim 2013/2014 chcę rozpocząć kolejny kierunek na studiach jednolitych magisterskich, kontynuując kierunek rozpoczęty wcześniej.

Cytując informację z pierwszej strony
"Osoby, które rozpoczęły studia na pierwszym kierunku przed wejściem ustawy, mogą je ukończyć bez pobierania jakichkolwiek pieniędzy bez względu który to kierunek studiów. Dodatkowo osoby takie według nowej ustawy mają prawo do podjęcia darmowych studiów w kolejnych naborach - wcześniej ukończone studia, czy też studia rozpoczęte przed wejściem ustawy nie konsumują limitu punktów przyznanego wraz z wejściem ustawy."

Czy w takim układzie mogę je spokojnie zacząć i nie będę ponosił żadnych opłat z tego tytułu?
Proszę o odpowiedź, bo trochę się zestresowałem czytając rozbieżne informacje.

Ustawa napisał:
Art. 99 ust 1 pkt 1a Uczelnia publiczna może pobierać opłaty za świadczone usługi edukacyjne
związane z kształceniem studentów na studiach stacjonarnych, jeżeli są to ich studia na
drugim lub kolejnym kierunku studiów w formie stacjonarnej.
Ust. 2 pkt 1 Do studentów studiów stacjonarnych, o których mowa w ust. 1 pkt 1a, nie zalicza
się studentów, którzy po ukończeniu studiów pierwszego stopnia kontynuują
studia do uzyskania tytułu magistra lub równorzędnego.
Zrobiłem licencjat na uczelni X na kierunku Y. Na jego podstawie dostałem się na kierunek Z na uczelni A. Nie obroniłem pracy magisterskiej w terminie i zostałem skreślony z listy studentów. Czy gdybym poszedł teraz na studia drugiego stopnia na kierunek Y na uczelni X, to byłaby to kontynuacja studiów do uzyskania tytułu magistra, czy też to kontynuowanie już mi wyczerpało na uczelni A? Dodam, że kierunki X i Z są pokrewne, ale rekrutacja na kierunek Z odbyła się na podstawie egzaminu wstępnego bez konieczności posiadania dyplomu licencjata z akurat tej dziedziny nauki.

Ostatnia edycja:
Dodam, że magisterkę na kierunku Z rozpocząłem w 2010 roku, więc chyba nie liczy się do limitu punktów ETCS, a zostałem skreślony w 2013 roku.

I jeszcze takie pytanie - czy coś by zmieniło to, gdybym obronił się we wrześniu?

Ostatnia edycja:
Właśnie zaliczyłam pierwszy rok studiów, ale chcę zmienić kierunek na inny. Mam w związku z tym pytanie czy, przed tym jak zawiozę dokumenty na nową uczelnie muszę złożyć rezygnację z kierunku pierwszego? Nie chcę aby uznano nowy kierunek jako ten drugi - w sensie płatny. Pytam bo mam tylko trzy dni na zawiezienie dokumentów a moja Pani dziekan wzięła sobie wolne i nie wiem co robić. Pomóżcie

@ania_ach zapytaj na nowej uczelni. Ja w podobnej sytuacji planuję nie rezygnować teraz tylko we wrześniu, teoretycznie powinna wystarczyć zmiana oświadczenia po rezygnacji z 1 kierunku. Zdaje się, że w tej ustawie jest napisane, że można sobie wybrać który kierunek jest traktowany jako pierwszy.

Inna rzecz, jeśli zaliczyłaś pierwszy rok to pewnie masz 60 ECTS, więc niestety za 30 z nich i tak będziesz musiała zapłacić.

Powiem, że Pani Minister Barbara Kudrycka z Platformy Obywatelskiej obłudnie wprowadza studentów w błąd twierdzeniem
uczelnia nie pobiera opłat na pierwszym roku drugiego kierunku studiów. - Student ma prawo do bezpłatnego podjęcia studiów na drugim kierunku.

Proszę czytać ustawę http://www.nauka.gov.pl/fileadmin/u...orma/20110523_USTAWA_z_dnia_27_lipca_2005.pdf
Przepis prawny:
Art. 170a 3. Student lub absolwent pierwszego kierunku studiów stacjonarnych w uczelni
publicznej ma prawo podjąć studia na drugim kierunku studiów stacjonarnych w uczelni
publicznej bez wnoszenia opłat.
4. Do kontynuowania studiów bez wnoszenia opłat w kolejnym roku studiów, o których
mowa w ust. 3, ma prawo student, który w poprzednim roku studiów spełnił kryteria, o
których mowa w art. 181 ust. 1, z uwzględnieniem art. 174 ust. 4.
5. Student, który na pierwszym roku studiów, o których mowa w ust. 3, nie spełnił
kryteriów, o których mowa w art. 181 ust. 1, obowiązany jest wnieść opłaty za pierwszy rok
studiów, zgodnie z umową, o której mowa w art. 160 ust. 3, i na zasadach określonych przez
senat, o których mowa w art. 99 ust. 3.
7. Uprawnienie, o którym mowa w ust. 3, jest jednorazowe.

Wnioski:
Drugi kierunek jest co do zasady płatny, bezpłatny może być tylko wtedy gdy jesteś w 10% najlepszych.
Niby nie płacisz za naukę w trakcie pierwszego roku, opłata naliczana jest wstecz za pierwszy rok na drugim roku. Czyli minister tu kłamie za co należy POdziękować...

Powrót