A
aukcjusz
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 13
GreenPapaya napisał:Nie zadawajcie takich pytań w nadziei, że ktoś Wam pozytywnie odpowie. Sprawa jest prosta - ostatnim rokiem do podjęcia drugiego kierunku studiów był rok akademicki 2011/2012. I tym razem nie ma mowy o jakiejś zmianie, czy niejasnych interpretacjach umowy.
Pociesze Was jednak[/U][/U]UAM jest jedyną uczelnią, gdzie także w tym roku można jeszcze podjąć studia na drugim kierunku bezpłatnie. Możecie tam zadzwonić. Ta informacja jest w uchwale senatu (Dla Kandydata-> Opłaty) i jest pewna. Dopiero od roku akademickiego 2013/2014, który się zbliża będą naliczać kierunku, jako pierwszy drugi itd. W tym roku ich nie interesuje jeszcze jakie kto ma tytuły i ile kierunków ukończył.
Od razu wyprowadzę Was z błędu, jeśli myślicie, że coś podobnego jest lub będzie przyjęte na innych uczelnia. Otóż nie. Każda uczelnia jest autonomiczna i tylko UAM na swoją odpowiedzialność przyjął taką uchwałę.
To nie odpowiada na moje pytanie.
Mianowicie, jak wygląda sytuacja gdy ktoś podejmie studia a po 2-3 miesiącach stwierdzi, że to nie dla niego i zrezygnuje przed pierwszą sesją.
Z tego co mi wiadomo- nie podszedł do sesji, nie zużył ECTS które są konsumowane gdy się "zaliczy" dany przedmiot.
Inna sprawa- dla osób które dopiero po sesji stwierdzają, że dany kierunek jest nie dla nich- miało być nadmiarowe 30PKT ECTS które pozwalałyby zrezygnować z kierunku pierwotnego i podjąć inny bez żadnych opłat.
Wydaje mi się, że siejecie panikę, bo znam osoby ktore od 2012/2013 podejmowały studia, rezygnowały przed sesją zimową i podejmowały kolejne na sesji letniej z których również rezygnowały przed sesją, a teraz znowu podjęły studia, jako że na żadnym z poprzednich kierunkow nie zużyły ECTS nikt im żadnych opłat nie naliczył