Płatny drugi kierunek studiów cz. II

• Autor wątku Autor wątku lupaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
anka789 napisał:
A co powiecie na to?
Oficjalne info od Pani minister to W KOŃCU coś pewnego tylko czy rozwiewa wszystkie wątpliwości?
Student może bezpłatnie zacząć drugi kierunek - barbara kudrycka list bezpłatny drugi kierunek rozpoczęcie kontynuacja najlepsi studenci - Studia

Dziękuję za tak dobre wieści! :D
Bardzo się cieszę, że pani Minister (w końcu, bo w końcu, ale lepiej późno niż wcale) postanowiła się jednak tym zająć :D Zmieniłem swoje zdanie o niej na trochę lepsze :P

rrrym napisał:
Powiem, że Pani Minister Barbara Kudrycka z Platformy Obywatelskiej obłudnie wprowadza studentów w błąd twierdzeniem
[...]
Niby nie płacisz za naukę w trakcie pierwszego roku, opłata naliczana jest wstecz za pierwszy rok na drugim roku. Czyli minister tu kłamie za co należy POdziękować...
No nie do końca. Tzn. masz rację odnośnie tego płacenia, ale to jest również zawarte w artykule, który przytoczyła anka789. ("Jeśli natomiast na kolejnym roku studiów nie osiągnie tak dobrych wyników, za ten okres będzie zobowiązany do odpłatności."). Gdzie tu więc jest wprowadzanie w błąd? :P Oczywiście, poczuć wprowadzonymi się w błąd mogą Ci, którzy nie przeczytali uważnie całego artykułu. Sam chciałem na początku o tym napisać, ale zauważyłem, że w dalszej części artykułu to już jest, czyli ok :P
Swoją drogą, teraz już wiem, skąd się biorą te stwierdzenia, że PO ciągle kłamie :P

Mnie natomiast najbardziej i tak cieszy ten fragment:

"Należy także wyjaśnić, że student który w roku akademickim 2011/2012 został przyjęty na studia drugiego stopnia będzie mógł ponadto podjąć inne studia, także pierwszego stopnia i nie wnosić za nie opłat." :)

Jakby co, to jest oficjalny dokument z MNiSW, który można wziąć ze sobą, idąc do dziekanatu uczelni :)

syriusz89 napisał:
("Jeśli natomiast na kolejnym roku studiów nie osiągnie tak dobrych wyników, za ten okres będzie zobowiązany do odpłatności."). Gdzie tu więc jest wprowadzanie w błąd?
Opłata zostanie naliczona za "ten okres" oraz za semestr drugiego rok, tu też się zapomniała Minister Kudrycka napisać.
Przypomina, że uczelnia nie pobiera opłat na pierwszym roku drugiego kierunku studiów. - Student ma prawo do bezpłatnego podjęcia studiów na drugim kierunku. Uprawnienie do bezpłatnego kontynuowania studiów na drugim kierunku będą mieli jednak studenci, którzy po ukończeniu pierwszego roku tych dodatkowych studiów będą spełniali kryteria do ubiegania się o stypendium rektora dla najlepszych studentów – czytamy w liście minister nauki.
Ten fragment wprowadza w błąd, jak nawet sam zauważyłeś. Wiem, że dalej w nieco zawoalowany sposób są prostowane te twierdzenia, ale to oświadczenie ma wyjaśniać sytuację, a nie ją gmatwać. 90% studentów zapłaci za pierwszy rok, a tu mają dowiedzieć się, że NIBY na pierwszym roku nie ma opłat. Tak, tak Pani Minister zapomniała od razu podać, że tylko dla 10%, co najwyżej dowiedzą się tego z rachunku za studia na drugim roku.
Przyjmijmy dla dobra dyskusji, że PO zawsze mówi prawdę.*

*- trzeba jedynie znaleźć gwiazdkę i czytać to co napisano drobnym druczkiem, jak w umowach firmy kogucik...

rrrym napisał:
Opłata zostanie naliczona za "ten okres" oraz za semestr drugiego rok, tu też się zapomniała Minister Kudrycka napisać.

Ten fragment wprowadza w błąd, jak nawet sam zauważyłeś. Wiem, że dalej w nieco zawoalowany sposób są prostowane te twierdzenia, ale to oświadczenie ma wyjaśniać sytuację, a nie ją gmatwać. 90% studentów zapłaci za pierwszy rok, a tu mają dowiedzieć się, że NIBY na pierwszym roku nie ma opłat. Tak, tak Pani Minister zapomniała od razu podać, że tylko dla 10%, co najwyżej dowiedzą się tego z rachunku za studia na drugim roku.
Przyjmijmy dla dobra dyskusji, że PO zawsze mówi prawdę.*

*- trzeba jedynie znaleźć gwiazdkę i czytać to co napisano drobnym druczkiem, jak w umowach firmy kogucik...

To się nazywa prezentowanie starannie wyselekcjonowanych faktów :D I to jest chyba normalne (a przynajmniej popularne) w polityce, mediach i wszelkiego rodzaju debatach.
No może masz w tym trochę racji, ale trzeba uważać, żeby nie zrobił się z tego polityczny offtop :P

Prosiłabym bardzo o pomoc, bo już z różnymi dziakanatami omawiałam tę sprawę i każdy mówi inaczej... A ja już sama nie wiem, sprawa wygląda tak:
- 2010 zaczęłam studia licencjackie na kierunku biologia - w 2013 skończyłam licencjatem, i rekrutuje się w 2013/2014 na magisterskie z biologii - są one bezpłatne.
- w 2011 rozpoczęłam dietetykę na innej uczelni, i w związku z tym, że ustawa wchodziła 1października, również te studia kontynowałam bezpłatnie (nie ukończyłam pierwszego roku, przerwałam z powaznych przyczyn)
- czy jeśli podjęłabym studia inżynierskie w 2013/2014, to czy to byłoby traktowane jako drugi kierunek? Czy w związku z tym że ustawa weszła po podjęciu moich studiów, to mam czyste konto i mogę je zacząc i studiowac bezpłatnie?
Proszę o pomoc... i dziękuję z góry

Witam potrzebuję dość szybkiej pomocy, opisze mój przypadek:

- w roku akademickim 2011/12 rozpocząłem licencjat z administracji i mam zamiar na licencjacie poprzestać
- w tym roku 2013/14 podejmuje studia jednolite 5-letnie magisterskie z prawa

Moje pytanie brzmi: będę musiał płacić 5 lat? Czy 3 za zużyte ects z licencjatu na adminie? Bo panie w dziekanacie same nie do końca ogarniają.

Prosze o pomoc.

Ostatnia edycja:
Hej!

Proszę o rozjaśnienie mi następującej kwestii:

W roku 2011 uzyskałam stopień licencjata na kierunku A. Później kontynuowałam ten sam kierunek na studiach drugiego stopnia. W tym roku kończę studia 2. stopnia i początkiem października (2013) mam obronę pracy mgr. Jednocześnie dostałam się dziś na studia stacjonarne 1. stopnia na kierunku B (cały czas na tej samej uczelni). Czy w przypadku, kiedy w trakcie roku akademickiego uznam, że nie podołam, albo nie zaliczę sesji zimowej, to płacę za ten semestr?

Bardzo proszę o szybką odpowiedź.

siemonowna napisał:
Czy w przypadku, kiedy w trakcie roku akademickiego uznam, że nie podołam, albo nie zaliczę sesji zimowej, to płacę za ten semestr?
Pani Minister nie wyjaśniła? Płacisz gdy nie jesteś w 10% najlepszych.

Niekoniecznie. Według mnie bardziej ma tu chyba zastosowanie twierdzenie, że ci którzy zaczęli studia w roku 2011/2012 nie płacą za kolejny kierunek.

No właśnie, dlatego chcę się upewnić, bo coś takiego obiło mi się o uszy. Czy pod nazwą "drugi kierunek" mam rozumieć kierunek studiowany równolegle z innym? Bo jeśli tak, to co w przypadku zakończenia jednego i rozpoczęcia następnego? To też jest nazywane "drugim kierunkiem"?

Chyba ministerstwo w końcu postanowiło się zabrać za odpowiadanie na pytania. Wklejam moje pytanie i odpowiedź może komuś się przyda:
"Mam pytanie w związku z reformą. W roku 2010/2011 rozpoczęłam studia na kierunku X, które oczywiście były nieodpłatne. Czy jeśli będę je kontynuować od roku 2013/2014 (tzn. pójdę na II stopień) to czy te studia będą się liczyły jako mój pierwszy kierunek studiów, który już konsumuje mi punkty ECTS? Pytam ponieważ chciałabym rozpocząć także w tym samym roku studia inżynierskie i nie wiem czy mogę to zrobić nieodpłatnie ( a kiedyś gdzieś natrafiłam na informację, że kontynuowanie studiów to także studia drugiego stopnia i o ile I stopień rozpoczęło się przed dniem wejścia w życie ustawy to te studia nie konsumują limitu punktów)."
Odpowiedź z ministerstwa:
"W opisanej sytuacji w przypadku podjęcia przez Panią studiów stacjonarnych drugiego stopnia będzie pani mogła również podjąć studia stacjonarne pierwszego stopnia. Jeżeli jednak rozpocznie Pani te studia już po uzyskaniu tytułu magistra, będą one traktowane jako drugi kierunek studiów i będą podlegały przepisom o odpłatności na zasadach ogólnych. Kluczowy jest przepis art. 99 ust. 1a ustawy - Prawo o szkolnictwie wyższym, który wskazuje że każdy student może kontynuować studia do uzyskania tytułu magistra."

anka789 napisał:
Chyba ministerstwo w końcu postanowiło się zabrać za odpowiadanie na pytania. Wklejam moje pytanie i odpowiedź może komuś się przyda:
"Mam pytanie w związku z reformą. W roku 2010/2011 rozpoczęłam studia na kierunku X, które oczywiście były nieodpłatne. Czy jeśli będę je kontynuować od roku 2013/2014 (tzn. pójdę na II stopień) to czy te studia będą się liczyły jako mój pierwszy kierunek studiów, który już konsumuje mi punkty ECTS? Pytam ponieważ chciałabym rozpocząć także w tym samym roku studia inżynierskie i nie wiem czy mogę to zrobić nieodpłatnie ( a kiedyś gdzieś natrafiłam na informację, że kontynuowanie studiów to także studia drugiego stopnia i o ile I stopień rozpoczęło się przed dniem wejścia w życie ustawy to te studia nie konsumują limitu punktów)."
Odpowiedź z ministerstwa:
"W opisanej sytuacji w przypadku podjęcia przez Panią studiów stacjonarnych drugiego stopnia będzie pani mogła również podjąć studia stacjonarne pierwszego stopnia. Jeżeli jednak rozpocznie Pani te studia już po uzyskaniu tytułu magistra, będą one traktowane jako drugi kierunek studiów i będą podlegały przepisom o odpłatności na zasadach ogólnych. Kluczowy jest przepis art. 99 ust. 1a ustawy - Prawo o szkolnictwie wyższym, który wskazuje że każdy student może kontynuować studia do uzyskania tytułu magistra."

A ja bym podchodził sceptycznie do tej odpowiedzi.
Bo gdyby w ten sposób rozumieć zapis "każdy student może kontynuować studia do uzyskania tytułu magistra", to wówczas Ci, którzy uzyskali tytuł magistra 10 lat temu, dziś - podejmując studia - podejmowaliby wówczas drugi kierunek. A wszyscy wiemy, że - mimo iż takie osoby są magistrami - to mogą dziś podjąć studia i będzie to ich pierwszy kierunek studiów.
Zakładam, że odpowiedź na to pytanie nie została udzielona przez system E-PUAP (czyli nie jest to oficjalne pismo urzędowe), lecz przez mail lub formularz "Zapytaj o reformę szkolnictwa wyższego" (czyli otrzymujemy wówczas - jak to ktoś wcześniej użył takich słów - "mail z dowolną odpowiedzią"?).

Nie, nie. Tutaj Pani odnosi się konkretnie do MOJEGO przypadku. Chodzi o to, że jak w tym roku zacznę studia magisterskie (czyli to będzie mój pierwszy kierunek blablabla...) to wtedy po ich ukończeniu będę traktowana jako absolwent - bo zaczęłam te studia w roku 2013/2014 a nie dlatego że w ogóle mam tytuł magistra. Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłam... ;)

anka789 napisał:
Nie, nie. Tutaj Pani odnosi się konkretnie do MOJEGO przypadku. Chodzi o to, że jak w tym roku zacznę studia magisterskie (czyli to będzie mój pierwszy kierunek blablabla...) to wtedy po ich ukończeniu będę traktowana jako absolwent - bo zaczęłam te studia w roku 2013/2014 a nie dlatego że w ogóle mam tytuł magistra. Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłam... ;)

No tak...ale Ty kontynuujesz (na II stopniu) studia rozpoczęte przed wejściem w życie ustawy. A jeśli kontynuujesz studia rozpoczęte przed wejściem w życie ustawy, to one nie zjadają limitu ECTS...
A potem moim zdaniem możesz rozpocząć nowe studia i powinny one być traktowane w myśl ustawy jako Twój pierwszy kierunek.
Pojawił się argument, że przeszkodą jest tutaj tytuł magistra - że jeśli go masz, to nie możesz już kontynuować studiów.
To, że studia możesz kontynuować aż do uzyskania tytułu magistra można rozumieć na 2 sposoby:

Sposób 1) Chodzi o to, że studia II stopnia nie są traktowane jak drugi kierunek, lecz jako kontynuacja studiów I stopnia i możesz je w ten sposób kontynuować przez całe studia (czyli aż uzyskasz tytuł magistra).

Dodam, że ja jestem zwolennikiem właśnie takiej interpretacji.

Sposób 2) Możesz kontynuować studia, o ile nie masz już tytułu magistra.

Jeśliby w taki sposób to interpretować (a na to wskazuje wypowiedź pani, która Ci odpisała) to wówczas:

Po 1. Magistrzy przed-ustawowi mają "przechlapane" (studia, które podejmą, będą ich drugim kierunkiem) - a jak powszechnie wiadomo, nie jest to prawda (jestem tego niemal pewien).
Po 2. Gdy uzyskasz tytuł magistra, nie będziesz już mogła bezpłatnie kontynuować tych studiów I stopnia (czyli de facto darmowy byś miała tylko jeden semestr - co najwyżej).

Zatem wobec interpretacji tego zapisu na drugi sposób byłbym bardzo sceptyczny...

Wiesz, ja oczywiście mogę się tutaj mylić. Ale ta pani, która Ci odpisała - również...zwłaszcza, jeśli to nie było oficjalne pismo urzędowe z ministerstwa.

Witam.

Bardzo proszę o pomoc, bo żadna z zapytanych przeze mnie osób nie była w stanie mi pomóc.

W przyszłym roku akademickim kończę jeden kierunek na polibudzie. Tam zrobiłem inżynierkę oraz płatną magisterkę, gdyż w 'międzyczasie' rozpocząłem też farmację. Tam skończyłem drugi rok.

Teraz gryzie mnie lekarski, czy będzie On dla mnie płatny?

Czyli na chwilę obecną sytuacja wygląda tak, że osoby które zaczęły studia 1 października 2011 (rok studiów 2011/2012) mają prawo do podjęcia jeszcze jednego bezpłatnego kierunku studiów?

Witam.
A taka sytuacja: rok temu podjęłam naukę, po 2 miesiącach stwierdziłam że to nie dla mnie i zrezygnowałem nie zaliczając niczego przed 1 sesją.
W tym roku chciałam rozpocząć inne studia do których wydaje mi się że lepiej się nadaję.
Czy mam do tego prawo? Grożą mi jakieś konsekwencje?
Przecież dużo ludzi rezygnuje przed zakończeniem semestru ze studiów, bo stwierdzają że wybrany kierunek był nie dla nich.
Co w tej sytuacji?

Dzisiaj otrzymałem odpowiedź od Zespołu Praw Studenta na temat komunikatu minister Kudryckiej a dokładnie fragmentu: Należy także wyjaśnić, że student który w roku akademickim 2011/2012 został przyjęty na studia drugiego stopnia będzie mógł ponadto podjąć inne studia, także pierwszego stopnia i nie wnosić za nie opłat.

Oto ona: Rozmawialiśmy z pracownikami Działu Nauczania na temat fragmentu, który zacytowałeś. Jest on uznawany za błąd osoby sporządzającej ów komunikat zamieszczony na stronie Ministerstwa, gdyż nie ma dla niego uzasadnienia i jest on sprzeczny ze stanowiskiem, że po wejściu w życie nowelizacji ustawy, a więc od 1 października 2011 roku student ma prawo do bezpłatnego studiowania na jednym kierunku. Drugi kierunek może natomiast tylko podjąć bezpłatnie, ale czy będzie zwolniony z opłaty za niego dowie się dopiero po ukończeniu I roku. Wygląda to więc w praktyce tak, że student rozpoczyna studia i studiuje na I roku II kierunku nie wnosząc opłaty i jeśli po roku okaże się, ż nie jest wśród 10% najlepszych studentów, będzie musiał zapłacić za I i II rok studiów II stopnia. Takie stanowisko zostało wyrażone w całym komunikacie poza tym jednym fragmentem, który jest sprzeczny z resztą.

Także już nie wiem co o tym wszystkim myśleć, a koniec rekrutacji się zbliża...

przebrnęłam przez kilkanaście(dziesiąt?) stron wątku ale dalej nie jestem pewna.

w tym roku skończyłam studia licencjackie na kierunku x (2010-2013) od przyszłego roku akademickiego (2013-2014) chcę jednocześnie podjąć studia magisterskie na dwóch kierunkach: kontynuacja x oraz dodatkowo y. czy za drugi kierunek magisterki muszę zapłacić?

Nie zadawajcie takich pytań w nadziei, że ktoś Wam pozytywnie odpowie. Sprawa jest prosta - ostatnim rokiem do podjęcia drugiego kierunku studiów był rok akademicki 2011/2012. I tym razem nie ma mowy o jakiejś zmianie, czy niejasnych interpretacjach umowy.
Pociesze Was jednak[/U][/U] :-) UAM jest jedyną uczelnią, gdzie także w tym roku można jeszcze podjąć studia na drugim kierunku bezpłatnie. Możecie tam zadzwonić. Ta informacja jest w uchwale senatu (Dla Kandydata-> Opłaty) i jest pewna. Dopiero od roku akademickiego 2013/2014, który się zbliża będą naliczać kierunku, jako pierwszy drugi itd. W tym roku ich nie interesuje jeszcze jakie kto ma tytuły i ile kierunków ukończył.

Od razu wyprowadzę Was z błędu, jeśli myślicie, że coś podobnego jest lub będzie przyjęte na innych uczelnia. Otóż nie. Każda uczelnia jest autonomiczna i tylko UAM na swoją odpowiedzialność przyjął taką uchwałę.

Może to komuś pomoże. Dostałem w końcu odpowiedź mailową z ministerstwa.

Pytanie brzmiało:

"Jestem studentem WAT od 2007 roku. Dwa lata temu ukończyłem studia inżynierskie, poczym podjalem nauke na studiach magisterskich (2010). Zamierzam obronic 'magistra' we wrześniu 2013 roku. Czy w związku z podjęciem studiów odpowiednio sześć i trzy lata temu obowiązuje mnie nowa ustawa ? Czy moge wziac udzial w rekrutacji na bezplatne studia licencjackie lub magisterskie ?"

Odpowiedź:

Szanowny Panie,

w opisanej sytuacji, studia stacjonarne w uczelni publicznej, które zamierza Pan podjąć, będą Pana bezpłatnym kierunkiem studiów
.

Z poważaniem

p. xxxx

Ekspert
Samodzielne stanowisko do spraw skarg, wniosków
i postępowań wyjaśniających

Departament Organizacji Szkolnictwa Wyższego, Kontroli i Nadzoru

Powrót