Płatny drugi kierunek studiów cz. II

• Autor wątku Autor wątku lupaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
hxst napisał:
Witam serdecznie.

Chcę się tylko upewnić, że dobrze rozumiem przepis:

studiowałem kierunek A I st. stacjonarnie 2008/09 - 2009/10 - 2010/11;
studiowałem kierunek A II st. stacjonarne 2011/12 - 2012/13;
studiowałem kierunek B I st. niestacjonarnie 2010/11 - 2011/12 - 2012/13.

Rozumiem, że bezpłatnie mogę podjąć studia II st. stacjonarne (kontynuacja kierunku B), a każde kolejne studia stacjonarne będą płatne?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Będzie to drugi kierunek w rozumieniu ustawy.

anna/anna napisał:
Czy oba kierunki będę mogła studiować bezpłatnie? Nawet w przypadku rozpoczęcia studiów magisterskich z rocznym opóźnieniem?

Jeden z tych kierunków będzie traktowany jako drugi w rozumieniu ustawy

Ostatnia edycja:
Witam, moja sytuacja przedstawia się tak:
skończyłam studia licencjackie A
skończyłam w tym roku 2012/2013 studia mgr A
Czy zaczynając studia mgr na kierunku B w tym roku czyli 2013/2014 będę musiala za nie zapłacić?

Dzwoniłam do dziekanatu, Panie jeszcze nie wiedzą,dzwoniłam do działu rekrutacji Pan mówi że chyba tak ale żeby dzwonić do Dziekanatu. A kolezanka (ma taka sama sytuacje) dzwonila do Działu rekrutacji i powiedzieli jej że nie będzie musiała płacic bo płaci się za drugi kierunek kiedy studiuje się równoczesnie dwa ale że do konca nie wiedzą ;/ Proszę o odpowiedz !!!!!

Studia licencjackie rozpoczęcie w semestrze 2008/2009 zakończone w roku 2011
studia mgr rozpoczęcie semestr 2011/2012 zakończenie 2013

Kolejne studia rozpoczęte w roku 2013/14 będą drugim kierunkiem w rozumieniu ustawy

W roku akademickim 2011/12 ukończyłem studia niestacjonarne I stopnia na kierunku A, natomiast w roku akademickim 2012/13 rozpocząłem studia stacjonarne na kierunku B. Czy jeśli teraz chciałbym rozpocząć studia II stopnia na kierunku A w systemie stacjonarnym, jednocześnie kontynuując studia na kierunku B, to czy ponosiłbym opłaty?

Witam,
Mam trochę skomplikowaną sytuację ze wzgl. na finanse, a w związku z tym pytanie:

Rozpoczęłam pierwszy kierunek A w 2012r.
Rozpoczynam drugi kierunek B w 2013.

1. Czy mogę zamienić je miejscami tak żeby płacić za kierunek A? (np.poprzez podanie, ponieważ B jest dużo droższy)

2. Czy jeżeli bym zrezygnowała z kierunku A, to czy będę musiała płacić za B? (czy np. trzeba by dokonać najpierw zamiany która jest opisana w pkt.1, a potem zrezygnować)

Dzień dobry, ja mam jeszcze inną sytuację.

W latach 2008-2011 (od semestru 2008/2009 do semestru 2010/2011) studiowałem kierunek A stacjonarnie na uczelni niepublicznej, uzyskałem tytuł licencjata - studia I stopnia.

W latach 2011-2013 (od semestru 2011/2012 do semestru 2012/2013) studiowałem kierunek A (ten sam) stacjonarnie na uczelni publicznej, tej jesieni będę bronił pracy - są to studia II stopnia.

Chciałbym podjąć studia stacjonarne II stopnia na innym kierunku - B, jednak nie wiem, czy będzie to drugi kierunek według ustawy.

Czy ktoś zaznajomiony z przepisami mógłby mi pomóc?

Odnośnie tego, czy studia II stopnia są kontynuacją studiów I stopnia:

Generalnie problem polega na tym, że ludzie z Ministerstwo sami sobie nawzajem przeczą, więc trzeba po prostu drążyć ten temat. Wygląda na to, że nie wypracowali chyba jeszcze jasnego stanowiska. Ja tym bym to rozstrzygnął na korzyść studentów...(czyt. wyborców)

czy student, który podjął studia stacjonarne na uczelni publicznej w 2011/2012 i uzyska tytułu licencjata w 2014 roku oraz rezygnuje z kontynuacji wybranego kierunku na studiach magisterskich, może bezpłatnie rozpocząć studia stacjonarne I stopnia na innym (drugim rozpoczynanym) kierunku?

Moja sytuacja wygląda następująco:
-studiowałem 1 rok na studiach stacjonarnych licencjackich (rok akademicki 2012-2013) i wykorzystałem 61 darmowych punktów ECTS
-dostałem się na wydział lekarski na 1 rok studiów jednolitych magisterskich (rok akademicki 2013-2014)

W związku z tym mam 2 pytania:
1. Załóżmy, że decyduję się na przerwanie studiowania mojego PIERWSZEGO USTAWOWO KIERUNKU. Czy w takim wypadku będę musiał zapłacić za medycynę będąc gdzieś na 5, 6 roku gdy skończą się moje punkty ECTS, z racji wcześniejszego ich wykorzystania?? Czy działa to w ten sposób, że z tytułu dostania się na 6-letnie studia medyczne otwiera się dla mnie pula 60*6 (lat)=360pkt. i z tego 360-61=299 pkt. zostało mi darmowych ECTS-ów?
2. Załóżmy, że postanawiam dalej studiować mój pierwszy kierunek, ale nie w trybie stacjonarnym, tylko niestacjonarnie. Czy w takim wypadku mógłbym studiować bezpłatnie medycynę, pamiętając, że czeka mnie opłata gdzieś na 5,6 roku za te 61 ECTS, które wykorzystałem na 1 kierunku studiując go w trybie stacjonarnym??

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam,
czy student, który podjął studia stacjonarne na uczelni publicznej w 2011/2012 i uzyska tytułu licencjata w 2014 roku oraz rezygnuje z kontynuacji wybranego kierunku na studiach magisterskich, może bezpłatnie rozpocząć studia stacjonarne I stopnia w roku akademickim 2014/2015 na innym (drugim rozpoczynanym) kierunku?
Uprzejmie proszę o jasną i klarowną odpowiedź.

Mam następujący problem:

W roku 2012 zaczęłam naukę na 3,5 letnich studiach inżynierskich (pula punktów ECTS 210)
Po sesji zimowej w 2013 zrezygnowałam z nauki. Dodam, że nie zaliczyłam jednego przedmiotu o wartości 6 punktów ECTS.
W roku 2013 zaczynam 3 letnie studia licencjackie (pula punktów ECTS 182)

1)W tym przypadku nie będe musiała za nic płacić?
2)Jeśli bym chciała pójść na studia magisterskie (pula punktów ECTS wynosi 125) też nie ponosze dodatkowych kosztów?

Dodam, że za studiach magisterskich na pierwszym kierunku pula pkt ECTS wynosi 90), a na drugim (po licencjackich) wynosi 125.
Łączna pula punktów (inż. i mgr.) na pierwszym kierunku 300 ECTS, a na drugim (lic. i mgr.) 305 ECTS

Z moich obliczeń wynika, że jeżeli nie zaliczyłam za na pierwszym kierunku jednego przedmotu wartego 6 ECTS, to zostanie mi jeszcze 1 punk "zapasu".

Prosze o pomoc, bo już sama nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć.

Z góry dziękuje

Witam ;)

Dużo stron przeczytałem, ale już się gubię w tych przepisach, nie wszystko jest jasne i konkretnie ustalone. Bardzo bym prosił o potwierdzenie lub zaprzeczenie zdań, które napisze, czy to co napisze jest dobrym wnioskiem z przeczytanych wcześniejszych postów.

1. Drugi kierunek studiów podjęty (ALE NA INNEJ UCZELNI, NIE NA TEJ SAMEJ) od roku 2013/2014 też jest płatny ? (zakładając, zę zaczęło się pierwszy kierunek od 2012r.) - pytanie o dwie różne uczelnie.

2. Jeżeli zrezygnuje się z kierunku rozpoczętego w 2012 r. i podejmie tylko kierunek (NA INNEJ UCZELNI), który rozpocznie się od 2013/2014r. NIE JEST PŁATNY BO REZYGNUJEMY Z PIERWSZEGO ?

błagam, bo sie juz pomotałem...

Należy także wyjaśnić, że student który w roku akademickim 2011/2012 został przyjęty na studia drugiego stopnia będzie mógł ponadto podjąć inne studia, także pierwszego stopnia i nie wnosić za nie opłat.

co do wskazanego fragmentu z komunikatu Minister-> jezeli rozpoczełam studia licencjackie w 2008r-skończyłam w 2011, następnie II stopień też na tym samym kierunku - 2011 (wrzesień)- obroniłam się w 2013, tzn. ze w mojej sytuacji moge rozpocząć kolejne studia drugiego stopnia bezpłatnie? Bardzo dziękuję za odpowiedź

studentka19891989 napisał:
co do wskazanego fragmentu z komunikatu Minister-> jezeli rozpoczełam studia licencjackie w 2008r-skończyłam w 2011, następnie II stopień też na tym samym kierunku - 2011 (wrzesień)- obroniłam się w 2013, tzn. ze w mojej sytuacji moge rozpocząć kolejne studia drugiego stopnia bezpłatnie? Bardzo dziękuję za odpowiedź
Obawiam się, że nawet w samym Ministerstwie zdania na ten temat są podzielone...

Mistyk91 napisał:
Witam ;)

Dużo stron przeczytałem, ale już się gubię w tych przepisach, nie wszystko jest jasne i konkretnie ustalone. Bardzo bym prosił o potwierdzenie lub zaprzeczenie zdań, które napisze, czy to co napisze jest dobrym wnioskiem z przeczytanych wcześniejszych postów.

1. Drugi kierunek studiów podjęty (ALE NA INNEJ UCZELNI, NIE NA TEJ SAMEJ) od roku 2013/2014 też jest płatny ? (zakładając, zę zaczęło się pierwszy kierunek od 2012r.) - pytanie o dwie różne uczelnie.

2. Jeżeli zrezygnuje się z kierunku rozpoczętego w 2012 r. i podejmie tylko kierunek (NA INNEJ UCZELNI), który rozpocznie się od 2013/2014r. NIE JEST PŁATNY BO REZYGNUJEMY Z PIERWSZEGO ?

błagam, bo sie juz pomotałem...

Nie ma znaczenia czy studiowałeś na 1 uczelni czy na 10, dostajesz od państwa 1 bezpłatny kierunek i koniec.

Witam
W roku akademickim 2010/2011 rozpoczęłam studia licencjackie, jednak termin obrony przypada dopiero na październik. Jednocześnie od pażdziernika rozpoczynam kolejne studia I stopnia, czy termin obrony na poprzednim kierunku powinien mnie martwic?

Termin obrony nie ma znaczenia. Ważna jest data rozpoczęcia studiów.

Powrót