Płatny drugi kierunek studiów cz. II

• Autor wątku Autor wątku lupaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Studia A to Twój pierwszy kierunek jest więc całkowicie darmowy. Po rezygnacji nic nie płacisz bo nie kontynuujesz już tego kierunku. W momencie rezygnacji studia B stają się pierwszym kierunkiem, ale z pomniejszonym limitem. Gdybyś kontynuował studia A i jednocześnie zaczął B to B byłby drugim kierunkiem i być może musiałbyś zapłacić za całe studia jeśli nie znalazłbyś się w grupie 10% najlepszym studentów.

Ok to teraz jest już wszytsko mi jasne. Bardzo dziękuję za udzieloną mi pomoc. Jeszce tylko jedno pytanie na koniec. Czy cena za pkt ects wynosi tyle samo co cena za jeden rok studiów niestacjonarnie na danym kierunku? Czy takie rzeczy to już indywidualna kwestia uczelni?

Orientuje się ktoś może czy rezygnując teraz, po 2 tygodniach z drugiego kierunku, będę musiała zapłacić za cały rok?

Nie. Powinnaś zapłacić tylko za okres studiowania, czyli w tym przypadku powinni wyliczyć 2 tygodnie. Pamiętaj tylko, że w tym momencie tracisz uprawnienie darmowego studiowania na 2 kierunku i każdy kolejny będzie płatny od początku.

Dzięki za odpowiedź. Czyli na kolejnym już nie miałabym szansy bycia zwolnioną z opłat będąc w 10% najlepszych, tak?

Tak. Z tego względu, że jest to uprawnienie jednorazowe. W momencie rezygnacji teraz, tracisz to uprawnienie.

r11 napisał:
Dobrze to w takim razie kolejne pytanie.
Czy będe musiał opłacić jakby "wykupienie tych pkt" płacąc za studia A czy za studia B, jakby nie patrzeć skończłbym studia A /w wymiarze jedengo roku/ czyli rozumując powinnienem za nie zapłacić, a nie za studia B które dopiero bym rozpoczął. Czy jednak moje rozumowanie jest błędnę i muszę już zacząc odkładać te 36000zł ...
Jest błędne - wystarczy, że odłożysz 18000 zł.

Jeśli zaliczysz rok na kierunku A (wszystkie przedmioty), to zużyjesz 60 punktów ECTS. 30 jest darmowych, więc na kierunku B zabraknie Ci darmowych tylko 30 punktów, czyli za jeden semestr. Jeśli rok kosztuje 36 000 zł, to semestr kosztuje pewnie jakieś 18 000 zł. Swoją drogą, to strasznie drogo! Jesteś pewien, że nie jest to cena za całe studia?

Syriusz niestety ale te 30 dodatkowych punktów ECTS jest przeznaczone na zajęcia nieobowiązkowe spoza programu studiów, nie może więc ich zużyć na jeden semestr.
Wypowiedź Pani minister Kudryckiej:
tudent otrzyma na takich studiach pełną pulę punktów ECTS wynikającą z ich programu, jak również punkty dodatkowe (30 punktów ECTS), co umożliwi poszerzenie wiedzy i udział w zajęciach dodatkowych.

Witam Was! :)
Mam wątpliwości co do wypełnienia "Oświadczenie studenta o spełnianiu warunków do podjęcia i kontynuowania studiów stacjonarnych w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat".
Otóż w roku 2011/2012 zaczęłam i kontynuuję studia stacjonarne licencjackie A na Uniwersytecie w Białymstoku, a w roku 2012/2013 rozpoczęłam i kontynuuję obecnie studia stacjonarne inżynierskie B na Politechnice Białostockiej.
Do 15.10 muszę wypełnić oświadczenie (ale póki co tylko na Uniwersytecie wymagają złożenia oświadczenia) i nie jestem do końca pewna, który punkt wypełnić.
Wg mojego rozumowania jest to punkt 2, ale nie wiem, czy mam zaznaczyć opcję "dodaj inny kierunek" ( w sensie ten kierunek B na Politechnice) czy czekać, aż zażądają złożenia oświadczenia na Politechnice i wtedy zaznaczyć tam, że kierunek B jest moim drugim kierunkiem.
Na kierunku A wykorzystałam 120pkt ECTS, a na kierunku B 60 pkt ECTS.
Proszę Was o pomoc.

Na obu uczelniach wypełniasz punkt 2 i wpisujesz liczbę punktów jaką zdobyłaś na drugiej. W Twoim przypadku i tak nie ma to znaczenia ponieważ skorzystałaś z możliwości podjęcia studiów za darmo w roku 2012/2013 która była jednorazowa. W zasadzie to masz teraz pełną dowolność w oznaczeniu który kierunek jest Twoim pierwszym bo oba i tak są darmowe. Więc de facto oba są "pierwsze". Trochę to zagmatwane ale tak to wygląda.

Martainn napisał:
Na obu uczelniach wypełniasz punkt 2 i wpisujesz liczbę punktów jaką zdobyłaś na drugiej. W Twoim przypadku i tak nie ma to znaczenia ponieważ skorzystałaś z możliwości podjęcia studiów za darmo w roku 2012/2013 która była jednorazowa. W zasadzie to masz teraz pełną dowolność w oznaczeniu który kierunek jest Twoim pierwszym bo oba i tak są darmowe. Więc de facto oba są "pierwsze". Trochę to zagmatwane ale tak to wygląda.

Dziękuję za pomoc i rozwianie wątpliwości :)

Witam,

Szukałem w tym temacie i poprzednim jak się ma sprawa z łączeniem szkoły policealnej ze studiami. Nie znalazłem odpowiedzi, więc mam pytanie.

We wrześniu bieżącego roku ukończyłem studia pierwszego stopnia. Studia stopnia drugiego mam zamiar rozpocząć po roku przerwy od roku 2014/2015.

Czy przez najbliższy rok aby zachować zniżki mogę zapisać się do szkoły policealnej bez żadnych konsekwencji finansowych? Czy aby tych konsekwencji nie ponosić przed rozpoczęciem studiów drugiego stopnia muszę z tej szkoły policealnej rezygnować, czy mogę tam kontynuować naukę?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Ostatnia edycja:
Więc nie ma żadnego wpływu. Chciałem się upewnić, bo w polskim prawie chyba nie zawsze można się kierować logiką ;)

Witam,

W 2010/2011 rozpocząłem studia dzienne na kierunku A. W tym roku zakończyłem je na poziomie licencjatu oraz rekrutowałam się na studia mgr z tego kierunku. Lecz w roku 2012/2013 rozpoczęłam studia dzienne na kierunku B (darmowe).

Z tego co wyczytałem magisterka jest traktowana jako kontynuacja, jednak na uczelni powiedzieli mi, że muszę płacić za magisterkę jak za następny kierunek. Oczywiście pewności żadnej nie mają tylko to jest ich swobodna interpretacja. Jak to jest w końcu?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Monisss92 napisał:
Dziękuję za pomoc i rozwianie wątpliwości :)

Absolutnie nie.

Wszystkie studia podjęte w roku 2011/12 i 2012/13 są 'pierwsze' w rozumieniu Ustawu, rozumiem, że zaczynając je wypełniła Pani punkt pierwszy oświadczenia.
Kontynuując te studia należy wypełnic punkt drugi dla każdego z tych kierunków podając TYLKO punkty wykorzystane w ramach na danym kierunku, a precyzyjniej w ramach danego uprawnienia. W Pani przypadku oba te uprawnienia są pierwsze w rozumieniu Ustawy (chyba, że oświadczyła Pani inaczej).

Dominik_1 napisał:
Lecz w roku 2012/2013 rozpoczęłam studia dzienne na kierunku B
Na jakim poziomie?

Ostatnia edycja:
Powrót