p_a_g napisał:
Jeśli dobrze rozumiem na poprzedniej stronie poruszono między innymi 2 kwestie:
1. Rozpocząłem studia I stopnia przed 1.10.2011 r. Zakończyłem je, uzyskałem tytuł licencjata. Teraz chciałbym (na mocy przytoczonej interpretacji 955) kontynuować te studia na II stopniu traktując to jako studia rozpoczęte w starej ustawie. Pytanie czy mogę?
Odpowiedź:
Nie.
2. Rozpocząłem studia I stopnia przed 1.10.2011 r. Zakończyłem je, uzyskałem tytuł licencjata. W 2011 lub 2012 roku rozpocząłem studia II stopnia (w ramach pierwszego uprawnienia), które aktualnie kontynuuję lub które już zakończyłem. Teraz chcę rozpocząć studia I stopnia. Pytanie czy mogę w ramach pierwszego uprawniena?
Odpowiedź:
Nie.
Tak, dobrze rozumiesz.
I obecnie najbardziej interesuje mnie kwestia nr 2. Przy czym - z pewnych względów - chciałbym ją rozbić na 2 przypadki:
2a) Rozpocząłem studia I stopnia przed 1.10.2011 r. Zakończyłem je, uzyskałem tytuł licencjata. W 2011 lub 2012 roku rozpocząłem studia II stopnia (w ramach pierwszego uprawnienia),
które aktualnie kontynuuję. Teraz chcę rozpocząć studia I stopnia. Pytanie czy mogę w ramach pierwszego uprawnienia?
2b) Rozpocząłem studia I stopnia przed 1.10.2011 r. Zakończyłem je, uzyskałem tytuł licencjata. W 2011 lub 2012 roku rozpocząłem studia II stopnia (w ramach pierwszego uprawnienia),
które już zakończyłem (i uzyskałem tytuł magistra). Teraz chcę rozpocząć studia I stopnia. Pytanie czy mogę w ramach pierwszego uprawnienia?
p_a_g twierdz, że w obu przypadkach odpowiedź brzmi "Nie".
Natomiast Martainn twierdz, że w co najmniej jednym z tych przypadków odpowiedź brzmi "Tak".
Martainn, jak rozumiem, Twoja odpowiedź "Tak" dotyczy co najmniej podpunktu a. Być może dotyczy również podpunktu b, ale nie mam pewności, czy się słusznie domyślam. Czy mógłbyś zatem ustosunkować się również do podpunktu b?
insanity89 napisał:
Witam, mam taką sytuację: 1.10.2012 rozpocząłem studia I stopnia i wypełniałem oświadczenie studenta o spełnianiu warunków do podjęcia i kontynuowania studiów stacjonarnych w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat. w pkt 1, ale nie zaliczyłem żadnego z przedmiotów ( nie przyszedłem na żaden egzamin) i zostałem skreślony z listy studentów w marcu. Teraz 1.10.2013 rozpocząłem studia na innej uczelni i teraz mam pytanie w którym punkcie powinienem wypełnić to oświadczenie: w 1 czy w 2?
Z góry dzięki za szybką odpowiedź.
Jeśli te nowe studia też są I stopnia i poprzednio prawidłowo wypełniłeś oświadczenie, to - jak dla mnie - obecnie powinieneś wypełnić je w punkcie 2.