Płatny drugi kierunek studiów cz. II

• Autor wątku Autor wątku lupaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nie. To będą od początku studia w ramach np. DRUGIEGO UPRAWNIENIA
Na jakiej podstawie? Wszystko co przed 1.10.2011r. nie ma znaczenia i jest to uprawnienie zerowe. Nie jest to uprawnienie pierwsze i tak jest to interpretowane na każdym szkoleniu prowadzonym przez MNiSW.
W sytuacji opisanej przez syriusza89 nie jest więc wykorzystane uprawnienie dla I stopnia, ale jest wykorzystane dla II stopnia. Każdy stopień, jak i rodzaj studiów ma osobny limit, o czym także jest mowa na każdym takim szkoleniu. W ustawie zresztą też. Ponadto system POL-on dla takich studentów komunikuje, że studia rozpoczęte przed 1.10.2011r. nie mają limitu i program pomija ten krok.

Ostatnia edycja:
Po pierwsze skąd pochodzi termin "uprawnienie zerowe" nie spotkałem się z nim w żadnym oficjalnym dokumencie i moim zdaniem nie pasuje tutaj, jest wręcz mylące. Studia rozpoczęte przed 1.10.2011r. nie są brane pod uwagę w kontekście uprawnień do studiów bezpłatnych, nie ma więc sensu mówić tu o jakichkolwiek uprawnieniach.

Dalszej części Twojej wypowiedzi niestety nie rozumiem. Podaj proszę dokładny przypadek, wówczas postaram się go zinterpretować.

Terminu "uprawnienie zerowe" nie ma w oficjalnych dokumentach. Jest to robocze określenie wszystkiego co przed 1.10.2011.
Dalsza część dotyczy pytania syriusza, czyli:
I stopień rozpoczęty 1.10.2010 i kończący się 30.09.2013 który jest "uprawnieniem zerowym" nie wykorzystuje się więc limitu punktów dla studiów I stopnia. Następnie rozpoczęcie II stopnia i tu już limit jest wykorzystany. Natomiast nadal można rozpocząć kolejne studia I stopnia i będą one studiowane w ramach I uprawnienia. To oficjalna interpretacja MNiSW tudzież prawników UJ.

A czy możesz podać link do tej konkretnej interpretacji, bo jest ich dużo i nie jestem pewnien o którą Ci chodzi.
Moim zdaniem absolwent studiów II stopnia, podejmując kolejne studia wypełnia punkt 4. oświadczenia i rozpoczyna studia w ramach DRUGIEGO uprawniania.

Moim zdaniem absolwent studiów II stopnia, podejmując kolejne studia wypełnia punkt 4. oświadczenia i rozpoczyna studia w ramach DRUGIEGO uprawniania
Na II stopniu owszem, na I nie:) 29 listopada w Warszawie jest szkolenie na ten temat.
Nie mam tego w formie elektronicznej niestety, tylko papierowej i nie wiem czy mogę to udostępnić, bo nie są to darmowe materiały.

A jest to opisane w materialach z lipcowych spotkań Warszawa/Kraków/Gdańsk?
I co to za szkolenie 29 listopada? jedyne adekwatne o jakim wiem będzie 26 listopada.

Ostatnia edycja:
Martainn napisał:
Wtedy I stopień będzie w ramach pierwszego uprawnienia, ale II stopień tego kierunku już nie.
Nawet jeśli przed rozpoczęciem tego I stopnia zdążę już ukończyć te wcześniejsze studia II stopnia (rozpoczęte w lutym 2012) i uzyskać tytuł magistra?

syriusz89 napisał:
Nawet jeśli przed rozpoczęciem tego I stopnia zdążę już ukończyć te wcześniejsze studia II stopnia (rozpoczęte w lutym 2012) i uzyskać tytuł magistra?

Różnica jest taka, że jeśli już ukończyłeś studia II stopnia to na kolejnych wypełniasz punkt 4. oświadczenia, a jeśli jeszcze nie ukończyłeś (jesteś w trakcie) studiów II stopnia, to wypełniasz punkt 3. oświadczenia.

Zawsze jednak te nowe studia będą studiami w ramach DRUGIEGO UPRAWNIENIA.

Zdaję sobie sprawę, że wiele osób uważa inaczej i jestem bardzo ciekaw pierwszego wyroku sądu w tego typu sprawie. Z tego co wiem, na dzień dzisiejszy nie ma jeszcze orzeczeń w tej sprawie.

5. Pragnę także wyjaśnić, że w związku z tym, iż ustawa weszła w życie 1 października 2011 r., osoby, które ukończyły studia przed 1 października 2011 r. lub kontynuują studia rozpoczęte przed 1 października 2011 r., mają również prawo do podjęcia studiów stacjonarnych w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat - studia te będą studiami na PIERWSZYM KIERUNKU studiów. Ponadto możliwe jest podjęcie jeszcze od roku akademickiego 2012/2013 studiów stacjonarnych w uczelni publicznej na więcej niż jednym kierunku i niewnoszenie za nie opłat do końca okresu studiów przewidzianego w programie kształcenia, o ile data decyzji o przyjęciu na te studia została podjęta do końca roku akademickiego 2011/2012. Dla przykładu: przepisy mówiące o odpłatności za studia na drugim kierunku studiów nie będą dotyczyły studenta, który rozpoczął studia stacjonarne w uczelni publicznej na pierwszym kierunku studiów 1 października 2011 r. i zostanie przyjęty na drugi kierunek studiów stacjonarnych w uczelni publicznej w lipcu 2012 r.
prof. Barbara Kudrycka 22 luty 2012 r interpelacja nr 955

Martainn to co piszesz, to prawda :) Tylko nie na temat. syriusz89 pisał jak rozumiem o ukończeniu studiów II stopnia, któtre rozpoczęte były już w czasie obowiązywania nowej ustawy.

Tak, tak. Ja to wkleiłem do naszej starej dyskusji:) Natomiast co do II stopnia i ponownie robienia II stopnia to się oczywiście zgadzam.

Jeśli dobrze rozumiem na poprzedniej stronie poruszono między innymi 2 kwestie:

1. Rozpocząłem studia I stopnia przed 1.10.2011 r. Zakończyłem je, uzyskałem tytuł licencjata. Teraz chciałbym (na mocy przytoczonej interpretacji 955) kontynuować te studia na II stopniu traktując to jako studia rozpoczęte w starej ustawie. Pytanie czy mogę?
Odpowiedź:
Nie.

2. Rozpocząłem studia I stopnia przed 1.10.2011 r. Zakończyłem je, uzyskałem tytuł licencjata. W 2011 lub 2012 roku rozpocząłem studia II stopnia (w ramach pierwszego uprawnienia), które aktualnie kontynuuję lub które już zakończyłem. Teraz chcę rozpocząć studia I stopnia. Pytanie czy mogę w ramach pierwszego uprawniena?
Odpowiedź:
Nie.

2. Rozpocząłem studia I stopnia przed 1.10.2011 r. Zakończyłem je, uzyskałem tytuł licencjata. W 2011 lub 2012 roku rozpocząłem studia II stopnia (w ramach pierwszego uprawnienia), które aktualnie kontynuuję lub które już zakończyłem. Teraz chcę rozpocząć studia I stopnia. Pytanie czy mogę w ramach pierwszego uprawnienia?
Odpowiedź:
Nie.
I mym zdaniem jest to błędna interpretacja i się nie dogadamy:)
Fragment listu prof. Kudryckiej do Rektorów
Zwracam również uwagę, że studia rozpoczęte przed nowelizacją ustawy, czyli przed 1 października 2011 r. ,nie mają wpływu na odpłatność za studia stacjonarne w uczelniach publicznych.
Należy także wyjaśnić, że student który w roku akademickim 2011/2012 został przyjęty na studia drugiego stopnia będzie mógł ponadto podjąć inne studia, także pierwszego stopnia i nie wnosić za nie opłat.

Ostatnia edycja:
Martainn napisał:
I mym zdaniem jest to błędna interpretacja i się nie dogadamy
Dlatego właśnie czekam na pierwsze orzeczenie sądu w tego typu sporze :)

Martainn napisał:
Należy także wyjaśnić, że student który w roku akademickim 2011/2012 został przyjęty na studia drugiego stopnia będzie mógł ponadto podjąć inne studia, także pierwszego stopnia i nie wnosić za nie opłat.
To mój ulubiony cytat od lipca 2013r. kiedy to słowa te pojawiły się na stronie MNiSW.
Oczywiście się z nimi zgadzam, student, o którym mowa może podjąć bezpłatnie studia np w ramach DRUGIEGO UPRAWNIENIA, natomiast nie zawsze może je bezpłatnie kontunuować.

Witam, mam taką sytuację: 1.10.2012 rozpocząłem studia I stopnia i wypełniałem oświadczenie studenta o spełnianiu warunków do podjęcia i kontynuowania studiów stacjonarnych w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat. w pkt 1, ale nie zaliczyłem żadnego z przedmiotów ( nie przyszedłem na żaden egzamin) i zostałem skreślony z listy studentów w marcu. Teraz 1.10.2013 rozpocząłem studia na innej uczelni i teraz mam pytanie w którym punkcie powinienem wypełnić to oświadczenie: w 1 czy w 2?

Z góry dzięki za szybką odpowiedź.

Ostatnia edycja:
p_a_g napisał:
Jeśli dobrze rozumiem na poprzedniej stronie poruszono między innymi 2 kwestie:

1. Rozpocząłem studia I stopnia przed 1.10.2011 r. Zakończyłem je, uzyskałem tytuł licencjata. Teraz chciałbym (na mocy przytoczonej interpretacji 955) kontynuować te studia na II stopniu traktując to jako studia rozpoczęte w starej ustawie. Pytanie czy mogę?
Odpowiedź:
Nie.

2. Rozpocząłem studia I stopnia przed 1.10.2011 r. Zakończyłem je, uzyskałem tytuł licencjata. W 2011 lub 2012 roku rozpocząłem studia II stopnia (w ramach pierwszego uprawnienia), które aktualnie kontynuuję lub które już zakończyłem. Teraz chcę rozpocząć studia I stopnia. Pytanie czy mogę w ramach pierwszego uprawniena?
Odpowiedź:
Nie.

Tak, dobrze rozumiesz.
I obecnie najbardziej interesuje mnie kwestia nr 2. Przy czym - z pewnych względów - chciałbym ją rozbić na 2 przypadki:

2a) Rozpocząłem studia I stopnia przed 1.10.2011 r. Zakończyłem je, uzyskałem tytuł licencjata. W 2011 lub 2012 roku rozpocząłem studia II stopnia (w ramach pierwszego uprawnienia), które aktualnie kontynuuję. Teraz chcę rozpocząć studia I stopnia. Pytanie czy mogę w ramach pierwszego uprawnienia?

2b) Rozpocząłem studia I stopnia przed 1.10.2011 r. Zakończyłem je, uzyskałem tytuł licencjata. W 2011 lub 2012 roku rozpocząłem studia II stopnia (w ramach pierwszego uprawnienia), które już zakończyłem (i uzyskałem tytuł magistra). Teraz chcę rozpocząć studia I stopnia. Pytanie czy mogę w ramach pierwszego uprawnienia?

p_a_g twierdz, że w obu przypadkach odpowiedź brzmi "Nie".
Natomiast Martainn twierdz, że w co najmniej jednym z tych przypadków odpowiedź brzmi "Tak".

Martainn, jak rozumiem, Twoja odpowiedź "Tak" dotyczy co najmniej podpunktu a. Być może dotyczy również podpunktu b, ale nie mam pewności, czy się słusznie domyślam. Czy mógłbyś zatem ustosunkować się również do podpunktu b?

insanity89 napisał:
Witam, mam taką sytuację: 1.10.2012 rozpocząłem studia I stopnia i wypełniałem oświadczenie studenta o spełnianiu warunków do podjęcia i kontynuowania studiów stacjonarnych w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat. w pkt 1, ale nie zaliczyłem żadnego z przedmiotów ( nie przyszedłem na żaden egzamin) i zostałem skreślony z listy studentów w marcu. Teraz 1.10.2013 rozpocząłem studia na innej uczelni i teraz mam pytanie w którym punkcie powinienem wypełnić to oświadczenie: w 1 czy w 2?

Z góry dzięki za szybką odpowiedź.

Jeśli te nowe studia też są I stopnia i poprzednio prawidłowo wypełniłeś oświadczenie, to - jak dla mnie - obecnie powinieneś wypełnić je w punkcie 2.

Ostatnia edycja:
Też już nic nie rozumiem w związku z oświadczeniem o spełnianiu warunków do podjęcia i kontynuowania studiów stacjonarnych w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat.

Moja sytuacja:

1. Studia A, 1 stopnia licencjackie rozpoczęte przed 1.10.2011 r. - zakończone tytułem licencjata (2013) - kontynuacja studiów A na 2 stopniu, ale na innej uczelni.

2. Studia B, 1 stopnia licencjackie rozpoczęte 1.10.2011 r. - rzucone po miesiącu uczęszczania

3. Studia C, 1 stopnia licencjackie rozpoczęte 1.10.2012 r. - nadal (aktualnie na 2 roku na programie MOST - jeśli ma to jakieś znaczenie).

Nie wiem, który punkt wypełnić. Z góry dziękuje za pomoc w rozjaśnieniu sytuacji. Oddaje pokłony.

syriusz89 napisał:
2a) Rozpocząłem studia I stopnia przed 1.10.2011 r. Zakończyłem je, uzyskałem tytuł licencjata. W 2011 lub 2012 roku rozpocząłem studia II stopnia (w ramach pierwszego uprawnienia), które aktualnie kontynuuję. Teraz chcę rozpocząć studia I stopnia. Pytanie czy mogę w ramach pierwszego uprawnienia?

2b) Rozpocząłem studia I stopnia przed 1.10.2011 r. Zakończyłem je, uzyskałem tytuł licencjata. W 2011 lub 2012 roku rozpocząłem studia II stopnia (w ramach pierwszego uprawnienia), które już zakończyłem (i uzyskałem tytuł magistra). Teraz chcę rozpocząć studia I stopnia. Pytanie czy mogę w ramach pierwszego uprawnienia?

p_a_g twierdz, że w obu przypadkach odpowiedź brzmi "Nie".
Przypadki te różnią się tylko tym, że w 2a wypełnia się punkt 3. oświadczenia, a w 2b punkt 4.
Chyba już o tym pisałem.

hrabal podaj datę rozpoczęcia studiów, o których napisałeś:
hrabal napisał:
kontynuacja studiów A na 2 stopniu, ale na innej uczelni.

1.10.2011 na studiach I stopnia oświadczenie w punkcie 1.
1.10.2012 na studiach I stopnia oświadczenie w punkcie 2.
1.10.2013 na studiach I stopnia oświadczenie w punkcie 2.
1.10.2013 na studiach II stopnia oświadczenie w punkcie 3.

Powrót