Płatny drugi kierunek studiów cz. II

• Autor wątku Autor wątku lupaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No to ja dostałem podobną odpowiedź. I tak jak pisałem na szkoleniach jest taka sama interpretacja.

p_a_g napisał:
syriusz89 a czy w lutym 2012 nie wypełniałeś przypadkiem oświadczenia w punkcie pierwszym?
Wypełniałem. I co z tego?

Martainn napisał:
No to ja dostałem podobną odpowiedź. I tak jak pisałem na szkoleniach jest taka sama interpretacja.
Widocznie miałem wcześniej pecha, że odpisała mi niewłaściwa osoba :P Ale ta osoba już najwyraźniej też wie, jaka jest właściwa interpretacja ;)

Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże. W przyszłym roku akademickim 2014/2015 planuję zacząć drugie studia magisterskie, ale moja sytuacja wygląda tak:

1. w roku 2009-2010 rozpoczęłam studia licencjackie, które kontynuuje na studiach magisterskich od 2012/2013
2. w roku 2012/2013 zaczęłam drugie studia licencjackie (obecnie jestem na drugim roku)
na studia zostałam przyjęta przed wprowadzeniem przepisów, więc są to moje bezpłatne studia

W przyszłym roku chciałabym zacząć kolejne studia magisterskie i tu rodzi się pytanie czy będą liczone jako 3 kierunek i studia będą płatne od razu od pierwszego semestru czy nie z racji, że wcześniejsze studia rozpoczynałam przed nowelizacją przepisów?

Witam,

Proszę o pomoc. Jestem na 2 roku studiów 2 stopnia, rozpoczętych w roku akademickim 2011/2012, obecnie powtarzam 2 rok. W międzyczasie rozpocząłem drugie studia na 2 stopniu od roku akademickiego 2012/2013 (decyzja wydana przed końcem roku akademickiego 2011/2012). Obecnie zostałem skreślony z listy tego dodatkowego kierunku studiów i generalnie nie uczęszczałem na te zajęcia (nie podpisałem umowy i nie wypełniałem żadnych oświadczeń). Czy będę pociągany do konsekwencji i płatności za ten niezaliczony rok dodatkowych studiów? Mam trudna sytuacje rodzinną i z tego wynikały moje problemy, przez to mam tez problem związany z powtarzaniem studiów na moim pierwszym kierunku. Bardzo proszę o pomoc!? W myśl przepisów przejściowych ten dodatkowy kierunek bez względu na to czy kontynuowany, czy też niezaliczony nie powinien podlegać odpłatności?

Będę zobowiązany za pomoc. Pozdrawiam :)

W tym roku rozpoczęłam studia na kierunku A. Postanowiłam poprawiać maturę i w przyszłym roku rekrutować się na kierunek B. Czy jeśli zrezygnuję z aktualnego kierunku po pierwszej sesji, będę musiała płacić za studia B?

Witam,
W roku 2010/2011 rozpocząłem studia licencjackie kierunek A ,w roku 2011/2012 rozpocząłem studia licencjackie kierunek B, studia licencjackie A skończyłem w roku 2013 ,Następnie w w roku 2013/2014 rozpocząłem studia II stopnia kierunek A,Czy roku 2014/2015 będę mógł pójść na studia drugiego stopnia kierunek B bez opłat ?

Witam!
Bardzo prosze o pomoc. W 09.2012 roku skonczylam studia-licencjat. Również w 09.2012 roku rozpoczełam studia na innym kierunku ( na szczescie jeszcze bezplatnie). Ubiegam sie teraz o stypenium rektora, ktorego teoretycznie nie moge dostac, poniewaz juz ukonczylam jedne studia, ALE w informacji od Ministerstwa... dostałam odpowiedź, że te studia nie będą traktowane jako drugie, ponieważ weszła nowa ustawa i jakby punkty ects są naliczone od nowa. Więc jak powinno być ze stypednium?

Stypendium nie przysługuje. To dwa różne przepisy i się nie łączą.

W roku 2010 rozpoczęłam studia na uniwersytecie. W 2013 roku uzyskałam tytuł licencjata i od razu złożyłam papiery na studia II stopnia, na które się dostałam. Dodatkowo 2012 roku zaczęłam drugi kierunek studiów na innej uczelnie.
Obecnie moja sytuacja wygląda tak, że studiuję dwa kierunki: jeden na magisterskich (zaczęłam magisterskie w 2013, jednak są one "kontynuacją" studiów zaczętych w 2010 roku), a drugi na inżynierskich (które zaczęłam w 2012).

I moje pytanie:
Czy opłata za drugi kierunek mnie obowiązuje? Jeśli magisterskie uznawane są za kontynuację studiów I stopnia to nie powinnam... W roku poprzednim, tj. 2012/2013 (gdzie byłam na 3 roku pierwszych studiów i 1 roku drugiego kierunku) byłam zwolniona z opłaty.
Czy za magisterskie teraz muszę płacić?

Bardzo proszę o odpowiedź.... Przejrzałam sporą część wątku i informacje są sprzeczne... Nie wiem czy studia magisterskie są formą kontynuacji studiów licencjackich i z tego względu nie muszę płacić czy wręcz odwrotnie?

Witam,i proszę o odpowiedz dla mnie w bardzo ważnej sprawie odnośnie odpłatności za drugi kierunek studiów.A mianowicie w roku 2011 rozpocząłem pierwszy kierunek studiów A.następnie w roku akademickim 2012 rozpocząłem drugi kierunek studiów B decyzja o przyjęciu została wydana przed 30/09/2012/. W listopadzie tego samego roku chodzi mi o ten kierunek B zmieniłem w trybie przeniesienia na inny na tej samej uczelni.to było 7.11.2012.Moje pytanie brzmi czy w związku z tym przeniesieniem będę musiał płacić za ten drugi kierunek?czy zmiana kierunku w trybie przeniesienia jest traktowana jako rozpoczęcie drugiego kierunku studiów?Bardzo bym prosił o dopowiedz.

jbeb jednoznacznie nikt Ci tu nie odpowie.

ktos121 oba rozpoczęte przez Ciebie kierunki studiów są kierunkami w ramach PIERWSZEGO UPRAWNIENIA (ze względu na okres przejściowy obowiązywania przepisów). Tak więc są to dwa pierwsze uprawnienia i oba będą rozliczane na zasadach obowiązujących przy pierwszym uprawnieniu.

proszę o pomoc moja sytuacja wygląda następująco:
1. w latach 2008-2012 studiowałam kierunek A I stopnia w trybie stacjonarnym (w między czasie w roku akademickim 2011-2012 podjęłam jeszcze studia - I stopnia-stacjonarna ale po 1 roku zrezygnowałam)
2. w roku akademickim 2012-2013 podjęłam studia stacjonarne na kierunki B (II stopnia)- które kontynuuje do dziś (i jest do mój pierwszy kierunek studiów)
3. w roku akademickim 2012-2013 podjęłam także studia niestacjonarne II stopnia na kierunku A- jednak w obecnie w roku akademickim 2013-2014 przeniosłam sie na II rok (II stopnia) na studia stacjonarne i jest to mój drugi kierunek.
I stąd moje pytanie czy po przeniesieniu na studia stacjonarne za kierunek A będę musiała teraz zapłacic

jbeb napisał:
Bardzo proszę o odpowiedź.... Przejrzałam sporą część wątku i informacje są sprzeczne... Nie wiem czy studia magisterskie są formą kontynuacji studiów licencjackich i z tego względu nie muszę płacić czy wręcz odwrotnie?

Według mojej uczelni studia II stopnia to odrębne, odpłatne studia - nie są kontynuacją I stopnia jak to pisało ministerstwo.

Koleżanka chciała właśnie zacząć studia II stopnia i powiedziano jej, że będą one traktowanie jako drugi płatny kierunek.

nebisinidem napisał:
Według mojej uczelni studia II stopnia to odrębne, odpłatne studia - nie są kontynuacją I stopnia jak to pisało ministerstwo.
Brzmi to co najmniej dziwnie.

martinka89 pomieszałaś troche pojęcia, nazwa kierunku nie ma znaczenia, przeniesienie z matematyki na historię to dalej pierwsze, bezpłatne uprawnienie.

Moja zagwozdka:

Studia I stopnia kierunku A (2010-2013)
Studia II stopnia kierunku A (początek 1.10.2013)
Studia jednolite magisterskie kierunku B (początek 1.10.2013)

Do tej pory myślałam, że te studia jednolite mgr mam za darmo i wypełniam pkt 1 oświadczenia, studia II stopnia będące kontynuacją tych sprzed ustawy, to mój już drugi kierunek, wiec wypełniam punkt 3 oświadczenia.

... zanoszę oświadczenie i okazuje się, że wg pani przyjmującej ja za żadne z tych studiów nie będę płacić, i kierunek A i B będą moim "pierwszym" kierunkiem i w obu przypadkach wypełniam 1 punkt oświadczenia.
Tłumaczyła to tym, że studia II stopnia i jednolite mgr to co innego i mogę sobie je studiować za darmo, natomiast gdybym zaczęła jednocześnie dwa kierunki II stopnia to już musiałabym płacić.

Prawda to?

Moim zdaniem nie.

Ale ze względu na dużą dynamikę zmian interpretacji MNiSW dopytam, kiedy uzyskałaś taką informację?

Tłumaczyła to tym, że studia II stopnia i jednolite mgr to co innego i mogę sobie je studiować za darmo, natomiast gdybym zaczęła jednocześnie dwa kierunki II stopnia to już musiałabym płacić.

Prawda to?
Prawda. Studia II stopnia oraz jednolite studia magisterskie to osobny limit punktów ECTS o czym mówi wyraźnie ustawa i w tym przypadku interpretacja zawsze była taka sama.

Powrót